Nieuws

Open dag begraafplaats Dalweg 36 Wildervank [ video ]_MG_7743.jpg

Wist u dat er aan de Dalweg 36 in Wildervank een begraafplaats is? Waarom staat deze in het landelijk buitengebied van Wildervank? Hoeveel mensen liggen hier begraven? Wat is het oudste graf? Al deze vragen werden tijdens de open dag beantwoord door mensen van de gemeente en Landschapsbeheer Groningen. De open dag werd gehouden in het kader van “De week van de begraafplaats”.

Wethouder André Hammenga (CDA) heeft zaterdagmorgen de open dag van de begraafplaats Dalweg geopend middels het schoonmaken van een cultuurhistorische graf.  Voor Hammenga was dit zijn laatste handeling als wethouder. De gemeentelijke raadverkiezing en coalitiebesprekingen resulteerden er in dat het CDA niet meer in de coalitie zit.

_MG_7733.jpg

De begraafplaats Dalweg telt ongeveer 2000 graven waarvan 60 graven cultuurhistorische waarde hebben. Zo vindt je er het graf van de oprichter van het Dagblad van het Noorden, maar ook die van de architect van Huize Sint Franciscus en van een vrouwelijke wethouder. In die tijd waren in Nederland maar 20 vrouwelijke wethouders. En van de Wildervanker archeoloog John Smit die in het gebied veel onderzoek heeft gedaan.

_MG_7722.jpg

De gemeente en Landschapsbeheer Groningen zoeken nog vrijwilligers die willen mee helpen met de herstelwerkzaamheden. Zaterdag meldde zich ook iemand uit Hoogezand, maar ook een leerling van de Winkler Prins die afgelopen periode voor haar Maatschappelijke stage diverse herstelwerkzaamheden heeft gedaan bij de graven van de Margaretha Hardenberg kerk. Ze heeft net haar examen achter de rug en heeft besloten om door te gaan als vrijwilliger.

_MG_7736.jpg

André Hammenga liet weten dat de gemeente graag een stichting wil oprichten voor behoud van de cultuurhistorische graven en deze stichting ook zorg gaat dragen voor het onderhoud. Belangstellende kunnen zich melden bij de gemeente.

_MG_7710.jpg

Vele graven op de Dalweg hebben cultuurhistorische verhalen. Zo werd onlangs een grafsteen gevonden in het gebouwtje op het begraafplaats. Die blijkt afkomstig te zijn van een begraafplaats in Duitsland. De vraag is nu; hoe komt deze grafsteen in Wildervank?

Nieuws

Speeltuin Ellertsveld/Noordenveld is geplaatst_MG_7753.jpg

Vorig jaar hebben de bewoners van Ellertsveld/Noordenveld met hulp van de SP Veendam actie gevoerd voor een renovatie van de speeltuin in de wijk. Er volgde een handtekeningenactie, een buurtbijeenkomst, gesprekken met de wethouder en is er een plan ingediend.

_MG_7758.jpg

Het resultaat is dat er sinds donderdag een mooie nieuwe speeltuin staat. Samen met de gemeente en de buurtbewoners is alles gerealiseerd.

_MG_7760.jpg

Zaterdag 26 mei gaan de bewoners zelf nog de kunststof tegels plaatsen onder de speeltoestellen, voor de veiligheid van de kinderen. Op de plek waar de struiken stonden komt later in het jaar nog een doolhof. En samen met het voetbaldoel op het plein, wat via de Burendag 2017 Ellertsveld is gerealiseerd, is de wijk qua kindvriendelijkheid weer bij de tijd.

Nieuws

Gemeentelijke steun voor WP Veendam pop-up shopsWP Cheque voor WP pop-up shops.jpg

Leerlingen van scholengemeenschap Winkler Prins ontvingen vrijdag 25 mei uit handen van wethouder Henk Jan Schmaal een cheque van 250 euro. Een mooi startkapitaal voor de twee pop-up shops die ze op 16 juni willen openen in het centrum van Veendam.

