Regio

Veendamse Carolina Dijkhuizen komt naar De Klinker met
eerbetoon aan de Queen of Disco: Donna SummerScenefotos - Thank God its Donna - Fotograaf Aad Nieuwland - HiRes (6).jpg

Carolina Dijkhuizen gaat de komende maanden de theaters in met ‘Thank God It’s Donna’ om een eerbetoon te brengen aan de in 2012 overleden discozangeres Donna Summer. Na jaren gespeeld te hebben in grote musicals (o.a. in Aida, The Lion King, Dreamgirls en Sister Act) is het de eerste keer dat Carolina met een muziekprogramma te zien zal zijn. Het blijkt een lang gekoesterde wens.

Waarom stap je na jaren van musicals nu als zangeres het podium op?
“Ik wil al heel lang als zangeres een andere kant van mezelf laten zien, iets dat nog dichter bij me staat dan alle fantastische musicals die ik heb gedaan. Maar ik ga niet zómaar zingen; ik ga de geweldige songs van de Queen of Disco Miss Donna Summer brengen. Het is een droom die uitkomt!”

Wat betekent Donna Summer voor jou?
“Donna Summer is een grote inspiratie voor mij. Haar carrière loopt als een rode draad door mijn leven. We begonnen allebei in een kerkkoor en gingen daarna in musicals zingen. Ik hoop net als Donna op een carrière als popzangeres.”

Er wordt wel gezegd dat je qua uiterlijk op haar lijkt!
“Ja, klopt! Ik hoor al mijn hele leven “Zeg, weet jij op wie je lijkt?”. Mensen zeggen dat ik dezelfde stem en uitstraling heb en zelfs enkele trekjes in mijn gezicht. Ik zie dat allemaal als een groot compliment.”

Waarom The Queen of Disco in het theater brengen?
“Ik vind het geweldig om haar muziek levend te houden op de plek die ook Donna zo dierbaar was: het theater. Het geeft mij de mogelijkheid om niet alleen al die geweldige hits te zingen, maar om ook tussendoor iets te vertellen over Donna’s leven en waarom ik haar zo bewonder. We gaan natuurlijk vooral dansen! Niemand zal kunnen blijven zitten.”

Het lijkt alsof Donna helemaal terug is: een musical op Broadway, haar producer Giorgio Moroder speelt een show in Paradiso en nu sta jij met ‘Thank God It’s Donna’ in de theaters. Hoe komt dat denk je?
“De liedjes van Donna zijn natuurlijk nooit weg geweest. Iedereen kent ze en je hoort ze dagelijks op de radio. We leven nu in een tijd waarin mensen, vooral ook jonge mensen, willen weten waar het allemaal vandaan komt. Ze willen weten wie Donna was. Dat ga ik ze laten zien!”

Wie was Donna dan? 
“Ze was een fenomenale zangeres, naar ook een sterke vrouw die haar eigen carrière uitstippelde, haar eigen songs schreef en als enige discoster ook na de 70’s wereldhits bleef scoren. Van Beyoncé tot Whitney Houston; alle muziekdiva’s na haar lieten zich door haar inspireren. Ik ook!”

Met wie sta je op het podium?
“Met het Gare du Nord Orchestra. Veel zullen de naam Gare du Nord kennen van het album en de gelijknamige show ‘Sex ‘n’ Jazz’. Zij wilden al langer een tribute brengen aan de muziek van Donna Summer en Giorgio Moroder, omdat die 70’s disco sound een inspiratie voor ze was. Dat wij elkaar tegen zijn gekomen lijkt een match made in heaven.”

Wat is je favoriete song van Donna?
“Heb je even? ‘MacArthur Park’ is een favoriet natuurlijk; die opbouw! Maar ook ‘Hot Stuff’ en ‘Bad Girls’ zijn favorieten. Ik doe ze wel eens in een medley en dan gaan de mensen uit hun dak! We doen ook ‘Could It Be Magic’, ‘I Feel Love’ en natuurlijk een hele lange versie van ‘Last Dance!’. We doen ook de 80’s hits als ‘This Time I Know It’s For Real!’. Kortom, te veel om op te noemen.”

