Nieuws, Sport

56 diploma’s jachthondenproef (SJP)
Borgerswold Veendam20170806_Jachthondenproef_07.jpg

Foto's Egbert Venema - Met Egbert door Veendam

Voor de op zaterdag  5 augustus 2017 gehouden Standaard Jachthondenproef (SJP)in het Borgerswold te Veendam hadden zich 81 combinaties ingeschreven. Uiteindelijk hebben er 70 honden deelgenomen.

De A proef werd gewonnen door Cees Deelman uit Roden met zijn flatcoated retriever French Quarter Friends Duchesse Kasja met 95 van de te behalen 100 punten.

20170806_Jachthondenproef_01.jpg

De B proef werd gewonnen door Siemon de Ruiter uit Winschoten met zijn Grote Munsterlander Do van `t Woudse Veldt. Hij haalde een B-diploma met 75 van de te behalen 80 punten. Aan deze hond werd tevens de wisseltrofee voor de in deze categorie beste hond van de jachthondenopleiding Oost-Groningen uitgereikt.

20170806_Jachthondenproef_04.jpg

De C proef werd gewonnen door Sonja de Ruiter uit Winschoten met haar Grote Munsterlander Hit Do van `t Patriez`n Laand met 45 van de te behalen 50 punten. Aan deze hond werd tevens de wisseltrofee voor de in deze categorie beste hond van de jachthondenopleiding Oost-Groningen uitgereikt.

20170806_Jachthondenproef_03.jpg

In totaal werd er 56 diploma’s uitgereikt, te weten 5 A-diploma’s, 41 B-diploma’s en 11 C-diploma’s. Er werden deze keer geen honden gediskwalificeerd.

20170806_Jachthondenproef_05.jpg

Op vrijdag 8 september 2017 organiseert de jachthondenopleiding Oost-Groningen een meervoudige apporteerproef. Aan deze wedstrijd zullen 50 combinaties deelnemen, waarbij de deelnemers aan de A-proeven plaatsingspunten kunnen verdienen voor het Nederlands kampioenschap, de Nimrod, die ieder jaar op de tweede maandag van november wordt gehouden.

Sport

Jeugd grijpt de macht op COOP Wildervank Dubbel 2017DD5-1.jpg

De zestienjarige Tamara Leutscher en de zeventienjarige Mirte Oldenziel hebben op overtuigende wijze het damesdubbelspel gewonnen tijdens het COOP Wildervank Dubbel 2017. In de beslissende wedstrijd waren deze tieners de gevestigde orde, gevormd door Evelien de Jonge en Aukje van der Wal, met 6-1, 4-6, 6-4 de baas.

Ook het herendubbel categorie 7 kende jeugdige winnaars. Hier moesten de zestienjarige Jeremy van Dijk en broer Chesney even op gang komen, maar zij kenden na de poulefase geen genade meer voor hun tegenstanders.
In de knock-out fase werden alle wedstrijden in straight sets gewonnen.

De MisCOOP-prijs ging dit keer naar de oudste deelnemer van het toernooi. De bijna zeventigjarige Otto Faber ontving een waardebon en mag voor € 50,- gaan winkelen bij toernooisponsor COOP in Wildervank.

De tennisclub Veendam kijkt terug op een bijzonder geslaagd toernooi dat zeker een vervolg krijgt in 2018.

Sport, Regio

Zwarte band Kyokushin karate voor Melissa GeukensSandokai_zwarteband_MelissaGeukens_0.jpg
Op de foto v.l.n.r.: Senpai Melissa Geukens en Sensei Mark Dol (leraar).

Afgelopen weekend heeft Melissa Geukens, trainend bij Karateschool Sandokai Muntendam, haar zwarte band (eerste Dan) in Kyokushin Karate behaald. Het zwarte band examen werd afgenomen op het jaarlijkse zomerkamp onder toeziend oog van de examencommissie van de NKA/IFK Nederland.

Het zwarte band examen bestond uit een drie uur durend technisch examen en een twee uur durend fysiek examen. Tijdens het technisch examen zijn onderdelen als Kihon (basistechnieken) en Kata (schijngevechten in een vaste loopvorm) getoetst. Het tweede gedeelte van het examen bestond uit een zwaar fysiek examen met onderdelen zoals sparren en stamina (diverse oefeningen op stootkussens). Daarnaast werd er tijdens het gehele zomerkamp gelet op doorzettingsvermogen, wilskracht, discipline en respect.

