Regio

Opleidingsorkest VKSO-vanBeresteyn tijdens
'All you need is Music' in theater Geert TeisDSC_9821usnc1_klnr.jpg
Foto Rob Meijer

Zaterdagavond 29 april presenteert Jasper Stuut de tweede editie van de muziekshow All you need is music! De eerste editie die vorig seizoen plaatsvond was een geweldig succes en werd warm onthaald door een uitverkochte theaterzaal. Dit seizoen legt Jasper de lat weer hoger en zullen vele jonge lokale talenten hun muzikale kunsten tonen op het podium.

Nieuw voor de editie van dit jaar is het VKSO- vanBeresteijn opleidingsorkest dat meespeelt en vanaf 1 mei ‘Educa Symfonia’ zal gaan heten. Dit orkest zal samenwerken met jeugdige solisten die u versteld doen staan van hun kwaliteiten. Ook is er weer plek voor de coverband Applemoose die net als vorig jaar de zaal op zijn kop zal zetten en gaat zorgen voor een feeststemming! Hiernaast komt zanger Thijs Pot (bekend van The Voice Of Holland) nummers ten gehore brengen, zal het zangduo Roy & Sanne zorgen voor een soul- en folkstemming, is er een sessieband onder leiding van Harm-Jan Riksen en zullen virtuoze muzikanten hun talenten tonen op o.a. saxofoon, gitaar en cello.

Het opleidingsorkest begeleidt verschillende popbands. Een greep uit de vele optredens: ‘November Rain’ – Guns’N’Roses, ‘Nothing Else Matters’ – Metallica, ‘YMCA’ – Village People, ‘Music’ – John Miles, ‘Ik kan het niet alleen’ – De Dijk. Zie ook de website en facebook van ‘All you is Need’. Het opleidingsorkest laat zich ook horen met : ‘Forest Gump’ van Alan Sylvestri uit de gelijknamige film.

Een muzikale avond voor jong en oud waarin het draait om één ding: muziek brengt samen en laat samenwerken. Wees welkom voor een gezellige avond in het theater en laat u verrassen door de muziek!

Een geweldige mooie uitdaging voor het opleidingsorkest!

29 april in Theater Geert Teis
Geert Teisplein 2, 9501 VL Stadskanaal
Aanvang: 20:00 uur
Entree: €10,00 p.p.

Nieuws, Regio

Verhuizing winkel Uitdeelpunt naar 6 keer zo groot pandIMG_0077.jpg

De winkel van de Stichting Uitdeelpunt Eerste Hulp is compleet uit z'n voegen gebarsten. Momenteel is Jannie Orssel en de vrijwilligers druk doende met het verhuizen naar een pand in Heiligerlee. Het meeste is al over, en de winkel aan de Brink is inmiddels gesloten. Het pand in Heiligerlee heeft 5 tot 6 keer het vloeroppervlak van de winkel in Veendam.

IMG_0081.jpg

Groei
De winkel aan de Brink leek mooi ruim te zijn. Maar bleek eigenlijk meteen al te klein. En kon van het aangebodene niet alles meer worden aangenomen. Al gauw bleek ook dat er behoefte was aan een rustig plekje voor een kop koffie. En voor de behoefte om even een verhaal kwijt te kunnen zonder meteen een hulpverleningstraject in te moeten gaan. "Daar waar mensen door hun zorgen de draad van alle ondersteuning van goed bedoelde organisaties kwijt waren, hielpen wij hen weer op de rit richting deze organisaties. En dat tussen de verkoop van de spullen door", verteld Jannie. "Jonge moeders die geen geld hebben voor een babykamer met bijbehorende spullen krijgen van ons een eerste aanzet".

