Nieuws, Regio

In de provincie blijft het 's avonds donker waar dat kanprovincie_groningen.png

In de provincie Groningen blijft het 's avonds en 's nachts donker waar dat voor de verkeersveiligheid mogelijk is. Dat is het uitgangspunt voor het beleid van de provincie Groningen voor de openbare verlichting langs provinciale wegen. De provincie wil het gebruik van openbare verlichting waar mogelijk beperken om energie te besparen, om lichtvervuiling tegen te gaan en om verstoring voor dieren te beperken. Om dit te bereiken worden overbodige lantaarnpalen verwijderd en vervangen door andere technieken, zoals reflecterende lijnen op het asfalt. Voor dieren wordt gevarieerd in het gebruik van verschillende kleuren verlichting.

Op dit moment beheert de provincie Groningen ruim 3500 lantaarnpalen. Daar komen de komende jaren nog ongeveer 500 exemplaren bij door overname van gemeentelijke verlichting. Sinds 2010 zijn al meer dan 400 lantaarnpalen verwijderd. Door lantaarnpalen te verwijderen, door over te stappen op LED-verlichting en door verlichting te dimmen is in de afgelopen tijd het energieverbruik van de provinciale verlichting al met de helft teruggebracht.

Alternatieven voor verlichting
De komende jaren gaat de provincie door met dit beleid. Uitgangspunt is dat alleen verlichting geplaatst wordt op plaatsen waar dit voor de verkeersveiligheid noodzakelijk is. Waar mogelijk wordt gebruik gemaakt van reflecterend asfalt of reflecterende belijning. Dit gebeurt bijvoorbeeld al op het fietspad tussen Hoogezand en Groningen. Bij onderhoud of aanpassingen aan wegen kijkt de provincie of lantaarnpalen verwijderd of vervangen kunnen worden. In natuurgebieden of donkertegebieden, zoals Dark Sky Park Lauwersmeer en Werelderfgoed Waddenzee wordt de lichtuitstoot in de komende jaren nog verder teruggebracht. Om verstoring van dieren tegen te gaan, wordt minder of een andere kleur verlichting gebruikt. Nieuwe lantaarnpalen die in de provincie geplaatst worden moeten in de toekomst zo veel mogelijk hergebruikt kunnen worden.

Slim en groen
De besparing op openbare verlichting langs provinciale wegen draagt bij aan de ambitie van de provincie Groningen om vanaf 2035 energieneutraal te zijn. De provincie zoekt voortdurend naar innovatieve en duurzame mogelijkheden om de mobiliteit, infrastructuur en het onderhoud ervan groener en slimmer te maken. Het verlichtingsbeleid is slim door de verbetering van de verkeersveiligheid en het gebruik van innovatieve technieken. Het beleid is groen door de bijdrage aan de bescherming van de natuur en door de bijdrage aan de circulaire economie

Sport, Regio

Lerarengraad Kyokushin karate voor Mark DolSandokai_Examen_MarkDol.jpg
Senpai Melissa Geukens, Sensei Mark Dol (leraar) en Senpai Jan Ridder.

Afgelopen weekend heeft Mark Dol, trainend bij Karateschool Sandokai Muntendam, zijn derde dangraad (zwarte band met drie gouden strepen) in het Kyokushin Karate behaald. Het zwarte band examen werd afgenomen op het jaarlijkse zomerkamp onder toeziend oog van de examencommissie van de Nederlandse Karate Associatie (NKA). De NKA neemt de examens af binnen Nederland voor de International Federation of Karate (IFK).

De derde dangraad is de laatste graad binnen het Kyokushin Karate waar examen voor moet worden gedaan. Met de deze graad mag Mark Dol zich vanaf heden internationaal leraar Kyokushin Karate noemen, hiermee komt de titel Sensei.

Het zwarte band examen bestond uit een drie uur durend technisch examen en een twee uur durend fysiek examen. Tijdens het technisch examen zijn onderdelen als Kihon (basistechnieken) en Kata (schijngevechten in een vaste loopvorm) getoetst. Het tweede gedeelte van het examen bestond uit een zwaar fysiek examen met onderdelen zoals sparren en stamina (diverse oefeningen op stootkussens). Daarnaast werd er tijdens het gehele zomerkamp gelet op doorzettingsvermogen, wilskracht, discipline en respect.

