Nieuws

Laatste viswedstrijd na stoppen
Commissie Welzijn BorgercompagnieIMG_0126.JPG

Afgelopen maandag was met de laatste viswedstrijd voor de jeugd in Borgercompagnie, na 40 jaar activiteiten organiseren, de opheffing van de Commissie Welzijn Borgercompagnie ook formeel. De belangstelling voor de activiteiten in het dorp waren de laatste jaren bij zowel bij ouderen als de jongeren heel erg terug gelopen.

Bestuurslid Loeki Boerma is er vanaf het begin bij betrokken geweest. De commissie is voortgekomen uit een groepje dames dat ruim 40 jaar geleden met bloemschikken was aangevangen. Het precieze begin is door zoekraking van archiefstukken niet meer bekend. Het was op initiatief van mevrouw Drenth van een Veendammer bloemenzaak.

IMG_0080.JPG

De maandelijkse bijeenkomsten vonden plaats in het toenmalige café Visser. “Later waren we bij Boneschansker te gast en bij de laatste uitbaters Jan en Joke. Het café staat al jaren te koop. Misschien wel al 10 jaar, de tijd gaat soms sneller dan je denkt”, verzucht Loeki Boerma.

Naast het bloemschikken, dat al die jaren was gebleven, waren er ook andere activiteiten bijgekomen. Er werden bingoavonden gehouden en uitstapjes georganiseerd. Voor de jeugd was er de kinderspeelweek. Met op maandag de visavond, woensdag een spelactiviteit en zaterdag de rommelmarkt.

IMG_0095.JPG

De terugloop door afname van de kinderschare in het dorp en de sluiting van OBS De Butte ziet men niet als enigste oorzaak. De bewoners zijn ook op Veendam georiënteerd. En gaan ze voor creatieve workshops naar elders. Mogelijk dat ze het als oubollig ervaren. “Maar wij houden ook van het stukje gezelligheid. Dat is voor ons minstens zo belangrijk. De een kan zich daarin vinden en de ander niet.”

Bestuurslid Wemi Veltens is er ruim 22 jaar bij geweest. “In het begin was het nog heel druk, vooral voor de kinderactiviteiten. Kinderen gaan als ze groter worden ook hun eigen weg. Maar het is heel erg terug gelopen de laatste jaren. Activiteiten iedere maand organiseren hebben we heel lang gedaan. Maar het werd door weinig tot geen belangstelling steeds moeilijker. En besloten we om er na 40 jaar mee te stoppen. Maar het is met een bloedend hart.”

IMG_0150.jpg
Gelukkig is er hulp aan de overkant

Het besluit is door de laatste vier bestuursleden Loeki Boerma, Wemi Veltens, Jaenet van Essen en Jolanda Dunnik dan ook na lang wikken en wegen genomen. De laatste tijd zat men in de voormalige kantine van voetbalvereniging Borgercompagnie, sinds kort het dorpshuis van Borgercompagnie. Daar werd vorige maand door de vertrekkende bestuursleden een taart aangesneden.

Bij de viswedstrijd van afgelopen maandag was de oudste deelnemer 16-plus en de jongste 8. Normaal was het deelnemersgeld 1 euro, maar voor deze laatste keer was het gratis. En mochten de volwassenen deze keer ook meedoen. Het bestuur was met koffie en ranja rondgegaan.

IMG_0168.JPG

Robert heeft zijn dochter Evie (12) van kleins aan het vissen met een bamboestokje geleerd. Van het knopen van de dobbers en haakjes aanbrengen tot het onthaken. Ze zal een jaar of vier zijn geweest. Dochter vist niet zoveel meer, vader nog steeds wel. Vroeger veel op karper, tegenwoordig veel op snoek. "Het een mooie hobby, lekker gerelaxt. Het is ontspannend, je zit lekker op een mooi plekje genietend van de omgeving." Evie vindt het wel het leuk als ze wat gevangen heeft. Robert zijn grootste vangst was een snoek van 83 centimeter (netto zonder visserslatijn).             

Controleur Hengelsportfederatie Jan Brongers was er ook altijd bij. Hij legt uit wat er wel en niet mag en geeft adviezen. Ook Jan mocht meedoen. Normaal deden ook zijn kleinkinderen mee, maar wegens vakantie konden ze er niet bij zijn.

