112, Regio

Ongeval Nieuwe Pekela26-06-2017 MH NPekela 004.JPG

Door Michael Huising

Op de kruising Lindenlaan met de Dennenlaan in Nieuwe Pekela zijn maandagavond twee auto’s met elkaar in botsing gekomen. Diverse hulpdiensten kwamen ter plaatse waaronder het MMT met de traumahelikopter. Drie personen zijn met onbekend letsel naar het ziekenhuis vervoerd. 

26-06-2017 MH NPekela 026.JPG

De traumaheli die op een grasveld langs de Lindenlaan was geland, trok veel bekijks. De buurt kinderen kregen van de piloot een duidelijke uitleg over de helikopter. Hier kwam abrupt een einde aan toen het MMT een nieuwe melding kreeg voor een inzet naar Sneek.

Fotoalbum: 
Nieuws, Regio

Onderhoudswerkzaamheden N33 tussen Gieten en VeendamN33 Gieten Siddeburen.png

Rijkswaterstaat voert van vrijdag 30 juni 19.00 uur tot maandag 3 juli 06.00 uur diverse werkzaamheden uit op de N33 tussen Gieten en Veendam. De N33 is in beide richtingen voor het verkeer afgesloten tussen rotonde Gieten en aansluiting Veendam.

Een weekend later van vrijdag 7 juli 19.00 uur tot maandag 10 juli 06.00 uur is de N33 in beide richtingen afgesloten tussen aansluiting Veendam en Siddeburen. Er zijn omleidingsroutes ingesteld.  

Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers rekening te houden met een 20 minuten langere reistijd.  

Werkzaamheden
De werkzaamheden omvatten schadeherstel en regulier onderhoud, zoals reiniging, maaien, onderhoud aan de vangrail en bewegwijzering. Met als doel een vlotte en veilige doorstroming voor de weggebruiker. 

Nieuws, Regio

Norbertusviering in de Sint Vituskerk te WinschotenNorbertusviering-01.jpg

In de Sint Vituskerk in Winschoten komt een van de vijf geloofsgemeenschappen die samen de H. Norbertusparochie Oost-Groningen vormen bij elkaar. Omdat Norbertus de patroon en naamgever is onderhoudt deze parochie een bijzondere band met de Norbertijnenabdij in Berne. Zondag 18 juni werd in de kerk in Winschoten voor alle leden van de parochie de jaarlijkse Norbertusviering gehouden. Samen met een medebroeder kwam Denis Hendrickx, de abt van de Norbertijnenabdij speciaal naar Winschoten, om samen met de leden van de parochie uit Sappemeer, Veendam, Oude Pekela, Nieuwe Pekela en Winschoten deze bijzondere dag te vieren.

Ook in 2014 bij de start van de nieuwe parochie, bestaande uit vijf katholieke geloofsgemeenschappen in Oost-Groningen, was de abt van de Norbertijnenabdij in Berne de leden van de parochie al voorgegaan. Het was een goed idee om dit bezoek na enkele jaren te herhalen om de band tussen de parochie en de Norbertijnenabdij te versterken.

Norbertusviering-02A.jpg

Norbertus was een volksprediker, die rondtrok om vrede te stichten en het woord te verkondigen, vooral in Noord-Frankrijk. Op zijn reizen heeft hij ook onze streken aangedaan. Dat was de reden om in 2014 de nieuwe parochie naar de Heilige Norbertus te noemen. Net als vroeger Norbertus door zijn reizen en zijn verkondiging mensen met elkaar wist te verbinden, zo riep de abt van de Norbertijnenparochie nu de aanwezigen op zich te verbinden met elkaar en met de wereld, om te knokken voor recht en welzijn voor iedereen. Na een inspirerende viering in de Sint Vituskerk was er nog een nagesprek in de pastorie, waarin de leden van de parochie direct in gesprek konden gaan met de abt en een kloosterling uit de abdij van Berne.

Regio

Het circus komt naar Muntendam en Nieuwe Pekela!Persfoto 04 © Circus Bossle.jpg

“Zolang er kinderen geboren worden, zal er circus zijn”, aldus het Duitse echtpaar David en Tunita Bossle. Zij vormen de directie van Circus Bossle. Beide komen uit echte circusfamilies, die al vele generaties met het circus onderweg zijn. Zo’n 10 jaar geleden vonden ze de tijd rijp om samen met hun kinderen een eigen familiecircus te beginnen. Het circus presenteert zich als het gezelligste circus van Nederland!

