Regio

Saturday Fever komt naar HoogezandSaturday Fever.jpg

Saturday Fever 30+ laat de Disco tijden weer herleven in Hotel Faber Hoogezand, herinner je nog de discotheek en de plaatjes uit de Top40. Kom swingen op de verlichte dansvloer. Kom verkleed en leef je helemaal weer in die geweldige sfeer van toen. U bent van harte welkom op 7 oktober 2017 vanaf 20:30 uur bij Hotel Faber in Hoogezand.

De Saturday Fever 30+ wordt door Dutch Dance Party en bestaat uit een aantal bedrijven die al vele jaren actief zijn in de verhuur van decoratie, geluid en licht bij soort gelijke evenementen van groot tot klein uit noord Nederland. Voor meer informatie en kaartverkoop kijk dan eens op: www.dutchdanceparty.nl

Regio

Weekendcursus eetbare wilde planten in Assensalade met eetbare bloemen (3).jpg

Ontdek de groenten en kruiden uit de berm. Je leert hoe eetbare planten en bloemen kennen en kunt straks een lekkere salade maken van zevenblad of een hartige taart van paardenbloem en weegbree maken. 

• Welke groenten en kruiden kan ik plukken uit de natuur?
• Welke planten horen bij dit seizoen?
• Waar kun je veilig oogsten?
• Wat zijn de belangrijkste giftige planten?
• Hoe verwerk je je wildplukoogst?

Data:
vrijdag 11 augustus 19.30 – 22.00 uur (les)
zaterdag 12 augustus 10.00 – 12.30 uur (les)
zondag 13 augustus 10.00 – 13.00 uur (excursie)

Locatie: Duurzaamheidscentrum, Bosrand 2 Assen

Deelname: € 60,00 p.p.
Opgeven bij: Leah Groeneweg, tel.nr. 06-14136734 of bloemenpad@gmail.com.

Meer informatie op www.bloemenpad.nl.

Regio

Fietsen rondom Rolde(c) Andre Brasse (1 van 1).jpg

Nationaal Park Drentsche Aa houdt op zondag 20 augustus een fietstocht door het prachtige cultuurlandschap rond Rolde. Onderweg komt de grote verscheidenheid van het Nationaal Park Drentsche Aa aan de orde. De tocht gaat door de beekdalen van het Deurzer- en Amerdiep, maar ook die van het Rolder- en Anderensche Diep. Prachtige esdorpen als Balloo, Deurze, Anderen en Rolde worden aangedaan.

Onderweg wordt door Nationaal Park gidsen de geschiedenis verteld van het landschap en het ontstaan van de brink- en esdorpen, de staatsbossen en het prachtige landgoed Heidehof. Steeds houden deelnemers zicht op de monumentale middeleeuwse dingspilkerk van Rolde als baken in het landschap. Via het Balloërveld en de oudste ‘tweeling’ van Nederland voert de fietstocht terug bij de molen aan de Grote Brink in Rolde.

Onderweg is er gelegenheid uw zelf meegenomen lunch op te eten.

Regio

Inschrijving Natuurwerkdag 4 november is openOp 4 november is het weer Natuurwerkdag, de grootste vrijwilligersdag in het groen. In Groningen organiseert Landschapsbeheer Groningen het evenement voor de 17e keer. Samen buiten aan de slag dat kan op ruim 520 locaties door heel Nederland en zo’n 30 in Groningen. Het is gezond, leuk en gezellig om te zagen, te snoeien en meer. Op veel locaties worden speciale kinderactiviteiten georganiseerd, zodat het hele gezin kan meedoen. Ook is het de bedoeling dat er weer locatie voor singles zal zijn. Daarvoor zoekt de organisatie nog naar een geschikte plaats en een partner om dat mee te organiseren.

Landschap kan niet zonder vrijwilligers
Samen aan het werk voor leefruimte voor de boomkikker, de vlinder en de bij, of werken aan een karakteristieke knotbomenrij. Zorg voor landschap zoals onderhoud aan (knot)bomen, hagen, boomgaarden en houtwallen is steeds meer in vrijwilligershanden. Al het werk dat verzet wordt op de Natuurwerkdag levert een belangrijke bijdrage aan het beschermen en behouden van natuur. Dankzij de inzet van vele vrijwilligers tijdens de Natuurwerkdag kan iedereen blijven genieten van het karakteristieke Nederlandse landschap.

