Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuws

Advertentie

Burgemeester gemeente Veendam
Beste inwoners, ondernemers en organisaties,

Door Redactie op donderdag, 20 juni, 2024 - 10:47

Wat hebben we toch een mooie en unieke gemeente Veendam. Dat heb ik de afgelopen maanden weer mogen ervaren. Veendam kent een grote schare vrijwilligers die op alle fronten hun beste krachten geven. Met een aantal van hen heb ik kennis mogen maken. Zo heb ik gesproken met de vrijwilligers die donderdag 6 juni op de stembureaus het mogelijk maakten dat u kon stemmen. Zonder hen zouden de verkiezingen niet mogelijk zijn. Vorige week werd de avondvierdaagse gehouden met de inzet van vele vrijwilligers. Sommige van hen zijn al meer dan 25 jaar verbonden aan de avondvierdaagse.

De Veendammers van het Jaar 2023, de mensen van Stichting Bogdike, laten Veendam bruisen met het organiseren van mooie evenementen. Veel vrijwilligers zijn er ook bij Carnavalsvereniging Elk en Ain uit Ommelanderwijk en Zuidwending. Het is mooi om verschillende carnavalsmomenten te mogen meemaken, mogelijk gemaakt door een enthousiaste groep mensen die de festiviteiten organiseren en ondersteunen.

Nieuwe voorstellingen en tentoonstellingen
Denk ook aan de vrijwilligers van cultuurcentrum vanBeresteyn, die vele werkzaamheden verrichten om de inwoners van Veendam en omstreken van mooie voorstellingen te kunnen laten genieten. Voor het komende theaterseizoen is er weer een prachtig gevarieerd programma samengesteld, met niet te vergeten: de koopavondconcerten op de donderdag. Ook het Veenkoloniaal Museum kan niet zonder vrijwilligers. Ze zorgen ervoor dat het museum blijft draaien en het erfgoed van de regio behouden blijft. Er zijn twee mooie nieuwe tentoonstellingen die de moeite van een bezoek meer dan waard zijn.

Begraafplaats Wildervank
Op de begraafplaats in Wildervank mocht ik kennismaken met de vrijwilligers die oude grafmonumenten schoonmaken en restaureren. Ze hebben eer van hun goede werk. De bijzondere grafmonumenten staan er weer mooi en goed bij, dankzij hun inzet en toewijding.

Lintjesregen 2023
Op 26 april 2024 was de traditionele lintjesregen. Maar liefst zes vrijwilligers mocht ik een Koninklijke onderscheiding uitreiken. Voor de lintjesregen van 2025 kunnen alweer aanvragen worden ingediend. Op de website van de gemeente Veendam vindt u informatie hoe u een aanvraag kunt indienen. Het is best wat werk, maar medewerkers van de gemeente helpen u graag op weg. Het zou mooi zijn als uw nieuwe beoogd burgemeester Annelies Pleyte volgend jaar ook meerdere Koninklijke onderscheidingen kan uitreiken.

Voordracht nieuwe kroonbenoemde burgemeester
Haar naam heb ik genoemd: Annelies Pleyte. Zij is volgens planning vanaf 9 september de nieuwe kroonbenoemde burgemeester van Veendam. De gemeenteraad heeft haar voorgedragen en ik kan me geen betere burgemeester voor Veendam voorstellen. Vanaf deze plaats feliciteer ik Veendam en wens ik mevrouw Pleyte een hele mooie en goede tijd toe als burgemeester van onze mooie en unieke gemeente. Met zoveel betrokken en toegewijde vrijwilligers in onze gemeente, zal zij ongetwijfeld met open armen worden ontvangen.