Maar liefst vijf generaties van de familie Bossle reizen er mee met de bonte karavaan. In ieder dorp of stad vermaken zij kinderen en families van alle leeftijden met een klassiek doch vernieuwend circusprogramma. Nog steeds zijn de dieren de belangrijkste pijlers in de show. Vele oh’s en ah’s klinken als een prachtige Palamino-hengst de piste binnen komt draven. Naast paarden zijn er pony’s, ezels, lama’s en zelfs een dressuur met dwerggeitjes.

Persfoto 01 © Circus Bossle.jpg

Naast de vele dieren spelen humor en acrobatiek een grote factor in de show. Vrolijke clowns komen meerdere keren de tent binnenrollen om jong en oud te laten gieren om hun grappen en grollen. De charmante Miss Loreen laat zien dat naast het klassieke jongleren met de handen, het ook met de voeten kan. Natuurlijk heeft de show een spectaculair einde. Mister Vulcano speelt met vuur, eet vlammen en spuwt als een draak metershoge vuurfonteinen.

De voorstelling wordt gedeeltelijk begeleid door een eenmansorkest. Voor het andere deel is het moderne muziek die de acts ondersteunt. De ultramoderne lichtinstallatie en het gelikte decor maken de ambiance compleet.

Persfoto 03 © Circus Bossle.jpg

De voorstelling duurt ruim anderhalf uur met een pauze van 15 minuten en is geschikt voor alle leeftijden. Kaarten zijn vanaf € 10,- verkrijgbaar aan de circuskassa op locatie. De circuskassa is iedere speeldag geopend van 11.00 tot 12.00 uur en vanaf één uur voor aanvang van iedere voorstelling. In vele winkels en scholen in de regio worden kortingsbonnen uitgedeeld.

De voorstellingen in Muntendam vinden plaats op het Julianaplein op dinsdag 27 juni om 17.00 uur en woensdag 28 juni om 15.00 uur. De voorstellingen in Nieuwe Pekela vinden plaats op de speelweide aan de Lindenlaan, hoek Seringenlaan op vrijdag 30 juni om 17.00 uur, zaterdag 1 juli om 15.00 uur en zondag 2 juli om 14.00 uur. Meer informatie? Zie de website www.circus-bossle.nl en Facebook www.facebook.com/circusbossle

Persfoto 02 © Circus Bossle.jpg

Regio

Avondwandeling in het Lauwersmeergebied
met de Vrienden van de HeemtuinLauwersmeergebied.jpg

De ‘Vrienden van de Heemtuin’ organiseren komende week weer een excursie. Dit maal ver van huis, maar de rit meer dan waard! Op donderdag 29 juni vertrekken we om 18.00 uur vanaf de parkeerplaats van de Heemtuin in Muntendam aan de Nieuweweg 127. We gaan de deelnemers over de auto’s verdelen (spreek onderling de vergoeding voor de rit af) en vertrekken daarvandaan voor de tocht naar het Lauwersmeergebied. We willen rond 19.00 uur aankomen bij de Staatsbosbeheerschuur aan De Rug 1. Boswachter Hans Gartner wacht ons daar op en hij zal ons vertellen over het gebied en zal ons mooie plekken laten zien. De orchideeën bloeien nog, en misschien zien we het rondbladig wintergroen en de bitterling.    

Voor leden is de excursie gratis, niet leden betalen €3,00 en kinderen € 1,50.

Deze excursie is een initiatief van de Vereniging Vrienden van de Heemtuin te Muntendam. Inlichtingen: vriendenvandeheemtuin@gmail.com

Nieuws, Regio

Veteranendag 2017 Menterwolde, Pekela & VeendamVeteranendag.jpg

Ieder jaar worden Nederlandse veteranen in het zonnetje gezet tijdens de Veteranendag. De gemeenten Menterwolde, Pekela en Veendam organiseren hiervoor op zaterdag 1 juli 2017 een gezamenlijke bijeenkomst voor veteranen uit de drie gemeenten. De bijeenkomst start om 16.00 uur in MFC De Noordsuythoeve, Schoolstraat 2 in Noordbroek. Deze bijeenkomst is een week na de landelijke bijeenkomst. Hierdoor hebben veteranen ook de mogelijkheid de Nationale Veteranendag op 24 juni 2017 in Den Haag bij te wonen. Het is de laatste keer dat de Menterwolde, Pekela en Veendam de Veteranendag in deze samenstelling organiseren. Op 1 januari 2018 gaat de gemeente Menterwolde herindelen met de gemeenten Hoogezand-Sappemeer en Slochteren.

