Overslaan en naar de inhoud gaan

Regio

RTV Westerwolde organiseert ook dit jaar weer een paaspuzzelrit

Door Hoofdredactie op maandag, 14 april, 2025 - 09:31

 
 
Ook dit jaar is ‘ie er weer op Tweede Paasdag, de Westerwolde Paaspuzzelrit (PPR) editie 2025 van deze zeer populaire puzzeltocht voor auto’s, door de regio Westerwolde en haar mooie uitlopers. Met jaarlijks een inschrijving van gemiddeld 100 auto’s of meer is de PPR een van de grootste puzzeltochten in het noorden van Nederland en wordt georganiseerd door RTV Westerwolde
 
Algemene informatie  
De Paaspuzzelrit wordt verreden op maandag 21 april 2025 en voert dus door het mooie Westerwolde en haar uitlopers. Onderweg is er de mogelijkheid om een kop koffie, een glaasje fris, broodje hamburger of een ander lekkernij te nuttigen bij een van de doe-opdrachten, zodat de deelnemers zich wat dat betreft nergens om hoeven te bekommeren. In de uitzonderlijk mooie rit van dit jaar heeft de organisatie wederom een viertal verschillende puzzels opgenomen, onderverdeeld in leeftijdscategorieën. De kleintjes tot 5 jaar, 5 t/m 8 jaar, 9 t/m 12 jaar en natuurlijk de ‘grote’ puzzelrit. De winnaar van de rit ontvangt, naast de eerste prijs, een wisselbeker met daarin zijn of haar naam gegraveerd. Tijdens de rit zendt Radio Westerwolde de Top-100 van 35 jaar geleden uit. Tussen de platen door wordt aanvullende informatie gegeven over de rit en komen er tips voorbij. 
 
Inschrijving  
Inschrijving kan vanaf 12.30 tot 14.00 uur bij de studio van RTV Westerwolde aan de Dr. P. Rinsemastraat 7a in Vlagtwedde. Deelnamekosten zijn € 10,00 per inschrijving! Dit is inclusief twee consumptiebonnen waar u drinken voor kunt halen bij de hamburgertent, waar ook de locatiebus van de omroep staat en  van waaruit tussen 14.00 en 16.00 uur live wordt uitgezonden. Om 20.00 uur kunnen de deelnemers bij de studio van RTV Westerwolde terecht voor oplossingen en uitleg van de vragen van de puzzelrit en de bekendmaking van de winnaar. Radio Westerwolde is te ontvangen via FM 106.5 , 106.6, 107.0 en 107.3 Mhz en DAB+ kanaal 8C. Indien u zich buiten het zendgebied bevindt, kunt u luisteren via de webstream. 

Advertenties

Bloemenjaarmarkt 2025 in de stad Groningen

Door Hoofdredactie op zondag, 13 april, 2025 - 12:34


Foto Tri Le

Op 18 april, traditiegetrouw op Goede Vrijdag, vindt in het centrum van Groningen de grootste bloemen- en plantenmarkt van Noord-Nederland plaats: De Bloemenjaarmarkt. Ruim honderd marktkooplieden bieden hun bloemen en planten aan de Oude Ebbingestraat, de Guldenstraat en op de Grote Markt, de Vismarkt en het A-kerkhof.

De Bloemenjaarmarkt – ook wel bekend als de ‘Bloemetjesmarkt’ - trekt jaarlijks een groot aantal bezoekers naar de binnenstad. De markt biedt een grote variëteit aan verse snijbloemen en (kamer)planten. Ook op het gebied van zaaigoed, bloembollen, tuingereedschap en toebehoren wordt de bezoeker niet teleurgesteld.

Bloemendepot
Voor degene die de handen vrij wil hebben om nog verder te zoeken naar planten en bloemen, op een terras wil genieten van het voorjaarszonnetje óf binnen willen kijken bij de vele winkels in de binnenstad, is er de mogelijkheid om de reeds gekochte bloemen en planten gratis te stallen. Op de Grote Markt staat een bloemendepot waar men tussen 09.00 en 18.00 uur terecht kan.

Vervoer
Verkeer uit de richting van Duitsland kan de routeborden ‘P-Route Bloemenjaarmarkt’ volgen naar de aangewezen parkeerterreinen bij P+R Meerstad en P3 (betaald parkeren). Wanneer genoemde parkeerterreinen vol zijn, worden automobilisten naar De Hallen verwezen. Er worden extra bussen ingezet om bezoekers makkelijk en snel naar de binnenstad te vervoeren. De kosten voor een P+R ticket zijn €6,- plus de reguliere parkeerkosten.

