Nieuws

Eerste Jamsessie in Grand-café JavaIMG_0034.JPG

Zondag 26 januari is de allereerste Jamsessie van dit jaar gehouden. Tevens was het in dit vierde jamseizoen ook de allereerste keer op de nieuwe locatie in Grand-café Java. In de prachtige intieme achterzaal met de juiste akoestiek hebben de jammers volop van zich laten horen. Met erom heen op verhogingen gezellige tafeltjes met uitzicht op een mooi podium.

De week ervoor was tijdens een try-out de zaal getest om vooraf te weten hoe het er zou klinken.

IMG_0029.jpg

Als speciale gast trad de nog jonge band Clayheads op met o.a. covers van The Beatles, AC/DC en Status Que. De band komt uit Bellingwolde en de muzikanten noemen zichzelf ook wel “Klaaikop’n”.

Natuurlijk was er ook voor nieuw talent weer volop ruimte om in te pluggen. Standaard stonden er weer versterkers klaar met een gitaar, een drumstel en microfoons. Een eigen (bas)gitaar en eventueel een eigen versterker hadden de jammers zelf meegenomen.

IMG_0075.jpg

Muzikanten hebben natuurlijk ook publiek nodig, maar die was er weer volop om te genieten van het muzikaal talent. En van de gezellige sfeer.

Die was van ons kent ons want veel muzikanten kennen elkaar van eerdere jamsessies. Het maakt het ook een stuk gezelliger, en weten muzikanten wat ze aan elkaar hebben. Daarbij meld er zich ook regelmatig weer vers bloed. De wisselingen tijdens de jamsessies zijn heel divers. Uit de jamsessies zijn nieuwe samenwerkingsverbanden ontstaan en ook zijn er nieuwe bandjes gevormd. Die zich weer lieten horen op een volgende jamsessie.

IMG_0065.JPG

Een nieuw talent was de 8-jarige Rob Jan Douma achter het drumstel. Op zijn zesde was hij met drummen begonnen. Hij speelde samen met zijn vader Rob (basgitarist) en neef Henk Zeven (gitarist). Henk speelde op een stratocaster gitaar dat zijn vader Anjo (drummer) voor hem heeft gemaakt. Met dit verschil dat het geen Fender is. Maar een Zeven, de achternaam van de maker. Zijn vak als meubelmaker heeft hem daarbij geholpen. 

IMG_0057.JPG    

De zeer muzikale familie was met het samen gaan optreden nog maar pas begonnen. De jamsessie was hun eerste, en het was eigenlijk uit de losse pols.

IMG_0068.JPG

Nieuws

Rapgroep Revelation uit Amsterdam in De Deur
maakt indrukIMG_0081.JPG

Zaterdag heeft de rapgroep Revelation (openbaring) uit Amsterdam bij de evangeliegemeente De Deur in Veendam een concert gegeven. Het vrij toegankelijk concert, dat in het zalencentrum Dukdalf 2.0 plaats heeft gevonden, was door De Deur Veendam mogelijk gemaakt. De rapgroep Revelation is van De Deur Bijlmer in Amsterdam.

’s Middags was op het Veenlustplein eerst een voorproefje geven. “Mensen werden aangetrokken door de muziek en waren nieuwsgierig. Het was een goeie tijd en een goeie ambiance en sfeer”, aldus rapper Michael Boateng.

De rapgroep in Hiphop stijl heeft jarenlange ervaring in het maken van rapmuziek en treedt regelmatig op in verschillende delen van het land. Met hun muziek willen zij een positieve levensstijl stimuleren bij jongeren. De rapgroep is ongeveer 6 jaar geleden begonnen. “Het was eerst een beetje in los verband. Met echt een beetje jammen met elkaar, en onder elkaar het uitwisselen van teksten. Na een aantal optredens hebben we het 4 jaar geleden serieus opgepakt.”

De bandleden met heel verschillende achtergronden hebben elkaar in de kerk ontmoet. Daarvoor was er geen betrokkenheid met elkaar. De rapgroep bestaat uit Michael Boateng, echtgenote Janine Boateng en Manouk Pinedo.