Bijpraten
De gemeente Menterwolde is dit jaar gastgemeente. Burgemeester Rein Munniksma ontvangt de veteranen en spreekt ze toe. Daarnaast is er een moment van herdenken met een kranslegging. De veteranen in de drie gemeenten ontvangen een persoonlijke uitnodiging. De bijeenkomst geeft veteranen de gelegenheid om bij te praten met collega-veteranen of ervaringen uit te wisselen. Dit alles onder het genot van een drankje en een lekkere maaltijd.

Nederlands Veteranendag
Het draait bij de Nederlandse Veteranendag om erkenning en waardering voor veteranen. Daarnaast gaat de dag om het vergroten van het onderlinge begrip tussen de Nederlandse samenleving en de veteranen. De Nederlandse Veteranendag vindt jaarlijks plaats. Sinds 2006 is de Veteranendag een nationaal evenement. Daardoor mag de Nederlandse driekleur worden gehesen.

Veteranen
Nederland telt ruim 115.000 veteranen. Daarvan zijn er nog altijd ruim 40.000 in dienst als militair. Veteranen zijn zeer divers van achtergrond en leeftijd. Het gaat hierbij niet alleen om militairen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of daarna in voormalig Nederlands-Indië, Korea of Nieuw-Guinea ingezet zijn. Ook is er de snel groeiende groep 'jonge veteranen'.

Regio

Spellencircuit in de Menterne hilarisch succesAA_IMG-20170618-WA0004.jpg

Woensdag 14 juni was er voor de basisschooljeugd een spellencircuit in het dorpshuis de Menterne in Muntendam. De Stichting Jeugdwerkgroep Muntendam organiseert al jaren met regelmaat een kindermiddag in Muntendam. Deze middag was geheel gratis voor leerlingen van de basisscholen en de kinderen mochten een vriendje of vriendinnetje meenemen.

Diverse spellen stonden opgesteld en klaar voor gebruik. Er was een spel met 2 bijzondere tweewielers waar de twee wielen naast elkaar zaten, kaasdragers met kazen, grote klompen die aan elkaar vast zaten en de kinderen konden zaklopen. Het feit dat alles iedere keer misging door de vreemde spellen zorgden voor veel speelplezier en tal van hilarische momenten.

AA_spellencircuit jwg.jpg

Er was een goede opkomst, er deden ongeveer 55 kinderen mee die om het hardst streden wie er het snelst was. Maar dat viel niet mee met zo`n vreemd spellencircuit waarin je samen met twee grote klompen aan elkaar moet lopen. Al met al was het wel een spektakel. Tussendoor was er een pauze met iets lekkers en de kinderen werden verrast met een ijsje, waarbij ook toeschouwers niet werden vergeten. De jeugd heeft zich opperbest vermaakt en we kunnen terug kijken op een hele leuke middag.

Regio

Avontuurlijke gezinnen gezocht!sarah en faya_resize.jpg

De vrijwilligers van non-profit uitwisselingsorganisatie AFS zijn op zoek naar avontuurlijke mensen in Noord Nederland met een groot hart. Zin in een avontuur? Wil jij weten hoe de wereld eruit ziet? Dat kan nu aan je eigen keukentafel. Vanuit alle windstreken van de wereld komen er in augustus jongeren tussen 16-18 naar Nederland. Zij komen om de Nederlands cultuur te leren, maar vertellen ook graag wat over waar ze vandaan komen.

De jongeren komen voor een schooljaar naar Nederland en gaan naar een Nederlandse middelbare school. Ze leren de gewoontes van ons land en tegelijkertijd maken ze het dagelijkse leven kleurrijker. Er zijn er ook een aantal die voor 3 maanden komen. We zoeken nog gezinnen voor o.a. volleyballende Giada uit Italië, veelzijdige Aaron uit de USA, rustige Nisrina uit Indonesië, stoere Yuchen uit China en sportieve Javier uit Mexico.

schaatsen met de AFSers in Assen.jpg

Jong, oud, single, gay met of zonder kinderen? Heb jij een groot hart en open blik, dan kom je in aanmerking om gastouder te worden.

AFS Nederland bestaat in 2017 70 jaar en heeft dus een rijke geschiedenis. AFS is een internationale vrijwilligersorganisatie met veel ervaring op het gebied van interculturele uitwisselingen. De vrijwilligers van AFS staan u graag met raad en daad bij: voor, tijdens en na het interculturele avontuur.