IMG_0179.JPG

Bij vishandel Veltens werd ook even gecontroleerd. Die had al vangst binnen in de viswagen. Bij inlevering van een bonnetje mochten de sportvissers jong en oud een gratis portie kibbeling halen. Veltens was bij bijzondere activiteiten, zoals jubilea, vaker erbij.

Helemaal voorbij is het misschien niet. “Bij het nemen van afscheid van ons een maand geleden hebben we wel even gedacht, het is nu echt afgelopen. Als we merken dat er animo voor is willen we met Pasen en met Kerst nog wel een bloemschik arrangement geven. Dan gaan we dat weer doen met een groepje die er altijd betrokken was.” Lachend: “Het blijft toch wel in ons zitten.”

Het is als het terugkeren naar de oorsprong.

IMG_0151.jpg

Nieuws

Wildervank een stukje hartveiligerAedWildeZwaan.jpg

De bewoners van de Wilde Zwaan hebben met elkaar en met een aantal donaties uit “buurstraten” de aanschaf van een BuurtAED mogelijk gemaakt. En om de kans van slagen bij een reanimatie nog verder te vergroten, hebben maar liefst 16 bewoners van de Wilde Zwaan een AED/reanimatie-training bij “Cordaat Reanimaties Veendam” gevolgd. Bovendien heeft een aantal van hen zich aangemeld bij de Burgerhulpverlening. Zij ontvangen een SMS van de meldkamer 112 en kunnen dan in afwachting van de ambulance alvast de reanimatie opstarten. Als dit binnen 6 minuten gebeurt, dan heeft het slachtoffer een overlevingskans van 50-70%! 

Hiermee heeft Wildervank er dankzij de betrokkenheid van deze buurt weer een stukje extra “6-minutenzone Veiligheid” bij gekregen.

Nieuws

RDW start met nieuw kentekenRdw.jpg

 

In Amsterdam-Duivendrecht heeft de RDW tijdens een persevenement het kenteken G-001-BB afgegeven. De Duitse autofabrikant BMW stelde een elektrische personenauto beschikbaar om het eerste kenteken met de nieuwe cijferlettercombinatie te dragen. De afgifte betekent traditiegetrouw het startsignaal voor de nieuwe kentekencombinatie voor personenauto’s.

Tijdens het evenement werd aandacht besteed aan de noodzaak van duurzaamheid en veiligheid op de weg en de cruciale rol van kentekens daarin. De kentekens zijn namelijk onlosmakelijk verbonden met voertuigen, toelating tot het systeem maar ook met het begrenzen van gedrag van weggebruikers. Denk aan het achterhalen van ‘doorrijders’, bekeuren van roekeloos rijgedrag en controle op afgekeurde voertuigen.

Minder CO2-uitstoot
Het eerste kenteken uit de nieuwe kentekenserie gaat altijd gepaard met het beschikbaar stellen van een personenauto voor een goed doel. Dat de keuze op een elektrisch voertuig is gevallen is niet zonder reden, zegt RDW-directeur Ab van Ravestein: “We zetten ons in voor minimaal 85% minder CO2-uitstoot in 2050 door verduurzaming van het wegverkeer aan te moedigen. Dat begint met zelf letterlijk het goede voorbeeld te geven.” Natuurmonumenten mag als goede doel de auto met het eerste kenteken met de nieuwe kentekencombinatie in ontvangst nemen.

Ruim 2,7 miljoen afgiftes
Het kenteken G-001-BB is het eerste in de tiende serie waaruit ongeveer 2,7 miljoen kentekenafgiftes worden gedaan. In 2015 werd de negende kentekencombinatie geïntroduceerd met het kenteken GB-001-B. De auto met het eerste kenteken ging toen naar stichting Het Vergeten Kind.

Nieuws

Nieuwe seizoen voor Longpunt Oost Groningen in VeendamLongfonds.jpg

Longmedicijnen inhaleren en de werking ervan 
 

Op woensdag 4 september start het nieuwe seizoen voor Longpunt Oost Groningen in Veendam. De bijeenkomsten worden dit seizoen gehouden op de woensdagmiddag. Het thema deze middag gaat over ‘Longmedicijnen; inhaleren en de werking van medicijnen, doe ik het wel goed? 67% van de gebruikers doet het onvoldoende of niet goed! Rita Bijma, longverpleegkundige in de huisartsenprakrijk Muntendam en Zuidbroek zal deze bijeenkomst ingaan op de verschillende longmedicatie en de wijze waarop deze worden gebruikt. Naast informatie is er alle gelegenheid om vragen te stellen. U mag uw eigen medicatie ook meenemen deze middag.  
Locatie woonzorgcentrum Veenkade van Zorggroep Meander, Kaap de Goede Hoop 1 in Veendam 4 september om 14.00 uur. U bent van harte welkom! 
 