IMG_0097.jpg

In het nieuwe pand kunnen veel meer spullen worden aangeboden. "De gevers zijn ook nieuwsgierig en willen weten wie ze zijn. Ze komen weer terug met aanhangwagens vol spullen", zegt Jannie die er nog steeds beduusd van is. In een jaar tijd zijn ze enorm gegroeid. De impact is ook steeds groter geworden. En het besef dat hulp bieden zo nodig is groeide mee. De stichting wordt dit jaar door het Oranje Fonds ondersteund, en door diverse sponsoren.

IMG_0110.jpg

Perceptie
Jannie denkt dat de mensen die zeggen dat de crisis voorbij is vooral de mensen zijn die zelf geen crisis kennen, of niet in die hoedanigheid. Ondanks de berichten over de aantrekkende economie is de vraag naar hulp nog niet afgenomen, eerder het tegendeel. Het is heel triest voor die mensen die het moeilijk hebben.

IMG_0102.jpg

Ze vertelde ook dat ze haar energie liever steekt in het helpen van mensen, samen met haar vrijwilligers. Het aantal vrijwilligers is gestaag toegenomen. De Facebook pagina telt inmiddels 5.007 leden, en is de pagina uitgegroeid tot een hulpplatform waar iedereen elkaar belangeloos helpt. "En met elkaar weten we dat die armoede er wel is", aldus Jannie. De armoede die in gradaties voorkomt. Ten gevolge van het niet hebben van betaald werk, door echtscheidingen of faillissementen. Bijkomend effect van de positieve economische berichtgevingen is minder aanvoer naar de voedselbanken doordat donateurs denken dat de problemen voorbij zijn.

IMG_0124.jpg

In het ruime pand komen de meubelen en bedden goed tot z’n recht. En is er nu ruimte voor een grote wens, een Repair Café waar de meest uiteenlopende gebruiksartikelen kunnen worden gerepareerd. Er is veel vraag naar fietsen.

Aankomend woensdag vindt een kennismakingsgesprek plaats met de burgemeester van Winschoten. Op 2 mei wordt de nieuwe winkel aan de Provincialeweg 19 in Heiligerlee officieel geopend, waarbij iedereen van harte welkom is. De vrijwilligers zien er helemaal naar uit.

IMG_0120.jpg

Regio

Theaterspektakel Roegzand van Iemandsland
Van 9 mei t/m 5 juni in Nieuw-Buinen170421 - pb Roegzand alg_0.jpg
Repetities voor Iemandsland met vlnr. Erik Harteveld, Arno van der Heyden, Vincent de Rooij en Bas de Bruijn (foto David Woltinge). 

Theaterspektakel Roegzand van Iemandsland: geestige, muzikale streekfiction in de Veenkoloniën van 2035.

Roegzand is het nieuwe theaterspektakel van Iemandsland. Dit voorjaar speelt deze Veenkoloniale streekfiction vijftien keer in Nieuw-Buinen. Op theaterlocatie Tweederdeweg Zuid 25 in Nieuw-Buinen speelt het stuk met in de cast onder meer Arno van der Heijden, Albert Secuur, Gabriëlle Glasbeek, Erik Harteveld en Bert Hadders & De Nozems.

Blijvers, Gaanders, graaiers en een goldrush in de Veenkoloniën van 2035. Het zijn de ingrediënten van muzikale theaterspektakel Roegzand. Deze de derde voorstelling van Iemandsland is een met humor overgoten streekfiction, een drama over macht, corruptie, verraad en een onmogelijke liefde. Trekken de Blijvers echt aan het langste eind? Of heeft hun overwinning ook zijn keerzijde?

Het verhaal van Roegzand
Een van mensen vrijwel verlaten woestenij, misvormd door zandstormen. Over een kleine twintig jaar is er van de Drents-Groningse Veenkoloniën niet veel meer over dan een dustbowl. Alleen de blijvers zijn er nog. Verstoken van alle moderne comfort weigeren zij hun kolonie Roegzand te verlaten. Jenever en aardappels, veel meer hebben ze niet om van te leven. Toch  proberen ze tussen de zandstormen door iets van hun leven te maken. Alles is rustig, tot de opgraving van een vergeten perpetuum mobile de nederzetting een onuitputtelijke energiebron verschaft. Zodra de westelijke provincies hiervan horen, ontstaat er een ware gold rush op Roegzand. De Blijvers moeten zich verenigen om de optrekkende huurlingen van een vijandige multinational het hoofd te bieden. Maar doen ze dat ook?

