112

Grote brand Visser & Smit Hanab Veendam27-06-2017 MH 029.JPG

Een grote brand heeft dinsdag aan het eind van de middag een deel van het pand van Visser & Smit Hanab in de as gelegd.  De melding kwam binnen als keukenbrand, maar was al snel uitslaand. 

Het vuur verspreide zich snel en er ontstond een enorme zwarte rookwolk.  Toch kon de brand  snel onder controle worden gebracht en werd voorkomen dat het hele pand in vlammen opging.

 

Het vuur sloeg tijdens het blussen over op een stuk gras achter het pand, een medewerker van een naastgelegen bedrijf wist dit snel te blussen met behulp van een handblusser. Brandweer Veendam was ter plaatse met twee blusvoertuigen en een hoogwerker, ze werden geassisteerd door het korps van Pekela.

C0003T01.JPG

Het grootwatertransport dat ook was uitgerukt hoefde niet te worden ingezet. De doorgaande weg was tijdens de brand afgesloten.

Fotoalbum: 
112, Regio

Ongeval Nieuwe Pekela26-06-2017 MH NPekela 004.JPG

Door Michael Huising

Op de kruising Lindenlaan met de Dennenlaan in Nieuwe Pekela zijn maandagavond twee auto’s met elkaar in botsing gekomen. Diverse hulpdiensten kwamen ter plaatse waaronder het MMT met de traumahelikopter. Drie personen zijn met onbekend letsel naar het ziekenhuis vervoerd. 

26-06-2017 MH NPekela 026.JPG

De traumaheli die op een grasveld langs de Lindenlaan was geland, trok veel bekijks. De buurt kinderen kregen van de piloot een duidelijke uitleg over de helikopter. Hier kwam abrupt een einde aan toen het MMT een nieuwe melding kreeg voor een inzet naar Sneek.

Fotoalbum: 
Nieuws, 112

Ereboog van water voor brandweerman Veendam
Wiebe de VriesIMG_9524.jpg

Zaterdag 17 juni 2017 vond voor de zesde keer de jaarlijkse herdenking plaatst bij het Nationaal Brandweermonument in Arnhem. Tijdens de herdenking wordt stilgestaan bij de moed en daadkracht van de brandweercollega's die sinds 5 mei 1945 zijn omgekomen tijdens de uitoefening van het vak.

Bij kazerne van de brandweer Veendam vond ook een herdenking plaats. De brandweermannen en brandweervrouwen kwamen te samen om collega Wiebe de Vries te herdenken met een ereboog van water. Ook werd stilgestaan bij collega’s die omkwamen bij het uitoefenen van hun vak. Op alle kazernes in het land hingen tussen 12.00 en 15.00 uur de vlaggen halfstok.

IMG_9537.jpg

De Vries kwam in 2010 om het leven toen hij met collega’s een grote brand in het centrum van Veendam bestreed.


 
Fotoalbum: 
112

Gaslek complex Waterborgh Molenstreek Veendam
Bewoners geëvacueerdWhatsApp Image 2017-06-15 at 11.47.02.jpg

De brandweer van Veendam heeft donderdag rond 12:10 uur tientallen mensen geëvacueerd uit een appartementencomplex Waterborgh aan de Molenstreek in Veendam en een naastgelegen pand wegens een lekkende gasleiding in de Waterborgh. De bewoners werden met een bus naar Hotel Parkzicht gebracht waar ze tijdelijk werden opgevangen. 

IMG_2592.JPG

Het lek ontstond doordat een monteur in de kelderruimte tijdens het aanleggen van een kabel in wooncomplex de Waterborgh per ongeluk de gasleiding raakte, zo meldt Dagblad van het Noorden.

Volgens woordvoerder Anna Cornelis van de brandweer was er sprake van een ernstige situatie. 'Het was technisch niet één, twee, drie mogelijk om de hoofdtoevoer van de gasleiding naar het appartementencomplex af te sluiten. Daardoor is het gas meer dan een uur door in het complex gestroomd, laat Cornelis aan RTV Noord weten. 

