Overslaan en naar de inhoud gaan

Oktober 2013

Door op zondag, 29 december, 2013 - 06:11

Samengesteld door Bianca Kor
Foto's Willem van der Werf, Gerard Martens, JM, Mia van Selling, Henk Drenth en Henk Gibcus


'Vandaag is Rood' met volksmuziek en rockende 55-plussers
Begin oktober werd voor het derde jaar het dansfeest voor 55-plussers gehouden in een sfeervol aangekleed Sorghvliethal. Het thema was 'Vandaag is rood', en het was georganiseerd voor alle 55-plussers van de gemeente Veendam e.o.

Jaarlijkse voorlichtingsmarkt Maatschappelijke Stages
Een drukte van belang in de Winkler Prins. Een paar honderd leerlingen kregen voorlichting over de maatschappelijke stage; het doen van vrijwilligerswerk tijdens het voortgezet onderwijs.
De voorlichtingsmarkt werd georganiseerd door het Steunpunt Maatschappelijke Stages van Compaen, in samenwerking met de Winkler Prins en de gemeente Veendam.

40 meter taart opgegeten in 2,5 uur in jarige Autorama Veendam
In winkelcentrum Autorama werd in oktober een taart van 40 meter gemaakt door Bakker Meijer. Het winkelcentrum vierde in oktober het 40-jarig bestaan.

Meijerman vertrekt na motie van wantrouwen 
In oktober is burgemeester Ab Meijerman van Veendam opgestapt. In de gemeenteraad van Veendam werd een motie van wantrouwen tegen Meijerman aangenomen. De positie van Meijerman stond ter discussie omdat hij een meerderheidsbesluit van de raad naast zich neer had gelegd. Daarbij ging het om de vorming van de NV Grid: een samenwerkingsverband van gemeenten in Oost-Groningen op het gebied van digitalisering.

Benefietconcert Make a Wish groot succes
In oktober werd er een benefietconcert gegeven voor stichting Make a Wish (het vroegere Doe een Wens) Het concert was een groot succes. Aan het einde van de avond werd bekend gemaakt dat het concert maar liefst € 2376,72 had opgeleverd.

Musica Son met Cas Straatman en Co in vanBeresteyn 
Op de koopavond in Veendam werden er in oktober, november en december in cultuurcentrum vanBeresteyn Koopavondoptredens gehouden. Tijdens het concert van Musica Son met Cas Straatman en Co werden liederen ten gehore gebracht die van oudsher uit Istanboel komen. Er werden afwisselend liederen gezongen met het gehele orkest of 2 mannen en 2 vrouwen.

Eerste Bogdike Streektaoldag loat van zich spreek'n
In oktober organiseerde Bogdike voor het eerst een Streektaoldag in het centrum van Veendam.
In een aantal leegstaande winkelpanden werden afwisselend optredens van muzikanten en verhalenvertellers gegeven en werd er poëzie voorgedragen.

In de Manne wint ‘Klaar voor de Start'
Jenaplanschool In de Manne won het sportieve spel ‘Klaar voor de Start'. Het spel, gespeeld tijdens de Kinderboekenweek 2013, werd georganiseerd door Bibliotheken Menterwolde, Pekela en Veendam, Cultuurcentrum vanBeresteyn en Team Sport van de gemeenten Pekela en Veendam.

Leerlingen Winkler Prins behalen certificaat Cambridge Engels
Einde schooljaar 2012-2013 legde een selecte groep van zes VWO-leerlingen van Winkler Prins in Veendam het internationale examen voor het diploma Certificate in Advanced English (CAE) af. Ze verrichtten een bijzondere prestatie door alle zes te slagen.

9-jarige Max Drewes helpt stichting Haarwens
Bij Kapsalon Marcel kwam in oktober een wel heel bijzondere klant binnen lopen. Een dag voor zijn 9de verjaardag bracht Max Drewes uit Muntendam een bezoek aan de kapper. Hij had bijna 3 jaar zijn haar opgespaard om zijn lange blonde haren met een lengte van 25 cm te doneren aan stichting Haarwens.

Hanneke van der Lei lijsttrekker D66 Veendam
D66 Veendam koos Hanneke Bos-van der Lei tot lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2014. Het huidige raadslid Alian Spelde nam de nummer 2 positie in.

Sipke Swierstra waarnemend burgemeester gemeente Veendam
De commissaris van de Koning Max van den Berg benoemde in goed overleg met de fractievoorzitters van de raad van de gemeente Veendam de heer Sipke Swierstra (VVD) als waarnemend burgemeester. De benoeming is ingegaan per 1 november 2013 voor een periode van 2 jaar.

Agnes Woltjes schittert in de voorstelling Weemoed en Glimlach
In oktober ging de theatershow Weemoed en Glimlach van Agnes Woltjes in première in cultuurcentrum vanBeresteyn. Een wervelende voorstelling met blues, jazz, ballades en het ingetogen lied. Van absolute stilte in de zaal tot aan momenten dat het publiek ging staan om mee te swingen!

Kinderen genoten tijdens S*T*A*R kinderdag
In oktober mochten alle kinderen tot 12 jaar gratis mee met de stoomtrein van de S*T*A*R. Op het station van Veendam een kinderdisco waar de kinderen de grootste pret hadden en werd er volop gedanst.

Trouwbeurs Veendam groot succes
Veel aanstaande bruidsparen mochten in oktober al een beetje proeven van de "mooiste dag van je leven". De 25 enthousiaste bedrijven, allen aangesloten bij Trouwkanaal, presenteerden zich op de bruidsbeurs in de Borgerswoldhoeve te Veendam.

Presentatie boek Tom Bodde aan een zonnig Langeleegte
Op het heilige gras van de Langeleegte nam Angelo Cijntje het voortouw voor de verkoop van het nieuwe boek van de Nederlandse Groundhopper Tom Bodde: 'Van Letland tot de Langeleegte.' Angelo Cijntje speelde een tijd lang voor SC Veendam in de eerste divisie van het Nederlandse voetbal waarvan hij de laatste aanvoerder was.

Schakers stomen door de Veenkoloniën
De schaakclub Veendam blies schaken 'Denken onder stoom' nieuw leven in. Het heet nu 'STAR 55+ Goud Leven', en er wordt er alleen geschaakt. Dertig schakers namen plaats in de trein en schaakten zich een weg door de Veenkoloniën. Onder hen wethouder Bert Wieringa.

Het Nedersaksisch Vocaal Ensemble in vanBeresteyn
In oktober trad Het Nedersaksisch Vocaal Ensemble op in cultuurcentrum vanBeresteyn. Er werden vooral liedjes van vroeger gezongen. Veel diepzinnige liederen maar hier en daar ook luchtige liedjes met een knipoog.

Anne Frank - een geschiedenis voor vandaag in het Veenkoloniaal Museum
De tentoonstelling was gericht op jongeren tussen 10 en 18 jaar. Tijdens deze rondleidingen gaven de gidsen achtergrondinformatie bij de foto's en ze stelden vragen om de scholieren actief erbij te betrekken.

Storm liet zijn sporen achter in Veendam
In oktober had de brandweer en gemeentewerken de handen vol aan tientallen bomen die waren bezweken onder een hevige storm. De brandweer was actief met 2 blusvoertuigen en een hoogwerker.