Kaartverkoop
​Roegzand speelt van 9 mei tot en met 5 juni in de fraaie boerenschuur van Bert en Gonja Hospers, Henk Schipper en Lizanne Elberse aan Tweederdeweg Zuid 25 in Nieuw-Buinen.

Kaarten kosten € 19,50 en zijn in voorverkoop verkrijgbaar via www.iemandsland.com.

Nieuws, Regio

Er ligt 48 miljoen klaar voor de treinverbinding
Veendam - StadskanaalEr ligt 48 miljoen euro klaar bij de provincie voor de treinverbinding Veendam - Stadskanaal. Volgens de provincie is dit bedrag voldoende als er gebruik wordt gemaakt van de spoorlijn van de STAR.

Negen jaar geleden maakte Arriva bekend dat men een treinverbinding wil realiseren van Veendam naar Stadskanaal. In april 2013 liet Arriva directeur Anne Hettinga weten dat deze trein in 2017 zou gaan rijden rijden.

Op dit moment ligt er bij Prorail geen opdracht of vraag voor verder onderzoek, zo laat de woordvoerder van Prorail weten.

En 2017 wordt zeker niet gehaald! De provincie komt over twee maand met een rapport over de huidige stand van zaken.

De provincie heeft begrip voor de STAR dat zij hun traject willen behouden. De STAR is eigenaar van het spoor. Mochten deze partijen er samen niet uit komen dan kan er een tweede spoorlijn aangelegd worden, maar dan zijn de nu toegezegde 48 miljoen niet genoeg. Het wordt dan een kostbare zaak en economisch mogelijk niet haalbaar.

DSC_1441.JPG

De STAR maakt op jaarbasis maar een paar maand, en ook niet dagelijks gebruik van het spoor. Als buitenstaander denk je dan dat samen gebruik maken van deze voorziening, in goed overleg met de rijtijden, geen problemen zouden moeten opleveren.

Voor Oost Groningen zou het toch fantastisch zijn als er een treinverbinding komt tussen Veendam en Stadskanaal en wie weet is Emmen in de toekomst ook haalbaar. En andersom. Een treinverbinding van Stadskanaal naar Groningen.

Maar voor het zover is zijn er nog heel wat hobbels te nemen. Zo moeten alle historische spoorwegovergangen aangepast worden aan de huidige veiligheidsrichtlijnen voor personenvervoer per trein.

Een ding wordt wel duidelijk, er komt voorlopig geen verbinding naar Stadskanaal. 

Op vragen van parkstadveendam aan Arriva kregen we onderstaand antwoord: 
Voor de actuele stand van zaken rondom een treinverbinding tussen Veendam en Stadskanaal verwijzen we naar de provincie Groningen. Vanwege de lopende aanbesteding doet Arriva hier geen uitspraken over.

Regio

Twee nieuwe alternatieven in Verkenning N33 MiddenOp 18 april zijn de definitieve alternatieven voor de Verkenning van de verdubbeling van de N33 Midden ( Zuidbroek en Appingedam ) gepresenteerd aan de deelnemers van de ontwerpsessies en klankbordgroepen. In totaal worden er zeven alternatieven meegenomen in de effectenonderzoeken die in de komende maanden worden uitgevoerd. De Notitie Reikwijdte en Detailniveau, die in 2016 ter visie lag, ging uit van drie alternatieven. Op basis van wensen uit de omgeving zijn hier vier extra alternatieven bijgekomen.

