Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuws

Gemeente Veendam koopt pand Hensen

Door Hoofdredactie op woensdag, 16 april, 2025 - 10:16

Gemeente Veendam is sinds vandaag de nieuwe eigenaar van pand Hensen. Het pand is voor een deel gesloopt en de rest staat leeg, projectontwikkelaar Havos heeft het niet tot ontwikkeling gebracht. Daarom heeft de gemeente besloten het pand aan te kopen voor de marktprijs.

Pand Hensen wordt betrokken bij de herontwikkeling van Kerkstraat/Julianapark. In het kader daarvan laat de gemeente de bouwkundige staat onderzoeken. In de tussentijd worden er opnieuw hekken rondom het pand geplaatst.


Gerelateerde artikel:


Advertenties

Tuinhoutcentrum Arkema opent in Veendam

Door Hoofdredactie op dinsdag, 15 april, 2025 - 10:51

Arkema dé complete tuininrichter opent 21 april (tweede paasdag) vanaf 10.00 uur haar deuren aan de Transportweg 53 in Veendam

Arkema heeft al een vestiging in Appingedam. En nu een tweede vestiging in Veendam.  Ze leveren sierbestrating, overkappingen, buiten verblijven, tuinhout, tuinserres, tuinmeubelen, tuinverlichting, grind, verzorgen complete tuinprojecten etc., etc. 

“We denken dat we een echte meerwaarde op het gebied van totale tuininrichting voor Veendam en omstreken kunnen zijn” aldus een woordvoerder van Arkema.

Advertenties

Ashido Karate Veendam

Door Eindredactie op dinsdag, 15 april, 2025 - 06:02

Tekst Hans van Noort [ hansvannoort@parkstadveendam.nl ]
Foto's Henk Gibcus

OSU – een buiging richting trainer en partner/tegenstander en je roept OSU. Trainingen en wedstrijden beginnen altijd met deze openingsgroet of beter gezegd dit begroetingsritueel, meditatie. Je doet dit uit respect voor de dojo. Er gelden ook een aantal regels, die strikt nageleefd dienen te worden. We noemen er een paar:  

  • Wees altijd op tijd aanwezig;
  • Praat niet als er iets uitgelegd wordt;
  • Kauwgom is niet toegestaan;
  • Zorg dat je kleding in orde is én draag het met gepaste trots;
  • Géén kettingen, piercings, oorbellen e.d. om blessures te voorkomen;
  • Nagels van handen en voeten kort om dezelfde reden;
  • Leraar wordt niet met zijn voornaam aangesproken, maar met Sensei
  • (meester) of Sempai (assistent van de leraar).

Eigenlijk gewone regels van wellevendheid, die we in de dagelijkse praktijk wel eens vergeten zijn. Discipline en etiquette spelen een belangrijke rol bij de beoefening van deze mooie sport. Karate heeft op deze manier een opvoedkundige taak. Mooi hé?

We zijn in gesprek met trainer/leraar Sensei Roelof Schuiling en Tieneke. Van beide straalt de passie voor karate af. Roelof verzorgt de trainingen en Tieneke doet de gehele administratie van Ashido. En niet nu, neen, al vele jaren.

Ashido is op 1 april 2004 opgericht. Roelof had toen al veel aan karate, krachttraining en zelfverdediging gedaan en hielp ook al bij de lessen – is gediplomeerd. De gymzaal (dojo) van de Vredenrustschool diende als eerste trainingsruimte. Na een paar jaar verhuist Ashido naar de gymzaal aan de Schoolstraat. De club groeit. De volwassenen trainen dan in de Schoolstraat en de jeugdleden gaan naar de zaal aan de Straat Soenda.

Corona. De gevolgen zijn bekend.

