112, Regio

Twee aanhoudingen na aantreffen chemicaliën voor synthetische drugsDrugslap_Zuidbroek_01A_0.jpg

De politie heeft donderdagmiddag in een loods aan de Dokstraat een 47-jarige inwoner van Groningen en een 52-jarige inwoner van Roden aangehouden. In de loods werden chemicaliën aangetroffen om synthetische drugs, zoals XTC, te kunnen produceren.

Diepvriezer in bestelbus
Tijdens een politieonderzoek kwam de loods in Zuidbroek in beeld. Donderdagmiddag werd besloten om tot actie over te gaan. Al snel werd duidelijk dat in het pand mensen aanwezig waren. Zo stond er een bestelbus geparkeerd. De deuren van de laadruimte van de bus stonden open en er liep een stroomkabel naar de bus. Net toen ze het pand willen binnen vallen, kwam een man naar buiten. Hij werd direct aangehouden. Eenmaal binnen werd ook de andere verdachte aangehouden. In de bestelbus stond een diepvriezer gevuld met chemicaliën, zeer waarschijnlijk voor de productie van synthetische drugs. . Een gespecialiseerd team van de politie, de Landelijke Faciliteit Ontmantelen (LFO), kwam naar Zuidbroek om de chemicaliën nader te onderzoeken en om voor een veilige afvoer te zorgen. In het pand werd ook nog hennepkwekerij gevonden. De hennep was reeds geoogst. Alleen de apparatuur was nog aanwezig. Dit alles werd in beslag genomen en vernietigd.

Verdachten ingesloten
Beide verdachten werden overgebracht naar het politiebureau en daar voor nader onderzoek ingesloten. Tijdens de fouillering bleek dat het duo in het bezit was van duizenden euro’s aan contanten. Dit geld werd in beslag genomen omdat dit vermoedelijk was verdiend met criminele activiteiten.

Gevaarlijke situatie
Dit soort drugslaboratoria en opslagplaatsen zijn groot risico in woonwijken en op bedrijfsterreinen. Niet alleen het productieproces maar ook de opslag van chemische stoffen is gevaarlijk. Heeft u tips over de aanwezigheid van dit soort criminele activiteiten? Geef dit dan door aan de politie via de politieapp of het meldformulier op politie.nl/melden. Uiteraard kunt u uw informatie ook telefonisch doorgeven via 0900-8844. Liever anoniem blijven? Bel dan Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000 of gebruik het meldingsformulier van M.

Nieuws, Regio

Gezocht vakantiegastoudersvakantiegastouders.jpg

Vakantieplannen…..
Rond deze tijd maken veel mensen alweer plannen voor de zomervakantie. Zo ook de medewerkers van Pax Kinderhulp. Zij echter maken die plannen niet voor zichzelf, maar onder meer voor kansarme kinderen uit Berlijn. Ook die hebben het hard nodig om er eens even tussenuit te zijn. De kinderen komen van 24 juli tot en met 3 augustus naar ons mooie noorden!

Vakantiegezinnen gezocht
Daarom zoekt Pax Kinderhulp vakantiegezinnen die tijd en aandacht kunnen geven aan een kind voor wie dit thuis niet weggelegd is. Een vakantiegezin kan voor een Berlijns kind een lichtpuntje betekenen in het grijze bestaan van alledag. De waarde van drie weken huiselijke gezelligheid, een beetje aandacht, geduld en vooral liefde, laat zich vooral uitdrukken in ‘bagage voor later’.

Interesse
Een kind even op adem laten komen in een warm gezin? Belangstellenden die plaats hebben voor een kind kunnen vrijblijvend informeren bij Katy Oosterhuis, 050-5011559, oosterhuiskaty@hotmail.com of de site bezoeken www.paxkinderhulp.nl

Nieuws, Regio

Jiska met nieuwe collectebus op pad
voor Prins Bernhard Cultuurfondscultuurfonds 5.jpg

Jiska Sanders-van Soest gaat van 27 mei tot en met 2 juni 2018 voor het lokale Prins Bernhard Cultuurfonds met een nieuwe collectebus langs de deuren. ‘Ik ben erg benieuwd naar de reacties op deze bus. Voortaan kunnen mensen ook contactloos én met pin geven. Wie geen klein geld in huis heeft, kan nu toch ons orkest Harmonie’67 met een bijdrage ondersteunen.’

Meer dan 15.000 collectanten van verschillende goede doelen gaan in 50 verschillende gemeenten met de pincollectebus op pad. Veiligheid en anonimiteit van de gift staan centraal bij deze nieuwe vorm van collecteren.

