Onlangs bracht een verhaal over sluizen en het maatschappelijk belang van de verlaten. Even belangrijk waren de bruggen. Door de systematische wijze van vervenen dmv kanalen en zijwijken waren er veel bruggen nodig om aan de overzijde te geraken. Bruggen waren er in vele soorten van een eenvoudige ‘badde’ tot monumentale ophaalbruggen. Veendam heeft vele soorten gekend zelfs een hefbrug, al heeft deze niet lang bestaan.
Bruggen werden ook ontmoetingsplaatsen en kregen al snel namen. Vaak de naam van de brugwachter die verantwoordelijk was voor de bediening maar ook wel de naam van de eigenaar vaan een boer. Ook werden namen gebruikt van gebouwen in de onmiddellijk nabijheid, later werden namen gebruikt van het koningshuis of mensen die iets betekend hebben voor de maatschappij. In Veendam werden bruggen vernoemd naar leden van het koningshuis. Namen van bruggen die bij ouderen nog bekend zullen zijn o.a. de Carolinenbrug en Stationsbrug, later basculebrug aan het Beneden Oosterdiep, de Sarabrug aan het Bocht Oosterdiep, de Wilkensbrug en Willemsbrug aan het Boven Oosterdiep, de Oorburgsklabbe aan het Boven Westerdiep, de Hofmansbrug aan het Beneden Westerdiep.
De bekendste brug blijft natuurlijk de Veenlustbrug. Na de demping van het benedenste deel van het Oosterdiep werd de brug weer opgebouwd in het toen nieuwe recreatiepark Borgerswold. Namen van bruggen van recenter datum zijn de Wilhelmina en Julianabrug. De naam Julianabrug werd tweemaal gebruikt. In eerste instantie werd de naam gebruikt voor de hefbrug aan het Boven Westerdiep maar door demping van het Boven Westerdiep verdween deze brug al snel weer uit het Veendammer straatbeeld. De naam werd daarna gebruikt voor de nieuwe brug over het Oosterdiep richting de Van Stolbergweg.
Door demping van de meeste kanalen in Veendam zijn ook vele bruggen verdween uit het straatbeeld en daarbij ook de namen. Alleen de ouderen die de kanalen nog open hebben meegemaakt zulle de bruggen en hun namen nog weten Aan de hand van een aantal oude foto’s laat ik de voormalige bruggen zien. Op drie na bestaan ze niet meer. Helaas heb ik niet van elke brug een afbeelding, zoals van de voormalige Hofmansbrug aan het beneden Westerdiep ken ik geen opname. Kunt u mij helpen of heeft u andere foto’s laat het me weten.