“We vertellen mensen over Jezus doormiddel van muziek”, vertelt Michael. “En wat God kan doen in de levens van mensen en hoe Hij mensen kan veranderen. Muziek geeft daarvoor ook een groter bereik.”

IMG_0049.jpg

Michael Boateng (21) verteld zijn verhaal openhartig. “Mijn leven was echt een puinhoop. Mensen kunnen  een masker op hebben en doen voorkomen dat alles prima is. Maar diep van binnen was ik erg gebroken. Ik dacht, waar draait het leven nou echt om.” Michael was door iemand van de kerk uitgenodigd om een keertje mee te gaan. Hij wilde aanvankelijk niet gaan. Maar sindsdien is zijn leven 180 graden veranderd. Er is een blijdschap omdat alle jukken van zijn schouders zijn gevallen.

Hij had wel al over God gehoord, maar het nooit serieus genomen. Ook vanwege zijn eigen leven en het willen experimenteren met wat er buiten is in het leven. En er bij willen horen, met roken, drinken en drugsgebruik. “En dan kom je op het punt dat je je afvraagt of dit het echte leven is. Het gaf geen bevrediging en zeker geen vervulling. Niet ten nadele van de mensen die het wel doen, maar het is iets dat we persoonlijk hebben ervaren.”

“Je vraagt je misschien af waarom zo’n jong persoon zoveel zorgen heeft in het leven. Het is de omstandigheid waarin je verkeerd. Gebroken gezinnen, ouders niet aanwezig en in pleeggezinnen opgegroeid. Heel veel teleurstelling meegemaakt en verdriet ervaren. Ik was 16 toen ik mijn leven gaf aan Jezus Christus. En ben God ontzettend dankbaar dat ik Hem op het moment dat ik gebroken was heb ontmoet.”

“Heel vaak is het voor mensen moeilijk om dit te ontvangen. Ze denken hoe dit mogelijk is, hoe je God ontvangt en hoe je God ziet. Het is lastig te bevatten, je moet het echt ervaren. Het is geen bliksemschicht dat naar beneden komt, en dit is God. Het is een pure keuze die je maakt. En vanaf het moment dat je Gods Woord oppakt vertaalt zich dat ook dat je echt een kind van Hem bent. Dat Hij ontzettend veel van je houdt en het niet uitmaakt wat je hebt meegemaakt. God kan je genezen van al het verdriet en pijn dat je hebt ervaren. En kan je volledig helen. We zijn superblij en zijn God dankbaar dat hij ons zo heeft aangeraakt. Dat willen wij met de mensen delen.”

De internationale kerkgenootschap is officieel in Amerika begonnen. Nederland telt meer dan 50 kerken met de naam De Deur. De voorganger van De Deur Veendam is Josua Sillé.

IMG_0039.JPG

Nieuws

Echtpaar Broesder 60 jaar getrouwdIMG_0011.JPG

Zondag 26 januari is het 60 jaar geleden dat het echtpaar Siep Broesder (86) en Jannie Broesder-Alons (84) in het huwelijk traden. Locoburgemeester Henk Jan Schmaal kwam het echtpaar zaterdagochtend op hun huisadres aan de Smaragdlaan te Veendam feliciteren, vergezeld met een grote bos bloemen.

IMG_0023.JPG

Het echtpaar heeft elkaar in 1956 leren kennen op een muziekconcours in Ter Apel. 4 jaar later werd er getrouwd in Stadskanaal, toen onderdeel van de gemeente Onstwedde. 

IMG_0015.JPG

Dhr. Broesder is geboren in Oude Pekela en mevr. Broesder in Musselkanaal. Zij was een dochter van de plaatselijke slager. Het echtpaar Broesder heeft jarenlang een gemengd akkerbouw- en melkveebedrijf gehad in Tripscompagnie. In 1992 is het bedrijf overgenomen door een zoon en verhuisde men naar het huidig adres waar men dus inmiddels alweer 28 jaar woont. Verder zijn ze vele jaren als vrijwilliger actief geweest tijdens de kerkdiensten in Veenkade. 