De leraar van Karateschool Sandokai (Sensei Mark Dol) over het examen: “Het behalen van de derde dangraad in het Kyokushin karate is een uitzonderlijke prestatie. Ondanks dat het een zwaar examen was, zowel mentaal, fysiek als emotioneel, is het voor mij een droom die uitkomt. Tevens biedt het hebben van een derde dangraad houder meer mogelijkheden voor Karateschool Sandokai op zowel nationaal als internationaal gebied.”.

Nieuws, Regio

Snelheidscontroles bij werkzaamheden aan N36620110520_Controlle_MG_8130.JPG

De politie voert de komende periode extra controles uit bij werkzaamheden langs de provinciale weg N366. De kruising van de N366 met de N391 bij Ter Apel wordt ongelijkvloers gemaakt. Tot begin augustus geldt daar een verlaagde maximumsnelheid. Daarom vraagt een promotieteam van de provincie Groningen aandacht voor snelheid bij wegwerkzaamheden en voert de politie controles uit.

De provinciale weg N366 tussen Veendam en Ter Apel wordt omgebouwd tot een volwaardige autoweg, waar 100 km/uur gereden mag worden. Hiervoor worden verschillende werkzaamheden uitgevoerd, waaronder bij de kruising tussen de N366 en N391. De nieuwe ongelijkvloerse kruising gaat eind juli open, maar tot begin augustus geldt er nog een snelheidsbeperking. Dan wordt er nog in de bermen gewerkt. Voor de veiligheid van de wegwerkers is het belangrijk dat automobilisten zich aan de maximumsnelheid houden.

Extra controles
De provincie stimuleert weggebruikers op verschillende manieren om zich aan de snelheid te houden. Dit gebeurt door digitale borden langs de weg die weggebruikers confronteren met hun rijsnelheid, door extra controles van de politie en door een voorlichtingsteam in het centrum van Ter Apel.  Het voorlichtingsteam geeft informatie over het belang je aan de maximumsnelheid te houden, vooral tijdens wegwerkzaamheden. Het winkelend publiek in Ter Apel krijgt een pakje kauwgom mee met daarop deze boodschap. 

N366 Veilig
De acties op de N366 worden uitgevoerd in het kader van het project N366 Veilig. Daarin werken de provincie Groningen, de gemeenten Pekela, Stadskanaal, Veendam en Westerwolde, Politie Noord-Nederland en Openbaar Ministerie samen om de verkeersveiligheid en de doorstroming op de weg te verbeteren.

Sport, Regio

Vijf locaties Regionale Voetbal School
ondertekenen overeenkomstRegionale Voetbal School 1.jpg

Vertegenwoordigers van de vijf locaties van de Regionale Voetbal School (RVBS) van FC Groningen ondertekende dinsdagavond in het Hitachi Stadion een overkomst voor de samenwerking in het komende seizoen. Voor Wildervank was bestuurslid Michiel Luttje en lid jeugdzaken Bob Lukens aanwezig om de contracten te tekenen.

Drie jaar geleden werd de RVBS van FC Groningen opgestart op vijf locaties in Assen, Bedum, Roden, Wildervank en Hoogeveen. Na een evaluatie werd besloten de onderlinge afspraken vast te leggen in een overeenkomst en daarmee de samenwerking te verlengen.

Het past bij de filosofie van FC Groningen om jonge kinderen in hun eigen omgeving te laten voetballen. Spelers in de leeftijd tussen 8 en 11 jaar, blijven op die manier lid van hun eigen amateurvereniging, spelen en trainen daar ook en krijgen op zondagochtend in hun eigen regio een extra training aangeboden door FC Groningen. De afgelopen drie seizoenen is de onder-12 van FC Groningen telkens voor de volle honderd procent voortgekomen uit de diverse locaties van de RVBS.

Regionale Voetbal School  2.jpg

FC Groningen vraagt aan de samenwerkingsclubs de beschikking over trainingsvelden, kleedkamers en bezetting in de kantine tijdens de activiteiten op de zondag. Daar staat ook wat tegenover. In het vierde seizoen van de samenwerking zal daarin een volgende stap worden gezet. Zo zullen bij elk van de vijf partnerverenigingen themabijeenkomsten of workshops voor kader en bestuursleden worden gehouden.