Het ondernemerschapsproject van Winkler Prins, waarin leerlingen ervaren wat er komt kijken bij het oprichten en runnen van een bedrijf, is een initiatief van docenten Didi Redjosentono en Martijn Visscher. “Vorig jaar was onze pop-up shop VMBO-UP! op de Promenade in één dag uitverkocht,” vertelt Didi. “Daarom durven we het wel aan om dit jaar twéé tijdelijke winkels te openen.”

Meer winkels betekent meer werk. Daarom doen dit keer ook havo- en vwo 4-klassen mee aan het project, onder begeleiding van docenten Tjalling Lycklama à Nijeholt en Andries Meuleman. “We proberen de groepen te mixen zodat er twee teams ontstaan. Deze teams gaan de concurrentie met elkaar aan, wat een extra dimensie aan het project toevoegt. Ook de uitgifte van aandelen in de pop-up shops is nieuw. Zo maken we het elk jaar een beetje groter en spannender.”

Behalve de gemeente ondersteunen ook lokale ondernemers het project. Joseph Kremer (voorzitter van Ondernemersvereniging Veendam Centraal), retro food ondernemer Marc Begeman, makelaar Rutger Nieuwold en supermarktmanager Wouter Boer adviseerden de leerlingen over ondernemerschap, inkoop, marketing en winkelinrichting.

In de raadzaal van het gemeentehuis presenteerden de teams hun project aan wethouder Schmaal, die enthousiast reageerde: “Als gemeente ondersteunen we dit project graag. Wie weet openen jullie over een paar jaar wel je eigen winkel in Veendam!”

Nieuws

Sightseeing Run broez’t voor de 5e keer door Veendam31641896_910618569110654_8220666896029438355_n.jpg

Zaterdagmiddag 30 juni 2018 start de vijfde editie van de Sightseeing Run Veendam “Broez’n deur andermans Hoez’n”. De kidsrun start om 13:30 uur en om 14:00 uur starten de 5 en 10 kilometer en de bedrijvenrun. Bij dit recreatieve loopevenement staat plezier en beleving voorop, lopers moeten genieten van de route die dwars door een aantal gebouwen en bezienswaardigheden loopt.

De route
De Sightseeing Run onderscheidt zich door ieder jaar nieuwe routes uit te zetten. Net als bij de vorige editie zijn er ook dit jaar 2 rondjes uitgezet van 5 kilometer die beide starten en finishen bij het gemeentehuis op het Raadhuisplein. De deelnemers aan de 5 kilometer lopen één van beide rondjes en de deelnemers aan de 10 kilometer lopen beide rondjes. De deelnemers finishen op het Raadhuisplein en ontvangen vervolgens allemaal een unieke Sightseeing Run medaille.

Ook dit jaar is het de organisatie weer gelukt om nieuwe gebouwen en bezienswaardigheden toe te voegen. Zo passeren de lopers deze editie een wederom een basisschool en middelbare school, dit keer het schoolgebouw van de MGR. Bekkersschool en de Tussenvoorziening Time Out van het Winkler Prins. Maar daarnaast zetten onder andere ook sportschool Oxygym, 2 woonlocaties van het Dekkersnest en vanBeresteyn haar deuren open.

Nieuwsgierig naar de andere gebouwen op de route? Volg dan onze facebook pagina www.facebook.com/sightseeingrunveendam. Hier maken we de route gebouw voor gebouw bekend.

Inschrijven
Wil je deelnemen aan dit ludieke hardloopevenement? Ga naar www.sightseeingrunveendam.nl en meld je aan via het inschrijfformulier. Online aanmelden kan tot en met woensdag 27 juni 2018, daarna is het alleen nog mogelijk om je op de dag zelf in te schrijven bij start/finish. Deelname aan de vijf kilometer kost € 7,50. De kosten voor de tien kilometer bedragen € 10,00.

Deelname kinderen
Kinderen die willen deelnemen aan de Kidsrun kunnen zich tot en met 28 juni 2018 aanmelden bij Mijnnnn! Kamer, Winkler Prins Passage 2 te Veendam, maar kinderen kunnen zich ook nog op de dag zelf aanmelden bij start/finish.

