Overslaan en naar de inhoud gaan

Bocht Oosterdiep, deel 2

Door op zondag, 27 januari, 2013 - 06:00

Rink Oosting is amateurhistoricus en verzamelt oude foto´s en verhalen die de geschiedenis van Veendam vertellen. Wekelijks op parkstadveendam een nieuw verhaal, zoveel mogelijk inhakend op de actualiteit, omlijst met foto's. Mocht u zelf in het bezit zijn van oude foto's, ansichtkaarten, dia's, oude nota's, verhalen enz. U kunt Rink Oosting bereiken op telefoonnummer 06-41586400 of per e-mail: rinkoosting@online.nl


Een foto van een prachtig stukje Veendam. Het huis aan de linkerzijde is helaas afgebroken om een doorbraak te creëren naar het Julianapark.

Misschien wel de bekendste brug van Veendam. De brug en het achterliggende straatje zijn vernoemd naar ‘ol Soartje' die in het straatje woonde. De brug is nu bekend als Sarabrug.

Deze prachtige foto is genomen in 1905 ter gelegenheid van het landbouwkundig congres dat destijds plaatsvond in Veendam. Op de foto is te zien dat het huis van ‘Klein Engbert Duintjer' wordt gebouwd. Het feit dat er destijds een internationaal congres plaatsvond toont aan dat Veendam destijds een voorname gemeente was die tot ver over de landsgrenzen bekend was.

Dit betreft een van de oudste foto's van Veendam. De foto dateert van voor 1878. Het pand met de vlaggenstok is het voormalige hotel De Leeuw. Tot voor de nieuwbouw van het huidige gemeentehuis vergaderde de gemeenteraad in dit hotel. Het hotel is later afgebroken en staat nu bekend als Pand 49. Het kleine pandje aan de linkerzijde was destijds een bakke-rij, café en diende tevens als veerhuis. Op de plaats van de van de naaimachinewinkel van Sinnege bouwde Engbert Duintjer zijn ‘Klein Engbert'. Ook dit pand werd opgetrokken in de befaamde Jugendstil. Het is een prachtige foto en toont goed hoe Veendam er voor 135 jaar geleden uit moet hebben gezien.

Dit zullen we nooit meer zien. Op deze foto ziet u een van de laatste turfschepen die de Sarahbrug passeerde. Het is een beeld dat vele oudere bewoners van de veenkoloniën zich nog goed kunnen herinneren. Het was tot voor vijftig jaar een veel voorkomend beeld in de veenkoloniale kanalen.

Deze foto uit 1903 toont het Bocht Oosterdiep in de richting van Wildervank. Het grote huis rechts is het huidige Pand 49 dat in de plaats kwam van het voormalig hotel De Leeuw. Het tweede huis werd in 1895 gebouwd voor de fabrikant Meihuizen en is nu in gebruik bij de gemeente.