De leraar van Karateschool Sandokai (Sensei Mark Dol) over het examen: “Het behalen van een zwarte band in het Kyokushin karate is een uitzonderlijke prestatie. Het vereist ontzettend veel trainingsuren en minimaal een jaar voorbereiding om überhaupt het examen te kunnen voltooien. Wij als vereniging zijn daarom ontzettend trots op de prestatie van Melissa”.

Sport

Marit Kamps wint brons op EYOF judo 2017MarcelenMaritEYOFjudo2017.jpg

Afgelopen week vond het Europees Jeugd Olympisch Festival (EYOF) plaats in Gyór, Hongarije. Namens Judoschool Veendam betrad de 16 jarige Marit Kamps de tatami. Marit judoot in de gewichtsklasse +70, en staat momenteel 9e op de wereldranglijst bij de meisjes onder 18 jaar. In de voorrondes wist Marit haar wedstrijden te winnen met Ippon (vol punt). In de halve finale verloor ze maar net van de latere kampioen, de uit Georgië afkomstige Somkhishvili. De wedstrijd om brons wist ze met Ippon te winnen van Helena Vukovic uit Kroatië. Na het brons op het EK judo in Kaunas (Polen) laat Marit wederom zien bij de Europese top te behoren.

MaritKampswedstrijdEYOFjudo2017.jpg

Van 9 tot en met 13 augustus vinden in Chili de Wereldkampioenschappen Judo -18 plaats. Ook daar zal deze veelbelovende judoka deel gaan nemen.

MaritKamps3EYOFjudo2017.jpg

Sport

Jachthondenproef in BorgerswoldIMG_0024.JPG

Op zaterdag 5 augustus organiseert de Jachthondenopleiding Oost-Groningen een standaard jachthondenproef in recreatiepark Borgerswold te Veendam.  Aan deze proef zullen 80 combinaties, afkomstig uit het gehele land, deelnemen.

Een jachthondenproef is in feite een examen en bestaat uit drie gestandaardiseerde gedrag- en gehoorzaamheidsproeven en zeven gestandaardiseerde apporteerproeven.. 

Gedurende het morgengedeelte zullen de honden de proeven voor het C- en B-diploma afleggen. Na de middagpauze mogen de honden, die tijdens het morgengedeelte op alle proeven een voldoende hebben behaald, deel nemen aan de proeven voor het A-diploma. Deze proeven bestaan uit een dirigeerproef te land, waarbij de hond door zijn eigenaar via een stoppunt naar de valplaats van een houtduif moet worden gedirigeerd. Dit stoppunt ligt ongeveer ongeveer 100 meter van de inzetplaats en 50 meter van de duif. Indien de hond op de dirigeerproef een voldoende heeft behaald mag worden deelgenomen aan de proef “apport van verre loper over breed water”.  Tijdens deze proef moet aan de overzijde van een breed water  een ver weg gesleepte wilde eend te apporteren. De hond dient daarbij gebruik te maken van het sleepspoor. Dit sleepspoor is minimaal 150 meter en maximaal 300 meter lang en bevat 2 haken van ongeveer 90 graden.

Naar verwachting zal de diploma- en prijsuitreiking rond 16.00 uur plaatsvinden in de “Borgerswoldhoeve.

Sport

TC Veendam organiseert COOP-Wildervank Dubbel 2017CoopWildervank2017_resize.jpg

Vanaf maandag 17 juli t/m zondag 23 juli vindt op het tennispark van de tennisclub Veendam het COOP-Wildervank Dubbel 2017 plaats.

Op dit door COOP-Wildervank gesponsorde toernooi strijden ruim 150 spelers om de eer en leuke geldprijzen in het heren-, dames en gemengd dubbelspel.

Het leuke van dit toernooi is dat er niet alleen tennissers uit Veendam en omgeving meedoen, maar dat er ook vakantievierende spelers uit de rest van het land verwelkomd mogen worden.
Het jonge toernooi is, gezien het aantal deelnemers , al in korte tijd bijzonder populair bij de tennissers.

Op de 11 gravelbanen aan de Ontspanningslaan wordt door de week gespeeld vanaf 19:00u. In het weekend starten de wedstrijden om 10:00u.

