Rink Oosting is amateurhistoricus en verzamelt oude foto´s en verhalen die de geschiedenis van Veendam vertellen. Wekelijks op parkstadveendam een nieuw verhaal, zoveel mogelijk inhakend op de actualiteit, omlijst met foto's. Mocht u zelf in het bezit zijn van oude foto's, ansichtkaarten, dia's, oude nota's, verhalen enz. U kunt Rink Oosting bereiken op telefoonnummer 06-41586400 of per e-mail: rinkoosting@online.nl
Deze prachtige foto is genomen in de Nieuwelaan, nu Jacob Bruggemalaan. Het betreft het gedeelte aan de Westerdiepzijde. Aan de linkerzijde stond een oud rijtje woningen waar helaas nog geen foto's van beschikbaar zijn. Het kleine torentje op de foto behoorde toe aan de gereformeerde kerk van voor 1906 toen er een nieuwe werd gebouwd. De straat was in die tijd nog een zandweg met aan beide zijden een prachtige rij bomen.
Hier ziet u de ‘nieuwe' kerk die in 1906 werd gebouwd en de kerk uit 1863 verving. De pastorie aan de rechterzijde staat op de plaats van de eerste kerk die hier stond. De kerk op de foto werd in 1965 afgebroken en vervangen door een nieuwe in de dr. Kuiperstraat. De pastorie was reeds verdwenen om plaats te maken voor de doorbraak van diezelfde Kuiperstraat.
Hier een foto van het ‘Bouwhuis'. Het met riet gedekte complex werd gebouwd in 1918 en herbergde de dienst gemeentewerken en later de brandweer. Beide instanties hebben het complex verlaten en zijn elders ondergebracht.
Hierbij een foto uit de jaren dertig van de woningen tegenover het Bouwhuis. De vroegere zandlaan met zijn bomenrijen is verworden tot een volwaardige woonstraat.
Hier ziet u een prachtige historische foto uit 1913 van de Nieuwelaan aan de zijde van het Oosterdiep. Goed te zien is dat de laan onverhard was en dat er aan beide zijden hoge bomen stonden. Aan de linkerzijde ziet men de contouren van de vroegere Fransche School later ook nog muziekschool.
Op deze foto zijn we bijna op het Beneden Oosterdiep aangeland. Nog steeds ziet men aan beide zijden bomen. Later zijn, mede door het toegenomen autoverkeer, aan een zijde de bomen verdwenen. Aan het einde kan men nog net de contouren zien van de woningen die aan de overzijde van het Ben. Oosterdiep stonden. Deze zijn afgebroken waardoor de Jacob Bruggemalaan overging in de Loydsweg.