GHANA / VEENDAM - Op 9 juli vertrok Wia Huisman-Smeenk (Consulent Leesbevordering en Informatievaardigheden in zeven gemeenten in Noord Oost Groningen) bijna drie weken naar Ghana om te helpen bij de organisatie van het eerste Readingfestival in Ghana en te adviseren over (voor)leesbevordering op een aantal (school)bibliotheken. Ans Ruiter leerkracht bij de Vuurvlinder in Appingedam en Feikje Geertsma werkzaam bij De Zijlen in Leek vergezelden Wia. Wia is al eerder als vrijwilligster voor Biblionef Nederland en Biblionef Ghana aan de slag geweest. Ze heeft in 2011 en 2014 zes schoolbibliotheken opgezet in Adawso, Okorase en de Voltaregio (Ghana) en in 2012 een schoolbibliotheek in Kenia.
Second Lady van Ghana bezocht Readingfestival
Op 17 en 18 juli was het eerste Readingfestival van Ghana georganiseerd in het dorpje Lipke Mate in de Voltaregio. Het was een groot feest met allerlei competities en wedstrijden voor de deelnemende kinderen. Zoals een scrabble-, een puzzel-, een kruiswoordcompetitie, een voorlees-, teken- en schrijfwedstrijd, een boekenquiz , er werd voorgelezen en er was een workshop voor ouders en leerkrachten over het belang van (voor)lezen en natuurlijk konden de kinderen heerlijk zelf lezen in de Leestent. Er waren 18 scholen uit de Voltaregio aanwezig met meerdere leerlingen, ouders en leerkrachten. De Second Lady Mrs. Matilda Amissah-Arthur bezocht het Readingfestival. Ze is ook bibliothecaresse en promoot vanuit haar functie dat kinderen meer gaan lezen en dat ze allemaal naar school gaan. Op de tweede dag na afloop van het Readingfestival ontvingen alle 18 scholen 120 boeken per school en een aantal spelletjes dat Wia, Ans en Feikje vanuit hun fundraising voor Biblionef Ghana en het Readingfestival bij elkaar hadden gehaald. Met die 120 nieuwe boeken breng je veel meer dan de boeken alleen: er komt een hele wereld binnen. “Trouwens de boeken hebben ze in Ghana zelf gekocht. Dan weet je zeker dat je goed aansluit bij de cultuur van het land. Bovendien draag je bij aan de lokale economie.” Voor deze € 7914,90 konden ze ongeveer 3000 boeken en meerdere spelletjes kopen.
Wat hebben ze nog meer gedaan in Ghana?
Daarnaast bezochten de drie vrouwen een tweetal scholen in Accra om boeken te geven voor hun schoolbibliotheek. Ook bezochten ze een school in Adawso met een schoolbibliotheek en de bibliotheek van Okorase. Deze beide bibliotheken had Wia samen met Wil de Jong in 2011 opgezet. De bibliotheek van Okorase wordt elke middag door heel veel kinderen bezocht. De kinderen lezen daar een boek, doen spelletjes of zijn met leesbevorderende activiteiten bezig. Het is elke middag een groot feest voor de kinderen om in de bibliotheek van Okorase te komen. Uit school rennen ze in grote getale naar de bibliotheek om daar te genieten van de verschillende activiteiten. Er is wel behoefte aan een grotere bibliotheek in Okorase. Wia gaat zich het komende jaar inzetten om geld in te zamelen om de bouw van een grotere bibliotheek in Okorase in 2016 te kunnen realiseren. Het mooie van de samenwerking met Biblionef Ghana is dat de projecten die ze daar opzetten door de plaatselijke bevolking goed opgepakt en gecontinueerd worden.
Wat betekenen boeken voor kinderen in Ghana?
Te veel kinderen leren lezen met behulp van een schoolbord, een krijtje en misschien een oude krant. Maar om met plezier te leren lezen, hebben kinderen meer nodig dan dat. Biblionef stelt nieuwe, mooie en spannende kinderboeken ter beschikking aan kinderorganisaties in ontwikkelingslanden. De boeken gaan naar kleinschalige lees- en ontwikkelingsprojecten op scholen en kleine bibliotheken in een dorpje. Op deze scholen en in deze bibliotheken is vaak een Readersclub opgezet. De kinderen lezen na schooltijd, met de Readersclub, in de (school)bibliotheek een boek. Het uitlenen van boeken gebeurd nog niet zo vaak in deze (school)bibliotheken. “Het meest ontroerd raakten we in de Voltaregio – de armste regio van Ghana. Ouders zijn er de hele dag bezig voor een minimaal inkomen, bijvoorbeeld door op de markt ananas of mango’s te verkopen. Ze hebben veel te weinig tijd voor hun kinderen. Een (school)bibliotheek is dan een eldorado voor de leerlingen. En draagt bij aan hun kans om te ontsnappen uit de spiraal van armoede. En kinderboeken openen hun wereld.”
Leren lezen is een recht
Met haar activiteiten speelt Biblionef Nederland en Biblionef Ghana in op het VN kinderrechtenverdrag, dat stelt dat landen de vervaardiging en verspreiding van kinderboeken dienen aan te moedigen. Ook passen de activiteiten in belangrijke mate bij het tweede millenniumdoel “Elk kind naar school”, omdat alle scholen goede leermiddelen nodig hebben. Het plezier van lezen bevordert de geletterdheid en stelt kinderen in staat een solide basis te leggen van kennis en bewustzijn. Immers: Hoe meer je leest, hoe meer je kunt groeien! En zoals een hoofdonderwijzer uit Okorase zei: "We hopen door het opzetten van de Readersclub in de bibliotheek van Okorase kinderen uit Okorase ook zover te kunnen laten groeien dat ze later dokter, tandarts, piloot, leerkracht, minister of verpleegster kunnen worden". En daar gaan ze met elkaar hand in hand voor.
Kijk voor meer informatie kijk op: wiaenjannekenaarghana.blogspot.nl