IMG_0025.JPG

Het echtpaar kreeg 4 kinderen, 9 kleinkinderen en 8 achterkleinkinderen.

IMG_0021.JPG

Nieuws

Engelse kerkmuziek met uitleg in Grote Kerk VeendamEngels Kerstmuziek.png

Dinsdag 28 januari kunt u luisteren naar Engelse kerkmuziek met uitleg door Wim van de Laar. De Engelse liturgie en kerkmuziek heeft door zijn bijzondere ontstaansgeschiedenis een heel eigen karakter. Het bekends zijn de evensongs en de Christmas Carols, maar er is meer. Organist en dirigent Wim van de Laar vertelt erover, met heel veel luistervoorbeelden. 

Van 19.30 tot ca. 21.15 uur in ’t Centrum van de Grote Kerk Veendam.
Koffie/thee: € 1,00.

Opgave t/m zondag 26 januari bij Marjan Pierhagen, tel. (0598)-613308.

Nieuws

Rapgroep Revelation uit Amsterdam
geeft voorproefje op Veenlustplein Veendamamst. design.jpg

Vandaag (zaterdag 25 januari) komt de rapgroep Revelation uit Amsterdam een concert geven in Veendam. Daarbij zullen zij ’s middags, als het weer het toestaat, eerst een voorproefje geven op het Veenlustplein. 

Het concert wordt mogelijk gemaakt door Evangeliegemeente De Deur. Het concert zal om 20:00 uur plaatsvinden bij zalencentrum Dukdalf 2.0. Het adres is De Reede 1. 

De rapgroep heeft jarenlange ervaring in het maken van rapmuziek en treedt regelmatig op in verschillende delen van het land. Met hun muziek willen zij een positieve levensstijl stimuleren bij jongeren. De toegang is vrij. 

Meer informatie vindt u op www.dedeurveendam.nl

Nieuws, Regio

Bevrijdingstocht brengt het Bevrijdingsvuur naar alle Groninger dorpenLogo 75 jaar vrijheid Groningen.jpg

In het kader van 75 Jaar Vrijheid in Groningen wordt op 5 mei het Bevrijdingsvuur naar álle plaatsen in de provincie Groningen gebracht. Groningen is de enige provincie in Nederland waar de Bevrijdingsvuren op zo’n grote schaal worden ontstoken en waar dit in onderlinge samenhang gebeurt. Deze ‘Bevrijdingstocht’ wordt gecoördineerd door de Tocht om de Noord.

“Door het vuur door de héle provincie te verspreiden, vieren alle Groningers samen de vrijheid – van Ter Apel tot Zoutkamp”, aldus organisator Peter Velthuis.

Lopend vuurtje
Het Bevrijdingsvuur arriveert ’s ochtends in het Stadspark in Groningen. Vanaf daar kan het vuur naar alle hoeken van de provincie gebracht worden. De organisatie zoekt individuen en/of groepen die willen helpen om het Bevrijdingsvuur naar hun dorp te brengen. Dit kan bijvoorbeeld wandelend, hardlopend of fietsend, maar ludieke acties zijn ook meer dan welkom.

“Er hebben zich inmiddels bijvoorbeeld ook ruiters en zwemmers aangemeld. Het is overigens ook mogelijk om het vuur helemaal vanuit Wageningen op te halen en naar een plaats in Groningen te brengen. Dit gebeurt door enkele hardloopgroepen in onze provincie,” vertelt Velthuis.

Voor iedereen
Je kunt je als individu aanmelden, maar ook als groep. Denk bijvoorbeeld aan je hardloopploeg, voetbalteam, schoolklas of theatergroep. Of denk aan inwoners van verzorgingstehuizen, die in een rolstoel meedoen en worden voortgeduwd door hun (klein-)kinderen of vrijwilligers.

