Sport

Laatste baantjes voor de VASIMG_0676.JPG

Door Jacob Kuipers

Maandag 16 juli was het de laatste keer dat de zwemmers van de VAS, Vereniging Aangepaste Sporten, in het water sprongen van zwemparadijs Tropiqua in Veendam. Ze hebben weer een jaar lang hun baantjes gezwommen onder de bezielende leiding van badjuffrouw Lidia Berends. En de EHBO uit Wildervank hield een oogje in het zeil. Dat Lidia een manusje van alles is, blijkt wel uit het feit dat ze ook met de camera goed overweg kan. Getuige deze foto.

IMG_0669.JPG

Sport, Regio

Lerarengraad Kyokushin karate voor Mark DolSandokai_Examen_MarkDol.jpg
Senpai Melissa Geukens, Sensei Mark Dol (leraar) en Senpai Jan Ridder.

Afgelopen weekend heeft Mark Dol, trainend bij Karateschool Sandokai Muntendam, zijn derde dangraad (zwarte band met drie gouden strepen) in het Kyokushin Karate behaald. Het zwarte band examen werd afgenomen op het jaarlijkse zomerkamp onder toeziend oog van de examencommissie van de Nederlandse Karate Associatie (NKA). De NKA neemt de examens af binnen Nederland voor de International Federation of Karate (IFK).

De derde dangraad is de laatste graad binnen het Kyokushin Karate waar examen voor moet worden gedaan. Met de deze graad mag Mark Dol zich vanaf heden internationaal leraar Kyokushin Karate noemen, hiermee komt de titel Sensei.

Het zwarte band examen bestond uit een drie uur durend technisch examen en een twee uur durend fysiek examen. Tijdens het technisch examen zijn onderdelen als Kihon (basistechnieken) en Kata (schijngevechten in een vaste loopvorm) getoetst. Het tweede gedeelte van het examen bestond uit een zwaar fysiek examen met onderdelen zoals sparren en stamina (diverse oefeningen op stootkussens). Daarnaast werd er tijdens het gehele zomerkamp gelet op doorzettingsvermogen, wilskracht, discipline en respect.

De leraar van Karateschool Sandokai (Sensei Mark Dol) over het examen: “Het behalen van de derde dangraad in het Kyokushin karate is een uitzonderlijke prestatie. Ondanks dat het een zwaar examen was, zowel mentaal, fysiek als emotioneel, is het voor mij een droom die uitkomt. Tevens biedt het hebben van een derde dangraad houder meer mogelijkheden voor Karateschool Sandokai op zowel nationaal als internationaal gebied.”.

Nieuws, Sport

Kleurende kinderen voor het NK Wakeboarden VeendamNK kleurwedstrijd.jpg

De prijswinnaars van de kleurplatenwedstrijd die het Watersportcentre Veendam had georganiseerd onder de basisscholen waren al bekend. Op woensdag 4 juli en op woensdag 11 juli was het zover. De kids mochten 1,5 uur lang genieten op het water. Ze konden waterskiën, wakeboarden en kneeboarden, het waren geweldige middagen. Voor de kids werd goed gezorgd, even pauzeren met ranja en iets lekkers.

Jayson, Jayden en Noa, zij doen mee met het NK Wakeboarden op 8 en 9 september hebben vol overgave de clinic gegeven. De organisatie van het NK Wakeboarden kunt u volgen op NK Wakeboard Cable 2018 op Facebook.

Nieuws, Sport

Zwemvaardigheid bij ZPC Bubblezwemvaardigheid_resize.jpg

Voor zwemmers die hun zwem-ABC gehaald hebben, is het mogelijk om bij ZPC Bubble verder te gaan. Bubble biedt namelijk, naast het wedstrijdzwemmen, ook zwemlessen aan voor de zwemvaardigheidsdiploma’s 1, 2 en 3. Dit zijn zwemlessen voor de echte ‘zwemfanaten’. Daarnaast kan het behalen van de zwemvaardigheidsdiploma's ook gezien worden als een sport. Zwemmen is immers een van de meest gezonde manieren van bewegen!

Wat leer je zoal bij de zwemvaardigheidslessen: allerlei nieuwe slagen zoals vlinderslag, samengestelde rugslag en keerpunten, natuurlijk komen ook de borst- en rugcrawl weer aan bod; balvaardigheid, waaronder gooien en vangen en zwemmen met de bal; survival, waarbij je bijvoorbeeld met kleding aan door het gat gaat zwemmen of elkaar helpt uit het water te klimmen; onderwater oriëntatie, waarbij je een weg onder water zoekt door het zwemmen van pilon naar pilon op 2 meter diepte, en je leert een koprol achterover te maken. Tijdens de lessen wordt hard aan de conditie gewerkt én worden de zwemtechnieken nog verder verbeterd en verfijnd.

