Regio

Regenboogweek in de gemeente OldambtRegenboogvlag.png

In de week van 7 tot 14 oktober wordt in de gemeente Oldambt een aantal activiteiten georganiseerd om aandacht te vragen voor de positie van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgenders en interseksuelen (afgekort LHBTI). Aanleiding is de jaarlijkse viering van Internationale Coming-Outdag op donderdag 11 oktober.

Coming-Outdag verwijst naar het moment waarop LHBTI-ers “uit de kast” komen en zichzelf als lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender of interseksueel aan hun omgeving bekend maken. Voor velen was en is dit ook vandaag de dag nog niet vanzelfsprekend, maar beladen met angst om niet geaccepteerd en buitengesloten te worden.
Op Internationale Coming-Outdag wordt overal ter wereld aandacht gevraagd voor de positie van LHBTI-ers. De gemeente Oldambt wil zich inzetten voor de emancipatie en acceptatie van LHBTI, onder meer door uitvoering van de door de gemeenteraad unaniem aangenomen meerjarige LHBT-beleidsnota. Om een breed publiek te bereiken zullen gedurende de hele maand oktober tafels met informatie over LHBTI-activiteiten en LHBTI-organisaties in de bibliotheken worden ingericht.

In de gemeente Oldambt zullen gedurende de Regenboogweek de volgende activiteiten plaatsvinden.

Zondag 7 oktober 15.00 uur: Regenboogviering met het thema “Opdat iedereen in vrijheid zichzelf kan zijn” in “De Ontmoeting”, Kerklaan 32 in Scheemda. Kerk open: 14.45 uur.
Aan het begin van de Regenboogweek organiseert de "LHBT-werkgroep Geloof & Levensbeschouwing Oldambt" een Regenboogviering. In deze viering wordt met liederen, beelden en betekenisvolle teksten stil gestaan bij de situatie van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuele, transgender en intersekse personen (LHBTI).
Met als thema “Opdat iedereen in vrijheid zichzelf kan zijn” zal de viering in het teken staan van acceptatie en waardering van diversiteit in onze samenleving. Het “New Life Groningen Choir”, LGBT Asylum Support en Bianca Holst, stadsdichteres van de gemeente Oldambt, verlenen hun medewerking.
De Regenboogviering richt zich op iedereen. Iedereen is van harte welkom aan deze viering deel te nemen. Het openingswoord zal worden uitgesproken door wethouder Bard Boon.

Dinsdag 9 oktober 20.00 uur: Film in het Filmhuis in Cultuurhuis De Klinker Mr. D.U. Stikkerlaan 251 in Winschoten. In het Filmhuis wordt de film “The Happy Prince”, over de laatste jaren van de homoseksuele Ierse schrijver Oscar Wilde, vertoond. Rina Lakwijk van Roze 50plus Oldambt zal deze film kort inleiden.

Donderdag 11 oktober: “Internationale Coming-Outdag” 10.00 uur het hijsen van de Regenboogvlag door burgemeester Rika Pot bij het gemeentehuis aan de Langestraat in Winschoten. Voorafgaand aan het hijsen van de vlag zullen burgemeester Rika Pot en Marjet Bos van Roze 50plus Oldambt een korte toespraak houden. Stadsdichteres Bianca Holst zal een speciaal op het thema van de Regenboogweek “Opdat iedereen in vrijheid zichzelf kan zijn” door haar geschreven gedicht voordragen. Iedereen die diversiteit een warm hart toedraagt wordt van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn. Vertegenwoordigers van zorg- en welzijnsinstellingen en opleidingen voor zorg en welzijn zijn uitgenodigd om aansluitend met burgemeester Pot in de raadszaal van het gemeentehuis in gesprek gaan over LHBTI-vriendelijke zorgverlening.  Organisaties, bedrijven, winkeliers en inwoners worden opgeroepen blijk te geven van hun solidariteit door die dag de regenboogvlag uit te steken. LHBTI-inwoners van Oldambt zullen zich hierdoor zichtbaar gesteund voelen. Deze zes-kleurige vlag is het symbool van de LHBTI-emancipatiebeweging. De vrolijke kleuren van de regenboogvlag zullen in ieder geval wapperen aan meerdere gebouwen van de gemeente Oldambt.