Is het niet ontzettend spannend om in de huid van zo’n grote ster te kruipen?
“Vreemd genoeg is het veel minder spannend dan een rol spelen in een musical. Ik ga liedjes zingen van iemand die ik erg bewonder en dat doe ik als mezelf. Het wordt geen verkleedpartij, het is vooral écht. De passie die ik voor Donna heb maakt dat ik er enorm naar uitkijk.”

Hoe gaat het eruit zien in de zaal?
“We hebben een geweldige lichtshow. Het is alsof je de sfeer van de heerlijke 70’s en 80’s disco party’s herbeleefd, maar dan van nu. Er is ook veel aandacht voor het geluid. Dat hoort gewoon bij deze iconische muziek. Het is natuurlijk één groot feest van herkenning. Het nodigt allemaal uit tot dansen en meezingen. Ik zou zeggen: Let’s party!”

De voorstelling ‘Thank God It’s Donna: A Tribute To Donna Summer’ met Carolina Dijkhuizen en het Gare du Nord Orchestra is op zaterdag 16 maart te zien in Cultuurhuis De Klinker.
Kaarten zijn te koop via de theaterkassa en de website www.indeklinker.nl.

Regio

Pagefestival strikt Drukwerk2 en Erwin de VriesPagefestival in Stadskanaal.jpg

Het Pagefestival in Stadskanaal heeft Drukwerk2 en Erwin de Vries gestrikt voor optredens op het festival, dat plaatsvindt op 22 en 23 juni. “Met het boeken van deze legendarische Nederlandstalige band en een van de bekendste Groningstalige artiesten zetten wij een dikke streep onder het familiaire karakter van het Pagefestival”, zegt Nico Wiersema namens de organisatie. “De toegang is gratis en er is iets te doen voor iedereen. Tussen al de beats en elektrische gitaren op zaterdagavond op primetime even een uurtje meebrullen met Harry Slinger, da’s toch heerlijk?”
 
Het Pagefestival - voorheen Pagepop - is een gratis toegankelijk cultuurfestival voor jong en oud dat al sinds 1988 een mix aan muzikale stijlen biedt, onder meer indie, pop, rock, punk, singer-songwriter en elektro. Ook is er een goed gevuld programma met theater, poëzie en beeldende kunst. Op het Pagefestival komt jong talent tot bloei en lopen vele oude bekenden elkaar tegen het lijf, bij optredens of een van de vele bars en foodtrucks. 

Drukwerk2
"Pap, heb jij eigenlijk nog partituren van Drukwerk?”, vroeg de Amsterdammer Bram Slinger vorig jaar aan zijn vader Harry, in de jaren tachtig frontman van de mateloos populaire Amsterdamse band Drukwerk. Met zijn vrienden wilde hij voor de gein bij een gelegenheidsoptreden een paar nummers uit het oeuvre van zijn vaders band spelen. Het geintje eindigde in de opnamestudio, waar de jonge honden met de oude baas het gloednieuwe album Tegen Beter Weten In opnamen vol nieuw werk en meebrulklassiekers als Je loog tegen mij, Marianneke en Ik verveel me zo. En wat vindt de oude frontman met zijn klassieke rode muts er zelf van? “Wie had dit ooit gedacht. Ik kijk er heel erg naar uit om met de jongens het land plat te spelen.”

Erwin de Vries
De liedjes van de bekende Grunneger singer-songwriter Erwin de Vries zijn rauw, puur en eerlijk. Heel direct, mooi, persoonlijk, zo nu en dan absurd, maar altijd met een boodschap. Al meer dan twintig jaar is hij een van de meest succesvolle Groningstalige artiesten dankzij zijn liedjes die zijn geïnspireerd op Groningen, de Groningers en zijn leven. Soms speelt hij alleen, dan weer met band of Noord-Nederlands orkest. De ene keer in een huiskamer, maar even gemakkelijk op een groot podium zoals dat van het Pagefestival. Maar altijd bevlogen en gevoelig: 'In dien daipste daipte zuchst doe hier t licht, vuilst doe hier de waarmee, heurst doe hier t leven'.