Zaterdag 7 juli hebben weer 11 kinderen in zwembad Tropiqua bij ZPC Bubble mogen afzwemmen voor hun zwemvaardigheidsdiploma 1, 2 en 3. Alle deelnemers zijn geslaagd. Gefeliciteerd Jeffrey, Jesse, Rowan, Daimy, Abby, Jasmijn, Dennie, Anne Fleur, Jasmien, Marjolein en Nicole.

Voor meer informatie zie onze website: http://www.zpcbubble.nl/

Sport

Jan Stuursma en Marieke Lokhorst winnaars Woellust RunWoellust Run 01.jpg

Door Jacob Kuipers

De zesde Woellust Run was er een van bloed, zweet en tranen. De organisatie had geen betere dag kunnen uitkiezen om de loop op 7 juli te kunnen starten. Ja, de atleten hadden het warm maar ze gingen door tot het bittere einde. Want wie wil natuurlijk niet deze loop winnen. En dan sta je voor eeuwig in de boeken van het organisatiecomité. Uiteindelijk won Jan Stuursma uit Veendam de wedstrijd, in een tijd van 33.17 min. Tweede werd Oomkens uit Maastricht (sinds twee jaar mogen ook niet-Veendammers mee doen aan de run) en derde werd Bart Berendsen. Bij de vrouwen won Marieke Lokhorst uit Annen de vijf kilometer. De oud-verslaggever Piet van Dijken van RTV-Noord babbelde de boel aan elkaar vast. Er ging een lange voorbereidingstijd aan vooraf om te kunnen starten zaterdag.

Woellust Run 03.jpg

Na afloop van deze run had ik een gesprek met Wim Meems van het organisatiecomité. “We wisten van tevoren wel dat het een succesje zou worden. Maar we waren natuurlijk wel afhankelijk van het weer. Doordat het zonnig weer was hebben veel mensen zich ingeschreven. Meer dan we verwacht hadden. We hebben bankjes en terrasjes gemaakt. De sponsoren waren geweldig, we hebben dit jaar heel veel sponsoren bij elkaar kunnen krijgen die de portemonnee open hebben gegooid. Zoals bananen en bloemen allemaal gekregen van de sponsoren. Geweldig goed. En tegelijk een hele mooie wedstrijd. Dik voor mekaar, we zijn er heel blij mee. We wisten dat Piet van Dijken in de wijk woont. Vorig jaar hadden we hem al gevraagd, maar toen kon hij niet. Ja, het is natuurlijk een aparte snuiter. Maar hij deed het hartstikke leuk en hij trekt veel mensen aan”.

Woellust Run 04.jpg

Bij de vrouwen won Marieke Lokhorst uit Annen de vijf kilometer. “Ik loop sinds kort en we trainen in een groepje. Onder leiding van atletiektrainer Henk Loots. Dus het wordt nu serieuzer met hardlopen. Ik train als het me uit komt en ik werk nog 5 dagen. En ik heb twee kids. Heb mijn zinnen gezet op de 10 kilometer. Daar wil ik mijn tijd verbeteren. Het schijnt dus als je af en toe wedstrijdjes loopt voor de 5 kilometer en de hoop dat mijn tijd bij de wedstrijden op de 10 kilometer ook ten goede komt. De Woelrust Run is dichtbij vanaf Annen, je koerst er zo heen. Ik dacht, 'dat pik ik even mee. Nee, Ik kom wel uit een familie waar veel gesport word. En mijn vader heeft ook aan triatlons en marathons mee gedaan. Maar ik ben eigenlijk begonnen met hardlopen toen ik kinderen kreeg, dat is 7 jaar geleden. Dat is een mooie sport om te combineren met werk en gezinsleven. Dat ging me wel redelijk af. Dus met dit soort wedstrijdjes kan je nog wel eens in de prijzen vallen”.

Woellust Run 05.jpg

Sport

Duizendpoot Gerard de Groot stopt als
bestuurslid vv Wildervankcv.jpg

Door Jacob Kuipers

Tijdens de ledenvergadering van de voetbalvereniging Wildervank is bestuurslid Gerard de Groot wegens drukke werkzaamheden uit het bestuur gestapt. Maar hij gaat niet verloren voor de club. Want hij blijft lid van de toernooicommissie, wedstrijdsecretariaat en de commissie jeugdzaken. Momenteel is hij leider van de E-1-junioren ( JO11-1) en dat blijft hij doen. Tot het bestuur is toegetreden als penningmeester Gert Jan Schmaal. Schmaal heeft nog nooit zelf gevoetbald, maar heeft wel verstand van financiën. Verder is hij coach van handbalvereniging Aeolus uit Wildervank.

Oefenmeester Henk van der Vlag van Wildervank A1 neemt zitting in de hoofdcommissie jeugdzaken.