Deelname bedrijven
Voor bedrijven is er een speciale Bedrijvenloop. Meedoen kan in een team van maximaal 5 deelnemers en de deelnemers mogen zelf kiezen of ze 5 of 10 kilometer gaan lopen. De bedrijvenlopers starten voor de overige lopers aan en krijgen na afloop een borrel aangeboden in één van de kroegen van Veendam. Meer informatie over de bedrijvenloop staat op de website.

Vragen?
Voor meer informatie over de Sightseeing Run kunt u contact opnemen met de organisatie via sightseeingrun@veendam.nl.

Nieuws

Uw eigen uitvaart vormgeven?
Op 2 juni kan het in VeendamMonuta.png

Op zaterdag 2 juni organiseert Monuta een inspirerende informatiedag van 10.00 - 14.00 uur in Veendam. Tijdens de informatiedag kunnen bezoekers hun eigen uitvaartsfeer vormgeven en hun persoonlijke uitvaartwensen vastleggen.
Een bijzonder afscheid. Veel mensen kunnen zich er misschien weinig bij voorstellen, maar ze kunnen zich er wel op voorbereiden. Tijdens de informatiedag op 2 juni kunnen bezoekers aan Monuta hun eigen uitvaartsfeer vormgeven op een moodboard en hun laatste woorden op papier laten zetten door een professionele schrijver. Daarnaast is er volop informatie over de vele uitvaartmogelijkheden die er zijn en de wijze waarop uitvaartwensen nu al vastgelegd kunnen worden.

Tips en inspiratie
“De meeste mensen hebben wel eens nagedacht over hun eigen wensen rondom de uitvaart, maar hebben deze niet vastgelegd. De informatiedag is bedoeld om mensen de kans te geven na te denken over hun wensen, er met een uitvaartverzorger over te praten en eventueel meteen vast te leggen”, aldus Monuta. Bezoekers mogen het moodboard en de laatste woorden mee naar huis nemen om aan dierbaren te laten zien en lezen, zodat zij straks niet met onverwachte vragen achterblijven. Voor iedereen die niet in de gelegenheid is of liever thuis uitvaartwensen invult, kan dit doen via www.monuta.nl/uitvaartwensen. Hier zijn ook tips en inspiratie te vinden voor het vormgeven van een bijzonder afscheid.

Kosteloos
Belangstellenden kunnen kosteloos de informatiedag bezoeken, aanmelden vooraf is niet nodig. De locatie Monuta aan de Langeleegte 54, 9641 GR in Veendam is op zaterdag 2 juni aanstaande geopend van 10.00 - 14.00 uur.

Nieuws

Centrum Veendam zaterdag vol met
oldtimers en muziekIntussen heeft centrum Veendam haar naam als evenementencentrum wel bevestigd! “Er is altijd wat te doen” en dat is dit weekend ook weer het geval!

Zaterdagochtend vanaf 9.00 uur vertrekken er bijna 100 oldtimers richting Leer voor de oldtimerrally Veendam-Leer-Veendam. Een bijna 200 kilometer lange rit met diverse opdrachten onderweg is voor de meeste deelnemers een serieuze uitdaging. Rond 15.30 uur worden de eerste auto’s weer verwacht in centrum Veendam.

Stichting Bogdike organiseert deze dag het evenement “Bog around the World”. Muzikale invloeden vanuit de hele wereld komen samen in centrum Veendam en worden op diverse plekken ten gehore gebracht op diverse podia. Tussen 13.00 en 17.00 uur kunt u hiervoor terecht op het Beneden Westerdiep, Veenlustplein en Kerkplein. Podium Museumplein komt te vervallen i.v.m. de finish van de oldtimerrally.

Zondag 27 mei organiseert Stormvogels Veendam nog de wielerronde voor de jeugd en amateurs. Dit vindt plaats rondom het hertenkamp op een mooie plaatselijke ronde.