Wie een longziekte heeft, krijgt natuurlijk de nodige informatie en begeleiding van de huisarts of het ziekenhuis. Maar het omgaan met een (vaak) chronische ziekte omvat meer. Hoe gaat dat met de inname van medicatie? Hoe richt je je leven zo goed mogelijk in? Welke hulpmiddelen en instanties zijn er allemaal? En wat kan de omgeving voor je betekenen? 
 
Ervaringen Voor een antwoord op al deze vragen is er het Longpunt. Een initiatief van het Longfonds. Zes keer per jaar zijn er themamiddagen in Oost Groningen op de locaties: Veendam en Stadskanaal waarop patiënten en hun partners en zorgverleners actuele informatie en praktische tips krijgen. Afwisselend houden onder meer (long)artsen, fysiotherapeuten, psychologen en maatschappelijk werkers er een voordracht. Maar het Longpunt is misschien nog wel het meest waardevol als dé plek om ervaringen uit te wisselen, tips op te doen en zorgen te delen. 
 
Gratis deelname Iedereen kan gratis deelnemen aan het Longpunt. Voor meer informatie kunt u mailen naar ellybeens@longfonds.nl   Zie ook www.groningen.longfonds.nl  Bezoekers worden verzocht geen parfum of andere geurtjes te gebruiken; veel longpatiënten hebben daar last van. 
 
Longfonds In Nederland zijn een miljoen mensen met een chronische longziekte, zoals astma, COPD of een zeldzame longziekte. Het Longfonds zet zich in voor iedereen met een chronische longziekte en voor iedereen met gezonde longen. 

Nieuws

Sportcafé Sportplein ondervindt wederom upgradeimage00016.jpeg

Net als in de zomer van 2018 ondervindt Sportcafé Sportplein ook deze zomer weer een upgrade! Na de grootse verbouwing van het Sportcafé vorig jaar, was ditmaal de keuken aan de beurt. “Destijds zijn we gaan investeren in de toekomst, doormiddel van een gehele metamorfose” aldus Rob van Loenen. Dit met als uiteindelijke doel om de sporters, toeschouwers en overige bezoekers in behoefte te kunnen voorzien. Doormiddel van het generen van meer zitplaatsen, een compleet nieuwe bar, en een hedendaagse uitstraling hebben we dit kunnen realiseren. Dit alles heeft zijn vruchten afgeworpen, gezien de vele positieve reacties uit diverse hoeken.

Nieuwe keuken
Nu één jaar later is het de beurt aan de keuken. Wederom met dezelfde intenties, het vergroten van de capaciteit, aanbieden van een breder assortiment, en het waarborgen van de kwaliteit. De huidige keuken was op diverse punten verouderd en kwam op de piek momenten capaciteit te kort. Door de verouderde apparatuur te vervangen voor apparatuur die het label ‘energiezuinig’ draagt, vergroten we niet alleen de capaciteit, maar besparen we op termijn ook op het stroomverbruik. Iets wat je in de horeca door de jaren heen steeds meer ziet.

Nieuwe kansen
Naast het vergroten van de capaciteit, en het gebruik van energiezuinige apparatuur biedt de nieuwe keuken ook nieuwe kansen. Naast de nieuwe afzuigkap, gasfornuis, friteuse en een koel/vries- werkbank hebben we ook een bakplaat en steamer aan de nieuwe keuken toegevoegd. Deze nieuwkomers in de keuken bieden nieuwe mogelijkheden om het huidige assortiment uit te breiden. Denk hierbij aan bredere mogelijkheden m.b.t. de ‘Weekend-Plate’, maar ook aan aanbieden van buffetten aan grote groepen.

Afgelopen seizoen zijn we gestart met het aanbieden van de ‘Weekend-Plate’, dit was in onze ogen een daverend succes! “Men wil vandaag de dag na het sporten ook wel eens iets anders dan het standaard frietje mayo met een frikandel” waar overigens niks mis mee is, aldus Rob. Door het aanbieden van wisselende ‘Weekend-Plates’ brengen we wat variatie aan, en bieden we de mensen  een keuze.