Sport, Regio

Vijf locaties Regionale Voetbal School
ondertekenen overeenkomstRegionale Voetbal School 1.jpg

Vertegenwoordigers van de vijf locaties van de Regionale Voetbal School (RVBS) van FC Groningen ondertekende dinsdagavond in het Hitachi Stadion een overkomst voor de samenwerking in het komende seizoen. Voor Wildervank was bestuurslid Michiel Luttje en lid jeugdzaken Bob Lukens aanwezig om de contracten te tekenen.

Drie jaar geleden werd de RVBS van FC Groningen opgestart op vijf locaties in Assen, Bedum, Roden, Wildervank en Hoogeveen. Na een evaluatie werd besloten de onderlinge afspraken vast te leggen in een overeenkomst en daarmee de samenwerking te verlengen.

Het past bij de filosofie van FC Groningen om jonge kinderen in hun eigen omgeving te laten voetballen. Spelers in de leeftijd tussen 8 en 11 jaar, blijven op die manier lid van hun eigen amateurvereniging, spelen en trainen daar ook en krijgen op zondagochtend in hun eigen regio een extra training aangeboden door FC Groningen. De afgelopen drie seizoenen is de onder-12 van FC Groningen telkens voor de volle honderd procent voortgekomen uit de diverse locaties van de RVBS.

Regionale Voetbal School  2.jpg

FC Groningen vraagt aan de samenwerkingsclubs de beschikking over trainingsvelden, kleedkamers en bezetting in de kantine tijdens de activiteiten op de zondag. Daar staat ook wat tegenover. In het vierde seizoen van de samenwerking zal daarin een volgende stap worden gezet. Zo zullen bij elk van de vijf partnerverenigingen themabijeenkomsten of workshops voor kader en bestuursleden worden gehouden.

Op elke locatie kunnen hierbij ook de verenigingen uit de regio worden uitgenodigd. Het afgelopen seizoen is daar al een start mee gemaakt, wat tot veel enthousiasme bij de clubs heeft geleid. Zo zijn er demotrainingen bij VV Roden en LTC gegeven, en een workshop bij SV Bedum over voetbaltactiek bij jonge kinderen. De insteek is nog meer kwaliteit te bieden en nog meer mensen te betrekken. Verder is er nog een mogelijkheid voor nieuwsgierige en ambitieuze jeugdtrainers om mee te kijken met de werkwijze van FC Groningen, in de vorm van een korte stage van vier zondagen. 

Op elke RVBS locatie is een hoofdtrainer het eerste aanspreekpunt voor spelers, ouders en clubs. Dit jaar hebben de hoofdtrainers ook allemaal een rol als assistent trainer bij één van de opleidingsteams, om te zorgen voor nog meer kruisbestuiving tussen de trainers van de RVBS en opleiding. 

Regionale Voetbal School  3.jpg

Samenstelling kader seizoen 2018/2019:

  • Technisch Coördinator RVBS: Byron Bakker
  • Trainer RVBS locatie Assen: Tristan Kalsbeek
  • Trainer RVBS locatie Bedum: Benjamin Sietsma
  • Trainer RVBS locatie Roden: Peter de Boer
  • Trainer RVBS locatie Wildervank: Arno Nijenbanning
  • Trainer RVBS locatie Hoogeveen: Melchior Schoenmakers
Sport

Zilver op Europees Kampioenschap judoIMG_5225.jpg

Afgelopen weekend kwamen de judoka’s van het Nederlandse team in actie op het Europees Kampioenschap tot 18 jaar. In Sarajevo maakten 2 judoka’s van Judoteam Veendam deel uit van de nationale selectie.

Op vrijdag beet Vera Raspe het spits af in de categorie -52 kilogram. In de tweede ronde verloor zij in de verlenging van haar Zweedse tegenstander. Hiermee was het kampioenschap voor Vera helaas ten einde. Clubgenoot Marit Kamps betrad de mat op zaterdag in de klasse +70 kg. Na een vrijlating in de eerste ronde won zij in de tweede ronde binnen 20 seconden met een vol punt van haar tegenstander uit Moldavië. Vervolgens won Marit met wazari van de Russische Sololova. In de halve finale judode Marit een uitstekende wedstrijd en besliste de strijd binnen 2 minuten ten koste van haar Turkse tegenstandster. De finale verliep helaas niet zoals gehoopt, haar Franse tegenstandster wist deze strijd te winnen waardoor Marit genoegen moest nemen met het zilver.

Op de zondag wisten beide dames als onderdeel van het team NL ook nog een tweede plaats te behalen  in de teamwedstrijden. Na winst op Frankrijk, Georgië en Turkije was Rusland in de finale te sterk.

Coach Marcel Joling kijkt terug op een geweldig seizoen. Natuurlijk waren we in eerste instantie teleurgesteld met zilver. Je verliest immers de finale. Maar beide dames hebben een ongelooflijk sterk seizoen gedraaid. Marit eindigt het seizoen zelfs als de nummer 1 van de wereldranglijst. Uniek!

Pagina's

Abonneren op RSS - Sport