Op elke locatie kunnen hierbij ook de verenigingen uit de regio worden uitgenodigd. Het afgelopen seizoen is daar al een start mee gemaakt, wat tot veel enthousiasme bij de clubs heeft geleid. Zo zijn er demotrainingen bij VV Roden en LTC gegeven, en een workshop bij SV Bedum over voetbaltactiek bij jonge kinderen. De insteek is nog meer kwaliteit te bieden en nog meer mensen te betrekken. Verder is er nog een mogelijkheid voor nieuwsgierige en ambitieuze jeugdtrainers om mee te kijken met de werkwijze van FC Groningen, in de vorm van een korte stage van vier zondagen. 

Op elke RVBS locatie is een hoofdtrainer het eerste aanspreekpunt voor spelers, ouders en clubs. Dit jaar hebben de hoofdtrainers ook allemaal een rol als assistent trainer bij één van de opleidingsteams, om te zorgen voor nog meer kruisbestuiving tussen de trainers van de RVBS en opleiding. 

Regionale Voetbal School  3.jpg

Samenstelling kader seizoen 2018/2019:

  • Technisch Coördinator RVBS: Byron Bakker
  • Trainer RVBS locatie Assen: Tristan Kalsbeek
  • Trainer RVBS locatie Bedum: Benjamin Sietsma
  • Trainer RVBS locatie Roden: Peter de Boer
  • Trainer RVBS locatie Wildervank: Arno Nijenbanning
  • Trainer RVBS locatie Hoogeveen: Melchior Schoenmakers
Regio

We gaan Zomerbroezz’n! met QbuzzZomerbroezz_nbus.jpg

Samen voor € 10 een dag op pad met de bussen van Groningen en Drenthe.

OV-bureau Groningen Drenthe en Qbuzz herhalen voor de 5e keer de succesvolle campagne Zomerbroezz’n. In de maanden juli en augustus kunnen bezoekers en inwoners van de provincies voordelig reizen met de Dal-Dagkaart. Voor € 10 kan met twee personen de hele dag gereisd worden in de bussen van Groningen en Drenthe. Daarnaast mogen per volwassene drie kinderen van 4 t/m 11 jaar gratis meereizen. Kinderen van 0 t/m 3 jaar reizen altijd gratis mee.

Zowel het stads- als het streekvervoer doen mee, dus ook de Qliners en Q-links. En ook is de actie geldig in de 304 en 314 tussen Groningen en Drachten. De Dal-Dagkaart is te koop bij de chauffeur en bij diverse voorverkoopadressen.

Meer informatie en een overzicht van de verkooppunten staat op www.zomerbroezzn.nl.

Nieuws, Regio

Veendammer bevallen van éérste baby
in nieuw Ommelander ZiekenhuisEerste baby geboren in nieuw Ommelander Ziekenhuis. Op de foto het kersverse gezin.jpg

Baby Imaan Abachrim is de eerste baby die is geboren in het nieuwe Ommelander Ziekenhuis Groningen in Scheemda. Om dit te vieren kregen zij en trotse ouders mevrouw Molema en de heer Abachrim uit Veendam een speciale knuffel en romper.

Het Ommelander Ziekenhuis verhuisde op zaterdag 30 juni. Imaan kondigde zich al die dag aan. Het meisje kwam onder leiding van Rianda Hulzebos, verloskundige in opleiding, en Sannemarije Ridder van Neeltje Verloskundigenpraktijk ter wereld. Ze is om 15.58 uur geboren en weegt 2666 gram. Moeder en baby maken het goed en konden vanaf de verloskamer weer naar huis.

Kraam-/couveusesuites
Als er een medische reden is om langer in het ziekenhuis te blijven, kunnen moeder en kind verblijven in een kraam-/couveusesuite. Het Ommelander Ziekenhuis in Scheemda heeft acht van dit soort kamers. Hier kan de moeder met haar gezin verblijven en bezoek ontvangen, totdat zij en haar pasgeboren kindje weer naar huis mogen. De kraam-/couveusesuites zijn onder andere voorzien van een zithoek en gelegenheid voor partner of een ander familielid om te blijven slapen.

Het gezin staat centraal
Bij het Ommelander Ziekenhuis staat het gezin centraal: datgene waar het gezin het meest behoefte aan heeft is waar het team van zorgverleners op inspeelt. Moeder en kind worden na de bevalling niet gescheiden, ook niet als er extra zorg nodig is voor moeder en/of kind. Voor de binding tussen ouder(s) en kind is dit veel beter.

