Nieuws

Dirk Klamer (ChristenUnie)
heeft afscheid genomen als raadslid309198263_465452165628455_9013018488868678134_n.jpg
Foto gemeente Veendam

Maandagavond  heeft Dirk Klamer (ChristenUnie) afscheid genomen als raadslid.

Burgemeester Berry Link: “De heer Klamer heeft zich de afgelopen jaren vol gedrevenheid ingezet voor de Veendammer gemeenschap. Zijn aanwezigheid in de gemeenteraad zal gemist worden. Dank voor uw inzet en veel succes in de toekomst!”

Nieuws

Programering Veendammer Koopavondconcerten bekendBert_Kraan_IMG_4440.jpg

Door Peter Panneman

Het programma voor de Koopavondconcerten najaar editie 2022 is rond. Ook dit keer is Bert Kraan er wederom in geslaagd om een gevarieerd programma samen te stellen. Op donderdagavond 6 oktober gaan ze van start en gooit Shanthykoor Störmwind de trossen los in de foyer van vanBeresteijn in Veendam.

Oktober:

 •  6 - Shantykoor Störmwind
 • 13 -  Dameskoor Vrolijke Noot
 • 20 - Band Steernvanger
 • 27 - Harmonieorkest Voorwaarts

November:

 •  3 - Esborgzangers
 • 10 - Bigbands & Koor MDT school
 • 17 - Popkoor Funism
 • 24 - Big Band Groningen

December:

 •  1 - Second Life Jazz Band.
 •  8 -  Mannenkoor Albatros
 • 15 -  Four in Harmony
Nieuws

Zet Veendam(mers) in het lichtWie zet jij in het licht.png

Het idee van de lichtjesroute ‘Van Veendammers voor Veendammers’ heeft de afgelopen edities laten zien dat er veel saamhorigheid en gezelligheid in de gemeente is. Buurtgenoten zochten elkaar op en toverden hun huis, tuin of straat om in een sprookjesachtig tafereel. De Lichtjesroute was letterlijk en figuurlijk een verbindende factor voor de inwoners van Veendam.

De stijgende (energie) prijzen, is een grote zorg voor iedereen. We merken dat dit ook speelt onder de Veendammers. We (de organisatie) willen daarom een beroep op Veendammers die andere Veendammer in het licht willen en kunnen zetten.  

Zelf nemen we het voortouw en geven we 5 sets LED verlichting weg.  We hopen dat er meer Veendammers en/of ondernemers zijn die hier een steentje aan bij willen dragen in de vorm van een financiële bijdrage, zodat we meer sets weg kunnen geven of via een andere manier zodat we de inwoners van Veendam ook ik 2022 in het licht kunnen zetten.

Via de website kun je aangeven wie jij graag een set verlichting wil geven. Dit mag ook voor je zelf zijn. Ook als je een bijdrage wilt leveren kan dit via de website https://lichtjesroute-veendam.jimdosite.com/

We kunnen enkel garanderen dat er 5 verlichtingssets worden verloot, maar hopelijk kunnen we met elkaar iets voor elkaar betekenen. 

Nieuws

Woellust Run steeds leuker en professionelerIMG_3548.JPG

Vanwege corona kon de afgelopen twee jaar de Woellust Run niet worden gehouden. Afgelopen zaterdag was de gezellige buurtrun eindelijk weer mogelijk. De organisatoren Wim Meems, Jan-Luuk Hillebrands, Jan Hiemstra, Roeland Weijs en Wouter Bustin hadden er lang naar uitgezien.

IMG_3577.jpg

De tweejarige Teun van Calkar, de jongste deelnemer op de 500 meter, glunderde helemaal toen hij met gejuich binnen werd gehaald. Vervolgens was het de beurt voor de 1000 meter lopers. Wethouder Henk Jan Schmaal gaf het starschot met een confetti schot. De jeugdige deelnemers waren zeer gemotiveerd om de beker in de wacht te slepen op het erepodium.

IMG_3752.JPG

Voor de kids run waren er twee afstanden, de 500 meter met 20 lopers en 30 op de 1000 meter. Voor de volwassenen waren ook twee afstanden, waarvan 20 lopers aan de 5 kilometer meededen en 30 aan de 10 kilometer. In totaal hebben 130 deelnemers hun beste beentjes voorgezet.