Naar aanleiding van de zienswijzen op de Notitie Reikwijdte en Detailniveau zijn Alternatieven D en G uit de Voorverkenning toegevoegd, omdat deze ook deels tegemoetkomen aan de projectdoelstelling. De afgelopen maanden heeft de projectorganisatie intensief samengewerkt met belangenvertegenwoordigers en direct omwonenden. Tijdens interactieve ontwerpsessies konden deelnemers hun wensen en belangen kenbaar maken. Zo is het alternatief van werkgroep Tjuchem verder uitgewerkt tot Alternatief X1. En ontstond er vanuit de werkgroep Landbouw een nieuw tracé, Alternatief X2.

Kansrijke alternatieven
‘We hebben mensen uitgedaagd om te zeggen wat ze wél willen en hen letterlijk aan de tekentafel gezet’, vertelt Ina de Lange, omgevingsmanager van de N33 Midden. ‘Dat dit twee kansrijke alternatieven heeft opgeleverd is een prachtig resultaat.’

Effectenonderzoeken
De komende maanden wordt onderzoek gedaan naar de effecten op de omgeving, zoals luchtkwaliteit, geluid, landschap, natuur, etc. Op basis van de onderzoeksresultaten wordende alternatieven tegen elkaar afgewogen. In het najaar presenteert de projectorganisatie de resultaten hiervan aan alle belanghebbenden. Mensen  kunnen hier op reageren, onder andere via www.n33midden.nl. Hier zijn ook de verschillende alternatieven te vinden en kan de sitebezoeker een reactie plaatsen. Eind dit jaar besluiten de bestuurders over het Voorkeursalternatief. Dit wordt begin 2018 ter instemming aan de Provinciale Staten voorgelegd.

Provincie Groningen en Rijkswaterstaat werken samen aan de verdubbeling van de N33 tussen Zuidbroek en Appingedam. Met de verdubbeling van de N33  wordt de bereikbaarheid van de regio en de verkeersveiligheid verbeterd. En wordt een impuls gegeven aan de economische ontwikkeling en de leefbaarheid van Noord-Oost Groningen.

112, Regio

Rendez-vous MMT in Zuidbroek18-04-2017 Zuidbroek 10.JPG

Dinsdag aan het begin van de avond vloog het MMT van Eelde naar Zuidbroek. Hier vond een ontmoeting plaats met een ambulance. De arts ging in de ambulance mee naar het UMCG. Enige tijd later vertrok de heli ook richting het UMCG om de arts weer op te pikken.

Fotoalbum: 
Nieuws, Regio

Meerderheid huurders Acantus houdt dezelfde huurprijsacantus_groep.jpg

 

Bij meer dan de helft van de huurders van Acantus blijft de huur in 2017 gelijk. Acantus streeft naar gelijke huur voor dezelfde woningen. Waar dit nog niet het geval is, krijgen huurders een lichte huurverhoging tot maximaal 0,7%. De opbrengst wordt gebruikt voor investeringen in het woningbezit. Acantus gaat de komende jaren fors investeren in de regio.

Dezelfde huurprijzen voor dezelfde woningen
Anita Tijsma, directeur van Acantus, licht toe: “Acantus wil ervoor zorgen dat dezelfde woningen dezelfde huurprijzen krijgen. Dat is nog niet overal het geval. Een woning met een lagere huurprijs krijgt daarom een lichte huurverhoging. Hoe hoog dat percentage is, hangt af van de prijs die huurders nu betalen. Dat hebben we in 2016 ook zo gedaan en door dit opnieuw te doen willen we bereiken dat onze huurprijzen meer in evenwicht komen. Huurprijzen in een bepaalde straat of complex liggen dan dichter bij elkaar.”

Huurdersorganisatie geeft positief advies
De Huurders Koepel Acantus (HKA) heeft een positief advies gegeven en staat achter het uitgangspunt van Acantus dat gelijke huizen gelijke huurprijzen krijgen. Bij hun advies tekende de koepel aan dat huurdersorganisaties afspraken willen maken over het betaalbaar houden van woningen in het gebied. Ook willen ze dat de inkomsten van de huurverhoging worden gebruikt voor investeringen in de huurwoningen.