Regio

Maandelijks LHBTI-zondagmiddagcafé in Winschoten!Regenboogvlag.png

Vanaf 8 juli 2018 is er iedere tweede zondagmiddag van de maand vanaf 15.00 uur een zondagmiddagcafé voor homo’s, lesbiennes, biseksuelen, transgender en intersekse personen in de Loungebar van Hotel-Restaurant Victoria, Marktplein 6 in Winschoten.

Deze locatie is centraal gelegen, met parkeergelegenheid nabij, goed bereikbaar per openbaar vervoer, heeft een terras, een goede ruimte binnen en je kunt er desgewenst ook lekker eten. Het is een nieuwe, uitgelezen mogelijkheid voor LHBTI-ers van alle leeftijden en woonachtig in heel Noord-Nederland om elkaar in een ontspannen sfeer te ontmoeten. Op eigen kosten.

De zondagmiddagcafé-data in 2018 zijn: 8 juli, 12 augustus, 9 september, 14 oktober, 11 november en 9 december.

Meer informatie? 
Bel met Freek Pol tel 06 44504115, mail naar roze50plusoldambt@xs4all.nl of kijk op www.roze50plusoldambt.nl

Nieuws, Regio

Start zomerseizoen Museumspoorlijn STARStar-logo-2.png

Op zondag 1 juli is het zover: dan start het ‘zomerseizoen’ bij Museumspoorlijn STAR. Tot en met eind augustus rijdt de stoomtrein elke zondag tussen Stadskanaal en Veendam. Het begin is op de eerste zondag al spectaculair: dan wordt het Nederlands Kampioenschap Treintrekken in Stadskanaal georganiseerd.

Nederlands Kampioenschap Treintrekken
Een trein wordt normaal gesproken getrokken door een locomotief. En bij Museumspoorlijn STAR is dat meestal een stoomlocomotief. Maar kan een trein ook door spierkracht in beweging komen? Dat gaan we op deze dag zien. Bij het station Stadskanaal van de STAR dienen de mannelijke deelnemers een locomotief en  wagen van 31 ton over een vastgestelde afstand over de rails te trekken. Wie krijgt het in beweging, wie is de snelste? De vrouwen krijgen een locomotief van 21 ton voor de kiezen. Om 12.00 uur zal de wedstrijd, die wordt georganiseerd in samenwerking met OSO (Organisatie Sterkemannen Oldambt) beginnen. De finale is rond 15.30 uur.

Zomerseizoen
Vanaf zondag 1 juli rijdt Museumspoorlijn STAR elke zondag in juli en augustus met de stoomtrein naar Veendam. Vanaf woensdag 11 juli t/m 29 augustus ook elke woensdag. De laatste zondagen van juli en augustus rijdt de trein ook naar Musselkanaal. Op al deze rijdagen zijn combitickets te koop met het Veenkoloniaal Museum in Veendam en het Doe Museum in Veendam. Ook zijn er op diverse rijdagen arrangementen naar Blauwestad en het Nationaal Busmuseum.

Meer informatie
Meer informatie over het zomerprogramma is te vinden op de website van Museumspoorlijn STAR.: www.stadskanaalrail.nl.

Regio

Mega Piraten Festijn voor het eerst naar NoordbroekScaleWidthWyI3MDAiXQ-00BE7908-DD8A-420E-A258-B18801DE557C.jpg

Met optredens van o.a. Jannes, Gerard Joling, Mooi Wark, Jan Smit en Lucas & Gea

Het Mega Piraten Festijn is op zaterdag 22 september voor het eerst te gast in Noordbroek in Groningen. Dit op verzoek van mensen uit de omgeving. “We hadden een oproep geplaatst op Facebook”, vertelt organisator Eddie Mensink. “Waar zouden we volgens onze volgers ook naartoe moeten? Daar kregen we ontzettend veel reacties op van mensen uit midden- en oost-Groningen.” De voorverkoop is inmiddels begonnen.

Om een goede locatie in de regio te vinden, reed Eddie vervolgens met zijn vaste medewerker Jan Oostra meerdere keren door de regio. “We kwamen uit bij het terrein achter Boerderijcafé Mausel. Een prachtige plek. Het mooie is dat het land is gedraineerd. Daarmee ben je beter voorbereid op regen.”