Toch in de binnenstad parkeren? Kijk dan op gemeente.groningen.nl/parkeergarages voor de betaalde parkeergarages in de buurt. Meer informatie over de bloemenjaarmarkt kunt u vinden op www.bloemenjaarmarkt.nl. Kijk voor meer informatie over bereikbaarheid op de website van Groningen Bereikbaar.

Advertenties

Convenant provincie en Groninger gemeenten voor cultuureducatie

Door Hoofdredactie op donderdag, 10 april, 2025 - 14:03

Het maakt niet uit op welke plek een kind in opgroeit, in de provincie Groningen krijgt het goed cultuuronderwijs. Dat willen de gemeenten en de provincie Groningen bereiken met het convenant Cultuureducatie Groningen 2025-2028. Het convenant is op woensdag 9 april officieel ondertekend in het Forum Groningen. In het document staan de ambities en afspraken waarmee de overheden goed cultuuronderwijs willen waarborgen voor alle kinderen in onze provincie tot 18 jaar. Het is voor het eerst dat de gemeenten en provincie hun samenwerking op het gebied van cultuureducatie op deze manier voor langere tijd vastleggen. 

Toegankelijk cultuuronderwijs
Met dit convenant willen de provincie en gemeenten de bestaande structuur ondersteunen en waar nodig helpen versterken. Ze doen dit in nauwe samenwerking met onderwijsinstellingen en culturele organisaties. Het is gericht op het ontwikkelen van een breed en toegankelijk aanbod voor cultuuronderwijs, zowel binnen als buiten de schoolomgeving.

Belangrijkste doelen
Als ieder kind in Groningen zich zowel binnen als buiten school cultureel kan ontwikkelen, draagt dit bij aan de gelijke kansen voor ieder kind. Dit is een van de drie belangrijkste doelen van het convenant. Daarvoor zijn sterke en toegankelijke lokale basisvoorzieningen voor cultuureducatie nodig. Dit vraagt ook om een vanzelfsprekende overgang tussen cultuuronderwijs binnen school en het cultuuraanbod in de omgeving van de school.

Belang cultuureducatie
Cultuureducatie speelt een cruciale rol in de ontwikkeling van kinderen. Door deel te nemen aan kunstzinnige en culturele activiteiten, ontwikkelen kinderen vaardigheden die hen helpen om flexibel en veerkrachtig in de maatschappij te staan. Het biedt ze de mogelijkheid om vanuit verschillende perspectieven naar de wereld te kijken en hun eigen interesses en talenten te ontdekken. Bovendien helpt cultuuronderwijs kinderen om zich te verbinden met hun eigen Groninger erfgoed en verhaal.

Groninger overheden trekken samen op voor een veilige leefomgeving

Door Hoofdredactie op maandag, 7 april, 2025 - 09:18

Door gemeente Veendam

Groningen is een prachtige provincie waar iedereen prettig en veilig wil wonen, werken en ondernemen. Georganiseerde criminaliteit kan dit echter onder druk zetten. Door bijvoorbeeld illegale activiteiten die buurten binnendringen, bedrijven die misbruikt worden voor witwassen of mensen – vooral jongeren - die onder druk worden gezet door criminelen. De Groninger gemeenten, de provincie en de waterschappen hebben een gezamenlijke aanpak ontwikkeld om dit slimmer en sneller tegen te gaan. Door onder andere overheden weerbaarder te maken. Dit heet de Groningse norm.

De betrokken bestuurders van de provincie, de gemeenten en de waterschappen Hunze en Aa's en Noorderzijlvest hebben op vrijdag 4 april hun handtekening gezet om met deze aanpak aan de slag te gaan. Bij de Groningse norm hoort een uitvoeringsplan als leidraad voor gezamenlijke en individuele acties in de eigen organisaties.

Criminelen minder kans geven
Met de Groningse norm zorgen de betrokken overheden ervoor dat vergunningen, subsidies en aanbestedingen niet worden misbruikt. Ambtenaren worden getraind in het herkennen van signalen van ondermijning. En de samenwerking met politie en andere instanties wordt versterkt. Zo ontstaat er een eenduidige werkwijze waardoor criminele activiteiten in onze gemeenten minder kans krijgen. De overheid is niet de enige partijen die bijdraagt aan een veilige en eerlijke omgeving. Inwoners en ondernemers kunnen ook helpen.

