Nieuws

Snuffelshop 2.0 blij om met 1-jarig bestaan klein feestje
te kunnen gevenIMG_0076.JPG

Ook de Snuffelshop in Veendam ging gebukt onder de coronacrises en dreigde om te vallen. En was het de Stichting Eerste hulp in Heiligerlee zelf die hulp nodig had. Omdat de non-profit kringloopwinkel niet in aanmerking kwam voor de NOW regeling, ze zijn geen officiële winkel, was er een crowdfundingsactie opgestart.

Na een spannend jaar met onzekerheid kon zaterdag het eerste bestaansjaar met een bescheiden feestje worden gevierd. Sinds de versoepelingen van de lockdown is de winkel weer open. Per keer mochten er 15 mensen in de winkel zijn. De vrijwilligers zijn blij weer open te kunnen zijn.

IMG_0088.jpg

“Vooral de ouderen hadden er naar uitgezien”. vertelt Griehenda Weering. “Even weer ons praatje doen, even een kopje koffie. Dat was voor hen heel belangrijk. Wijzelf hebben het ook gemist. We zijn mensenmensen. We zijn niet afstandelijk.”

Diana Kuiper: “Het is niet alleen de verkoop van goederen. En bieden van hulp en de goederen die mensen nodig hebben. Maar ook een kopje koffie voor eenzame ouderen die hier komen. Zoals Janny die hier drie of vier maal in de week komt. En dan neemt ze koffie mee en koekjes. Zij is onze ‘bonusmoeder’. Wij hebben voor haar een luisterend oor, maar zij ook voor ons. Dat is heel fijn.”

IMG_0099.jpg

“En we hebben de tante van een vrijwilliger in Heiligerlee. Inmiddels komt ook zij drie of vier keer in de week. Heel gezellig. Zij maakt met handwerkjes de gekste dingen. Zoals een bloempotje. Ze staan uitgestald in de winkel.”

Ook voor de vrijwilligers is er een luisterend oor. Diana: “Een mevrouw vroeg hoe we dat deden. Wij zijn niet geleerd. Maar we werken vanuit ons hart.”

Het is uit ervaring. Als iemand heel diep bij de grond zit laat die het niet merken. “Maar je voelt het”, aldus Griehenda. “En automatisch komt er een gesprek. Zodoende kun je ook helpen. Dat is weer het hele mooie ervan. En het is heel dankbaar werk.”

IMG_0085.jpg

Janny kende oprichtster Jannie Orsel en dochter Diana al van de kringloopwinkel toen deze nog op De Brink was gevestigd. Na de verhuizing naar Heiligerlee kwam ze er minder vaak. De tweede vestiging in de Kerkstraat voelde direct weer als eigen. “Ze staan altijd voor me klaar. Gezellig een kop koffie, wat babbelen, en dan is de middag zo om. En even snuffelen in de Snuffelshop. Maar ik koop te veel, en breng het ook weer terug. Als ik er op uitgekeken ben breng ik het ook weer.”

“Ik zorg ook een beetje voor hen. Daarom noemen ze me allemaal de ‘bonusmoeke’. Ik heb een vlotte babbel. Er komen ook wel eens mensen voor een babbeltje. Die vinden dat ook weer leuk. Ik heb overal een luisterend oor voor. Ik kan goed luisteren maar ik kan ook goed met anderen praten. Met de mensen die hier werken klikt het gewoon.”

IMG_0093.jpg

“Mensen die veertig euro in de week hebben stuur ik hier naartoe. Dan staat er een pakket klaar. Ik denk ook mee op dat gebied.”

Zaterdag zijn artikelen zelfs aangeboden met 50% korting. “We verkopen echt spullen die mensen nodig hebben”, zegt Diana. “We hebben verschillende mooie pakketten samengesteld, zoals met decoratieve spulletjes.” Electrische gereedschappen gingen de deur uit. En een kampeertent. Ook de mooie kleding was gewild.