Vrijwilligers en organisaties zijn welkom
Ben je ook geïnteresseerd om samen met buren, vrienden of familie buiten een dag aan de slag te gaan en zo bij te dragen aan jouw groene omgeving? Kijk dan op www.natuurwerkdag.nl voor meer informatie en meld je aan. Heb je nog vragen of wil je een werklocatie aanmelden, dan kun je contact opnemen met Landschapsbeheer Groningen via 050 – 534 51 99 of info@landschapsbeheergroningen.nl.

Partners van de Natuurwerkdag zijn de Nationale Postcode Loterij en Groen en Fit van De Friesland Zorgverzekeraar.De Natuurwerkdag wordt georganiseerd in samenwerking tussen de Landschapsbeheerorganisaties, de Provinciale Landschappen, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Scouting Nederland,  A Rocha, IVN en de Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie.

Nieuws, Regio

Aangepast treinverkeer Groningen-Assen/Veendam/WeenerArivva_00.jpg

In de periode van zondag 6 tot en met zondag 13 augustus voert ProRail voorbereidende werkzaamheden uit voor de Helperzoomtunnel, zie voor meer informatie https://www.prorail.nl/nieuws/werk-bij-groningen

Tussen Groningen-Assen en tussen Groningen-Veendam/Weener rijden bussen in plaats van treinen.

Gevolgen voor de treinreis van zondag 6 tot en met zondag 13 augustus:

  • Tussen Groningen en Assen worden NS-bussen ingezet
  • Tussen Groningen en Weener/Leer/Veendam worden Arriva-bussen ingezet
  • De NS-bussen stoppen niet in Groningen Europapark; van/naar Groningen Europapark rijden Arriva-bussen en Qbuzz lijn 5 via station Groningen
  • De reis van/naar Haren gaat via het OV Transferium langs de A32; tussen het OV Transferium en Haren rijden pendelbussen
  • De extra reistijd is 15 tot 45 minuten.

Extra reisinformatie
Vanwege de werkzaamheden aan het spoor rijdt Qliner 309 Assen-Groningen van zondag 6 tot en met zondag 13 augustus dagelijks twee keer per uur van ongeveer 6.00 uur ’s ochtends tot middernacht. De vertrektijden hiervan staan op www.qbuzz.nl/gd

Geldig vervoerbewijs
Reizigers die gebruik maken van vervangend vervoer met een NS- of Arriva-bus, hebben een geldig vervoerbewijs nodig. Met een OV-chipkaart reist men net zoals met de trein. In- en uitchecken kan op het betreffende treinstation, ook als de reis begint of eindigt met een trein-vervangende bus.

Plan uw reis
​Plan je reis 10 dagen voor vertrek via de NS-Reisplanner Xtra App, de Arriva app en/of via de website van NS: www.ns.nl en Arriva: www.arriva.nl

Meerdere werkzaamheden aan het spoor
De komende periode wordt er op diverse plekken aan het spoor gewerkt. Van donderdag 17 tot en met zondag 20 augustus wordt er aan het spoor gewerkt rondom station Zwolle en in het weekend van 26 en 27 augustus tussen Zwolle en Meppel. Kijk voor de gevolgen hiervan voor de treinreis op www.ns.nl en op www.vechtdallijnen.nl

Sport, Regio

Zwarte band Kyokushin karate voor Melissa GeukensSandokai_zwarteband_MelissaGeukens_0.jpg
Op de foto v.l.n.r.: Senpai Melissa Geukens en Sensei Mark Dol (leraar).

Afgelopen weekend heeft Melissa Geukens, trainend bij Karateschool Sandokai Muntendam, haar zwarte band (eerste Dan) in Kyokushin Karate behaald. Het zwarte band examen werd afgenomen op het jaarlijkse zomerkamp onder toeziend oog van de examencommissie van de NKA/IFK Nederland.

Het zwarte band examen bestond uit een drie uur durend technisch examen en een twee uur durend fysiek examen. Tijdens het technisch examen zijn onderdelen als Kihon (basistechnieken) en Kata (schijngevechten in een vaste loopvorm) getoetst. Het tweede gedeelte van het examen bestond uit een zwaar fysiek examen met onderdelen zoals sparren en stamina (diverse oefeningen op stootkussens). Daarnaast werd er tijdens het gehele zomerkamp gelet op doorzettingsvermogen, wilskracht, discipline en respect.