IMG_3988.JPG

Martin Wubs heeft de 10 kilometer gewonnen. Van de 10 kilometer dames is Hye Jin van Dorssen eerste geworden. De 5 kilometer heren was voor Merwin Dollison, en bij de dames Manon Otter.

Uitslag van de jeugdrun 500m meisjes is met Julia Bogeman als eerste, en van de jongens Stijn Bogeman. Van de 1000m meisjes Sterre Veen, en van de jongens Jorrit Riemeijer.

IMG_3669.JPG

Eerst was de groep nog redelijk compact, maar ontstonden er groepjes en individuele lopers. De run is kleinschalig, maar met 28 bochten ook uitdagend. Bijna alle straten van de wijk Woellust werden voor de Woellust Run gebruikt. Het is niet alleen het sportieve element, maar ook de verbinding die het met zich meebrengt. Een vlag van de Burendag had een plekje bij het buurtfeest na afloop van de Run. De meeste deelnemers wonen zelf in de wijk. Maar er komen ook deelnemers van over ver.

IMG_3867.JPG

“Het wordt elk jaar weer professioneler”, verteld Wouter Bustin van het organisatiecomité. “De EHBO, en er zijn extra toiletten. De eerste Run was in 2010 gehouden. Dit is nu de achtste keer. De sfeer is geweldig. Ook het buurtfeest is dit jaar groter. Het wordt ieder jaar steeds leuker. We zijn er heel trots op.”


 
Fotoalbum: 
Nieuws

Burendag voor uitproberen
in Margaretha Hardenberg CultuurcentrumIMG_3462.JPG

Voor het eerst is er ook een Burendag gehouden in het MHC. Het is bedacht door vrijwilligster Marcha de Haan. Vooralsnog is het alleen op de zaterdag. Men wil eerst zien of het ook aanslaat.

Ze willen in het MHC.ook wat meer reuring. 's Morgens was het met 12 bezoekers nog niet erg druk. Het om te proberen welke activiteiten gaan lopen en welke niet. De try-out was met drie vrijwilligers op poten gezet.

IMG_3484.JPG

“Je kunt voor Burendag van het Oranjefonds een gratis pakket aanvragen. Dat hebben wij ook gedaan”, verteld Marcha.

De activiteiten waren heel laagdrempelig voor jong en oud. Aan de koffietafel was gezellig te genieten van een kopje koffie of thee. Waar ook een kaartje werd gelegd en andere spelletjes werden gespeeld. Voor de kinderen was er iets lekkers, chocola en ranja. En waren er broodjes met knakworst. Met een kleurwedstrijd waren leuke prijzen te winnen.

IMG_3516.JPG

Kinderen werden met de mooiste figuren geschminkt. Er was voor en door de kinderen een rommelmarkt met mooi speelgoed. Waarmee kinderen een zakcentje konden verdienen. Er werden Oudhollandse spellen gespeeld als steltlopen en koekhappen. Er was een ganzenbord en er werd ouderwets geknikkerd. Een jongen deed het heel aardig met het sjoelen. Hij had zelfs publiek op de kerkbank zitten.

Na de middag zijn er ook nog kinderen op bezoek geweest. Gezellig was het zeker en het moet ook nog wat meer bekendheid krijgen.

IMG_3525.JPG

Nieuws

De Tuinhulpdienst als een soort tuinzorgIMG_2342.JPG

In Veendam hebben vrijwilligers een Tuinhulpdienst in het leven geroepen. Het is een initiatief van Harnold Scheepstra. De tuinhulp is er voor mensen die het zelf tijdelijk niet kunnen doen. En voor ouderen die het helemaal niet meer kunnen.

De eerste stap is de tuin weer op orde maken. Daarna volgt het maandelijkse onderhoud. “Het is een soort tuinzorg voor mensen die op leeftijd zijn, of om andere redenen niet zelf de tuin kunnen doen”, verteld de initiatiefnemer. “Ze hoeven dan niet te verhuizen, maar kunnen gewoon in hun huis blijven wonen. Eigenlijk verleen je met de Tuinzorg een stukje zorg die ze nu niet krijgen.”