IMG_0115.jpg

Nieuws, 112

Brandweer Veendam herdenkt omgekomen brandweermensen_MG_5083.jpg

Delfzijl, Stadskanaal, Veendam en Winschoten maken het water-ereteken

Iedere derde zaterdag in juni herdenkt de brandweer landelijk de omgekomen brandweercollega’s. Tijdens de herdenking staat men stil bij de moed en daadkracht van de collega’s die sinds 5 mei 1945 omkwamen tijdens de uitoefening van hun vak.

In Schaarsbergen vindt de landelijke herdenking plaats bij het Nationaal Brandweermonument. Ook Brandweer Groningen herdenkt haar omgekomen collega’s. Op veel kazernes wordt tussen 12.00 uur en 15.00 uur de brandweervlag halfstok gehangen.

_MG_5062.jpg

Om 13.00 uur maken de brandweermensen van de posten Delfzijl, Stadskanaal, Veendam en Winschoten het water-ereteken en is er één minuut stilte. Bij de kazerne in Veendam werd ook stilgestaan bij het overlijden op 8 maart 2010 van collega Wiebe de Vries. De Vries kwam om het leven toen hij met collega's een grote brand in het centrum van Veendam bestreed.  

In verband met de coronamaatregelen zijn dit besloten bijeenkomsten zonder publiek. Alle profielfoto's van Brandweer Groningen zijn zaterdag tussen 8.00 uur en 20.00 uur op social media voorzien van een zwart brandweerlogo.

_MG_5065.jpg

Waarom herdenkt de brandweer
Voor de brandweer is het herdenken van omgekomen collega's belangrijk. Het overlijden van collega's tijdens de uitoefening van hun vak maakt steeds weer pijnlijk duidelijk dat het beroep van brandweerman en brandweervrouw niet zonder risico's is. De jaarlijkse herdenking biedt nabestaanden en (oud-)brandweermensen de gelegenheid om samen de pijn rond het verlies te delen en te verwerken. Ook staat men op deze dag stil bij het feit dat brandweermensen 24/7 klaar staan voor de samenleving. Soms zelfs met gevaar voor eigen leven.

Nieuws

Hans Boiten: autodidact en schilder op gevoelIMG_0023.jpg

Hans Boiten (91) was op zijn vijfendertigste met tekenen begonnen. Maar ook het schilderen had een grote aantrekkingskracht op hem. In 1964 was hij tijdens een excursie bij het kunstschildersechtpaar Karel en Henny Arkema in Appingedam met Karel in gesprek gekomen.

“Een heel aardige man. Ik vroeg of ik een keer weerom mocht komen. Ik maakte kleine tekeningen. Hij had me ertoe aangezet tot het maken van grotere dingen. Een schildersopleiding heb ik niet gehad. Hij zei dat het ook niet hoefde. Begin maar en dan wordt het vanzelf wat. Want het maken is kunst. Niet het eindresultaat.”

Vanaf die tijd was Hans zo’n 57 jaar geleden begonnen met het maken van grotere schilderijen. Vanwege een druk bestaan met de drie Boiten modezaken in Veendam was het schilderen met tussenpozen. Daarnaast was hij als medeoprichter ook heel actief met de Filmgroep Dubbel 8, die vijftig jaar lang de ingrijpende veranderingen van Veendam heeft vastgelegd.

IMG_0026.JPG
Vroegere atelier in prieel met de schilder aan het werk

Het schilderen zo af en toe was voor Hans een stuk ontspanning. In 1990 kreeg hij na de verkoop van de modezaak veel meer tijd. En had hij zich echt serieus toegelegd op het schilderen. Daarbij was hij ook mooie reistaferelen gaan schilderen.

Een van de schilderijen toont een stadsgezicht van Rovinj vanaf het water in Kroatië. Voor veel mensen doet het Italiaans aan. Naderhand zijn er ook mensen en meeuwen bijgeschilderd. Het is de vrije hand van de kunstenaar. Het schilderen van de jachthaven aan de Molenstreek met witte jachtjes was vanuit zijn appartement. Met ook het sierlijke witte pand, dat haast ook wel Italiaans aandoet. Hans heeft het expressionistisch met kleurvlakken geschilderd. “Anders was het te braaf geweest. Nu is het een schilderij dat leeft, en dat iedereen ook herkend”, aldus Hans.  