Ook krijgen we steeds meer verzoeken van bedrijven voor bedrijfsuitjes. Denk hierbij aan een sportdag, in combinatie met een buffet na afloop. Je ziet steeds meer bedrijven die de keuze maken voor een sportieve activiteit. De keuze voor een sportdag met na afloop een buffet zorgt voor een stukje teambuilding, met na afloop gezelligheid bij ons in het Sportcafé. Doormiddel van deze investering in de keuken kunnen we ook op dit gebied de gast in behoefte voorzien.

Vanaf vrijdag 30 augustus is Sportcafé Sportplein officieel weer geopend, en staat Team Sportplein weer voor u klaar!

Nieuws

Vreemde voorwerpen aan woningen in Veendam_MG_8642.jpg

In de Havenbuurt in Veendam zijn kasten geplaatst aan de woningen van Acantus. Maar ook op andere locaties zie je dit in Veendam. Leonie Wedda van Acantus weet het volgende te vertellen over deze vreemde voorwerpen.

“Als we aan de buitenkant van een blok huizen werkzaamheden willen uitvoeren, zijn wij als woningcorporatie wettelijk verplicht om onderzoek te laten doen naar flora en fauna. Onze bewoners informeren we hierover tijdig op het moment dat we plannen hebben om woningen te verbeteren.

Als uit dit zogenoemde flora en fauna-onderzoek blijkt dat er beschermde diersoorten aanwezig zijn rondom de huizen waar we aan het werk willen, kan het zijn dat we maatregelen moeten nemen om deze diersoorten te beschermen.

_MG_8639.jpg

Eén van die maatregelen is het plaatsen van (nest)kasten, bijvoorbeeld voor vleermuizen of gierzwaluwen. En die zijn op de foto te zien.

Dit soort kasten hebben we onder meer geplaatst aan de Bekenkampstraat, Koppiusstraat, Tijdensstraat, Continentenlaan, Zeestratenbuurt en Wilkensstraat in Veendam. Per straat verschillen het aantal en de locaties van de kasten. Het aantal en de locatie worden bepaald door een ecoloog. De kasten moeten een wettelijke periode hangen voor wij mogen starten met werkzaamheden. Ook dit verschilt per situatie.

_MG_8638.jpg

Of de kasten dit jaar op nog meer locaties in Veendam komen te hangen, is op dit moment niet bekend.

Wij zijn blij dat we als woningcorporatie op deze manier kunnen bijdragen aan de bescherming van beschermde diersoorten in onder meer Veendam”.

Nieuws, 112

Auto te water in Wildervankfoto1.jpg

Zondagavond is een auto te water geraakt aan de Sporttereinstraat in Wildervank. Het voertuig komende uit de richting Bareveld heeft de haakse bocht gemist en rechtdoor te water gereden. De chauffeur heeft nog geremd, maar dit mocht niet meer baten.

Nadat het voertuig te water was geraakt heeft de bestuurder zichzelf uit de auto gered en weg gerend naar een woning ook aan de Sporttereinstraat. De bestuurder is door een ambulance team onderzocht. De politie heeft de bestuurder aangehouden en meegenomen naar het bureau.

Het voertuig is door Hamstra uit Tynaarlo uit het water getakeld, geassisteerd door een duiker die de auto heeft aangehaakt.


 
Fotoalbum: 
Nieuws

Derde Nedmag Moonlight Walk_MG_2574.jpg

De wandelaars die meedoen aan de derde Nedmag Moonlight Walk in Veendam – op vrijdag 20 september 2019 - hebben zich alweer in grote getale ingeschreven. Vanwege de alsmaar toenemende interesse onder de deelnemers is de Lions Club Veendam echter genoodzaakt wegens praktische redenen een maximum aantal deelnemers toe te laten.

Na de ruim 900 van het eerste jaar en de ruim 1.100 van vorig jaar is de limiet gesteld op 1.500 wandelaars. De Lions Club wil namelijk iedereen de gelegenheid gunnen rustig te kijken bij de twintig attracties die ze onderweg tegenkomen. Bij een groter aantal deelnemers is dit niet meer mogelijk.

_MG_2790.jpg

Twintig acts onderweg
De Nedmag Moonlight Walk is ‘de leukste wandeling bij maanlicht’ met gemiddeld om de 300 meter een bijzondere act. Welke dat dit jaar zijn, blijft nog een verrassing, maar in voorgaande jaren zagen de wandelaars optredens van muzikanten en artiesten van zeer uiteenlopende aard. Ook het culinaire aspect wordt niet vergeten.