Los van de sportieve prijzen zal de jury ook dit jaar weer de MisCOOP-prijs toekennen aan de vrouwelijke deelneemster die op een bijzonder manier is opgevallen tijdens het toernooi.

Sport

Zeer geslaagde clubkampioenschappen20170717_Judo_00.jpg

Afgelopen zaterdag vond het jaarlijkse clubkampioenschap plaats van de Judoscholen Veendam, Hoogezand-Sappemeer, Juveko, Annen en Fitring. In de dojo in Veendam kwamen een kleine 100 judoka's in actie en maakten er samen met het in grote getale aanwezige publiek een fantastische dag van. Zowel jong als oud lieten technisch fraai judo zien. Na afloop van dit kampioenschap werd er voor alle leden een barbecue georganiseerd.

Het judoteam sloot hierbij een enorm succesvol seizoen af. Naast een mooie ledengroei op de verschillende locaties werden er enorm veel activiteiten voor alle leeftijden georganiseerd. Op wedstrijdgebied mag dit judoteam met maar liefst 11 NK medailles en een medaille op het Europees Kampioenschap terugkijken op het meest succesvolste seizoen in haar geschiedenis.

Aankomende week zullen er nog een aantal verzamellessen zijn waarna de meeste judoka's kunnen genieten van een welverdiende vakantie. Door een aantal judoka's zal in de vakantie door worden getraind.

Sport

Woellust Run 2017 Veendam
Winnaar Marcus Vording: “Ik heb mijn roeping gevonden”IMG_5967.jpg

Tekst Jacob Kuipers

De Veendammers deelden de 'lakens' uit tijdens De Woellust Run 2017 in Veendam. De belangrijkste prijzen bleven in Veendam tijdens de run. De plaatselijke favorieten Wim Meems en Marcus Vording verschenen ook aan de start, maar Meems was vanwege blessureperikelen niet in zijn beste doen en eindigde op de tweede plek op eerbiedige afstand van winnaar Vording, ook woonachtig in de Veenkoloniale 'hoofdstad' die er met het goud vandoor ging. Dus, het was een Veendammer feestje na afloop van de run. Al kun je van een feestje bij Meems niet spreken. Na afloop van de wedstrijd had ik een gesprek met winnaar Marcus Vording.

En wie is deze 'vreemde eend in de bijt'. Vording is geboren in de stad Groningen, maar woonachtig in Veendam. Hij is geen lid van een club. Vording: “Ik rende altijd voor mezelf. Ik doe hardlopen sinds 2 jaar. Daarvoor heb ik nooit aan sport gedaan. Een luie hond”, zegt hij van zichzelf. Sport interesseerde hem niet zo. En nu loopt hij elke dag. 'Het kan verkeren' zei Bredero' ooit. Vording: “En vooral als je wint natuurlijk, ja dat is leuk”. Over het parcours had hij niet zoveel aan te merken, want er waren eigenlijk niet zoveel moeilijke stukken in het parcours. Het was een parcours van 7 kilometer lang en telde 78 bochten.

_MG_5523.jpg

Vording: “Ja dat maakt het lastig want hoe neem je de bochten, het zijn geen lange stukken. Om ongeveer 90 meter heb je een bocht”. Voor je aan de koers begon had je stiekem niet gedacht: 'eerste worden moet mogelijk zijn'. “Dat niet, maar wel het podium halen. Een derde plek halen moet mogelijk zijn, daar ging ik voor”. Vording rent nog geen twee jaar. “En het mooiste moment was toch wel de halve marathon winnen”. Dat was in Harkstede, waar hij de 21,1 kilometer en 1 uur en 30 minuten won. “Dat was een warme dag”. Daar was Vording heel blij mee en het was zijn mooiste overwinning.

IMG_0660.jpg

En verder heeft het manusje van alles twee keer een marathon gelopen van 42,2 kilometer. Ook is Vording in Moskou geweest. “Dat was mijn eerste marathon”. En de tweede marathon was in Rotterdam. Daar deden wereldtoppers aan mee en hij wist niet precies op welke plaats hij eindigde. “Ik was allang blij dat ik deze marathons uitliep. Ik heb nooit aan sport gedaan en ging ook niet naar een andere sport uitkijken. Ik heb mijn roeping gevonden”. Recreatiepark Borgerswold is nu zijn thuishaven. “En daar ren ik elke dag, maar mijn specialiteit is de halve marathon”.