Op twee schilderijen is het prieel geschilderd waarin de schilder op zijn oude adres aan de AE Kade jarenlang zijn atelier had. In de rozentuin met 21 soorten klimrozen. Het prieeltje, met verwarming, had Hans in 1994 gebouwd. Daar is veel geschilderd met olieverf. “In het appartement was ik begonnen met acrylverf. Dat geeft minder gedoe. Want het schilderen met olieverf ruikt enorm. En naar terpentijn natuurlijk ook. Het hele huis zou er binnen de korts mogelijke tijd naar geuren. Er is wel water verdunbare olieverf, maar daar heb ik nog niet mee gewerkt.”

IMG_0030.JPG
Ingeschilderde kleuren van zwartwit ansichten op canvas

Voor tekenen wordt aquarel-potlood gebruikt. De schilder legt zich hoofdzakelijk toe op onderwerpen die groeien en bloeien. Momenteel wordt aan een schilderij gewerkt met berkenstammen. Het eraan werken is met tussenposen.

Voor het schilderen heeft Hans eigenlijk geen les gehad. De raad van Karel Arkema, waarmee hij in korte tijd bevriend was geraakt, werd eigenlijk letterlijk opgevolgd. “Ik ben zomaar wat begonnen. Ben nu wel bezig met een cursus portretschilderen. Een portret kan ik wel maken, maar de bedoeling is om heel snel een portret op te kunnen zetten.”

“Gelaatskleuren heeft verschillende tinten. In het gezicht zitten soms wel 7 of 8 kleuren die je allemaal kunt mengen. Deze dingen kun je ook heel goed uitgelegd krijgen op YouTube.”

Dec expo 2 3.jpg
Uit de expositie december 2020 van slechts 4 dagen

In samenwerking met het Veenkoloniaal Museum heeft Hans allerlei oude ansichten gereproduceerd en op canvas afgedrukt. Met acrylverf zijn details, zoals bomen en gebouwen, ingekleurd. Sommige details zijn gewoon in zwartwit gebleven. Het effect is een schilderij in combinatie met oude foto’s. Half foto en half schilderij, zoals van het oude Veenlust.

In zijn appartement, met de hal meegeteld, sieren 25 schilderijen in verschillende stijlen de wanden. Met nog 80 werken in de opslag kan er ook nog worden gewisseld.

In de galerij van cultuurcentrum vanBeresteyn in Veendam zou vanaf 11 december 2020 tot 15 januari dit jaar een expositie van Hans Boiten te bewonderen zijn. Met recente werken en van werken uit een vroegere periode. Er mochten 30 mensen bij de opening zijn. Maar in plaats van de 6 weken heeft de expositie maar 4 dagen geduurd.

Nieuws

Uitvaartvereniging Mekander volledig eigenaar
Uitvaartcentrum Buitenwoelhof in Veendam_MG_5015.jpg

Uitvaartvereniging Mekander, officieel de Onderlinge Uitvaartvereniging Veendam-Winschoten en Omstreken UA, is vanaf 10 juni 2021 volledig eigenaar van het Uitvaartcentrum Buitenwoelhof in Veendam.

Monuta en Mekander zijn jarenlang de twee aandeelhouders van Uitvaartcentrum Buitenwoelhof geweest. Als gevolg van een strategische heroriëntatie hebben beide partijen in goed overleg besloten dat Mekander de exploitatie verder zal voortzetten. Monuta blijft in verbinding met het uitvaartcentrum en zal gebruikmaken van de faciliteiten voor haar uitvaarten in de regio Veendam.

“We wensen Mekander een goede voortgang van het uitvaartcentrum en vinden het fijn dat we nog met elkaar in verbinding blijven. De afgelopen jaren hebben we gezamenlijk gewerkt aan een goede plek waar iedereen uit Veendam welkom was en nog steeds is voor een afscheid. We danken Mekander hartelijk voor de prettige samenwerking,” aldus Jaap Blaak, programmamanager Crematoria bij Monuta.