IMG_2606.JPG

Er werd opgeschaald naar GRIP 1 om de hulpverlening vanuit de verschillende diensten goed te kunnen coördineren. Bij GRIP1 gaat het om een incident waarbij goede afstemming tussen de hulpdiensten noodzakelijk is. De officieren van de verschillende diensten, brandweer, politie en ambulance/GHOR, vormen samen met een persvoorlichter van de politie en een voorzitter het Commando Plaats Incident (CoPI).

150617gaslek veendam004.jpg

Rond 16:00 uur was de brandweer de situatie meester en kon een deel van de geëvacueerden terug naar huis. De bewoners van appartementencomplex Waterborgh mochten rond 17:00 uur hun woningen weer betreden.

Fotoalbum: 
112

Autobrand N33 VeendamDSC_0048-001.jpg

Door Michael Huising en Dennie Gaasendam

Woensdag aan het eind van de middag werd er een autobrand gemeld op de N33. Ter hoogte van hp 37.8 stond een Renault Scenic in brand. Toen de brandweer ter plaatse kwam stond het voertuig volledig in brand. 

14-06-2017 MH N33 014.JPG

Tijdens de bluswerkzaamheden was de weg volledig afgesloten tussen Veendam en Meeden. Berger Fruitema heeft het karkas van de auto afgevoerd

Fotoalbum: 
Nieuws, 112

Hennepkwekerij en vuurwapen aangetroffen in bedrijfspand WildervankIn een bedrijfspand aan de Meihuizenweg in Wildervank werd maandagavond 12 juni een professioneel opgezette hennepkwekerij aangetroffen. Twee mannen die op dat moment in het pand waren zijn aangehouden. Het gaat om twee 27-jarige mannen uit Montenegro. Zij zitten nog vast.

Onderzoek
Na een anonieme melding hebben agenten het  pand gecontroleerd. Er werd een in werking zijnde hennepkwekerij aangetroffen. Er stonden 1180 hennepstekken en ruim 1100 planten. Het energiebedrijf heeft de stroom afgesloten omdat er illegaal stroom werd getapt. Bij het opruimen van de kwekerij troffen agenten een vuurwapen aan met bijbehorende munitie. Dit werd in beslag genomen.

Gevaar
Met een hennepkwekerij in een pand is er altijd risico op brand door kortsluiting en lekkage. Criminelen die zich bezighouden met illegale hennepteelt gebruiken onderling veel geweld. De schade die de hennepteelt veroorzaakt is groot. Woningcorporaties en energiebedrijven draaien op voor de kosten veroorzaakt door lekkages, brandschade en illegaal afgetapte energie.

Aanpak
De aanpak van de georganiseerde hennepteelt is een landelijke prioriteit voor de politie. Bij de aanpak is niet alleen de overheid betrokken. Ook bedrijven en verzekeraars doen er alles aan hennepteelt samen met de politie een halt toe te roepen.

Maatregelen gemeente
De gemeente kan een bestuursrechtelijke procedure (op basis van het Damoclesbeleid) opstarten om overlast en gevaarlijke situaties te beëindigen. De gemeente kan onder andere een pand voor een bepaalde tijd sluiten of een dwangsom opleggen.

Melding
Ruikt u henneplucht en denkt u dat er een hennepkwekerij in uw buurt zit? Meld verdachte situaties, bel de politie via 0900-8844 of bel Meld Misdaad Anoniem, 0800-7000. Meer informatie over illegale hennepteelt vindt u op de site van de politie. Onderstaande punten kunnen wijzen op een hennepkwekerij:

  • Aanwezigheid van hennepgeur.
  • Onveilige situaties door illegale aanpassingen in de meterkast of elektriciteitsaansluiting.
  • Constant zoemend of ronkend geluid.
  • Beslagen/afgeplakte ramen of gordijnen die nooit opengaan.
112

Lifeliner 4 inzet in Veendam12-06-2017 MH LFL04 047.JPG

Door Michael Huising

Maandagavond rond 19.10 uur is de Lifeliner 4 geland in Veendam.  Het MMT werd ter plaatse geroepen bij een noodgeval aan de Minervastraat.  Het toestel landde in de nabijgelegen  Sannestraat. Wat er precies aan de hand was is niet bekend. Veel buurtbewoners namen een kijkje bij de helikopter. 

Fotoalbum: 

Pagina's

Abonneren op RSS - 112