Overslaan en naar de inhoud gaan

Midden Verlaat, deel 2

Door op zondag, 6 januari, 2013 - 05:55

Rink Oosting is amateurhistoricus en verzamelt oude foto´s en verhalen die de geschiedenis van Veendam vertellen. Wekelijks op parkstadveendam een nieuw verhaal, zoveel mogelijk inhakend op de actualiteit, omlijst met foto's. Mocht u zelf in het bezit zijn van oude foto's, ansichtkaarten, dia's, oude nota's, verhalen enz. U kunt Rink Oosting bereiken op telefoonnummer 06-41586400 of per e-mail: rinkoosting@online.nl


Het waarschijnlijk oudste stukje van Veendam is de Molenwijk op de grens van Veendam en Wildervank. Het was hier dat de stichter van Veendam en Wildervank, A.G. Wildervank, zijn 53 raadsakkers kocht, wat het begin vormde van de ontginning van het veen in deze regio. Het is des te jammer dat het nu een vergeten stukje van Veendam vormt.

De kruising van het Bov. Oosterdiep met de Bendikstraat. Het eerste huis na de kruising was het rabbinaathuis van de joodse gemeenschap. Achter de woningen die op de doorbraak stonden bevond zich de synagoge. Hiervan rest slechts de stenen plaat die zich in de oostzijde van de buitenmuur bevond en nu een onderdeel vormt van het herdenkingsmonument.

Een zeer oude foto van het Boven Oosterdiep ter hoogte van de huidige kruising met de Bendikstraat aan de landzijde. Op de achtergrond ziet u een schip geladen met turf.

Een sleepbootje met boomstammen voor de Firma Meihuizen in Wildervank. Het passeert hier de brug die vroeger toegang gaf naar de Willemsstraat. De foto dateert van halverwege de jaren zestig. De Willemsstraat bestaat niet meer.

Hier ziet u de voormalige kerk en naastgelegen pastorie van doopsgezinde gemeente. Hier was het dat ds. Winkler Prins zijn eerste druk van zijn beroemde encyclopedie voltooide. De pastorie dateert van na 1906 daar de eerdere pastorie tijdens de grote brand in 1906 afbrandde. Kerk en pastorie zijn verdwenen en op deze plaats is nu een monument geplaatst.

Een foto uit 1930 van de voormalige Ambachtsschool. Na de verhuizing van de school, in 1959 naar de Pinksterstraat, is het in gebruik geweest als kantoor van Avebe. De school dateert van 1902.