Zaterdag 13 oktober vanaf 20.30 uur: LHBTI-feest “Out & Proud voor jong en oud!” met live muziek in de Harbour Club, Havenkade West 3 in Winschoten.
Ter afsluiting van de Regenboogweek organiseert LHBTI-organisatie Roze 50plus Oldambt onder het motto “Out & Proud voor jong en oud!” een LHBTI-ontmoetingsfeest. De band “Off stage” staat garant voor swingende live muziek; er is een leuke verrassing en ook komt er af en toe een bitterballetje langs. Iedere lesbische vrouw, homoseksuele man, biseksueel, transgender en interseksueel wordt van harte uitgenodigd om “Out & Proud” te vieren dat iedereen in de gemeente Oldambt zichzelf kan zijn! Het feest begint om 20.30 uur en de entree is € 5,-.

Voor informatie over de activiteiten in de Regenboogweek en de aanschaf van een regenboogvlag (€ 8,-) kan contact opgenomen worden met Marjet Bos roze50plusoldambt@xs4all.nl tel. 0597-421281.
Zie ook www.roze50plusoldambt.nl

Regio

Spooktocht Muntendam viert lustrum!IMG-20180916-WA0007.jpg

Foto: A&B Fotografie Aikelien Bisschop.

Binnenkort is het weer zover!  De Stichting Jeugdwerkgroep Muntendam  organiseert op zaterdag 27 oktober weer hun jaarlijks terugkerende spooktocht. Ieder jaar doen er gemiddeld vierhonderd lopers mee die het aandurven om zich de stuipen op het lijf te laten jagen door zeker zo`n 80 spoken. Dit jaar wordt er helemaal uitgepakt want de spooktocht van de JWG viert een lustrum wegens het 5 jarig bestaan. Er wordt door de vele vrijwilligers van de JWG al weer druk nagedacht over diverse thema`s. De voorbereidingen zijn in volle gang. Het wordt daarom een speciale editie dit jaar en weer een spooktocht met diverse licht, rook en geluidseffecten dus dat wordt weer griezelen en gruwelen!

Dit jaar gaat de spooktocht van start vanaf het M.F.C. De Menterne te Muntendam. Deelname kost € 5,- per persoon en daar voor krijg je een consumptie gratis. De groepen mogen maximaal 8 personen tellen en de minimale leeftijd is 10 jaar o.b.v. een ouder of verzorger. Wil je meedoen? Geef je dan snel op via jwgmuntendam@hotmail.com Vol is vol dus wees er snel bij! Kom maar op als je durft!

Uiteraard zijn wij zoals altijd weer op zoek naar spoken. Lijkt het je leuk om op die manier mee te doen dan kun je je opgeven via spokenmuntendam@hotmail.com Meld je snel aan! We willen weer een te gekke spooktocht gaan neerzetten!

Regio

Natuurwerkdag 3 november, je kunt je weer inschrijven!flyer-natuurwerkdag.92e71d-1.jpg

Op 3 november is het weer Natuurwerkdag, de grootste vrijwilligersdag van Nederland in het groen. In Groningen organiseert Landschapsbeheer Groningen het evenement dit jaar voor de 18e keer. Samen buiten aan de slag, dat kan op ruim 520 locaties door heel Nederland en zo’n 30 in Groningen. In 2017 deden meer dan 900 vrijwilligers mee! Het is gezond, leuk en gezellig om te zagen, te snoeien en meer. Op veel locaties worden speciale kinderactiviteiten georganiseerd, zodat het hele gezin kan meedoen. Ook is het de bedoeling dat er weer een locatie voor singles zal zijn, waar je samen met andere vrijgezellen ongedwongen aan het werk kunt. Daarvoor zoekt de organisatie nog naar een geschikte plaats en een partner om dat mee te organiseren.

Landschap kan niet zonder vrijwilligers
Samen aan het werk voor leefruimte voor de ringslang, de vlinder en de bij, of werken aan een karakteristieke knotbomenrij. De Natuurwerkdag, inmiddels een nationaal begrip op de eerste zaterdag van november, betekent dankzij de duizenden deelnemers een belangrijke impuls voor het landschap. Vrijwilligers zagen, snoeien, knotten, zeisen, planten, zaaien en maken poelen en vennen schoon. Alle werkzaamheden zijn erop gericht het landschap aantrekkelijker te maken voor mens en dier. Dankzij de inzet van vele vrijwilligers tijdens de Natuurwerkdag kan iedereen blijven genieten van het karakteristieke Nederlandse landschap.

