Overslaan en naar de inhoud gaan

Zuid-Amerikaanse alpaca’s duiken steeds vaker
op in Groninger landschap

Door op donderdag, 16 juli, 2015 - 13:10

2840737956.jpg

Door: economie.groningen.nl

MEEDEN - Ze duiken steeds vaker op in het Groninger landschap: alpaca’s. Het van oorsprong Zuid-Amerikaanse dier is een vrolijke verschijning, met zijn grote ogen en grappige 'kapsel'. Maar de beestjes worden niet alleen maar om hun koddige uiterlijk gehouden, de wol van de alpaca wordt gezien als één de beste natuurlijke wolsoorten die er bestaan.

De wol van het neefje van de welbekende lama heeft een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van veel andere wolsoorten. Het is hypoallergeen en irriteert daardoor veel minder. Daarnaast is de isolerende werking een stuk sterker dan die van bijvoorbeeld de veelgeprezen merinowol. En dan is het ook nog sterker, glanzender, geurloos en krimpvast. Niet vreemd dus dat de alpaca steeds meer gefokt wordt in Nederland.

In Groningen zijn er een aantal alpacafokkerijen. Één van de grootste is de Alpaca Ranch van Gert en Margreet Joling in Meeden. Bij de historische Oldambtster boerderij van de Jolings, die ook nog altijd dienst doet als akkerbouwbedrijf en boomkwekerij, loopt een kudde van zo’n 70 alpaca’s rond. De dieren worden verkocht aan hobbyboeren, wolspinnerijen en andere fokkers. Daarnaast organiseert het echtpaar excursies, workshops en cursussen op het terrein en beheert het de Alpaca Shop, waar ze alle benodigdheden voor het fokken van alpaca’s verkopen.

De Jolings startten in 2006 met het houden van alpaca’s. ‘Op zoek naar wat extra inkomsten naast het landbouwbedrijf stuitte ik op het fokken van alpaca’s’, zo vertelt Gert op de website van de Alpaca Ranch. ‘Op dat moment werden er nog maar 10.000 alpaca’s in Europa gehouden terwijl de vraag groeiende is. Een goede investering voor de toekomst dacht ik. Wanneer gericht gefokt wordt op kwaliteit is met de alpacafokkerij een leuke verdienste te behalen. Daarnaast kom je door dit bijzondere dier in aanraking met andere mensen. De verscheidenheid aan sociale contacten die je opdoet maakt het totaal plaatje levendig’, aldus Gert Holing op de website van de Alpaca Ranch.

‘De eerste informatie die ik kreeg over Alpaca’s was, zoals zo velen denk ik, via internet’ vervolgt Margreet. ‘Mijn enthousiasme was toen nog niet zo groot. Maar op dat moment wist ik nog niet wat ik nu weet. Geboeid door de prachtige oogopslag van dit mooie dier en de verbazend zachte wol, zie ik een toekomst voor de soort in Nederland en daarbuiten. Niet alleen als hobbydier, maar zeker ook voor de fokkerij. Wanneer je het dier eenmaal in het echt gezien hebt, ben je verkocht!’