De leraar van Karateschool Sandokai (Sensei Mark Dol) over het examen: “Het behalen van een zwarte band in het Kyokushin karate is een uitzonderlijke prestatie. Het vereist ontzettend veel trainingsuren en minimaal een jaar voorbereiding om überhaupt het examen te kunnen voltooien. Wij als vereniging zijn daarom ontzettend trots op de prestatie van Melissa”.

Regio

De Vakantie Voorleestent in PekelaDeze zomer trekt de bibliotheek de wijk in met de Vakantie Voorleestent. In augustus wordt de tent opgezet in Oude Pekela en Nieuwe Pekela.

Met de Vakantie Voorleestent wil de bibliotheek het (voor)lezen in de zomer stimuleren. In de voorleestent wordt voorgelezen en doen we samen spelletjes. Kinderen en ouders kunnen er tevens de leukste (voor)leesboeken lenen.

Woensdag 2 augustus staat de tent van 15.00 uur tot 16.00 uur ter hoogte van OBS Hendrik Wester aan de Burgemeester Snaterlaan in Oude Pekela.
Een week later, op woensdag 9 augustus, wordt de tent opgezet in Nieuwe Pekela op de parkeerplaats van de Poeisz aan de Albatrosstraat. Ook in Nieuwe Pekela starten we om 15.00 uur.

Nieuws, Regio

Stichting Eerste Hulp in actie voor clienten voedselbankOmdat de Voedselbank Veendam Menterwolde de komende 3 weken geen goederen krijgt vanuit het distributiecentrum in Meppel, deze sluit 3 weken haar deuren, wil Stichting Eerste Hulp graag helpen. En zij doen bij deze een oproep aan iedereen om de gezinnen die wekelijks een voedselpakket krijgen, de komende tijd te helpen en ze hebben daarbij uw hulp nodig.

Heeft u iets over?
Kijk eens in uw kasten of daar producten staan die goed en houdbaar zijn en breng het naar hun winkel en zij gaan dit uitdelen aan de mensen die bij de voedselbank zitten. Stichting Eerste Hulp gaat zelf ook boodschappen ophalen en ter beschikking stellen. ‘’We kunnen niet 3 weken lang helpen of misschien niet iedereen, maar elke boodschap die u brengt helpt weer om deze mensen te helpen’’, aldus Jannie Orsel van de stichting.

Vanaf maandag 24 juli 10.00 kunt u uw boodschappen brengen naar de winkel aan de Provincialeweg 19 in Heiligerlee. Is dat te ver weg, het kan ook gebracht worden naar Dr. A. Kuyperstraat 23 in Veendam. Vanaf dit adres gaan we 1 keer in de week boodschappen uitdelen aan de mensen van de voedselbank die een lidmaatschapspasje kunnen tonen.

Helpt u mee?
Meer informatie bij Jannie Orsel van Stichting Eerste Hulp, telefoonnummer 06-11182588.

Nieuws, Regio

Ruim vier miljoen voor fietsen in Groningenprovincie_groningen.png

De provincie Groningen steekt tot 2020 ruim vier miljoen euro in de verbetering van het fietsverkeer. Met dit geld wordt het aantal  fietsenstallingen en fietskluizen bij overstappunten uitgebreid. Verder wordt een aantal fietspaden en fietsoversteken veiliger gemaakt. Ook worden de Fietsroutes Plus herkenbaarder gemaakt. Met deze investeringen wil de provincie meer Groningers op de fiets krijgen. De fiets is duurzaam, stoot geen uitlaatgassen uit en zorgt voor beweging. De concrete plannen van de provincie staan in het Uitvoeringsprogramma Fiets 2017-2020.

Een belangrijk onderdeel van het fietsbeleid van de provincie Groningen zijn de Fietsroutes Plus. Dat zijn brede en comfortabele fietspaden tussen de stad Groningen en plaatsen op ongeveer 15 kilometer van de stad.  In de provincie liggen op dit moment al drie van deze snelle fietsverbindingen: tussen Groningen en Zuidhorn, Groningen en Bedum, en Groningen en Ten Boer. In 2019 moet er een Fietsroute Plus naar Winsum komen. De volgende stap is deze fietsverbinding door te trekken de stad Groningen in. Hier wil de provincie Groningen ook een bijdrage aan leveren.

Verkeersveiligheid
Voor groot onderhoud aan fietspaden trekt de provincie de komende jaren ruim 900.000 euro uit. Op het moment dat er onderhoud moet plaatsvinden aan fietspaden, wordt dit moment aangegrepen om ook de verkeersveiligheid op de fietspaden te verbeteren. Dit kan door het fietspad te verbreden, door obstakels te verwijderen of door het aanbrengen van lijnen aan de zijkanten van het fietspad.. Ook een groot aantal fietsoversteken wordt veiliger gemaakt door middenbermen, markeringen langs de weg en een betere verlichting.