Harnold Scheepstra is nog zoek naar extra vrijwilligers. Hij heeft er breed over nagedacht. “Het kunnen mensen zijn die het leuk vinden om bezig te zijn in de tuin, of die gepensioneerd zijn. Scholieren kunnen zich aanmelden in het kader van hun maatschappelijk stage. Vanuit een instelling zou het van een stukje dagbesteding kunnen zijn. Scholen kunnen tuinen in beheer nemen. Er is zelfs gedacht aan bedrijven om op deze manier een teambuildingsdag te organiseren.

Er zijn tuinen die eerst weer helemaal kaal moeten worden gemaakt. Als een tuin op orde is het een kwestie van bijhouden.

“We zitten nu op 35 hulpaanvragen, waarvan we er 10 hebben geholpen. Een mevrouw was dolblij dat het onkruid uit de tuin was gehaald. Wij komen maandelijks maximaal twee uur langs om de tuin netjes te houden.”

De grotere klussen als het kappen van bomen, het plaatsen van schuttingen en bestrating aanleggen wordt niet gedaan. Voor tuinen die helemaal zijn dicht gegroeid, waarbij zwaar materieel nodig is, wordt naar de hovenier doorverwezen.

“Wij hopen dat als we weer in de tuin bezig zijn de buren het ook zien en zich gemotiveerd voelen om te helpen. Net als vroeger, en dat is ook al veertig jaar geleden”, zegt Harnold lachend. We gingen sneeuw ruimen bij de buren.”

Het is beslist niet verplicht, maar de mensen die geholpen zijn geven na afloop meestal een fooi. Het geld wordt vloeit weer terug voor nieuwe tuingereedschap. En voor een bloemetje met een kaartje wanneer een vrijwilliger ziek is.

Aanmelding voor hulp van de Tuinhulpdienst kan via veendammersvlk@gmail.com

Nieuws

Werkzaamheden vaarroute Park Borgerswold Veendam307122882_462541269252878_846265208914139701_n.jpg
Foto gemeente Veendam

De komende tijd worden verschillende werkzaamheden uitgevoerd om de uitstraling en zichtbaarheid van Park Borgerswold te verbeteren. Het water vanuit park Borgerswold wordt doorgetrokken naar het water aan de Veendammerweg zodat het mogelijk wordt om met een kano of een klein bootje van en naar Park Borgerswold te varen.

De werkzaamheden starten op woensdag 28 september 2022. Vanaf 3 oktober 2022 is de Bergweg vanwege de werkzaamheden afgesloten. Het verkeer richting de parkeerplaats wordt dan omgeleid via de Parkweg. De verwachting is dat de werkzaamheden rond 11 november 2022 zijn afgerond.

Nieuws

Kraspas Centrum VeendamKraspas-Veendam-2022.png

Op zaterdag 1 oktober gaat in Veendam de Kraspas van start. Een samenwerkingsactie tussen 53 bedrijven uit Veendam, die de consument stimuleert om aankopen in het centrum van Veendam te doen. De actie duurt vier weken en is gratis voor de consument.

Hoe werkt het
Bij elke aankoop bij een van de deelnemende bedrijven in Veendam, ontvang je gratis een Kraspas. Als je de kraslaag wegkrast zie je direct welke prijs je gewonnen hebt. Dit kan een van de hoofdprijzen zijn, maar ook een leuke aanbieding van een van de deelnemers. ‘Het interessante van de Kraspas is dat we klanten actief naar elkaar doorverwijzen’, aldus Sievert Uneken centrummanager van Veendam. ‘Een klant die bij Lidl of Poiesz zijn boodschappen doet, kan bijvoorbeeld 25% korting op een artikel naar keuze winnen bij HEMA Veendam of een gratis kop koffie bij By Kielman.’