Gratis toegankelijk
Het Pagefestival vindt plaats op zaterdag 22 en zondag 23 juni op de dagcamping van het Pagedal in Stadskanaal, bij de Rode Loper. Wat het Pagefestival keer op keer uniek maakt, is het ontbreken van een prijskaartje. Het Pagefestival is volledig gratis, bezoekers kunnen vrij het terrein betreden. Mede dankzij de bijdragen van diverse fondsen, organisaties en sponsors houden we het feest toegankelijk voor iedereen! Het Pagefestival is dit jaar een van de deelnemers aan de festiviteiten rond  50 jaar gemeente Stadskanaal. 'Stadskanaal is Goud'.

Het Pagefestival maakte al eerder de namen bekend van headliner EUT, Inge van Calkar, The Heck, Headfirst, Luka, Black Monsoon en 45acidbabies. En binnenkort hoopt de organisatie met nog meer namen naar buiten te komen. Kijk voor meer informatie op www.pagefestival.nl. 

Regio

Rechtstreekse snelbus Winschoten – Hoogeveen
tijdens spoorstremmingArivva_00.jpg

Van zaterdag 16 tot en met dinsdag 19 februari rijden er geen treinen tussen Groningen – Veendam / Winschoten en tussen Groningen en Assen. Op zaterdag 16 en zondag 17 februari rijden de treinen tevens niet tussen Assen en Hoogeveen. Naast de trein vervangende bussen van Arriva en NS rijdt Qbuzz op zaterdag 16 en zondag 17 februari een snelbus Winschoten – Veendam - Hoogeveen.

Snelbus Winschoten – Veendam – Hoogeveen 16 en 17 februari
Qbuzz rijdt op zaterdag 16 en zondag 17 februari een rechtstreekse snelbus lijn 123 van Winschoten via Veendam naar Hoogeveen. In Hoogeveen sluit deze snelbus aan op de Intercity van/naar Zwolle. Lijn 123 stopt tussen Winschoten en Veendam op alle haltes van lijn 23 in o.a. Oude en Nieuwe Pekela. Ook stopt deze snelbus bij Gieten Knooppunt en Rolde N33.
De vertrektijden van de snelbus zijn beschikbaar in de reisplanners van NS, Arriva en Qbuzz.

Uur sneller van Veendam in de Randstad
Reizigers van Veendam naar Hoogeveen, Zwolle en de Randstad zijn met lijn 123 een uur sneller op hun bestemming dan met de treinvervangende bussen via Groningen.

Gewoon met de OV-chipkaart
Reizen met de snelbus kan gewoon met de OV-chipkaart. Treinkaartjes zijn niet geldig in lijn 123.

Regio

Prijzen voor Sandokai op OmmelandercupSandokai_Ommelandercup_2019.jpg
Op de foto: Sander Ridder (coach), Justin Rakers (1ste plaats), Thijn Rakers (3de plaats), Teije Renia (2de plaats), Hidde Renia (3de plaats), Emily Veenman (1ste plaats), Fleur Ridder (coach) en Sensei Mark Dol (trainer/scheidsrechter).

Vijf leden van Karateschool Sandokai hebben zaterdag 9 februari meegedaan aan de Ommelandercup in Appingedam. Op het onderdeel kumite (vrij vechten) hebben Justin Rakers en Emily Veenman de eerste prijs, Teije Hiddema de tweede prijs en Hidde Renia en Thijn Rakers de derde prijs behaald. Tijdens het onderdeel kata (schijngevecht) is Emily Veenman eveneens geëindigd op de eerste plaats. De Ommelandercup, georganiseerd door Dojo Kyôchô uit Delfzijl, is een toernooi speciaal opgezet voor beginnende en onervaren vechters beneden de 16 jaar, om zo kennis te maken met het wedstrijdgedeelte binnen het Kyokushin karate. Tijdens dit toernooi waren er 150 deelnemers uit de provincies Groningen, Friesland, Drenthe en Overijssel.

Regio

Wunderline zorgt voor grenzeloze verbindingWunderline_1.jpg

Vanaf 2024 sneller en comfortabeler reizen met de Wunderline tussen Groningen en Bremen.

