WINDMOLENS - Het College van Gedeputeerde Staten van de Provincie Groningen heeft aangegeven alsnog te willen afzien van de realisatie van een windmolenpark bij de N33. De minister wil de realisatie doorzetten; gelukkig wenst de Tweede Kamer ruimte te bieden voor alternatieven. De CDA Statenfractie roept Gedeputeerde Staten op om niet zelf alternatieve locaties aan te dragen voor onderzoek, maar om dit aan de lokale gemeenschap zelf over te laten. Gemeenten staan veel dichter bij de burgers, horen wat er leeft, kunnen mogelijkheden en draagvlak inschatten en op basis daarvan alternatieven aanreiken. Het CDA vraagt aan de gemeenten/ Vereniging Groninger Gemeenten of zij zelf aan de slag zouden willen gaan om in onderling overleg alternatieve zoeklocaties aan te reiken. Op deze manier is de lokale gemeenschap aan zet en worden de provincie en het Rijk gevoed om de juiste afweging te maken.
Laat gemeenten zelf beslissen
Het CDA roept Gedeputeerde Staten op om niet zelf alternatieve locaties aan te dragen voor onderzoek, maar ruimte te bieden aan de lokale gemeenschap zelf. Gemeenten staan veel dichter bij de burgers, horen wat er leeft, kunnen mogelijkheden en draagvlak inschatten en op basis daarvan alternatieven aanreiken. Het CDA beseft dat nooit alle weerstand weg te nemen is en er keuzes gemaakt moeten worden. Naast landschappelijke inpassing, opbrengst, moet draagvlak echter wel een belangrijk onderdeel van die keuze zijn, alsmede de mogelijkheid voor de lokale gemeenschap zelf om in windmolenparken te participeren.
Het CDA vraagt aan de gemeenten/ Vereniging Groninger Gemeenten of zij zelf aan de slag zouden willen gaan om in onderling overleg alternatieve zoeklocaties aan te reiken. Op deze manier is de lokale gemeenschap aan zet en worden de provincie en het Rijk gevoed om de juiste afweging te maken. Daarnaast wil het CDA wind op land in perspectief plaatsen. De realisatie van windparken op zee is nu nog een kostbare aangelegenheid maar de opbrengst is vele malen hoger en de technologie gaat snel.
Aanwijzing van boven af
Daar waar de locatie N33 een van bovenaf opgelegde locatiekeuze is, waar jarenlang door de provincie aan is vastgehouden, dreigt nu hetzelfde gevaar van een opgelegd alternatief: de provincie denkt aan een zoeklocatie bij Meeden. De vraag is dan ook of er nu wel ruimte is voor een zorgvuldig proces, waarin draagvlak voor een locatie richtinggevend is.
Locatie N33 loslaten
Het College van Gedeputeerde Staten van de Provincie Groningen heeft aangegeven alsnog te willen afzien van de realisatie van een windmolenpark bij de N33 ter hoogte van Veendam zoals vastgelegd in het Provinciaal Omgevings Plan (POP). Doordat dit besluit in een laat stadium is genomen is er inmiddels al een initiatief ontwikkeld voor de realisatie van een park van ruim 100 MW op deze locatie. Door de schaalgrootte van dit initiatief is niet de provincie meer het bevoegde gezag, maar het Rijk. De minister wil de realisatie doorzetten; gelukkig wenst de Tweede Kamer ruimte te bieden voor alternatieven. De CDA Statenfractie vindt dit een begrijpelijke keuze. De locatiekeuze heeft vanaf het begin voor lokale weerstand gezorgd. Het CDA heeft er dan ook altijd voor gepleit het aantal zoeklocaties uit te breiden en te zoeken naar een locatie waar wel lokaal draagvlak voor de realisatie van windmolenparken te realiseren is.
Taakstelling Provincie Groningen
De provincie Groningen heeft een stevige opgave heeft in de landelijke doelstelling om 6.000 MW aan windenergie op land te realiseren. Onze provincie neemt daarin een aandeel van 855 MW. Naast het ontbreken van draagvlak voor een windmolenpark in de omgeving van Veendam, zijn er ook bij diverse partijen, waaronder de projectontwikkelaars, ernstige twijfels of een dergelijke opgave wel te realiseren is binnen de huidige door het College in het POP aangewezen zoeklocaties.
De oproep van het CDA komt voort uit de wens om een zorgvuldig proces vorm te geven, met draagvlak van onderop en met oog voor een realistische aanpak van de opgave op het gebied van windenergie.