_MG_2808.jpg

Goed doel
De route is wederom een andere dan de voorgaande edities en datzelfde geldt voor het goede doel. Na een speeltoestel voor de kinderboerderij en de gehandicaptensport in Veendam gaat het inschrijfgeld dit jaar naar een project om oudere inwoners - zowel uit als thuis - te laten genieten van muziek.

Inschrijving voor de Nedmag Moonlight Walk 2019 kan via de website www.moonlightwalkveendam.nl.

Nieuws

Spaghetti van Menetti
pastagerechten in verscheidenheid aan soortenIMG_0093.JPG

Sinds april is het kleine winkelpand naast de Trekpleister in de Kerkstraat het domein van Menetti Pastagerechten. Voor Erwin van Dam uit Sappemeer (van origine Brabander) is het een “mooi pijpelaadje” voor zijn passie, het koken.

Van Dam is wereldwijd als milieufunctionaris werkzaam geweest in de ISO-norm certificering op het gebied van kwaliteit, veiligheid en milieu. Zijn werk was het beoordelen of managementsystemen aan de vereisten voldeden. En kon hij een organisatie voordragen voor certificering of voor het behoud van het certificaat.

IMG_0101.JPG

Destijds staand voor zijn studiekeuze koos Erwin in plaats van een horecaopleiding voor de techniek. Maar de horeca was altijd op de achtergrond blijven hangen. Na 13 jaar was hij toe aan iets anders en keerde eigenlijk weer terug naar waar hij eigenlijk had willen zijn.

Met het idee een horecazaak met heerlijke pastagerechten op te zetten had hij al geruime tijd rondgelopen. Een goede kennis, een pastamaker van ‘Der Nüdelladen’ uit Oldenburg (en marktkoopman in Groningen) wilde zijn leverancier zijn. Na een speurtocht in omliggende plaatsen werd in Veendam het pandje in de Kerkstraat gevonden.

IMG_0008.jpg

Samen met zijn vrouw Trea heeft hij de zaak smaakvol ingericht, waarbij het er ook veel ruimtelijker uitziet. Het roestvrij staal in combinatie met de kleuren is van Erwin, de rest was op advies van Trea. Huisschilder Jan heeft ook goeie ideeën aangedragen voor het welslagen.

Omdat Erwin van Italiaans eten houdt heeft hij voor pastagerechten gekozen. Daarbij levert zijn leverancier de pasta aan die hij lekker vindt. En hij wil graag dat ook andere mensen van zijn heerlijke pastagerechten kunnen genieten.

IMG_0129.JPG

Specialiteit van Menetti zijn verse pastagerechten in een verscheidenheid aan soorten als spaghetti, tagliatelle en ravioli. Met wekelijks ook andere smaken. De Nokki (aardappelballetjes) met tomatensaus of pesto zijn ook niet te versmaden. Menetti heeft eveneens ingrediënten in huis voor de Italiaanse keuken. En kant en klare bij- en nagerechten voor het compleet maken. Verder mag ook zeker het Italiaanse schepijs in diverse smaken niet onvermeld.

Aan huis bezorgt Menetti niet, pasta is immers meteen uit de pan direct op het bord het lekkerst. Maar afhalen kan wel. Of heerlijk ter plaatse eten aan de gezellige eethoek.

IMG_0128.JPG

“De zaak loopt goed, voor de eerste aanloop ben ik heel tevreden”, vertelt Erwin. “De mensen weten me te vinden. En komen ook terug. Dat is heel belangrijk.”

Achter de herkomst van de naam Menetti steekt nog een leuke anekdote. “Het komt van het boek ‘Spaghetti van Menetti’ dat ik vroeger las. En als mijn moeder me vroeg wat ik wilde eten was maar al te vaak het antwoord: Spaghetti van Menetti.”


 
Fotoalbum: 
Nieuws, 112

Lichaam vermiste Veendammer (64) levenloos gevonden69023504_773195326429008_2060859453334355968_n.jpg

Het lichaam van de sinds donderdagmiddag vermiste Gert Sanders uit Veendam is zaterdagmiddag aangetroffen in een bosperceel bij natuurgebied De Bulten in Annen. De auto van de man werd eerder vandaag aangetroffen bij het natuurgebied, tijdens de zoektocht waarbij ook een helikopter opgeroepen was is het lichaam uiteindelijk aangetroffen.

De politie stelt een onderzoek in naar de doodoorzaak van de man.


Gerelateerde artikel:


 

Pagina's

Abonneren op RSS - Nieuws