Fietsenstallingen
Om de fiets beter te laten aansluiten op de trein en de bus investeert de provincie fors in fietsenstallingen en fietskluizen en oplaadpunten voor elektrische fietsen. Ook komt er een onderzoek naar de inzet van deelfietsen. Verder gaat de provincie samen met de politie onderzoeken hoe fietsendiefstal teruggedrongen kan worden. 

Stimuleren
Tot slot gaat de provincie Groningen met campagnes het fietsen stimuleren. Hiervoor worden onder meer fietsroutes herkenbaarder gemaakt door bijvoorbeeld een speciale markering op de fietspaden. Ook wordt er onderzoek gedaan naar de manier waarop op het platteland fietsen aantrekkelijker gemaakt kan worden. 

Nieuws, Regio

Jeugdcultuurfonds van start in
de gemeenten Pekela en VeendamDSC_0293.JPG

 Foto's Martje Ritzema -  van onze samenwerkingspartner prachtigpekela.nl 

Toneel, dansen, schilderen, muziek maken. Ieder kind is creatief. Maar niet iedereen kan dit betalen. Daarom is het provinciaal Jeugdcultuurfonds Groningen opgericht. Het fonds is in 2015 als eerste succesvol gestart in de stad Groningen, op dit moment hebben zich al 8 gemeenten aangesloten.

Maandag werd het startsein gegeven van het Jeugdcultuurfonds in de gemeenten Pekela en Veendam in het Kapiteinshuis Pekela door de wethouders Hemmes van Pekela en wethouder Wierenga van Veendam onder begeleiding van een creatieve kinderactiviteit.

Het Jeugdcultuurfonds maakt het mogelijk dat jongeren uit gezinnen met een smalle beurs, wanneer ze dit graag willen, ook buiten schooltijd op bijvoorbeeld muziek-, beeldende activiteit, theater of dansles kunnen. Ouders met een inkomen tot 120 % van het minimum inkomen kunnen terecht bij het fonds. Het fonds is er voor kinderen en jongeren van 4 tot 18 jaar.

DSC_0249.JPG

De gemeenten storten elk voor 3 jaar, jaarlijks € 5.000 (Pekela) en € 10.000 (Veendam) in het Jeugdcultuurfonds. Het Jeugdcultuurfonds zal uitsluitend aanvragen honoreren voor cursussen bij erkende culturele instellingen of - aanbieders, waarbij maximaal € 450,- vergoed wordt voor een jaar op les. Na dat jaar kan er eventueel opnieuw een aanvraag worden ingediend.

De Rabobank Foundation ondersteunt de missie van het Jeugdcultuurfonds - het helpen van kinderen uit kansarme gezinnen die graag hun creativiteit willen ontwikkelen -  en draagt voor de start van het Jeugdcultuurfonds in elk van de gemeenten € 2.500 bij. Zo geeft de Rabobank Foundation gestalte aan haar eigen opdracht: kansarme mensen in groepsverband toegang bieden tot kansrijke netwerken. Door deel te nemen aan bijvoorbeeld muziek-, theater-, teken- of dansles krijgen kinderen en jongeren nieuwe en positieve ervaringen en groeit het zelfvertrouwen. Het verbreedt hun horizon. Door deze creatieve vermogens van kinderen te stimuleren hebben ze in hun latere leven meer kansen.

Door de gezamenlijke inzet van het Jeugdcultuurfonds, de gemeenten en de Rabobank foundation kunnen het komend jaar ruim 55 kinderen uit de beide gemeenten deelnemen aan kunstzinnige en culturele activiteiten.

DSC_0257.JPG                     

Beroep doen op het Jeugdcultuurfonds
Het Jeugdcultuurfonds werkt met een lokaal netwerk van intermediairs. De aanvraag, voor een vergoeding van de kosten, wordt voor het kind gedaan door de intermediair, een professional die op de hoogte is van de gezinssituatie. Dat zijn bijvoorbeeld leerkrachten, een schoolarts, een maatschappelijk werker of een medewerker van een welzijnsinstelling. Als de aanvraag van de intermediair wordt goedgekeurd, zorgt het fonds voor directe betaling aan de cultuuraanbieder, waar het kind op les gaat. 

Fotoalbum: 

Pagina's

Abonneren op RSS - Regio