Regio

Veilig vervoer van gevaarlijke stoffen: 
Hier moet je op letten



pexels-pixabay-221047.jpg
Foto Pixabay

Het vervoer van gevaarlijke stoffen, onder transporteurs bekend als
ADR transport
is voor transportbedrijven die hier dagelijks mee te maken hebben de normaalste zaak van de wereld. Zij vervoeren brandbare vloeistoffen of gassen met net zoveel rust en zelfvertrouwen als een lading toiletrollen of levensmiddelen. Maar als je als bedrijf voor het eerst zo’n transport laat uitvoeren, dan is het vaak toch wel spannend. Zal het allemaal goed gaan? Komt de lading veilig op zijn bestemming aan? Door de juiste voorzorgen te nemen hoef je je meestal geen zorgen te maken.

Kies een ervaren transporteur
Het lijkt een open deur, maar kies voor het vervoer van gevaarlijke stoffen altijd een ervaren transportbedrijf. Zij hebben niet alleen de kennis in huis, maar beschikken ook over de juiste transportmiddelen. Een lading vuurwerk voor de verkoop in december moet veilig worden verplaatst van de vuurwerkopslag naar een verkooppunt. Als bij een controle blijkt dat het transport niet volgens de regels is dan krijgt het transportbedrijf een proces verbaal. Maar het kan ook betekenen dat de lading in beslag wordt genomen en mogelijk zelfs vernietigd. Dat betekent dan een flinke strop voor de leverancier. Bedenk bij vervoer van gevaarlijke lading naar het buitenland dat er in andere landen dan Nederland soms andere regels gelden waarmee rekening moet worden gehouden. Een transportbedrijf dat ervaring heeft met risicovolle transporten is van deze regelgeving uiteraard op de hoogte.

Vertraging bij het vervoer
Bij het vervoer van gevaarlijke stoffen kan vertraging optreden door diverse oorzaken. Ten eerste geldt voor transport van gevaarlijke stoffen soms een afwijkende route. Vrachtwagens mogen soms niet door bepaalde tunnels rijden of er geldt een andere reden om ze te weren. Dit heeft uiteraard alles met de veiligheid te maken. Hierdoor duurt het transport soms langer. Daarnaast kan er ook sprake zijn van extra controles. Patrouillerende politie kan de vrachtwagen aan de kant zetten voor een controle van de lading en de papieren. Houd bij deze vorm van wegtransport dan ook altijd rekening met het feit dat het vervoer meer tijd in beslag neemt.

Vervoer per trein
Gevaarlijke stoffen worden ook vaak per trein vervoerd. Dit gebeurt bijvoorbeeld over de Betuwelijn vanuit de Rotterdamse haven naar het Ruhrgebied in Duitsland. Deze spoorlijn, overigens niet onomstreden, wordt niet gebruikt voor passagiersvervoer, al loopt hij op sommige delen van het traject wel parallel aan het spoor voor personenvervoer. Treinen hoeven hierdoor niet te wachten op treinen en kunnen in één keer doorrijden naar hun eindbestemming. Goederentreinen op het ‘gewone’ spoor moeten vaak voorrang geven aan personentreinen wat kan leiden tot veel vertraging. Daarom rijdt het merendeel van het goederentransport over het spoor in de nacht. Transport per trein heeft wel een nadeel: De goederen moeten naar een station worden vervoerd en vanaf het station op de eindbestemming is vaak ook nog aanvullend vervoer nodig om de zending op de eindbestemming te krijgen.