Steeds meer mensen hebben geen of weinig contant geld in huis. Voor iedereen die toch wil geven, hebben 24 nationale goede doelen de handen ineengeslagen en bieden zij deze alternatieve betaalmethode. Voortaan kan zowel contactloos, met pin als met contant geld worden gedoneerd aan de deur. Het excuus ‘sorry, maar ik heb geen contant geld in huis’ behoort daardoor tot het verleden.

In uniform langs de deur
Jiska Sanders-van Soest collecteert al zo’n 15 jaar. ‘Eerst in de buurt van Nijmegen en nu in Groningen. Ik vind het een leuke combinatie van geld ophalen en het orkest onder de aandacht brengen. In regio Nijmegen ging ik altijd in het uniform langs de deur. Dat was herkenbaar voor de mensen, waardoor je de club of vereniging waarvoor je collecteert dichterbij brengt. Harmonie’67 heeft een eigen blouse. Die trek ik zeker aan als het lekker weer is tijdens het collecteren. En als het  koud is, pak ik de verenigingssweater uit de kast.’ Het Prins Bernhard Cultuurfonds heeft in elke provincie een afdeling die lokale of regionale projecten ondersteunt. In Groningen is dat onder meer muziekvereniging Harmonie’67.

Cultuur in de lift
Naast een herkenbare outfit, hoopt Jiska dat een collectebus waar je kunt pinnen ook zorgt voor een hogere opbrengst. ‘De inkomsten uit contributie en concerten zijn niet voldoende om het orkest draaiende te houden. We zijn ook afhankelijk van de bijdrage van donateurs, zoals het Cultuurfonds Groningen. Gelukkig zit cultuur weer in de lift. Mensen hebben er weer geld voor over. De pinbus maakt geven nog gemakkelijker. Ook mensen die geen contant geld meer in huis hebben, kunnen we nu - zonder opdringerig te worden - vragen een donatie te doen. Dankzij de pinbus is er nu geen reden meer om niet te geven.’ 

Veilig en anoniem
Pinnen of contactloos betalen met de betaalpas of mobiele telefoon bij de nieuwe collectebus gaat hetzelfde als in de supermarkt. Het is dus net zo makkelijk en veilig. De nieuwe collectebus kan alleen worden ingezet door goede doelen met een CBF-keurmerk, zodat deze niet in verkeerde handen kan vallen. Daarnaast zijn de collectanten herkenbaar door hun speciale identificatiebewijs.

Als donateur kun je zelf het bedrag bepalen. Het goede doel krijgt geen gegevens van de gever. Je blijft anoniem, zult niet gebeld worden en zit nergens aan vast.

500 roulerende pinbussen
De nieuwe collectebus is een initiatief van start-up Easycollect Services, Stichting Collecteplan, CCV Nederland en de 24 participerende goede doelen. De 500 pinbussen worden na elke collecteweek doorgegeven aan een volgend collecterend fonds. Zo blijven de kosten beperkt en worden de bussen zo breed mogelijk ingezet. ‘Niet alleen de collectanten zijn enthousiast,’ aldus de initiatiefnemers. ‘Ook de mensen bij wie we aan de deur komen reageren positief op de pinbus. Al zo’n 25% van de donaties is contactloos of via pin.’

Regio

De Teddyberenexpress rijdt weerStoomtrein STAR - Foto Gesinus Knegt.jpg
Foto: Gesinus Knegt

Op Tweede Pinksterdag, 21 mei 2018, staat bij Museumspoorlijn STAR weer helemaal in het teken van onze jonge bezoekers. Met een teddybeer kunnen ze op deze dag gratis met de trein van de STAR mee.

Niet alleen een ritje met de trein er lopen twee levensgrote Teddyberen rond. Deze beren gaan ook met de trein mee. Met alle kleine teddyberen van de kinderen is het uiteraard in de trein ook erg gezellig.

Berendokter en speelparadijs
Is je Teddybeer ziek? Geen probleem. De Teddyberendokter kijkt naar je beer en maakt ‘m weer beter. En in de rijtuigenloods bij station Stadskanaal is een speelparadijs ingericht. Zo is onder andere een springkussen en een knutseltafel.

Dienstregeling
De Teddyberenexpress rijdt op deze dag tussen Stadskanaal en Veendam. Om 10.45, 13.30 en  16.00 uur vertrekt de trein uit Stadskanaal naar Veendam. Vanaf Veendam is een retourtje mogelijk om 12.00 en 14.45 uur. 