Winkels
In totaal doen er drieënvijftig ondernemers mee met de Kraspas-actie. De deelnemende bedrijven zijn:
Afterbeat Coffee, Bakker Bart, Bloematelier Pluk, Blokker, Boxxer, Bristol Shoes & More, Brouwhotel Parkzicht, Slijterij d'r Bij, Bruna Veendam, By Kielman, Cafetaria Happy days, CIGO, Coco Women, Croissanterie Jolie, De Echte Groenteman Wim Hofman, De Veentuin, DIGIPunt, EP:Rosies, Expert Boersma, Foto Veendam, G&W Gezondheidswinkel, Greving & Greving Opticiens, HEMA, Juwelier Kremer, Kapper Suloo, Kapsalon Vantrie, Lathina & More, Lidl, Livera Veendam, Lunchroom Het Goede Leven, Norah, Of je worst lust, Okay Fashion & Jeans Cecil Street One, OP=OP Voordeelshop, Oui by Flair, Outfit Fashion, Ozooo. Different style of fashion by Ray, Pearle Opticiens, Poiesz, Promenade Poelier, Sandra’s Hairstudio, Schoenmakerij Sleutelservice Hakkenbar, Schott Schoenen, Sfinx, Smulcentrum Veendam, ‘t Veenhuus, Top1Toys, TravelXL Reisburo Tulleken, Trekpleister, Tweewielercentrum Jac Sulter, Valkema Sportspecialist, Viro Bloemen, Wibra Veendam en Zuivelhoeve.

Prijzen
De consument kan met de Kraspas-actie verschillende prijzen winnen, boodschappen t.w.v. 250 euro, een horloge, een paar schoenen naar keuze, gratis G-Star spijkerbroeken, RayBan zonnebrillen, lingeriesetjes, een lunch voor twee personen, een high tea voor twee, luxe in-ear oordopjes en een zeer groot aantal cadeaubonnen variërend van 10 tot wel 250 euro. Naast de hoofdprijzen kan de consument ook scherpe acties van de deelnemende winkels winnen. Een overzicht van alle prijzen en de spelregels is te vinden op www.kraspas.nl/veendam.

Nieuws, Sport

Woellust Run live op de kabelkrant van Veendam01A Woellust - START-01 v1.png

Zaterdag 24 september wordt de Woellust Run live uitgezonden op de kabelkrant van Veendam en de bekende kanalen van de vrijwilligersorganisatie ParkstadVeendam.nl zoals de facebookpagina van ParkstadVeendam.

Deze middag zijn er twee uitzendingen van de Woellust Run. De verwachte uitzendtijden zijn:

 • 14:00 uur – 500 en 1000 meter Jeugdloop
 • 15:00 uur – 5 en 10 kilometer

Voor meer informatie:

Nieuws

SHINE Veendam blijft zich inzetten voor een
gelijk speelveld voor productie van medische isotopenSHINE.jpg

SHINE Europe BV (SHINE) heeft kennisgenomen van de brief van de minister van Volksgezondheid Welzijn en Sport d.d. 20 september 2022, waarin wordt aangegeven dat de Nederlandse regering van plan is om bijna 2 miljard euro te investeren in een nieuwe onderzoeksreactor, Pallas.

"SHINE gelooft dat de voorgestelde Nederlandse investering van bijna 2 miljard euro aan Nederlands belastinggeld beter kan worden gebruikt om Nederlandse burgers te ondersteunen dan om een overtollige, duurdere en minder milieuvriendelijke methode voor de productie van isotopen te subsidiëren," zegt Harrie Buurlage, algemeen directeur SHINE Europe. "Het gebruik van Nederlands belastinggeld om onnodig een enorme kapitaaluitgave en mogelijk doorlopende operationele steun te financieren in concurrentie met door de particuliere sector geleide oplossingen is oneerlijk en bedreigt de grondbeginselen van een eerlijke en open markt. Wij zijn van plan dit besluit op EU-niveau uit te dagen."

‘Wij geloven dat onze op fusie gebaseerde technologieën kosteneffectieve en duurzame processen bieden voor de productie van medische isotopen. SHINE kijkt uit naar de uitbreiding  van onze aanwezigheid in Nederland’, aldus Buurlage.

“Na onze aanzienlijke investering in onze Veendam faciliteit blijven we ons inzetten om onze innovatieve particuliere marktoplossing voor medische isotopen te gaan leveren aan Nederland en Europa”, zegt Eric Schutt, hoofd overheidsrelaties van SHINE. SHINE gelooft dat deze investering van de Nederlandse overheid in de PALLAS kernreactor een negatief effect op het gelijke speelveld voor de particuliere markt heeft omdat het overheidsgesubsidieerde competitie creëert”, aldus Schutt.

Pagina's

Abonneren op RSS - Nieuws