Land Nedersaksen, Vrije Hanzestad Bremen en provincie Groningen, hebben donderdag 7 februari de samenwerkingsovereenkomst voor de Wunderline getekend. Hiermee is een belangrijke stap gezet om de kwaliteitsverbetering op het spoor tussen Groningen – Leer – Oldenburg – Bremen te realiseren. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en het Bundesministerium für Verkehr und digitale Infrastruktur steunen het project. Staatssecretaris Van Veldhoven liet weten de 17 miljoen euro, die vanuit het Rijk gereserveerd waren voor de realisatie van de Wunderline, nu definitief beschikbaar te stellen. ProRail en DB Netz zijn al bezig met de voorbereidingen voor de planningsfase. “We gaan een nieuwe fase in waarmee we onderstrepen dat we gezamenlijk gaan voor de realisatie van de Wunderline”, aldus Henk Staghouwer, gedeputeerde provincie Groningen en voorzitter van de Stuurgroep Wunderline.

De feestelijke ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst vond plaats tijdens de Wunderline Conferentie in Winschoten. Nederlandse en Duitse bestuurders benadrukken hiermee het belang van de Wunderline voor Europa, Nederland, Duitsland en de noordelijke grensregio. Daarnaast werden de projectpartners en de Oberbürgermeistern, Landräten, burgemeesters en wethouders en andere stakeholders langs het Wunderline-spoortraject bedankt.

Samenwerkingsovereenkomst voor realisatie Wunderline
In de samenwerkingsovereenkomst zijn afspraken gemaakt over drie achtereenvolgende bouwstappen, die moeten zorgen voor een verbetering van de kwaliteit van de spoorverbinding: kortere reistijd, meer comfort en een betere toegankelijkheid. De eerste bouwstap vindt plaats in 2024 tegelijk met het herstel van de Friesenbrücke. In 2030 zal de reistijd tussen Groningen en Bremen zijn teruggebracht naar iets meer dan twee uur. Hierdoor wordt de spoorverbinding op dit traject een goed alternatief voor automobilisten. Het uiteindelijke doel is dat reizigers na 2030 nog comfortabeler zonder overstappen tussen Groningen en Bremen kunnen reizen. "Alleen het feit dat we zo snel zo ver zijn gekomen is voor een grensoverschrijdend project bijzonder opvallend. Daar ben ik trots op. We hebben de doelen die ons voor ogen stonden nu vastgelegd", aldus Dr. Berend Lindner, Staatssecretaris ministerie voor Economie, Arbeid, Transport en Digitalisering van Nedersaksen (Duitsland).

KAART_WU.JPG

Ketenmobiliteit
Toereikend openbaar vervoer is een randvoorwaarde voor de sociaaleconomische ontwikkeling van de regio. Met steun van de gemeentes uit de regio heeft de Wunderline de randvoorwaarden voor een deur tot deur ketenmobiliteit onderzocht en zal ook in de toekomst de verdere stappen voor de verbetering van de zogenoemde “laatste kilometers” vanaf de trein tot aan huis begeleiden.

Grensoverschrijdende samenwerking
Naast goed aansluitende verbindingen vormt ook de wederzijdse erkenning van diploma’s een absolute voorwaarde voor het werken over de grens. Om die reden hebben Nedersaksen, Bremen en Groningen een gemeenschappelijke verklaring ondertekend, gericht op het wegnemen van barrières op het gebied van onderwijs en arbeidsmobiliteit en op het stimuleren van grensoverschrijdende samenwerking op het gebied van gezondheidszorg, cultuur en toerisme. De verklaring sluit aan bij lopende trajecten op het gebied van grensoverschrijdende samenwerking tussen Noord-Nederland en Nedersaksen.

Nu beginnen
Tot aan het herstel van de Friesenbrücke en de eerste treinrit van de Wunderline kunnen reizigers op het deeltraject tussen Groningen en Leer gebruik maken van het treinvervangend busvervoer. Om de reiservaring van passagiers nu al te verbeteren wordt er binnenkort geïnvesteerd in moderne en comfortabelere bussen, duidelijke bewegwijzering, wifi en digitale schermen in de bus. Alle maatregelen hebben als doel de huidige reizigers ook gedurende de periode van het treinvervangend vervoer te behouden, nieuwe reizigers aan te trekken en alle reizigers mee te nemen naar de start van de internationale spoorverbinding, de Wunderline.