Anno 2025 geeft Roelof, 4e Dan in de zwarte band, de reguliere lessen op maandagavond nog steeds in de Straat Soenda en op woensdagavond heeft hij daar de wedstrijdleden onder zijn hoede. Hij krijgt assistentie van Sensei Niko – ook 4e Dan zwart en Sempai Ineke die de 1e band Kyu heeft. Jessie is een van de dames van Ashido die een zwarte band heeft! Douwe, een goede vriend van Roelof, doet ook veel voor de vereniging.

Het bandensysteem (band om de kleding) wordt in het karate Kyu genoemd. Banden zijn er in verschillende kleuren. Het begint bij wit. Binnen de zwarte band krijgt het een vervolg in Dan 1e t/m 5e. Het drukt dus de deskundigheid van de beoefenaar uit.

Niko en Roelof zijn tevens gecertificeerd EHBO ’s en Ineke en Tieneke zijn vertrouwenspersoon binnen de vereniging.

Ashido is geen grote vereniging, maar wel een heel hechte. Het aantal leden schommelt rond de 45, waarvan 25 jeugdleden en de rest zijn de volwassenen. Dat karate ook in trek is bij meisjes/vrouwen blijkt uit het feit dat de helft van de leden vrouw is.

Karate kent vele vormen en stijlen. Het zou te ver voeren om ze allemaal te beschrijven. Ashido houdt zich bezig met de Kyokushinkai variant. Het is een full-contact vecht- en verdedigingssport waarbij allerlei trap-, stoot-, stand-, werp- en afweertechnieken toegestaan zijn. Daarop wordt ook getraind. Die ziet er globaal als volgt uit: Na de begroeting volgt eerst een warming up met lenigheids- en souplesseoefeningen, daarna het aanleren en oefenen van bovenstaande technieken. Vervolgens komt het sparren aanbod – samen met je teamgenoot en tenslotte de eindbegroeting.

“Het leuke van karate is dat je het doet met een team en toch voor jezelf,” vertellen Roelof en Tieneke vol enthousiasme. “Bovendien is het sportief bezig zijn erg fijn. Ook het sociale contact na- en voor de trainingen en wedstrijden is super. Bovendien stimuleert het ‘t zelfvertrouwen en zelfbewustzijn van de karateka (beoefenaar) en dit alles binnen de beschermende omgeving van de training. Bij examens (bandensysteem) is er ook veel emotie waar te nemen. Jaren is ervoor getraind. Dan zie je na afloop wel een ontlading!”

Wedstrijden
Een afvaardiging van Ashido doet ook aan wedstrijden mee. Zo gaan een aantal leden naar de Open Nederlandse Kampioenschappen op 25 mei in Drachten. Een andere wedstrijd is die om de Ommelander Cup in Delfzijl. “Dit is écht een toernooi voor beginners. Een soort opstaptoernooi,” glimlacht Tieneke, die alles hiervoor organiseert. “De sfeer is heerlijk ontspannen en de instroom laagdrempelig. Echt fijn voor kinderen om daar hun eerste wedstrijd te doen.”

Roelof gaat bij deze wedstrijden altijd mee als trainer/coach. “We gaan eigenlijk nooit zonder bekers en medailles naar huis.”

Blessures
Ondanks dat karate een contactsport is vallen het aantal blessures best mee. De regels zijn streng. Wel geven Roelof en Tieneke altijd aan de beginnende leden door dat ze op school moeten melden dat ze op karate zitten. Blauwe plekken op het lichaam kunnen dan het gevolg zijn.

Bij de trainingen worden beschermingsmiddelen gebruikt als handschoenen, vuist-, kruis- en beenbeschermers. De jongste karateka’s zijn verplicht om een helmpje te dragen. Bij de meisjes zijn borstbeschermers verplicht. Tijdens wedstrijden is dit eveneens verplicht. Op de trainingen en bij wedstrijden dragen de deelnemers géén gymschoenen, maar gewoon op de blote voeten.