_MG_5018.jpg

“We danken Monuta voor de prettige en constructieve samenwerking in de afgelopen jaren en we zijn Monuta erkentelijk voor hun inbreng en voor het bieden van de gelegenheid om Uitvaartcentrum Buitenwoelhof over te nemen. Hierdoor krijgt Mekander de vrijheid het uitvaartcentrum naar eigen inzicht te exploiteren en haar plaatselijke en regionale positie te versterken”, aldus mr. A. Kraster, voorzitter Raad van Bestuur van Mekander.

Achtergrondinformatie
Uitvaartcentrum Buitenwoelhof heeft de beschikking over 6 opbaarkamers, 2 aula’s, een familiekamer en andere faciliteiten waarmee opbaren en het houden van een plechtigheid in Veendam en omstreken mogelijk is. Buitenwoelhof heeft vergunning gekregen om het huidige uitvaartcentrum uit te bouwen en voor het oprichten van een kleinschalig crematorium.

Mekander is eigenaar van Uitvaartonderneming Diedel-Wessels BV en aandeelhouder van het Uitvaartcentrum met crematorium te Winschoten.

Nieuws

Opkikkers voor vrijwilligers/sporters De Brug VeendamKermit de Kikker als Opkikkertje.JPG
Kermit de Kikker als Opkikkertje. [ Fotograaf Marinus Hol ]

Het was een bijzonder sportjaar voor de sporters van StIchting De Brug regio Veendam. Door de coronapandemie kon er het afgelopen jaar nauwelijks gesport worden. Minder beweging en geen wedstrijden maar ook minder sociale contacten voor de zwemmers en de deelnemers aan sjoelen en aan sport & spel van De Brug. Inmiddels kan er gelukkig weer wat gesport worden en om het seizoen goed af te sluiten kregen alle 88 sporters en 38 vrijwilligers van de club een “hart onder de riem” in de vorm van een (Op)kikker.

Voorzitter Eric Blauw overhandigt een Opkikker aan vrijwilligster Janine Smilde.JPG
Voorzitter Eric Blauw overhandigt een Opkikker aan vrijwilligster Janine Smilde. 
[ Fotograaf Marinus Hol ]

Alle sporters en vrijwilligers kregen een zeep in de vorm van Kermit de Kikker, waarvan de gehele opbrengst gaat naar Stichting Opkikker. Stichting Opkikker is een organisatie met als doel het verzorgen van ontspanning voor gezinnen met een langdurig ziek kind doormiddel van het organiseren van Opkikkerdagen om zo de ziekte naar de achtergrond te laten verdwijnen. Stichting Opkikker geeft jaarlijks zo'n 2000 gezinnen een Opkikkerdag.

Voorzitter Eric Blauw overhandigt een Opkikker aan zwemster Irem Atabas.JPG
Voorzitter Eric Blauw overhandigt een Opkikker aan zwemster Irem Atabas. 
[ Fotograaf Marinus Hol ]

Deze actie is volledig gesponsord door Zechstein Minerals uit Veendam en is mede mogelijk gemaakt door Janet Nieland, Oriflame consulente.

Het seizoen begint weer in september en dan maken een aantal zwemmers zich weer op voor de eerste grote wedstrijd; de Special Olympics Regionale Spelen in Heerenveen in oktober.

Nieuws

Centrum Veendam heeft deze zomer 3D schilderingen
als trekpleisterIMG_0527.jpg

Omdat het al nu al lange tijd onmogelijk is om evenementen te organiseren heeft BIZ Centrum Veendam besloten om iets anders te gaan doen. In vijf dagen hebben graffiti kunstenaars van het bedrijf Graffitinetwerk uit Amsterdam op 4 verschillende plekken in het centrum 3D schilderingen aangebracht.

De 3D schilderingen zijn te bezichtigen op het Veenlustplein, Museumplein, Raadhuisplein en in de Winkler Prinspassage met elk hun eigen thema. Het moest passend zijn bij de locatie.