Nieuws, Regio

Arriva past dienstregeling niet aan
bij voorspelde winterse neerslagTrein%20in%20landschap%20Noordelijke%20lijnen%20sneeuw.JPG

De weersvoorspelling van morgen is voor Arriva geen reden om haar dienstregeling op voorhand aan te passen. Arriva heeft een winterhard plan klaarliggen. Dit plan bevat vele elementen die zich voorgaande winters steeds weer hebben bewezen. Juist tijdens winterse omstandigheden wil Arriva haar reizigers thuisbrengen. Daarom blijft de reguliere treindienstregeling van kracht.

Logisch ritme
Uiteraard houdt Arriva de situatie op het spoor goed in de gaten. Daarvoor staat zij in nauw contact met spoorbeheerder ProRail. Medewerkers van Arriva op de werkvloer staan continu paraat om direct bij te sturen, mocht dat nodig zijn. Als er vertraging ontstaat en deze verder oploopt wordt er afgeschaald naar een andere dienstregeling. Daarbij blijft de vervoerder in een logisch ritme rijden, afhankelijk van de dienstregeling op het traject naar een halfuurs- of uursfrequentie. Altijd met als doel zoveel mogelijk te blijven rijden.

Reisinformatie
Arriva adviseert haar reizigers de social media-kanalen goed in de gaten te houden. Wanneer er iets verandert in de dienstregeling wordt dit daar gemeld.


Regio

Tentbed geeft kwetsbare ouderen rustVerpleegkundige Klaasje Biel maakt het tentbed gereed.jpg
Verpleegkundige Klaasje Biel maakt het tentbed gereed

Algehele onrust, angst, agressie, wanen en hallucinaties. Dat zijn een aantal symptomen van probleemgedrag die kwetsbare ouderen kunnen vertonen bij opname in het ziekenhuis. Verwarde ouderen proberen vaak zonder hulp uit bed te komen om rond te dwalen. Hierbij lopen ze het risico te vallen. Op ziekenhuislocatie Scheper in Emmen gebruikt de afdeling Geriatrie vanaf nu een speciaal tentbed, ook wel poseybed genoemd, om dit te voorkomen.

‘Eerst was het wel even een gek gezicht: een ziekenhuisbed met hierop een tent’, vertelt geriatrieverpleegkundige Klaasje Biel. Het speciale tentbed is aan alle zijden dichtgeritst, zodat de patiënt het bed zelf niet kan verlaten. ‘Patiënten liggen weliswaar in een ruimte die ze niet zelf kunnen openen, maar het voelt niet erg beklemmend’, legt Klaasje uit. Het tentbed is verder een gewoon bed met een matras, een kussen en dekens. Het licht in het tentbed komt gefilterd binnen door het witte gaas en het groene doek geeft een beschermd en comfortabel gevoel. ‘Het tentbed neemt onrust weg en creëert een veilige omgeving.’

Inzet tentbed in overleg
Het tentbed wordt niet zomaar ingezet. ‘Het bed beperkt de mate van vrijheid van patiënten en daarom gebruiken we het tentbed alleen wanneer het echt nodig is’. Een patiënt die zo verward is dat hij of zij kan gaan dwalen en hierbij het risico loopt om te vallen, komt in aanmerking voor het bed. Naasten, artsen en verpleegkundigen bepalen samen of het gebruik van het tentbed gepast is en of het bed alleen in de nacht of ook overdag ingezet moet worden. ‘Elke dag bekijken we of het gebruik van de tent nog nodig is.’ De meeste patiënten ervaren het bed als prettig. Dankzij het bed slapen patiënten rustiger: ‘Ik hoef patiënten niet meer te corrigeren als zij uit bed proberen te stappen. Zij worden dus ook niet zenuwachtig of extra onrustig van mijn aanwezigheid. Daarnaast worden patiënten door het bewegen in de tent langzaam moe en vallen na een korte tijd vanzelf weer in slaap. Natuurlijk houd ik wel altijd een oogje in het zeil.’

Goed alternatief
Het speciale bed is een goed alternatief voor het gebruik van andere maatregelen die ingezet kunnen worden om onrust weg te nemen, zoals ‘rooming-in’. Dit houdt in dat een familielid, vriend(in) of kennis overdag en/of in de nacht bij de patiënt verblijft in het ziekenhuis. Door de aanwezigheid van een vertrouwd persoon voelt een patiënt zich veiliger, duurt zijn/haar verwardheid vaak korter en zijn er minder gedragsproblemen. ‘Je kunt je voorstellen dat dit een zware belasting is voor naasten en dit daarom helaas niet altijd mogelijk is. We zijn blij dat we het tentbed nu ook kunnen inzetten. In het bed behouden patiënten hun bewegingsvrijheid, maar toch is dwalen en vallen niet mogelijk.’ Voor naasten is het fijn om te zien dat het bed de patiënt rust biedt en geeft het een gerust gevoel dat hij of zij niet uit bed kan stappen. De afdeling Geriatrie beschikt over één tentbed.