Nieuws

15e Veendammer Turftocht op zondag 10 juni as.poster-turftocht_resize.jpg

Wandelaars en fietsers uit Veendam en omstreken kunnen op zondag 10 juni  weer meedoen met alweer de 15e Veendammer Turftocht. De start is traditiegetrouw bij La Vache in de Kerkstraat. Wandelaars starten vanaf 09.00 uur, de fietsers vanaf 10.00 uur.

Sinds 2004 heeft de organisatie van de Veendammer Turftocht (Ondernemersvereniging Veendam Centraal) een eer hoog te houden als het gaat om mooie fiets- en wandelroutes door de Veenkoloniën. Spil van de Turftocht is Veendam. Vanuit het centrum wordt gefietst of gewandeld naar plaatsen in de buurt. Maar andersom kan ook: de wandelaars worden vervoerd naar een plaats buiten Veendam en wandelen vervolgens terug. Wat het wordt, is elk jaar een verrassing voor de ruim 300 deelnemers en dat maakt de tocht zo leuk.

Dit jaar bestaat het sportieve aanbod uit twee fietstochten en een wandeltocht (20 km). De fietstocht van 45 km kan worden uitgebreid met een lus van zo’n 15 km voor de echte doortrappers of elektrische fietsen.

Deelname aan de Turftocht kost € 7,50. Voor dat bedrag krijgt u een duidelijk omschreven fiets- of wandelroute, koffie/thee met koek, een lunch en een aandenken aan de tocht. Kinderen betalen € 5 en dat is inclusief een patat met kroket na afloop. Startbewijzen zijn verkrijgbaar bij Brasserie La Vache, Jac. Sulter Fietsen, Kars Potze, Schott Schoenen, Valkema Sport en Wim Hofman Groente & Fruit in Veendam.

Kijk op www.veendammerturftocht.nl voor meer informatie.

Nieuws, Regio

Gezocht vakantiegastoudersvakantiegastouders.jpg

Vakantieplannen…..
Rond deze tijd maken veel mensen alweer plannen voor de zomervakantie. Zo ook de medewerkers van Pax Kinderhulp. Zij echter maken die plannen niet voor zichzelf, maar onder meer voor kansarme kinderen uit Berlijn. Ook die hebben het hard nodig om er eens even tussenuit te zijn. De kinderen komen van 24 juli tot en met 3 augustus naar ons mooie noorden!

Vakantiegezinnen gezocht
Daarom zoekt Pax Kinderhulp vakantiegezinnen die tijd en aandacht kunnen geven aan een kind voor wie dit thuis niet weggelegd is. Een vakantiegezin kan voor een Berlijns kind een lichtpuntje betekenen in het grijze bestaan van alledag. De waarde van drie weken huiselijke gezelligheid, een beetje aandacht, geduld en vooral liefde, laat zich vooral uitdrukken in ‘bagage voor later’.

Interesse
Een kind even op adem laten komen in een warm gezin? Belangstellenden die plaats hebben voor een kind kunnen vrijblijvend informeren bij Katy Oosterhuis, 050-5011559, oosterhuiskaty@hotmail.com of de site bezoeken www.paxkinderhulp.nl

Nieuws, Sport

Wie wint 6e editie Zechstein Stratenvolleybal Toernooi?final party 25-5-18 (002).jpg

Vrijdag 25 mei vindt de “Finale-avond” van het AED Zechstein Stratenvolleybal Toernooi plaats! Vanaf 19:00 uur zullen 23 teams de strijd aan gaan om de 75 centimeter hoge Wisselbokaal, en vele andere mooie prijzen.

Rond de klok van 21:30 zullen alle poulewedstrijden gespeeld zijn, en is bekend welke teams uit zullen komen in de finales.

Het AED Zechstein Stratenvolleybal Toernooi is méér dan volleyballen
Naast dat meer dan 200 volleyballers twee avonden actief bezig zijn, heeft het AED Zechstein Stratenvolleybal Toernooi meer te bieden. Zo steunt de organisatie ook dit jaar weer een goed doel, waarvoor gelden in zijn gezameld. Vrijdagavond tijdens de prijsuitreiking zal de organisatie een cheque overhandigen aan het goede doel: Stichting Groningen HartVeilig. Op het podium in de Sorghvliethal zal aansluitend een feest zijn voor deelnemers, toeschouwers en iedereen die zin heeft in een feestje!