Veendam in de internationale schijnwerpers
De afgelopen maanden heeft Veendam bezoek mogen ontvangen uit verschillende werelddelen. Mary Anne Dove uit Zuid-Afrika was aanwezig bij de onthulling van een informatiepaneel over de omgekomen vliegtuigbemanning in de Tweede Wereldoorlog op de Korte Akkers. Samen met wethouder Henk Jan Schmaal mocht ik een delegatie uit Zuid-Korea ontvangen, die Veendam bezocht in verband met het European Hyperloop Center in Veendam. Gasten uit de Verenigde Staten waren aanwezig bij een bijeenkomst van het bedrijf SHINE, dat in Veendam een fabriek voor medische isotopen wil bouwen. Het college van B en W ontving leerlingen en begeleiders uit het Canadese Kelowna in verband met de uitwisseling van het Winkler Prins college. Alle gasten waren niet alleen enthousiast over wat Veendam te bieden heeft, maar zagen ook de potentie van onze gemeente.

Vakantiemarkten
Nog een paar maanden mag ik uw burgemeester zijn. In de komende (zomer) maanden zal ik mij met hart en ziel inzetten voor Veendam. Laten we met elkaar een mooie zomer beleven met natuurlijk de vakantiemarkten en vele andere activiteiten!

Een fijne en vrolijke zomer gewenst,

Met vriendelijke groet,
Sandra Korthuis,
Burgemeester

Advertenties

Gemeente Veendam zet deelnemers Special Olympics in het zonnetje

Door Redactie op dinsdag, 18 juni, 2024 - 17:51

Door Peter Panneman

Dinsdagmiddag werden de deelnemers aan de Special Olympics Nationale Spelen 2024 afgelopen weekend in Breda en Tilburg in het zonnetje gezet. Burgemeester Sandra Korthuis en wethouder Henk Jan Schmaal ontvingen de sporters en de coaches in de raadzaal van het gemeentehuis in Veendam.

 

In een gezellige sfeer mochten de sporters en coaches ieder naar voren komen om persoonlijk de felicitaties, bloemen en een attentie van de burgemeester en wethouder in ontvangst te nemen. Waarna er onder het genot van een hapje en drankje werd nagepraat. Daarna volgde voor de lokale pers nog een bordesscene voor het gemeentehuis.

Medailles
De sporters van Stichting de Brug Veendam en SV Veendam atletiek zijn uitgekomen op verschillende onderdelen. De zwemmers behaalden twee gouden, zes bronzen en vijf zilveren medailles. Er werden drie zilveren en 2 bronzen medailles behaald voor diverse atletiekonderdelen. De Special Olympics is het grootste multi-sportevenement voor mensen met een verstandelijke beperking in Nederland.


Advertenties

Fysiotherapie Veen timmert aan de weg

Door Redactie op dinsdag, 18 juni, 2024 - 10:59

Door Peter Panneman

In 2024 wordt er niet stil gezeten bij de medewerkers van Fysiotherapie Veen. Sinds begin dit jaar is Renate Hemmes-Veen aangesloten bij het ParkinsonNet. Dit netwerk is er speciaal opgericht om mensen met Parkinson of Parkinsonisme van de beste zorg te voorzien. Renate haar interesse voor dit soort aandoeningen is ontstaan tijdens haar stage en werkzame periode in het Wilhelmina ziekenhuis in Assen. Hier zag zij regelmatig patiënten met neurologische problemen. Deze ervaring neemt zij mee in haar werk voor het ParkinsonNet.

Renate zegt hier zelf over; “Neurologische problemen zijn erg uitdagend om te behandelen. Dit komt doordat het verschilt per persoon hoe deze ziekte zich uit. Daarom is een aanpak op maat zó belangrijk. Woensdag 5 juni ’24 ben ik naar het ParkinsonNet congres in Nieuwegein geweest. Hier heb ik weer nieuwe inzichten en kennis opgedaan over de behandeling voor mensen met Parkinson of Parkinsonisme”.

Daarnaast geeft Renate graag een inzicht in haar werkwijze; “Mijn doel is om mensen een zo prettig mogelijk leven te geven. Dit doe ik door te luisteren naar de problemen die mensen ervaren en pas ik daar mijn behandelplan op aan. Zo kan het zijn dat ik in het ene situatie ga boksen met iemand en in de andere veel mentale training ga doen tijdens het bewegen. Zelfs dansen met mijn patiënten behoort tot de mogelijkheden.”