IMG_0239.jpg

Het aanbrengen van de hechtingslagen (primer) op de ondergrond was de eerste stap. Daarna werden de contouren met krijt getekend. Uiteindelijk volgde het meest tijdrovende, het eigenlijke inkleuren. De weersomstandigheden waren perfect ervoor.

Met de 3D afbeelding in de Winkler Prinspassage is er een groot verschil. Omdat de marmeren ondergrond in de passage te glad is voor het aanbrengen van graffiti is er een levensgroot stickervel met de afbeelding aangebracht.

Tijdens het werken aan graffiti afbeeldingen heeft het publiek de 3D tekeningen kunnen zien ontstaan. Een groep van 4 graffiti kunstenaars is bij het aanbrengen betrokken geweest.

IMG_0498.jpg

Graffitikunstenaar Tom Linnenbank heeft de voorstellen van de gemeente vormgegeven. Een fauteuil, met bovenop de rugleuning een nostalgische trouwauto verwerkt, symboliseert de huwelijksvoltrekkingen. Op het Museumplein is de afbeelding van een turfkruiwagen passend bij het Veenkoloniaal Museum. Het Veenlustplein heeft er in 3D graffiti een tijdelijke waterpartij bij. Compleet met duikplank die boven het water hangt.

In de Winkler Prinspassage is een groot gapend gat aangebracht met houten loopbruggetjes. De illusie van het 3D effect werkt vanaf een gemarkeerde kijkhoek.

IMG_0273.jpg

“Wij werken met dunne laagjes”, vertelt Tom ’s collega Bas de Gooijer. “De droogtijd is vijf minuten. Dat is omdat je dunne laagjes zet. Je zet niet in een keer een dikke laag neer, maar we verdelen de verf zoveel mogelijk. Bij de heel dunne lagen voor de verschillende kleurnuances is het een kwestie van minuten, zeker in de warmte van de zon. En dan kun je ook vrij snel over elkaar heen werken. Er zit ook een goede primer (drager) onder, dat helpt ook.”

"De verf kan er in dunne lagen uitkomen omdat er maar weinig druk staat op de spuitbussen. Dun wordt een 'skinny' genoemd en dik 'fat'. En is het ook in gradaties. Daarbij kun je het met die verschillende spuitdopjes ook nog allemaal regelen. De een geeft een smalle strook en de andere een brede. Het is net hoe je ‘m indrukt en vasthoud."

IMG_0256.jpg

"Voor de grote vlakken pak je een 'fatcap'. En als je heel nauwkeurig moet werken dan pak je zo’n smalle dop. Daarmee kun je schilderen als met een kwastje. Tijdens workshops voor kids zeg ik, wees niet bang om ‘m in te drukken. Ga net zo te werk als wanneer je een kwast vasthebt. Dit met de combinatie lage druk en dunne dopjes."

De tweejarige Quinten Berendsen liep voor de foto netjes over het bruggetje heen over het gapend gat. Zijn moeder Daniëlle kreeg dat voor elkaar. Daniëlle vindt de 3D graffiti super leuk. “Vanuit Noordbroek waren we eerder ook al komen kijken, maar toen was het nog niet klaar. Zoon Sem (11) wil ook nog komen kijken.”

IMG_0388.jpg

Vrijdag was voor een schoolklas het gadeslaan op de ontwikkelingen op het Veenlustplein een uitje. Naast ander publiek die de verrichtingen van de 3D schildering kwamen volgen.    

De 3D schilderingen blijven, afhankelijk van de weersomstandigheden, de hele zomer tot 1 oktober zichtbaar. Na deze periode is het ook eenvoudig weer te verwijderen voor het schoon opleveren. Om die reden zijn de beeltenissen ook niet afgelakt, zoals bij werk dat blijvend is.