Feestavond met Feestband “De Suskes” en DJ Peter Mans
Jaarlijks wordt het Zechstein Stratenvolleybal Toernooi feestelijk afgesloten, met een feest voor deelnemers, toeschouwers en een ieder die in is voor een feestje! Op het podium in de Sorghvliethal zal de 3-koppige feestband “De Suskes” plaats nemen, en ook DJ Peter Mans is weer van de partij! Rond 21:30 zal het feest van start gaan, en de entree is geheel GRATIS!

Nieuws

“Scootmobieltocht in groepsverband zo gezellig”IMG_0018.jpg

Woensdagmiddag was vanaf een zonovergoten Raadhuisplein de scootmobieltocht van start gegaan. Dit jaar werd door wethouder Jaap Velema aan 41 deelnemers het startsein gegeven.

Over 17 kilometer was er in twee etappes weer een mooie route uitgezet. Via de Kerkstraat, Sorghvlietlaan, Briklaan, Borgercompagnie en de Veendammerweg toog men naar Romala’s Home in Kielwindeweer waar het goed toeven was.

IMG_0038.jpg

Weer terug koerste de colonne over het fietspad langs de Wildervanksterweg richting Borgercompagnie. Daar ging men het fietspad op naar Borgerswold richting de Kinderboerderij. Men nam de bocht bij de Jumbo, om weer via de Sorghvlietlaan en andere bekende Veendammer dreven uiteindelijk weer op het Raadhuisplein uit te komen.

Onderweg was er begeleiding van verkeersagent Jan Drent, stadswacht Jan de Vries en drie stagiaires. Ook iemand van RSR revalidatieservice was present, en er reed een bezemwagen mee.

IMG_0108.JPG

Naast een mooi uitje is de Scootmobieltocht bedoeld om gebruikers vertrouwd te maken met de scootmobiel, die er anders niet mee de weg op zouden durven. In 2001 al had initiatiefneemster Tineke Schmaal met het idee rondgelopen. Medewerker Ronald Koers van de WMO had eens opgemerkt dat er teveel scootmobielen in de schuur bleven staan. Na het naar voren brengen in de werkgroep Platvorm Gehandicaptenbeleid heeft het idee dat jaar vorm gekregen. Mede met Ina Felder en medewerking van andere vrijwilligers van het Platvorm kon de eerste editie van start gaan.

IMG_0120.JPG

Bollie en Tineke hebben voor de tweede keer meegedaan. En ook de volgende keer willen ze graag weer mee. Zeker in groepsverband is het zo gezellig. Het deed soms een beetje aan een scootmobiel meeting denken. Sommige deelnemers vergeleken ook elkaars scootmobiel.

Bollie heeft een Sterling Elite 2 Plus met hydraulisch instelbare achtervering. Hij heeft er een zwaardere accu in en kan met een volle lading om en nabij de 44 kilometer afleggen. “Dat is best wel een groot stuk”, vindt Bollie. “Met een zwaardere accu ben je ook wat sneller ermee weg. De snelheidsmeter geeft 16 kilometer aan. Maar hij wil wel 18 tot 20 kilometer”.

IMG_0205.JPG

Een mevrouw heeft een standaard accu en wil ook graag een zwaardere. Het zou haar meer gerustheid geven over de afstand. Maar in principe moet de 17 kilometer van de tocht geen probleem zijn.

“Met de auto naar Veendam is de rest te ver lopen”, zegt Bollie. Met de scootmobiel  kan ik overal komen, en kan ook mee de winkel in”. Niet dat het leuk is om er gebruik van te moeten maken, maar hij vindt het wel een hele uitkomst. Hij heeft ‘m sinds een jaar. Met  770,5 kilometer op de teller. Dat was inclusief de afgelegde 10 kilometer tot de ‘pitstop’.

Fotoalbum: 

Pagina's

Abonneren op RSS - Nieuws