Om de saamhorigheid te vergroten én gewoon voor de gezelligheid ging de club jaarlijks op trainingskamp, een weekendje met z’n allen weg. Zo zijn ze o.a. in  Tolbert en Drouwenerzand geweest. “We overnachten dan in een jeugdherberg. Doen verschillende trainingen overdag en ’s avonds is er tijd voor spelletjes. Reuze leuk.” Dit was voor corona!

Karate is een fijne sport om te doen, maar Ashido doet meer. Met bijna de hele groep lopen we elk jaar de Avond4daagse van Veendam. “We hebben in ons bestaan nog géén jaar gemist,” meldt Roelof met gepaste trots.

We vertrouwen erop dat we nog menig jaar karate mogen beoefenen én die 4daagse mogen lopen.

OSU

Meer informatie:
Telefoon:  06-36324674 / 06-28955606

Website: www.ashidokarate.nl
E-mail: info@ashido@netvisit.nl


Voormalig Hensenpand in Veendam leeg gehaald

Door Hoofdredactie op maandag, 14 april, 2025 - 20:23

Maandagmiddag is het Hensenpand in de Kerkstraat te Veendam leeggehaald. Aanwezige bouwmaterialen enz. zijn ingeladen in de af en aanrijdende bedrijfsauto`s van Havos.

Vorige week vroegen we eigenaar Han Vos nog over de voortgang van het pand, toen deze wist te melden “Het loopt voorspoedig” en tevens wist te melden “Later meer hierover”. Uiteraard hebben we Han Vos om een reactie gevraagd, en waarom het pand wordt leeggehaald en of het verkocht is. “Het is voor mij ook een verrassing en nee het is niet verkocht” aldus Vos.

Op de vraag of het pand nu daadwerkelijk na 4 jaar  herontwikkeld zal worden is voor Han Vos nog niet helemaal duidelijk.   “Het is vaag allemaal”  aldus de vastgoedmakelaar.

Wethouder Henk Jan Schmaal hebben we ook om een reactie gevraagd, maar heeft nog niet gereageerd.

Geslaagde Regiofinale Olympic Moves in Veendam

Door Hoofdredactie op maandag, 14 april, 2025 - 11:24

Ruim 10 teams Winkler Prins door naar landelijke finale

De regiofinale van Olympic Moves, gehouden op 10 en 11 april in Veendam, was een groot succes. Tijdens het event kwamen ruim 50 teams uit Noord-Nederland samen om te strijden in 7 sportonderdelen. Doel: een plek in de landelijke finale van Olympic Moves op 6 juni in Papendal.

Belang sport en beweging 
Donderdagochtend verzamelden alle deelnemers en begeleiders zich in het Henk Nienhuis Stadion, waar de regiofinale werd geopend door wethouder Henk Jan Schmaal. Met een inspirerende toespraak benadrukte hij het belang van sport en beweging voor jongeren. Na de officiële opening gaf de wethouder het startschot voor het onderdeel veldloop. De deelnemers renden met veel enthousiasme over het parcours, aangemoedigd door toeschouwers en medescholieren.

Door naar finale
Naast de veldloop op donderdag, stonden er ook basketbal- en beachvolleybalwedstrijden op het programma. Op vrijdag waren de onderdelen tennis, dodgeball, volleybal en zaalvoetbal aan de beurt. De deelnemers genoten zichtbaar van de sportieve uitdagingen, de prima sfeer en het zonnige weer. Martijn Gordeau, organisator van de regiofinale en docent bij Winkler Prins, geeft aan: “Onze leerlingen hebben het geweldig gedaan. Vanuit Winkler Prins gaan maar liefst 10 teams door naar de finale op 6 juni in Papendal. Ik ben nu al supertrots op onze toppers! De komende tijd nog even flink trainen en dan gaan we ervoor om ook de landelijke titels binnen te halen en mee te nemen naar Veendam!” De organisatie kijkt terug op een geslaagde regiofinale in Veendam. Olympic Moves is inmiddels uitgegroeid tot de grootste schoolsportcompetitie van Nederland. Elk jaar doen meer dan 400 middelbare scholen mee.