 
Fotoalbum: 
Nieuws

Muziek-, Dans- en Theaterschool in concertBalletzaal-2.jpg

Alle lessen in Muziek-, Dans- en Theaterschool Veendam (MDT) zijn weer begonnen in de bovenste verdieping van cultuurcentrum Van Beresteyn. Om het schooljaar goed af te sluiten presenteert de school zich met voorstellingen.

Na bijna een half jaar videobellen, online muziekles of dansen voor de tv of les in de tent buiten is iedereen weer welkom op zangles, orkestrepetitie, muziekles, balletles en theater. Honderden leerlingen vinden weer wekelijks hun weg naar deze school voor de podiumkunsten in meer dan 40 soorten cursussen.

De pop/rock bands, koren, ensembles, harmonie- en symfonieorkesten en de big band starten voorzichtig weer op. Videobellen en het verbod op samenkomsten was voor een deel van de leerlingen reden om te stoppen. Directeur Harry van der Laan: “Om de instroom van cursisten en deelnemers te bevorderen, kunnen aspirant leerlingen tot de zomervakantie gratis proefdraaien. Ook verhogen we de lesgelden nu niet”.

De theaterleerlingen sluiten in besloten kring af op 1 en 7 juli, de viool leerlingen op 6 juli en de ballet leerlingen op 7 juli. Dit is beperkt toegankelijk vanwege Corona regels en om vooral familie de kans te bieden te komen kijken en luisteren. Dat kan wel bij het ‘’MDT Pruiverij’’ optreden van pianodocent Tony Hoyting met zijn jazztrio op woensdag 23 juni in de foyer van Theater van Beresteyn. 

Donderdag 24 juni treden gevorderde leerlingen op voor maximaal 50 personen in een pop-up lichte muziek orkest Noordpool Troupe o.l.v. Reinout Douma. Met jonge singer-songwriters Fred Goverde en Madelief Gal spelen de jongeren samen met professionals uitdagende nieuwe muziek. Alle instrumenten in dat orkest worden ook na schooltijd onderwezen op de MDT.

Kaarten zijn verkrijgbaar aan de kassa en online.

Alle info over tijden en kaarten zie  https://www.vanberesteyn.nl/programma/

Wie een proefles wil doen, maakt een afspraak via info@mdtveendam.nl

Nieuws

D66 Veendam organiseert open fractievergadering2021-06-14 PERSBERICHT LOGO.png

Op 16 maart 2022 worden de gemeenteraadsverkiezingen gehouden. De leden van D66 Veendam hebben Hanneke Schoenmaker-Tiems gekozen als lijsttrekker. Sinds 8 juni 2021 is de kandidaatstelling geopend voor de overige kandidaten die op de lijst willen voor de gemeenteraad. De deadline voor kandidaatstelling is 9 juli aanstaande.

Voor iedereen die geïnteresseerd is in het raadslidmaatschap of overweegt om op een andere manier actief te worden bij D66 Veendam organiseert D66 op 24 juni om 20:00 uur op het gemeentehuis een open fractievergadering. Vind je het interessant om eens een fractievergadering bij te wonen of wil je nader kennismaken met de afdeling dan ben je van harte welkom!

Op de agenda staan onder andere de algemene beschouwingen. Alle vragen over het raadslidmaatschap en de andere mogelijkheden om actief te worden mogen uiteraard gesteld worden. Het maakt niet of je al lid bent van D66 of nog niet.

Je kunt je opgeven via info@d66veendam.nl. Om de coronamaatregelen na te kunnen leven is opgave verplicht. Heb je vragen? Laat ons dat dan ook vooral weten!

Meer informatie over de procedure voor de kandidaatstelling voor de lijst voor de gemeenteraad vind je op veendam.d66.nl

Nieuws

100-jarige Voorwaarts ontvangt Koninklijke ErepenningIMG_0056.jpg

Dinsdag 15 juni heeft Muziekvereniging Voorwaarts een Koninklijke Erepenning ontvangen. Burgemeester Sipke Swierstra had een repetitie van de vereniging bezocht nu de repetities weer mogen. De overhandiging van de Koninklijke Erepenning was als verrassing.