Vele toppers uit de Nederlandstalige muziekwereld zijn weer van de partij. Van Jannes tot Mooi Wark, van Lucas & Gea tot Jan Smit, van Gerard Joling tot Lytse Hille. De presentatie is in handen van Willie Oosterhuis. “We bieden een programma met veel artiesten uit Drenthe en Groningen”, benadrukt Eddie. “We zoeken k altijd nadrukkelijk de verbinding met de regio. En dan is een beetje chauvinisme echt niet verkeerd.” Eddie verwacht een volle tent. “De hoeveelheid reacties die we inmiddels hebben gekregen is ongekend groot. De kaarten vliegen weg. En dan praat ik niet over bestellingen van twee of drie kaartjes, maar over soms vijftig kaarten tegelijk! We hebben afgelopen donderdag een voorverkoopavond gehouden in Noordbroek en ook dat was een ongelooflijk succes. We hebben nu al meer dan 50 procent van de kaarten verkocht. Zo hard is het nog nooit gegaan.”

Het wordt het vijftiende seizoen voor het Mega Piraten Festijn. De opzet van het MPF is al jaren grotendeels hetzelfde. Een groot aantal bekende artiesten treedt op en presentator Willie Oosterhuis jut het publiek op tot volledige euforie. Willie is eigenwijs en presenteert gewoon in zijn Overijsselse dialect. En iedereen verstaat hem. De sfeer spat van het podium af! Maar de grootste artiest is het publiek zelf: zingen, in de polonaise lopen, hossen of gewoon lekker met een biertje in de hand alles bekijken vanaf een plekje bij de tap, alles kan en mag. De Mega Piraten Festijnen zijn geen feesten, het zijn vieringen. Vieringen van het piratenleven; vieringen voor de liefhebbers van deze zenders en vieringen van de (doorgaans) Nederlandstalige muziek. Mensink: “We noemen het MPF ook wel het Meezingfeest van het jaar. En niet voor niets. Iedereen die een MPF heeft bezocht, weet waarover ik het heb. Iedereen zingt mee. Verbroedering en gezelligheid; dat blijft onze insteek en daar wordt niets aan veranderd.”

Programma
Jannes, Mooi Wark, Jan Smit, Gerard Joling, René Schuurmans, Ancora, Helemaal Hollands, Evert Baptist, George Baker, Lytse Hille, Burdy, Jan Keizer & Anny Schilder, Stef Ekkel, René Karst, Marco Schuitmaker, Otto Lagerfett, John de Bever, Lesley Williams, Stevan Bloema, Belinda Kinnaer, Corry Konings, Pieter van der Zweep, Lucas & Gea, Harten 10 en Summerland. Daarnaast verzorgt Poar Neem’n een programma in een tweede, kleinere, tent. De presentatie is in handen van Willie Oosterhuis. Het terrein aan de Noorderstraat 21 in Noordbroek is geopend vanaf 18.30 uur. Het officiële programma duurt van 20.00 tot 01.00 uur.

Voorverkoop
Kaarten (vanaf 25 euro) zijn in de voorverkoop verkrijgbaar bij Drogisterij Wierenga in Noordbroek; Vakgarage Heineman in Schildwolde; de AH in Siddeburen; Supercoop in Muntendam; Hekman Muziek in Winschoten en alle vestigingen van Primera. Daarnaast kan men ook kaarten kopen via www.megapiratenfestijn.nl.

Zie verder www.megapiratenfestijn.nl

Nieuws, Regio

Valse e-mail van de RDW in omloopRDW_logo.png

Er zijn valse e-mails in omloop van RDW met als afzender info@mail.rdw.nl en onderwerp: Afdeling Service. In deze e-mail wordt u gevraagd om uw persoonlijke gegevens bij te werken en te controleren op een website. Het gaat hier om een phishingmail, klik daarom niet op de link in het bericht en vul geen gegevens in.

E-mail verwijderen
RDW en andere overheidspartijen sturen u nooit een dergelijk verzoek via e-mail. De RDW adviseert om geen gegevens in te vullen en de e-mail te verwijderen. De RDW adviseert ook goed het e-mailadres van de afzender van dergelijke berichten te controleren. E-mails afkomstig van RDW eindigen op @rdw.nl. Krijgt u een e-mail uit naam van RDW en vertrouwt u deze niet? Dan kunt u contact opnemen met security@rdw.nl. Maar stuur een mogelijke phishingmail niet door.

Via phisingmail tenaamstellingscode aangevraagd?
Heeft u een tenaamstellingscode aangevraagd via de link in de phisingmail? Vraag dan een nieuwe tenaamstellingscode aan op de website van de RDW. Daarmee is per direct de oude code ongeldig. 

Pagina's

Abonneren op RSS - Regio