Dit jaar in het teken van gezond bezig zijn
Werken in het landschap betekent actief aan de slag. Door iets te betekenen in het onderhoud aan het landschap ben je onbewust ook gezond bezig. Een extra gratis bonus op deze leuke dag dus! Dit jaar willen we hier extra aandacht aan besteden door enkele leuke activiteiten te organiseren naast de standaard klussen. Houd onze website in de gaten voor meer informatie hierover

Vrijwilligers en organisaties zijn welkom
Ben je ook geïnteresseerd om met buren, vrienden of familie een dag buiten aan de slag te gaan en zo bij te dragen aan jouw groene omgeving? Kijk dan op www.natuurwerkdag.nl voor meer informatie en meld je aan. Heb je vragen of wil je een werklocatie aanmelden, dan kun je contact opnemen met Landschapsbeheer Groningen via 050 – 534 51 99 of info@landschapsbeheergroningen.nl.

Partners van de Natuurwerkdag zijn de Nationale Postcode Loterij en Groen en Fit van De Friesland Zorgverzekeraar. De Natuurwerkdag wordt georganiseerd in samenwerking tussen de Landschapsbeheerorganisaties, de Provinciale Landschappen, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Scouting Nederland,  A Rocha, IVN en de Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie.

Nieuws, Regio

15 en 16 september KerkproeverijLogo Kerkproeverij Oranje Roze 2018 .png

In 2017 werd vanuit de Raad van Kerken het initiatief genomen om de (oorspronkelijk) Engelse actie “Back to Church” ook in Nederland te gaan houden.

Ook de Katholieke kerk schaarde zich achter het idee om kerkgangers te vragen, mensen uit hun eigen omgeving – bijvoorbeeld familie, vrienden, buren, collega’s – uit te nodigen een keer mee naar de kerk te gaan. Dit onder het motto: Verwelkomend zijn is goed, uitnodigend beter!

De Back to Church beweging is inmiddels in 17 landen op gang gekomen. De onderliggende gedachte is dat er best veel mensen zijn die graag (opnieuw) eens naar de kerk zouden willen gaan, maar een te hoge drempel ervaren. In een brief aan de parochies staat daarover: ‘Veel parochianen zal dat mogelijk verbazen. Iedereen is toch welkom, de deur staat toch open? In de praktijk wordt dat niet zo ervaren. Niet alleen in de Katholieke Kerk. Alle deelnemende kerkgenootschappen herkennen dit. Allemaal erkennen ze dat de wederzijdse beeldvorming van kerkgangers en niet-kerkgangers vaak niet beantwoordt aan de realiteit en een update behoeft. Allemaal herkennen ze ook dat iedereen verlangt verwelkomend te zijn, maar dat misschien toch niet zo is. En alle betrokken kerkgenootschappen beseffen dat welkom heten goed is, maar actief mensen uitnodigen nog beter.’

Een persoonlijke uitnodiging kan het verschil maken en iemand over de drempel helpen, maar dat vraagt van de kerkgangers om hun schroom te overwinnen en op de mensen om hen heen af te stappen: “Ga je een keer met me mee naar de kerk?”.  Vicaris Bultsma, vanuit de katholieke kerk betrokken bij het initiatief: ‘Deze actie wordt al een succes wanneer kerkgangers daadwerkelijk anderen hebben uitgenodigd en een geloofsgemeenschap dat kan vieren. Er wordt dan gebouwd aan een kerkcultuur die uitnodigend is en daarmee wordt de drempel om (weer) een keer naar de kerk te gaan lager. Of er op die uitnodiging wordt ingegaan en wat daarvan de gevolgen zullen zijn is vooral in Gods hand.’

Het weekend van 15 en 16 september is uitgekozen als landelijk moment om een kerkproeverij-zondag te houden. De geloofsgemeenschappen van de Norbertusparochie in Hoogezand-Sappemeer, Veendam, Winschoten en Oude Pekela doen hier ook aan mee en delen brochures uit die laten zien hoe een kerkgebouw is ingericht en wat de betekenis daarvan is.

Regio

Fright Night bij de STARSTAR9_resize.JPG

Zaterdag 20 oktober staat in het teken van halloween. Bij de STAR organiseren ze dan fright night met allerlei halloween activiteiten. Hou de website van de STAR in de gaten voor de details.

STAR6_resize.JPG

Op zodag 9 september waren de vrijwilligers van de STAR in Veendam om opnames te maken voor het promo filmpje voor dit evenement.'sochtends vanaf 8 uur werden de spelers geschminkt in het station van Veendam waarna men tegen de middag in colonne naar het Veenkoloniaal Museum toog, vergezeld van twee skeletten.