Kijk voor meer informatie op: http://www.afs.nl of neem contact op via: info@afs.nl of een telefoontje naar regio vrijwilliger Erika Schoonhoven op 06 524 50 089

Regio

Bomenfietstocht in MenterwoldeBoom_Heemthuin.png

Op zaterdag 17 juni vertrekken we om 13.30 uur ’s middags vanaf de parkeerplaats van de Heemtuin in Muntendam aan de Nieuweweg 127. We gaan door de gemeente Menterwolde fietsen op zoek naar bijzondere en oude bomen in de gemeente. We komen op mooie plekken waar we anders zomaar aan voorbijgaan, en die het waard zijn om eens beter te bekijken en het verhaal erbij te horen. De totale afstand is ongeveer 12 - 15 km en de duur is ongeveer twee uur.

Voor leden is de excursie gratis, niet leden betalen €3,00 en kinderen € 1,50.

Deze excursie is een initiatief van de Vereniging Vrienden van de Heemtuin te Muntendam. Inlichtingen: vriendenvandeheemtuin@gmail.com

Regio

Geef uw mening over het OV-knooppunt (Hub)
bij u in de buurtprovincie_groningen.png

Provinciale Staten van Groningen nodigen reizigers in de provincie Groningen uit om hun mening te geven over de voorzieningen die zij wensen op bestaande OV-knooppunten. Dit kan van 7 tot en met 16 juni 2017 via de website www.kiesvoorgroningen.nl. De Statenleden van Groningen willen graag weten wat reizigers belangrijk vinden omdat de komende jaren veel knooppunten worden opgewaardeerd tot een 'Hub'. Een Hub is een belangrijke schakel in een snelle en comfortabele reis. Het moet een aangename plek worden om over te stappen van het ene vervoersmiddel naar het andere. Op 21 juni praten de Staten over het plan voor het opwaarderen van de Hubs. De reacties van inwoners zijn een belangrijke bron van informatie voor Statenleden.

Waarom dit initiatief van Provinciale Staten?
Met dit initiatief willen de Staten van Groningen op een laagdrempelige manier inwoners de gelegenheid geven om ook online een mening te geven en in gesprek te gaan met Statenleden. Voorheen was dit alleen mogelijk door in te spreken tijdens een vergadering op het provinciehuis of door een email of brief te sturen aan Provinciale Staten. Het initiatief maakt onderdeel uit van de campagne 'Kies voor Groningen', waarmee de Staten meer mensen willen interesseren voor de provinciale politiek en het inwoners makkelijker willen maken om in contact te komen met hun volksvertegenwoordigers. Ook hopen de Staten dat dit een positief effect heeft op de opkomst bij de volgende verkiezingen van Provinciale Staten in 2019. Provinciale Staten vinden het belangrijk dat zoveel mogelijk inwoners gebruik maken van hun recht om te stemmen en daardoor mee bepalen hoe de provincie wordt ingericht.

www.kiesvoorgroningen.nl
Op de website kiesvoorgroningen.nl kunnen inwoners voor 32 Hub locaties aangeven welke voorzieningen zij daar wensen door een reactie achter te laten. Statenleden gebruiken deze reacties om zich een goed beeld te vormen van de voorzieningen die reizigers willen op een Hub. Denk bijvoorbeeld aan een kluis om een elektrische fiets te stallen en op te laden, een beschutte wachtplek of een ophaalpunt voor pakketten. In de periode waarin de website is opengesteld (7 t/m 16 juni) zullen Statenleden ook regelmatig aanwezig zijn op het digitale platform om te reageren op geplaatste reacties en zo nodig een aanvullende vraag te stellen.

Wat wordt er met uw mening gedaan?
Alle reacties die via de website binnenkomen, worden naar de Statenleden gestuurd die op 21 juni met elkaar en met de Gedeputeerde voor Verkeer en Vervoer gaan praten over de Hubs. Deze vergadering van de Statencommissie Mobiliteit is openbaar en ook live te volgen via de website van de provincie. De discussie in de vergadering zal zich vooral richten op de gewenste voorzieningen en het plan voor het opwaarderen van de 32 Hubs. Op 12 juli nemen Provinciale Staten een besluit over het budget dat ze beschikbaar gaan stellen voor de Hubs in 2017 en 2018.

Pagina's

Abonneren op RSS - Regio