Prijzen
Kinderen t/m 11 jaar reizen gratis als ze een teddybeer bij zich hebben.  Maximaal 3 kinderen per begeleidende volwassene.  Een retourkaartje voor 12 jaar en ouder is €11.

Meer informatie
Meer informatie, zoals de complete dienstregeling, is te vinden op onze website: www.stadskanaalrail.nl.

Regio

30 Groningers openen het Ommelander ZiekenhuisHet Ommelander Ziekenhuis Groningen nodigt Groningers uit zich aan te melden om op 7 november 2018 de officiële opening te verrichten van het nieuwe ziekenhuis in Scheemda. De komende maanden wordt een groep van 30 Groningers geselecteerd die gezamenlijk de officiële openingshandeling gaan verrichten. Albert Koeleman, voorzitter van de Raad van Bestuur: “Wij vinden dat het ziekenhuis van alle Groningers is. En hoe kunnen we dat beter tot uiting laten komen door juist hen te vragen straks de officiële openingshandeling te verrichten.”

Inwoners die voor de handeling in aanmerking willen komen, kunnen dit kenbaar maken via de website van het Ommelander Ziekenhuis: www.ommelanderziekenhuis.nl/nieuwbouw. Hiervoor moeten ze niet alleen hun gegevens achterlaten, maar worden zij ook gevraagd een wens te formuleren richting het ziekenhuis. Uit alle inzendingen zullen de 30 leukste wensen geselecteerd worden. De inzenders daarvan zal gevraagd worden op 7 november 2018 als speciale gast aanwezig te zijn en de officiële openingshandeling te verrichten in Scheemda.

Nu alvast een nachtje slapen in het ziekenhuis?
De inzenders die zich snel aanmelden kunnen bovendien kans maken om, nog voordat het ziekenhuis in gebruik genomen wordt, een nacht in het ziekenhuis te verblijven. Op 30 mei organiseert het Ommelander Ziekenhuis de mogelijkheid voor een aantal medewerkers, huisartsen en specialisten, om in het ziekenhuis te dineren, te slapen en te ontbijten. Dit gebeurt deels om het ziekenhuis aan hen te tonen, maar biedt ook de mogelijkheid om een aantal zaken rond verblijven en facilitaire voorzieningen te testen. Ook onder de inwoners worden 2 geheel verzorgde arrangementen voor 2 personen verloot.

Feestweek
De officiële openingsdag op 7 november maakt deel uit van een feestweek van 3 - 10 november 2018. In die week wordt het ziekenhuis via diverse activiteiten het feestelijk geopend. Zo is er op 3 november een open dag voor medewerkers en hun familie en vindt er op dinsdag 6 november een inhoudelijk congres plaats over de toekomst van de zorg in de regio. Op 7 november is er dan de dag van de officiële opening door 30 Groningers. De week wordt op zaterdag 10 november afgesloten met een open dag voor inwoners.

Het Ommelander Ziekenhuis gaat op 30 juni verhuizen van haar huidige locaties in Delfzijl en Winschoten naar de nieuwe locatie in Scheemda.

Regio

30 Groningers openen 7 november het Ommelander Ziekenhuis ScheemdaDJI_0024.JPG

Het Ommelander Ziekenhuis Groningen nodigt Groningers uit zich aan te melden om op 7 november 2018 de officiële opening te verrichten van het nieuwe ziekenhuis in Scheemda. De komende maanden wordt een groep van 30 Groningers geselecteerd die gezamenlijk de officiële openingshandeling gaan verrichten. Albert Koeleman, voorzitter van de Raad van Bestuur: “Wij vinden dat het ziekenhuis van alle Groningers is. En hoe kunnen we dat beter tot uiting laten komen door juist hen te vragen straks de officiële openingshandeling te verrichten.”

Inwoners die voor de handeling in aanmerking willen komen, kunnen dit kenbaar maken via de website van het Ommelander Ziekenhuis: www.ommelanderziekenhuis.nl/nieuwbouw. Hiervoor moeten ze niet alleen hun gegevens achterlaten, maar worden zij ook gevraagd een wens te formuleren richting het ziekenhuis. Uit alle inzendingen zullen de 30 leukste wensen geselecteerd worden. De inzenders daarvan zal gevraagd worden op 7 november 2018 als speciale gast aanwezig te zijn en de officiële openingshandeling te verrichten in Scheemda.

Nu alvast een nachtje slapen in het ziekenhuis?
De inzenders die zich snel aanmelden kunnen bovendien kans maken om, nog voordat het ziekenhuis in gebruik genomen wordt, een nacht in het ziekenhuis te verblijven. Op 30 mei organiseert het Ommelander Ziekenhuis de mogelijkheid voor een aantal medewerkers, huisartsen en specialisten, om in het ziekenhuis te dineren, te slapen en te ontbijten. Dit gebeurt deels om het ziekenhuis aan hen te tonen, maar biedt ook de mogelijkheid om een aantal zaken rond verblijven en facilitaire voorzieningen te testen.