STAR16_resize.JPG

De opnames vonden plaats in het historische straatje van het museum, dit leverde regelmatig nogal geschrokken bezoekers op omdat het museum gewoon open was. De bezoekers waren wel vooraf gewaarschuwd dat er ook opnames gemaakt werden maar een levensechte zombie tegen het lijf lopen blijft toch een speciale ervaring.

STAR43_resize.JPG

De film word nu gemonteerd en zal eind van deze maand door de STAR gepresenteerd worden.


 
Fotoalbum: 
Nieuws, Regio

Informatiebijeenkomst Hulp
aan het jonge kind en hun oudersInformatiebijeenkomst.jpg

Professionals die te maken hebben met kinderen in de leeftijd van 0-12 jaar zijn op 9 of 29 oktober van harte welkom op de informatiebijeenkomst over 'Hulp aan het jonge kind en hun ouders'.

Binnen Elker hebben we veel aandacht voor de ontwikkelingen van het jonge kind (kinderen tot 12 jaar). Uitgangspunt is dat deze hulp zoveel mogelijk ambulant aangeboden wordt.

De hulp is onder andere gericht op de stagnerende ontwikkeling, denk aan excessief huilende baby’s, kinderen met eetproblematiek en hulp aan kinderen die vastlopen binnen het primair onderwijs. Daarnaast biedt Elker ook dagbehandeling aan jonge kinderen op het Medisch Kinderdagverblijf

Programma
Onze hulpverleners geven tijdens de bijeenkomsten presentaties over:

  • Dagbehandeling Jonge kind: het Medisch Kinderdagverblijf
  • Ambulante thuisbehandeling (zeer) jonge kinderen
  • PMTO
  • BOOG (onderwijs-zorgarrangementen)

Data en locaties
U heeft keuze uit twee bijeenkomsten: 

  • Dinsdag 9 oktober in Veendam, Sont 16, 14.30- 17.00 uur
  • Maandag 29 oktober in Haren, Cantersveen 4, 14.30 - 17.00 uur

Er zijn geen kosten aan verbonden. Aanmelden kan tot 1 oktober 2018 

Regio

Kortdurende zorg voor ouderen nu ook in RefajaVanaf maandag 10 september kunnen ouderen die niet langer in het ziekenhuis hoeven te verblijven, maar die zichzelf tijdelijk ook niet thuis kunnen redden, terecht op de afdeling voor Kortdurende Intensieve Zorg (KIZ) op ziekenhuislocatie Refaja in Stadskanaal. Doordat we allemaal steeds ouder worden en langer thuis willen wonen is er in de regio behoefte aan meer ‘herstelplekken’. Naast Emmen en Hoogeveen is Stadskanaal de derde locatie waar Treant deze voorziening biedt.

De afdeling is gehuisvest op de eerste etage van de ziekenhuislocatie. Een grote, gezamenlijke woonkamer met twee ‘privéhoekjes’ voor het ontvangen van bezoek en moderne een- of tweepersoonskamers is het resultaat van de opknapbeurt van de afdeling. De kamers zijn voorzien van een bed, nachtkastje, kledingkast, zithoek en een wastafel. Elke kamer heeft een eigen toilet en badkamer. Op de afdeling kunnen in totaal negen ouderen terecht.

Nieuw zorgteam
Een nieuw team van zorgmedewerkers is aangesteld om de afdeling te runnen. Zij werken intensief samen met specialisten en behandelaars van ziekenhuislocatie Refaja en het revalidatieteam in De Horst in Emmen. Dit bevordert de soepele overgang van ziekenhuiszorg naar zorg thuis, zorg op onze woonlocaties of bij onze collega zorgaanbieders. Behandelaars, bijvoorbeeld fysiotherapeuten, komen naar ouderen toe om op de afdeling samen te werken aan herstel.

Regio

Hamelhuys start met inloop en activiteiten in WinschotenMensen uit Oost-Groningen die kanker hebben (gehad) en hun naasten kunnen vanaf oktober a.s. terecht in Winschoten. Op woensdag 12 september komt Josje Hamel vertellen over het inloophuis voor (ex-)kankerpatiënten en hun naasten in Groningen. Maar ook over het starten van inloopdagen bij Troost en Meer in Winschoten. Aanvang informatieavond 19.30 uur, geen kosten. Opgave via info@troostenmeer.nu

Vanaf 2 oktober zijn er iedere dinsdagmiddag tussen 13.30 en 16.30 uur medewerkers van Hamelhuys aanwezig bij Troost & Meer, Bosstraat 22 in Winschoten. Je kunt dan binnenlopen zonder afspraak, om je verhaal te delen, je zinnen te verzetten tijdens een van de activiteiten of lotgenoten te ontmoeten. 