Iedereen kan helpen
Iedereen kan helpen door alert te zijn en misstanden of vermoedens daarvan te melden. Zie je bijvoorbeeld een bedrijf waar nooit klanten komen, een pand dat plotseling wordt opgekocht door onbekenden, of hoor je verhalen die niet kloppen? Dan kun je dit anoniem melden via MeldMisdaadAnoniem.nl (0800-7000) of contact opnemen met de gemeente. Hoe eerder signalen worden opgepakt, hoe minder ruimte criminelen krijgen.

Aanpak nu al zichtbaar
In Groningen werken gemeenten en andere instanties samen in een zogeheten regionaal interventieteam om in de hele provincie misstanden te vinden en aan te pakken. Dit team voert nu al regelmatig controles uit om te voorkomen dat criminelen misbruik maken van vergunningen of illegale activiteiten uitvoeren. Door onder andere signalen van inwoners komen deze bedrijven en panden in beeld.

Zo zorgen overheden en inwoners er samen voor dat Groningen een provincie blijft waar iedereen eerlijk kan ondernemen en zich veilig voelt. De Groningse norm is geen tijdelijk aanpak, maar een blijvende inzet voor een veilige en weerbare samenleving.

Scheepsjoagers Muntendam huldigen dirigent Nico Dijkman

Door Hoofdredactie op zondag, 6 april, 2025 - 07:04

Door Peter Panneman

Dirigent Nico Dijkman is zaterdagavond, tijdens het donateursconcert van shantykoor De Scheepsjoagers uit Muntendam, benoemd tot Eredirigent van De Scheepsjoagers. Dat deed voorzitter Koos Brouwer voorafgaande aan het concert in dorpshuis De Menterne. Dijkman stopt na 21 jaar als dirigent van De Scheepsjoagers. Brouwer: "In die jaren heeft Nico veel respect en waardering afgedwongen."

"Niet alleen bij ons, maar ook bij heel shanty Nederland. Ook in het buitenland was Nico een graag geziene gast met zijn De Scheepsjoagers. Op grote festivals in Duitsland keek men uit naar de 'Fliegende Holländer', die met zijn manier van dirigeren veel indruk maakte."

Mens
"Het is niet alleen de dirigent Nico Dijkman die indruk heeft gemaakt. Het is zeker ook de mens Nico Dijkman die wij in ons hart hebben gesloten. Het concert van vanavond is als een prachtig boeket, samengesteld door Nico, de muzikanten en de repertoirecommissie. Het thema van vanavond Thank you for the Music is dan ook een ode aan Nico."

Secretaris: Lid van Verdienste
Na 27 jaar heeft secretaris Jan Copinga Wollerich zijn werkzaamheden ook beëindigd. Brouwer: "Na zijn tachtigste verjaardag vond hij het genoeg en hing de pen aan de wilgen. Op de algemene ledenvergadering in maart hebben we Jan benoemd tot Lid van Verdienste. Hij is het eerste lid die als Lid van Verdienste door het muzikale leven gaat."

Leuke herinneringen
Over het afscheid van Nico Dijkman vertelde de voorzitter dat dat er aan zat te komen. "De jaren gaan tellen en Nico gaf aan wat meer tijd voor zichzelf en Ineke te willen hebben. Deze mededeling kwam bij ons hard binnen, maar gelukkig was er voldoende tijd om naar een vervanger uit te kijken. Uiteindelijk zijn alleen maar goede en leuke herinneringen ons deel."

Concertreis
Brouwer noemde er eentje voor de volle zaal. "Tijdens een concertreis in Zuid-Duitsland verbleven we in een stadje aan de Donau; het Middeleeuws ommuurde stadje Kelheim. ’s Avonds werd er in het stadje wat gegeten en gedronken en aan het eind van de avond werd het hotel weer opgezocht. De wandeling verliep niet helemaal normaal. Wat gebeurde. Nico liet het hele gezelschap opstellen in rijen van 3 achter elkaar. Hij ging zelf met een paraplu als tambour-maître voor de groep staan. Looppatronen werden ingestudeerd en toen onder het zingen van het Duitse lied Endlos sind jene Meere werd de wandeling naar het hotel ingezet. Onderweg zag je overal het licht aangaan en gingen de gordijnen open. De mensen wisten niet wat ze hoorden en zagen."