Regio

Provincie start project voor vervangen asbestdaken
door collectieve zonnedakenasbestdaken.jpg

Eigenaren van asbestdaken kunnen samen met energiecoöperaties in de provincie Groningen deelnemen aan de pilot 'SamenZONderAsbest'. De pilot test een nieuwe stimuleringsregeling waarbij eigenaren van asbestdaken en omwonenden samenwerken om asbestdaken te saneren en te vervangen door zonnepanelen. Daarmee snijdt het mes aan twee kanten: een versnelling van de asbestsanering én de opwekking van duurzame energie. De provincie Groningen stelt in totaal 100.000 euro beschikbaar voor de pilot. Geïnteresseerden kunnen van 24 januari tot 24 april 2019 een aanvraag indienen via de website www.samenzonderasbest.nl.

Binnen de Groninger pilot is ruimte om twintig asbestdaken in te ruilen voor collectieve zonnedaken. Met de zonne-energie die een dak oplevert kunnen ongeveer twintig huishoudens van duurzame elektriciteit worden voorzien. Op deze manier profiteren zowel dak-eigenaren als dorpsgenoten die deelnemen aan de coöperatie.

Hoe het werkt
Eigenaren van asbestdaken met saneringsplannen kunnen zich tot 24 april aanmelden via het vragenformulier op de website. Uiteindelijke deelname aan het project hangt af van de geschiktheid van het dak en de volgorde van aanmelding. De dak-eigenaar kan een 'dak-check' krijgen, waarbij onder meer de dakconstructie en de aansluiting op het elektriciteitsnet onderzocht wordt. De energiecoöperatie kan een voucher krijgen als bijdrage in de ontwikkelkosten van het postcoderoosproject. In totaal zijn er binnen deze pilot 20 dak-checks voor dak-eigenaren en 20 vouchers voor energiecoöperaties beschikbaar.

Aftrap pilot
De pilot wordt uitgevoerd door bureau ECoop in samenwerking met LTO Noord. Inmiddels zijn de eerste gesprekken gevoerd met geïnteresseerde dak-eigenaren en lokale energiecoöperaties. De aftrap voor de pilot werd vandaag gegeven op boerderij Huninga in Eenrum. Gedeputeerden Nienke Homan en Henk Staghouwer overhandigden daar de eerste dak-check aan Remt Meijer, voorzitter van Stichting R.J. Clevering die eigenaar is van de monumentale boerderij met asbestdak.

Steuntje in de rug
Gedeputeerde Nienke Homan (energietransitie en milieu) is blij met de gecombineerde aanpak. "Energiecoöperaties zijn op zoek zijn naar geschikte daken om hun collectieve zonnepanelen op te leggen en eigenaren moeten hun asbestdak voor 2024 saneren. Nu de landelijke subsidiepot voor asbestsanering leeg is, proberen we met minder middelen hetzelfde  te bereiken. Met deze pilot geven we dak-eigenaren en energiecoöperaties een steuntje in de rug. Met collectieve zonnepanelen op gesaneerde daken versnellen we de asbestsanering én de energietransitie. Alleen samen kunnen we ons doel van 100 procent duurzame energie in 2050 halen."
Gedeputeerde Henk Staghouwer (landbouw) voegt eraan toe: "Boerenbedrijven van de toekomst zijn energieleveranciers. In onze provincie hebben we duizenden boerenbedrijven met grote daken. Die bieden veel ruimte voor het opwekken van zonne-energie, in samenwerking met lokale energiecoöperaties. Collectieve zonnepanelen op boerendaken verstevigen daarnaast de relatie tussen boeren en dorpsgenoten in het landelijk gebied."