Nieuws, Regio

Inschrijving Provinciale Vrijwilligersprijs 2018 gestartProvinciale_Vrijwilligersprijs_resize.png

De inschrijving voor de Provinciale Vrijwilligersprijs is geopend. Ook dit jaar waardeert de provincie het vrijwilligerswerk met vier prijzen van elk 3.000 euro. Deze prijzen zijn te winnen in de categorieën 'zorg', 'leefbaarheid', 'jeugd' en 'sport'. Een vrijwilligersorganisatie aanmelden kan tot 1 oktober via www.provinciegroningen.nl.

De Provinciale Vrijwilligersprijs is bedoeld voor organisaties die op een buitengewone, aansprekende en succesvolle manier met vrijwilligers werken. Daarmee wil de provincie het vrijwilligerswerk ondersteunen en laten zien dat iedereen die vrijwilligerswerk doet, een belangrijke bijdrage levert aan onze samenleving. Dit jaar reikt de provincie de prijs voor de achttiende keer uit.

Inzet belonen
In onze provincie zijn heel veel groepen vrijwilligers actief. In de zorgsector en bij sportverenigingen bijvoorbeeld, maar ook in de dorpen en wijken spelen vrijwilligers een belangrijke rol bij het verbeteren van de leefbaarheid. Omdat de provincie vrijwilligerswerk voor en door jongeren in het bijzonder waardeert, wil zij ook hun inzet belonen.

Inschrijven tot 1 oktober
De inschrijving voor de Provinciale Vrijwilligersprijs sluit op 1 oktober. Daarna selecteert de jury acht genomineerden die op de website van de provincie Groningen worden gepresenteerd. Wie de jury wil helpen kan stemmen op deze genomineerden. Dat kan van 19 tot 31 oktober. Op 10 december worden de prijzen uitgereikt tijdens een feestelijke bijeenkomst in het provinciehuis.

Regio

Reünie Aletta Jacobs College Hoogezand
Een feest voor en door leerlingenlogo-ajc-150-def.jpg

Dit jaar viert de scholengemeenschap in Hoogezand het 150-jarig bestaan, onder andere met een reünie op zaterdag 13 oktober 2018.  Een feest van ontmoeten en terugkijken; een gezellige happening bestemd voor de oud-leerlingen van het Aletta en alle scholen openbaar voortgezet onderwijs die in het Aletta zijn opgegaan. En natuurlijk ook voor de (oud-)medewerkers van deze scholen in Hoogezand-Sappemeer. De lijst van de betreffende scholen is overigens te vinden op de schoolsite.

Het wordt dus een mooie mix van oud, niet zo oud en jong. Heb je nu wel of geen diploma, heb je korte of langere tijd op het openbaar voortgezet onderwijs in Hoogezand-Sappemeer gezeten of er gewerkt, het maakt niet uit. Het Aletta wil op een leuke manier faciliteren dat de mensen met elkaar in contact komen.

Je kunt je oud-klasgenoten op 13 oktober ontmoeten in de klaslokalen en met ze op de foto op het schoolplein. Daarnaast kun je ook nog deelnemen aan een lesje van je favoriete leraar van toen. Je kunt met je klas- c.q. schoolgenoten een (virtuele) tour maken langs de oude schoolgebouwen.  Maar vooral ook bijpraten onder het genot van een hapje en een drankje in het ontmoetingscafé. Voor wie sportief of actief bezig wil zijn die dag, zijn er ook tal van mogelijkheden. Zo is er o.a. een pubquiz en worden de reünisten uitgedaagd in Aletta’s Escaperoom. Daarnaast is er in de theaterzaal van de school de talkshow ‘Dat is er 1 van het Aletta’, waarin prominente oud-leerlingen worden geïnterviewd en zijn er muzikale optredens van talentvolle oud-leerlingen.

Meer informatie over deelname aan het middagprogramma (12.00-17.00 uur) en avondprogramma (17.00-20.00 uur, met o.a. foodtruckfestival) van de reünie is te vinden op de schoolsite www.aletta.nl. Aanmelden voor de reünie kan ook via deze site.

Pagina's

Abonneren op RSS - Regio