IMG_0037.jpg

Voorwaarts

Muziekvereniging Voorwaarts Veendam is op dinsdag 21 september 1920 ontstaan uit een verlangen van de bond van Fabrieksarbeiders Veendam om een muziekvereniging op te richten. Tijdens een vergadering bij hotel Zwiers aan de Verlengde Kerkstraat in Veendam werd de fanfare ‘Arbeiders Muziekvereniging Voorwaarts’ opgericht.

IMG_0005.jpg

Voorwaarts heeft in zijn 100-jarig bestaan een belangrijke plaats ingenomen binnen de Veendammer gemeenschap. Naast de reguliere concerten, speelt Voorwaarts een belangrijk rol bij publieke momenten. Denk daarbij aan de 4 mei herdenking, avond4daagse en sinterklaasintocht. Maar ook tijdens bijvoorbeeld Tocht om de Noord was Voorwaarts aanwezig om de lopers te motiveren door te gaan.

IMG_0002.jpg

Het orkest geeft jonge en oudere muzikanten de mogelijkheid zich te ontwikkelen. Maar ook een gelegenheid om gezamenlijk iets te doen binnen de gemeenschap. Voorwaarts zoekt ook nadrukkelijk de verbinding met andere (muzikale) partijen in de gemeente, zoals met de Winkler Prins Harmonie.

IMG_0014.jpg

Burgemeester Sipke Swierstra: “Waar veel andere verenigingen stoppen vanwege het gebrek aan leden en vrijwilligers, weet Voorwaarts nog steeds de juiste toon te spelen. Voorwaarts is, ondanks de tegenslagen in de honderd jaar dat zij bestaan, nog steeds een bloeiende vereniging.”

IMG_0068.jpg

Koninklijke Erepenning

De Koninklijke Erepenning is een ereteken dat kan worden verleend aan verenigingen, stichtingen of instellingen. Het symboliseert het respect en de waardering die de Koning heeft voor bijzondere verdiensten van de ontvanger. De uitreiking van de Koninklijke Erepenning stond gepland voor het jubileumconcert in september 2020. Door de maatregelen rondom corona is dit concert uitgesteld.

IMG_0070.jpg

Nieuws

Gemeente Veendam sluit twee woningenNickyPe - hemp-5356755_1920.jpg
Fotograaf herbalhemp 

De gemeente Veendam heeft twee woning in de gemeente gesloten vanwege de aanwezigheid van harddrugs en een hennepkwekerij. In een woning aan het Beneden Dwarsdiep in Veendam is door de politie een handelshoeveelheid harddrugs gevonden. Ook zijn er drugsgerelateerde goederen en een stroomstootwapen aangetroffen. De woning is voor twaalf maanden gesloten. In een woning aan de Nijveenlaan in Wildervank werd door de politie een hennepkwekerij ontdekt. Deze woning is voor zes maanden gesloten.

Ingrijpen
Aanvullend op de politieacties heeft burgemeester Sipke Swierstra het Damoclesbeleid toegepast en de woningen voor bepaalde tijd gesloten. Het sluiten van een woning op grond van de Opiumwet en het Damoclesbeleid is een bestuursrechtelijke maatregel. De burgemeester kan hiermee een pand sluiten wanneer er meer drugs worden aangetroffen dan de voorraad die voor eigen gebruik aanwezig mag zijn. De maatregel kan naast de strafrechtelijke procedure van de politie en het openbaar ministerie worden opgelegd. Burgemeester Sipke Swierstra: “Hennepplantages of handelshoeveelheden drugs hebben een aanzuigende werking op criminele activiteiten en kunnen leiden tot onveilige situaties voor omwonenden. Het doel van de sluiting is een einde te maken aan de met de Opiumwet strijdige situatie en de verstoring van de openbare orde te herstellen. Door het sluiten van een pand voor een bepaalde tijd neemt de kans op herhaling en overlast af.”

Melden
Het vermoeden van drugs of een hennepkwekerij in de buurt? Meld dit bij de politie. Dit kan via t. 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem, t. 0800 – 7000.

Pagina's

Abonneren op RSS - Nieuws