Nieuws, Regio

GroenLinks vraagt zich af: komt Shine Medical? 3D SHINE fabriek Janesville.jpg
SHINE fabriek Janesville

In de Staten van de provincie Groningen is woensdag het besluit genomen dat er 5 miljoen euro subsidie en een lening van 4 miljoen euro beschikbaar is voor Shine Medical: een nieuw te bouwen isotopenfabriek in Veendam. Door GroenLinks zijn hierbij kritische vragen gesteld over de werkelijke realisatie van de fabriek in relatie tot de gevraagde financiële bijdrage. De gedeputeerde antwoordde hier positief op; alles lijkt erop dat de fabriek gerealiseerd gaat worden. 

Maar staat de komst van de fabriek een dag later al op losse schroeven, nu blijkt dat de directeur van Shine Medical twijfels heeft of de bouw van de fabriek in Veendam wel door kan gaan, zoals genoemd in berichtgeving van RTV-Noord? Shine wil eerst zekerheid van Minister Kuipers over concurrent Pallas. Als dat bedrijf met overheidssteun wordt gemoderniseerd voorziet Shine problemen bij de bouw van de fabriek in Veendam. 

Gezien het debat in de Staten is GroenLinks Statenlid Nadja Siersema hier verbaasd over: 'We hebben het hier over gemeenschapsgeld. We moeten als provincie geen geld gaan stoppen in een bedrijf dat nog twijfelt over zijn komst. Dat is niet de bedoeling van het inzetten van gemeenschapsgeld, dat kan natuurlijk niet. Daarom stellen we hierover ook schriftelijke vragen aan Gedeputeerde Staten. Wij willen meer zekerheid over de komst van Shine Medical’.