Meerjaren huurprijsbeleid
Anita Tijsma zegt blij te zijn met het advies. “Het advies en de aantekeningen daarbij van de huurdersorganisaties sluiten helemaal aan bij onze insteek. Ook wij willen samen met huurders een meerjaren huurprijsbeleid maken waar goed wonen gecombineerd wordt met betaalbaarheid. Daar hebben we binnenkort een afspraak over. Daarnaast staat Acantus aan de vooravond van forse investeringen in het woningbezit. De opbrengsten van de huren gaan daar naartoe.”

Regio

Vroege vogel excursie naar het Adriaan TripbosDe excursie is op zaterdag 22 april. Vertrek is om 6.00 uur ’s morgens vanaf de parkeerplaats van de Heemtuin in Muntendam aan de Nieuweweg 127 onder eliding van vogelexpert J.de Vries.

Zo vroeg in het voorjaar is het de ideale tijd om naar vogels te kijken. Er zit nog weinig blad aan de bomen, zodat we de vogels goed kunnen waarnemen. Veel soorten die in Afrika de winter hebben doorgebracht zijn weer terug.

Het Adriaan Tripbos is een jong loofbos welke in 1994 is aangelegd. Maar er ligt ook een grote waterplas en heischrale graslanden, hier is de voedselrijke bodem vanaf gehaald. Kortom voldoende variatie voor een rijk vogelleven.

Voor leden is de excursie gratis, niet leden betalen €3,00 en kinderen € 1,50. Nadere informatie kunt u krijgen bij Mw. R.Jonker telefoon; 0598-382722.

Deze excursie is een initiatief van de vereniging vrienden van de Heemtuin te Muntendam.

Nieuws, Regio

Tweehonderd paaseieren zoeken met Uitdeelpunt VeendamIMG_0008_2.jpg

In Borgerswold zijn 35 tot 40 kinderen druk op zoek geweest naar paaseieren. Op en bij de grote bult lagen ze verstopt. De zoektocht was weer door het Uitdeelpunt georganiseerd, met een levensgrote paashaas erbij. In het bos hingen ze ook in de bomen, even boven ooghoogte van de kinderen.

IMG_0137.JPG

Honderd echte eieren waren door de vrijwilligers met mooie decoraties beschilderd. Verder was door het vinden van 100 plastic eitjes mooie prijzen te winnen. Ook kregen de kinderen paasnetjes uitgereikt. Ouderen van de Meridiaan hebben de netjes gehaakt in mooie kleuren. Voor en na de zoektocht  was er lekkers en drinken bij de partytent. Al dit lekkers was door de Albert Heijn in het ABC complex geschonken.

IMG_0146.JPG

Jannie Orssel wil de traditie zoals zij het van vroeger kent mee hooghouden en doorgeven.   

IMG_0142.JPG

Helaas was iemand zo schandalig leuk om de pijlen naar de startplaats naar beneden te wijzen. Daardoor hadden ongeveer 20 kinderen eerst nog bij de Borgerswoldhoeve staan wachten.

IMG_0069.JPG

Ontvangers en gevers
Na afloop deelde Jannie 8 cadeautjes uit aan ouders met het verzoek om deze aan iemand anders naar keuze door te geven. Dit vanuit het idee van het samen delen. De ontvangers werden op hun beurt zelf gevers, dat ze zelf ook heel leuk vonden.

Fotoalbum: 
Nieuws, Regio, Video

Video Paasvuur MeedenOp eerste paasavond werd in Meeden de paasbult ontstoken aan de Zevenwoldsterweg. Het paasvuur trok meer dan 600 belangstellenden. Gerard Martens was ook aanwezig en maakt bovenstaande video.

Pagina's

Abonneren op RSS - Regio