Fotoalbum:
 
Sport

Jaarlijkse clubkampioenschappen Z&PC Bubble Veendam19983733_1822633547754262_4421618345634075189_o.jpg

Vrijdag 14 juli was het bij Z&PC Bubble weer tijd voor de jaarlijkse clubkampioenschappen. Binnen 2 verschillende categorieën, selectie en recreanten afdeling werd er gestreden om de medailles en de titel. Renate Hemmes en Ryan Huizinga mochten zich aan het einde van de wedstrijd de nieuwe clubkampioenen noemen.

Clubkampioenen Recreanten:

1e prijs: Ryan Huizinga
2e prijs: Mandy Kerstholt
3e prijs: Marjolein Abee

Clubkampioenen Selectie:

1e prijs: Renate Hemmes
2e prijs: Hendrik Broekema
3e prijs: Florian Houwen

De aanmoedigingsbeker ging bij de recreanten naar Nicole Scheepstra en bij de selectie naar Marieke Speijer. En de Harry Blauw beker, degene die over een heel jaar de meeste clubpunten behaald, werd gewonnen door Florian Houwen.

In totaal deden er 42 deelnemers mee. Ieder kon op zijn/haar eigen niveau een medaille winnen.  Na de spannende wedstrijd volgde een ontspannen, gezellige clubestafette. Ook daar konden medailles verdiend worden. Deze avond was zeker de moeite waard, gelet op de enthousiaste reacties van de kinderen en de toeschouwers op de tribune. Iedereen heeft genoten.

Sport

Winkler Prins zaalvoetbalcompetitieIMG_6058.jpg

Door Jacob Kuipers

Vorig schooljaar is Winkler Prins in samenwerking met V&Z Veendam in het kader van sporttalentontwikkeling gestart met een zaalvoetbalcompetitie voor leerlingen van Winkler Prins in Veendam. Deze competitie was zo'n succes, dat werd besloten door de initiatiefnemers Ricardo Brongers (docent lichamelijke opvoeding Winkler Prins) en Aeilt Hassing (voorzitter V&Z Veendam) deze competitie voort te zetten. Echter, er werd zodanig uitgebreid dat er in twee verschillende leeftijdscategorieën werd gevoetbald om zo het niveau -en leeftijdsverschil te beperken.

Leerlingen konden deelnemen aan de competitie voor 11 t/m 13 jaar of 14 t/m 15 jaar. In de jongste categorie deed zelfs een team uit het basisonderwijs mee, dat in voetballend opzicht soms niets onderdeed aan de andere teams. De wedstrijden vonden vanaf 28 oktober 2016 elke vrijdagmiddag plaats van 16.00 t/m 18.00 uur in de Parkstadhal. Beide competities telden 8 teams, wat in de praktijk neerkomt op ruim 160 leerlingen.

IMG_6056.jpg

Afgelopen vrijdag vond de laatste speelronde plaats waarna de prijsuitreiking plaats vond in de Parkstadhal. Tijdens de prijsuitreiking werden diverse prijzen uitgereikt (ondermeer aan de toscorers en aan de plaatsen 1, 2 en 3. En niet te vergeten de topscorers. En er werd alvast vooruit geblikt op het schooljaar 2017/2018. Volgend schooljaar zal er wederom in dezelfde twee competities gespeeld worden, waarbij er tevens uit de competities een selectieteam wordt gevormd. Met dit selectieteam zal Winkler Prins deelnemen aan diverse toernooien/ wedstrijden op zowel het veld als in de zaal.

Vanaf het begin van het nieuwe schooljaar kunnen nieuwe teams zich weer aanmelden, waarbij de scholen uit het basisonderwijs (groepen 8) zich ook mogen aanmelden. Afgelopen vrijdag (14 juli) speelden in de Parkstadhal. Wildervank Rangers en Annie FC. Het werd een grote overwinning voor Wildervank Rangers. De topscorers bij de jongste categorie was Jorn Koetzier (41 doelpunten) en bij de oudste categorie was Jamai Andrzejewski de schutter met 50 goals.

De laatste wedstrijd was geen finale. De eindstand is berekend op een dubbele competitie (2x tegen elkaar spelen. Toevallig speelden de nummers 1 en 2 op eerder al tegen elkaar. Maar vandaag ging het al nergens meer om, aangezien WvankRangers al kampioen was.

Pagina's

Abonneren op RSS - Sport