Iedereen is van harte uitgenodigd om mee te doen – ook al is het voor een paar honderd meter. Velthuis: “Wij zorgen ervoor dat alle personen die voor een bepaald dorp willen lopen aan elkaar gekoppeld worden en de mogelijkheid krijgen om mee te doen. Elk dorp heeft één contactpersoon die dit coördineert. Uiteindelijk gaat het om verbinden en ontmoeten, en samen herdenken en vieren.”

Samen de vrijheid vieren
Alle deelnemers voor een bepaalde plaats komen gezamenlijk die plaats binnen. Dat is een feestelijke gebeurtenis. In het dorp wordt het vuur vervolgens op een centrale plek ontstoken. Een ‘Vrijheidstoast’ maakt het dan helemaal af: samen proosten op de vrijheid.

De aankomst in het dorp zou bijvoorbeeld gekoppeld kunnen worden aan andere lokale activiteiten in het kader van 75 jaar vrijheid. De Bevrijdingstocht is dan ook erg relevant voor lokale 4/5 mei comités en dorpsbelangenorganisaties.

Oproep: doe mee!
De organisatie zoekt mensen die meewillen doen met de Bevrijdingstocht. Wil je helpen om het Bevrijdingsvuur naar jouw dorp te brengen? Of organiseer je in jouw dorp een activiteit op 5 mei en lijkt de Bevrijdingstocht jou een bijzondere toevoeging? Meer informatie en het aanmeldformulier vind je op www.bevrijdingstocht.nl.

Nieuws

Parkstadveendam zoekt verhalen over de
Tweede WereldoorlogIMG_0565.jpg

Zijn er in Veendam nog mensen die misschien zelf nog behoren tot een van de overlevenden van de concentratiekampen of die ondergedoken hebben gezeten? 

Deze week is het 75 jaar geleden dat het vernietigingskamp Auschwitz door de Russen is bevrijd. Wat ze aantroffen aan overlevenden, een paar honderd mensen, waren ondervoede skeletten in vodden gehuld. De nazi’s voelden aankomen dat de oorlog weldra zijn einde zou naderen en besloten om de kampen te ontmantelen en de sporen van hun wandaden uit te wissen. Tijdens de dodenmarsen dwars door Duitsland die daarop volgden, stierven nog eens honderden.
Naar schatting van wetenschappers zijn ongeveer 1,1 miljoen mensen op barbaarse wijze daar vermoord. Van dit aantal waren er zo’n 104.000 Nederlanders – Joden, Roma, Sinti, homo’s, krijgsgevangenen, psychiatrische patiënten, willekeurige burgers die het niet eens waren met de opvattingen van de nazi’s.
Waarom? Deze volkomen zinloze genocide, volkerenmoord, holocaust of Shoah (Hebreeuws) is gepleegd omdat de medemens niet paste in het systeem!

Parkstadveendam zoekt in Veendam naar mensen die misschien zelf nog behoren tot een van de overlevenden van de concentratiekampen of die ondergedoken hebben gezeten? Zo ja, zijn zij bereid om hierover iets te vertellen nu het nog kan? 

Ook kinderen van deze overlevenden of mensen die ondergedoken hebben gezeten (2e generatie) en die de verhalen uit directe overlevering hebben gehoord worden verzocht zich te melden via het telefoonnummer van Parkstadveendam 06-42239988 of via de mail info@parkstadveendam.nl

Nieuws

Voorlichting verslaving en gewoonte op Winkler PrinsFoto voorlichting.jpg

Van 3 t/m 7 februari krijgen de leerlingen van Winkler Prins te Veendam voorlichting over verslaving en gewoonten.

Het belang van preventie op jonge leeftijd is groot. Eén op de tien mensen ontwikkelt een verslaving in zijn leven, waarvan de oorzaak vaak in de pubertijd ontstaat. Jongeren worden blootgesteld aan steeds meer verleidingen. Ze experimenteren vaak niet alleen met alcohol en drugs, maar worden ook verleid tot overmatig gamen, series kijken of constant social media gebruik.