Ook onder de inwoners worden 2 geheel verzorgde arrangementen voor 2 personen verloot.

Feestweek
De officiële openingsdag op 7 november maakt deel uit van een feestweek van 3 - 10 november 2018. In die week wordt het ziekenhuis via diverse activiteiten het feestelijk geopend. Zo is er op 3 november een open dag voor medewerkers en hun familie en vindt  er op dinsdag 6 november een inhoudelijk congres plaats over de toekomst van de zorg in de regio. Op 7 november is er dan de dag van de officiële opening door 30 Groningers. De week wordt op zaterdag 10 november afgesloten met een open dag voor inwoners.

Het Ommelander Ziekenhuis gaat op 30 juni verhuizen van haar huidige locaties in Delfzijl en Winschoten naar de nieuwe locatie in Scheemda.

Regio, Video

Video over het stukgoederenvervoer
bij Museumspoorlijn STAR StadskanaalEen video reportage van Gerard Martens 

Met één druk op de knop bestellen…en vaak binnen 24 uur heb je de bestelling in huis. De pakketdiensten draaien overuren.  Maar vroeger had je geen internet. Ook zag het vervoer van pakketten er heel anders uit. Veel goederen gingen per spoor. Maar hoe ging dat nou? Museumspoorlijn STAR liet dat op donderdag 10 mei (Hemelvaartsdag) tijdens de Stukgoederendag.

Nieuws, Regio

Night Hunt, jacht op jong gitaartalent en kickstart
voor elke muziekcarrièreIMG_9744B.jpg
Luuk Doddema (2017) 

Fijne opwarmer voor Night of the Guitars

Jong gitaartalent betreedt op zaterdag 7 juli het podium in Veendam. Op het Museumplein vindt dan voor de derde keer de Night Hunt plaats. Deze talentenjacht voor jong gitaartalent vindt plaats op de middag voorafgaand aan de Night of the Guitars.

De eerste twee winnaars van de Night Hunt  - Martijn (2016) en Luuk Doddema (2017) - bewezen: de Night Hunt is een kickstart voor elke jonge muziekcarrière. Zij verzorgden inmiddels meerdere optredens en timmeren hard aan de weg als muzikanten. “Ook voor het publiek is het prachtig”, zegt Albert Boddema namens de organisatie van de Night Hunt. “Want wat is er nou leuker dan op zaterdagmiddag te kijken naar jonge gitaristen die het dak eraf spelen?”

Talentenjacht
Tijdens de Night Hunt strijdt jong gitaartalent - tot en met 20 jaar - om een prachtige hoofdprijs: een semi-akoestische Eastman gitaar, beschikbaar gesteld door LEO Music & Audio in Stadskanaal. En voor alle deelnemers ligt er een mooi aandenken klaar,. ,,Natuurlijk is de gevestigde orde de basis van de Night of the Guitars’’, zegt Boddema. ,,Maar daarnaast willen wij ook jong talent een podium bieden. Kijk naar verschillende festivals en muzikale evenementen en je verbaast je erover hoeveel muzikaal talent hier rondloopt. Jonge gasten die hartstikke goed zijn en die niets liever willen dan lekker het podium op en spelen.’’

Night of the Guitars
De Night of the Guitars is een succes. Wat bij de eerste editie in december 2006 bedoeld was als een eenmalige reünie van regionale muzikanten die regelmatig deelnamen aan jamsessies, is uitgegroeid tot een muzikale jukebox waar altijd vele honderden muziekliefhebbers uit Oost-Groningen en omgeving – een straal van vijftig kilometer rond Veendam - op af komen. Ook leidde deze gelegenheid om samen te spelen tot structurele samenwerking van muzikanten, onder meer in de bekende regionale Herman Brood tributeband Spritz.

Opgave
Wie tijdens de Night Hunt wil spelen, kan zich opgeven tot en met 1 juni. Dat kan via de website www.nighthunt.nl. De organisatie selecteert uit alle opgaves maximaal twaalf deelnemers die gaan strijden om de hoofdprijs.