Uit onderzoek is gebleken dat fysiotherapeuten die aangesloten zijn bij het ParkinsonNet beter zorg verlenen dan algemeen fysiotherapeuten. Zo zijn er 55% minder botbreuken bij mensen met Parkinson(isme) als zij door een gespecialiseerde fysiotherapeut worden geholpen. Ook het gevoel van veiligheid is hoger. Naast deze twee voordelen zijn er ook minder longontstekingen (30%) en ervaren mensen minder bijwerkingen (4%).

Naast dit alles gaat onze gewaardeerde collega Mark Gerlsma de praktijk verlaten voor een nieuwe uitdaging in Groningen. Voor Mark in de plaats komt Malgosia Kondak. Zij is gespecialiseerd in de zorg voor mensen boven de 60 jaar. Hiervoor heeft zij in Utrecht een Master gevolgd. Door deze specialisatie weet ze alles van het ouder wordende lichaam en hoe ze de beste zorg kan leveren. Malgosia heeft ook ervaring met verschillende behandelmethodes zoals Ilan Lev, yoga en valpreventie.

Vanaf juli dit jaar zullen er drie therapeuten zijn die dry needling toe mogen passen in de praktijk. Chieljan is hier al een aantal jaren mee bekend. Edsard en Renate zullen zich vanaf juli hierbij voegen. Zij zullen de cursus  dan hebben afgerond hiervoor en deze behandelmethode mogen toepassen.

Advertenties

Uurwerk Grote Kerk Veendam niet bij de tijd

Door Redactie op dinsdag, 18 juni, 2024 - 08:02

Tekst Peter Panneman | Foto's Willem van der Werf

Het uurwerk van de Grote Kerk aan de J.G.Pinksterstraat in Veendam is sinds 4 mei jl. van slag.

Martin Panman weet wat de oorzaak is. “We hebben de schakelaars uitgezet in verband met de 4 mei herdenking, sindsdien is het uurwerk van slag. De gemeente is hierop ingelicht en zou het verhelpen. Maar weet Panman, helaas (nog) niet gebeurd.

Eind 2020 is het uurwerk vervangen toen ook de torenspits in de steigers stond voor een restauratie van o.a. het vernieuwen van leisteen dat losliet. Toen is ook het uurwerk vervangen. De Grote Kerk uit 1662 en rijksmonument.

Advertenties

Bouw legale wietfabriek zichtbaar in Veendam

Door Redactie op dinsdag, 18 juni, 2024 - 07:20

Door Bert Woltjes

In Veendam is in oktober vorig jaar een start gemaakt met de bouw van de legale wietfabriek van Q-farms. De hightech teeltlocatie die verrijst aan de Siriusweg gaat jaarlijks met 200.000 planten zeker 7000 kilo softdrugs produceren.

Zo`n twee weken geleden is men begonnen met de bouw van de staalconstructie. Dagelijks komen meerdere vrachtwagens de bouwelementen afleveren. Q-farms heeft vijf investeerders gevonden die in totaal 30 miljoen in het bedrijf pompen. Allemaal afkomstig uit Nederland, maar het is sowieso een risicovolle investering omdat het om een proef gaat en men niet zeker weet of het na vijf jaar doorgaat, aldus Claas Van Os die samen met Karina Zuidinga de directie vormt.

Voor het klimaat gestuurde proces heeft Q-farms twee ervaren telers aangetrokken. Maar het bedrijf heeft veel meer product-specialisten nodig: mensen met verstand van teelt en verwerking van de wietplant, zoals gewasverzorgers en trimmers/knippers. De eerste jaren is er ruimte voor 70 fte.

Advertenties

Oranjefestijn in de woonzorgcentrum Veenkade

Door Redactie op dinsdag, 18 juni, 2024 - 07:00

Door Peter Panneman

Bij woonzorg- en revalidatiecentrum de Veenkade in Veendam is de oranjekoorts maandagmiddag uitgebroken.

In de binnentuin is een oranjecamping ingericht, waar ook een mini-draaiorgel ter plaatse was en er heerlijke poffertjes verkrijgbaar zijn. De cliënten vonden het allemaal geweldig en genoten zichtbaar.