Stichting Be Aware heeft een zeer interactief programma dat dicht bij de belevingswereld van de leerlingen staat.

Met stemkastjes beantwoorden leerlingen anoniem vragen, waarvan de uitslagen direct op het bord verschijnen. Hierdoor wordt duidelijk dat ze niet de énige zijn met een bepaald gedrag of probleem. Mede door de  gecreëerde veiligheid in de klas gaan leerlingen over het onderwerp en hun problemen met elkaar in gesprek. Hun kennis neemt toe, waardoor zij zich beter bewust zijn van de risico’s van bepaald gedrag en vooral van de mogelijkheid om hierin zelf keuzes te maken.

De voorlichting wordt gegeven door goed opgeleide ervaringsdeskundigen van Stichting Be Aware.

Nieuws, Summerfun

Summerfun Veendam opent twee nieuwe projecten_DSC4635.jpg

Na de nodige voorbereidingen is woensdagmiddag het Summerfun KinderzwerfboekenStation geopend.

Zwerfboeken zijn kinderboeken die zwerven van kind naar kind. Je vindt ze op school, in de wachtkamer en vanaf 23 januari in het KinderzwerfboekenStation van Summerfun. De boeken zijn te herkennen aan de sticker op de kaft. Deze boeken zijn niet van één kind, maar van alle kinderen. Kinderen nemen het boek mee naar huis en als ze het uit hebben, geven ze het boek weer door.

_DSC4646.jpg

Dankzij vele gulle gevers heeft Summerfun de afgelopen tijd flink wat boeken ingezameld. Deze zijn gesorteerd, voorzien van een sticker en kunnen vanaf nu gelezen worden.

Eveneens vond de opening plaats van de expositie Kunst in de Gang. 8 schilderijen die zijn gemaakt door Xamira, Jaidy, Daimy, Chelsea, Lenny, Desley, Dewi en Silvan zijn vanaf nu te bewonderen.

_DSC4626.jpg

Zowel Kunst in de Gang als het KinderzwerfboekenStation zijn geopend tijdens kantooruren van welzijnsinstelling Compaen, Jan Salwaplein 3 in Veendam.


 
Fotoalbum: 
Nieuws

Kindermiddag in Bibliotheek Veendam met SchaduwtheaterIMG_0489.JPG

Woensdagmiddag hebben kinderen in Bibliotheek Veendam een wondere wereld tot leven gebracht. De wondere wereld van het schaduwtheater die ze zelf mochten maken. Er werd gespeeld met licht en donker.

Kinderen hebben allerlei figuren uitgetekend, uitgeknipt en op een houten stokje gelijmd. Op een doorzichtig scherm werd met een lamp deze figuren in het schaduwtheater tot leven gebracht, en werden er ook verhalen bij verzonnen. Dat kon ook met verhalen uit boeken als voorbeeld.

IMG_0514.JPG

De voorstellingen kon worden vertoond aan de ouders, maar ook heel leuk was het meedoen van de ouders zelf. Bibliotheek medewerker Jeroen had een kasteel getekend met een ridder met zwaard om allerlei geboeftes de doorgang te blokkeren.

IMG_0479.jpg

Oma Ingrid heeft allerlei dieren getekend en uitgeknipt voor haar voorstelling aan kleindochter Robin (7). Ze wilde in haar schaduwtheater het verhaal van de safari, van 20 jaar geleden met haar man in Afrika, tot leven brengen. Eigenlijk was het een soort reisverslag geworden. Robin had daarbij haar eigen diertjes gemaakt. Er was veel werk ingestoken alvorens de voorstelling kon beginnen.

IMG_0529.JPG

Er kon ook genoten worden van een mooi voorleesverhaal door Tinette Bloem uit Moppereend, het Prentenboek van het Jaar 2020 in het kader van de Nationale Voorleesdagen.  

De wekelijkse kindermiddag van de Bibliotheek Veendam kent een vrije in- en uitloop tussen 14.00 en 16.30 uur.

IMG_0534.jpg

Pagina's

Abonneren op RSS - Nieuws