Vervolg op Friese pilot
De Groningse pilot 'SamenZONderAsbest' is een vervolg op de Friese pilot 'Asbest eraf, postcoderoos erop' uit 2017. In de provincie Groningen konden dak-eigenaren in de periode 2014-2016 subsidie aanvragen voor het vervangen van asbestdaken door zonnepanelen. Toen ging het om subsidie per vierkante meter dak en zonnepanelen voor eigen gebruik. In de pilot die vandaag van start is gegaan wordt de samenwerking tussen dak-eigenaren en energiecoöperaties gestimuleerd en kunnen dak-eigenaren de vervanging van hun asbestdak makkelijker financieren met jaarlijkse huuropbrengsten van het collectieve zonnedak.

Regio

PvdA wil wildgroei geitenboerderijen voorkomenDominique de Haas A 23-03-2016.jpg

Steeds meer provincies voeren een stop in voor nieuwe geitenveehouderijen in afwachting van verder onderzoek naar de risico’s voor mensen om in de nabijheid van geitenboerderijen te leven. Alleen in de provincie Groningen zijn hier nog geen plannen voor. De PvdA vreest verplaatsing van de problemen van elders in het land naar Groningen.

De geitenveehouderij is een belangrijke groeisector. Omdat er in tegenstelling tot bij andere dieren geen maximum is gesteld aan het aantal dieren dat gehouden mag worden, en een groeiende vraag naar geitenmelk producten uit het buitenland, maken steeds meer boeren de overstap.

Al in 2017 bleek uit een rapport van het RIVM dat er – naast risico’s op Q-koortsuitbraken – er gezondheidsrisico’s zijn aan het wonen nabij geitenboerderijen. Er is verder onderzoek nodig om deze risico’s goed in kaart te kunnen brengen.

Statenlid Dominique de Haas: “Op dit moment is de geitenveehouderij nog relatief klein, maar een verplaatsing van de problematiek van het zuiden naar het noorden van het land hebben we (helaas) eerder meegemaakt op het moment dat de regelgeving rondom de intensieve veehouderij vorm begon te krijgen in bijvoorbeeld Brabant, heeft dit probleem zich ook noordwaarts verplaatst. Vanwege de volksgezondheid is het onwenselijk om een verplaatsing van de problematiek af te wachten. Daarom heeft de PvdA het college van Gedeputeerde Staten opgeroepen om actie te ondernemen en de gezondheid van ons allen voorop te stellen. Actie is nodig”. 

Nieuws, Regio

'OV-Toppertje'
beschikbaar voor reizigers in Noord-Nederland14-1-2019_OV-Toppertje_persbericht.jpg

Een OV-chipkaartactie speciaal voor Noorderlingen

Op Hoofdstation Groningen gaven gedeputeerden Fleur Gräper-van Koolwijk (Provincie Groningen) en Henk Brink (Provincie Drenthe) en wethouder Paul de Rook (Gemeente Groningen) namens het OV-bureau het startschot van de actie ‘OV-toppertje’. Vanaf vandaag, 14 januari 2019, kan de reiziger in het noorden een OV-chipkaart met uniek ontwerp speciaal voor Noorderlingen aanvragen voor €2,50 in plaats van €7,50. De actie loopt tot en met 10 februari 2019.

Het ‘OV-Toppertje’ is een OV-chipkaartactie speciaal voor inwoners uit de provincies Fryslân, Groningen en Drenthe. Met de OV-chipkaart met uniek ontwerp kan de OV-reiziger door heel Nederland reizen, met bus, tram, metro en trein. De actie is opgezet door Arriva en Qbuzz en mede mogelijk gemaakt door de provincie Fryslân en OV-bureau Groningen Drenthe.

Extra: Dalvoordeel Noord-Nederland met korting met het ‘OV-Toppertje’
Reizigers die de unieke OV-chipkaart voor Noorderlingen aanvragen krijgen een extra aanbieding. Bij de actie ontvangen ze een voucher met daarop een kortingscode. Met die kortingscode kunnen reizigers op de website van Arriva of Qbuzz het product Dalvoordeel Noord-Nederland voor €10 in plaats van de reguliere €25 aanvragen. De actiecode voor Dalvoordeel Noord-Nederland is geldig tot en met 10 maart 2019.
Kijk voor meer informatie op ovtoppertje.nl

Pagina's

Abonneren op RSS - Regio