Nieuws, Regio

Uniek evenement brengt gezinnen en gemeenten samenmessie.png

Beleef de jaren ’30 met Samuel tijdens een spannende ontdekkingsreis langs de historische spoorlijnen van Oost-Groningen. Tijdens Vaderdag op 17 juni 2018 vindt er een éénmalig evenement plaats: ‘Missie op Wielen’. Samen met het gezin wordt het verhaal van Samuel, een jongen die in de jaren ’30 in Oost-Groningen leefde, opnieuw beleefd. ‘Missie op Wielen’ wordt georganiseerd door Mascha Kraaijenhagen, Wouter Katerborg, Arno Slim, Kjel de Vries en Joey Steenvoorden, vijf studenten van de Hanzehogeschool Groningen die, in samenwerking met de gemeenten Westerwolde, Stadskanaal, Veendam en Oldambt, verbroedering willen creëren tussen de gemeenten. “Met alles wat er gebeurd is qua samenvoeging van de nieuwe gemeenten, vonden wij het tijd voor een grensoverschrijdend evenement wat Oost-Groningen mooi op de kaart zet,” aldus Katerborg, projectleider van Missie op Wielen.

Tijdens dit evenement wordt er in de auto een mooie route gevolgd langs de oude spoorlijnen van Ol’ Graitje en de STAR. Het evenement begint om 10.00 uur in het Veenkoloniaal museum in Veendam. Hier wordt het verhaal ingeluid, om vervolgens te beginnen met de route. Tijdens deze route worden de mooiste historische locaties van Oost-Groningen bezocht, waaronder de Oude Remise in Bad Nieuweschans, het klooster in Ter Apel en de Museumspoorlijn van de STAR in Stadskanaal. Op elke locatie is een spannende, leuke of leerzame activiteit te beleven en er is voor ieder wat wils. Bij elke activiteit is Samuel aanwezig en vertelt hij zijn verhaal. Wanneer er deel wordt genomen aan de activiteit kunnen de kinderen een treinkaartje verdienen. Na afloop, bij het inleveren van alle kaartjes, staat er een beloning te wachten op de eindlocatie bij Steakhouse Amigo Ranch in Veendam.

Het motto van Missie op Wielen luidt: Nait soezen moar broezen. “Het gaat er om dat mensen even al het werk opzij zetten en focussen op het belangrijke, hun gezin. Daar past geen beter motto bij dan: Geen woorden maar daden.”

Voor meer informatie kunt u terecht op onze site: www.missieopwielen.nl

Regio

Geen treinen tijdens hemelvaartweekend
Groningen-Assen/Hoogeveen/Veendam/WeenerArivva_00.jpg

Van donderdag 10 mei tot en met zondag 13 mei worden er diverse werkzaamheden aan het spoor tussen Groningen en Assen en Groningen en Veendam/Weener uitgevoerd. Er rijden op deze trajecten bussen in plaats van treinen.

Werkzaamheden
In Groningen werkt aannemer Combinatie Herepoort in het kader van de Aanpak Ring Zuid aan de N7 ter hoogte van de kruising met het spoor bij de Esperantostraat. Ook zullen zij de Helperzoomtunnel dit weekend op zijn plek onder het spoor plaatsen. ProRail werkt op diverse plekken aan het spoor; op station Assen wordt de tijdelijke loopbrug verwijderd, en wordt het nieuwe station in gebruik genomen. Bij de onderdoorgang nabij station Haren vinden voorbereidende werkzaamheden plaats en op station Groningen werkt ProRail aan de perronkappen.

Gevolgen voor de treinreis van donderdag 10 tot en met zondag 13 mei

  • Van donderdag tot en met zaterdag rijden er NS-bussen in plaats van treinen tussen Groningen en Hoogeveen; Zondag rijden er NS-bussen in plaats van treinen tussen Groningen en Assen;
  • Van donderdag tot en met zondag rijden er tussen Groningen en Weener en tussen Groningen en Veendam stop- en snelbussen van Arriva;
  • Tussen Winschoten/Veendam en Hoogeveen kunnen reizigers ook met de extra rechtstreekse buslijn 310 van Qbuzz reizen;
  • De extra reistijd is 15 tot 45 minuten.

Geldig vervoerbewijs
Reizigers die gebruik maken van vervangend vervoer met een NS- of Arriva-bus, hebben een geldig vervoerbewijs nodig. Met een OV-chipkaart reist men net zoals met de trein. In- en uitchecken kan op het betreffende treinstation, ook als de reis begint of eindigt met een trein-vervangende bus.

Reis plannen
Reizigers kunnen vanaf 10 dagen voor vertrek via de NS-Reisplanner Xtra App, de Arriva app en/of via de website van NS: www.ns.nl en Arriva: www.arriva.nl hun reis plannen.

Pagina's

Abonneren op RSS - Regio