Deze activiteit werd mede mogelijk gemaakt door “Vrienden van Meander”.

Advertenties

“Buitenplaats Woellust” in Veendam van start

Door Redactie op dinsdag, 18 juni, 2024 - 06:55

Door Peter Panneman

Op 18 juli 2024 start de verkoop van 36 appartementen die worden gebouwd tussen de RDW en de wijk Woellust. Dit plan heeft betrekking op het noordwestelijke gedeelte van Woellust, tussen de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) en de bestaande woningbouw aan de Sterrenboschlaan. 

Het plan is bedoeld om hier de bouw van twee appartementengebouwen met elk 18 appartementen mogelijk te maken.
De nieuwe weg tussen Skagerrak en de nieuw te bouwen appartementengebouwen in Woellust zal “Buitenplaatslaan” gaan heten. De gemeente Veendam en De Windgroep uit Drachten (vastgoedontwikkeling) werken al vele jaren samen aan de invulling van de nieuwbouwwijk Woellust in Wildervank.  

Meer info op:  www.buitenplaatswoellust.nl

Advertenties

Meld uw monument aan voor de Open Monumentendag 2024

Door Redactie op maandag, 17 juni, 2024 - 11:58

Op zaterdag 14 en zondag 15 september, tijdens de 38ste editie van de Open Monumentendag, openen weer duizenden monumenten gratis hun deuren voor het grote publiek. Ook de gemeente Veendam doet zoals ieder jaar op zaterdag 14 september mee aan dit prachtige initiatief. Tijdens deze dag zijn diverse monumenten in de gemeente te bezoeken.

Woont u zelf in een monumentaal pand en lijkt het u leuk om uw woning open te stellen voor publiek? Laat het ons dan weten. Open Monumentendag verbindt mensen met monumenten en laat zien dat de verhalen en schoonheid van monumenten een verrijking voor onze leefomgeving en voor onszelf zijn. Aanmeldingen en vragen kunt u sturen naar omd@veendam.nl

Thema
Dit jaar staat de Open Monumentendag in het teken van routes, netwerken en verbindingen. Met de slogan ‘Onderweg!’ zal aandacht worden besteed aan het reizen via diverse soorten wegen en met verschillende vervoersmiddelen, van A naar B. Maar ook onderweg zijn in de vorm van tijd; van verleden naar heden, van oud naar nieuw.

Advertenties

Einduitvoeringen MDT dansleerlingen

Door Redactie op zaterdag, 15 juni, 2024 - 20:53

Tekst Peter Panneman | Foto's Willem van der Werf

De leerlingen van de afdelingen dans van de muziek-, dans- en theaterschool in Veendam stonden afgelopen twee dagen op het grote podium in theater vanBeresteyn. De ca 180 leerlingen lieten zien in een mooie voorstelling wat zij het afgelopen jaar hebben geleerd tijdens de lessen. Ouders, grootouders en iedereen die wilde kijken van jong en beginnend talent zal te genieten in de zaal.

De einduitvoering was tegelijkertijd het afscheid van dansdocent Rianne Wiersma. In de ruim 7 jaar docent klassiek ballet bij de MDT Veendam gaf ze les aan veel groepen kinderen en volwassenen en was ze één van de drijvende krachten achter de totstandkoming van de dansuitvoeringen aan het einde van een seizoen. 

Dansdocenten Faisca Heeres en Reinbert Martijn nemen na de zomerstop de dansgroepen van Rianne over.


Advertenties

Vaders in het zonnetje in het centrum van Veendam

Door Redactie op zaterdag, 15 juni, 2024 - 17:34

Tekst Peter Panneman | Foto's Willem van der Werf

Zondag is het Vaderdag en daarom kozen de ondernemers van Veendam ervoor om zaterdag de winkelende vaders in het zonnetje te zetten.
Ook vaders zijn "Ven van Veendam” lacht de promotiemanager ons toe.  

Het promoteam ging de straat op met droge worsten die werden uitgedeeld aan alle vaders. Daarnaast was er gezellige muziek”.  Het promoteam, was dit jaar voor het eerst in het centrum van Veendam.