Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe coalitie gemeente Veendam van start

Door Eindredactie op dinsdag, 29 mei, 2018 - 14:44

IMG_0049.jpg
Jaap Velema (D66), Henk Jan Schmaal (GB), Ans Grimbergen (PvdA),  Bert Wierenga (VVD), 

Door Hans Schreurs

Het nieuwe coalitieakkoord  2018 ‘Ondernemend met de menselijke maat’, is een feit.

Formateur Henk Jan Schmaal presenteerde gisteren in een broerig warm gemeentehuis het coalitieakkoord van de samenwerkende partijen GemeenteBelangen, PvdA, VVD en D’66.

IMG_0016.jpg

Henk Jan Schmaal (GB)

Schmaal schetste kort de route waarlangs dit akkoord tot stand is gekomen, de verkennende gesprekken met alle partijen, het vier partijenoverleg in april en de consultatie van de achterban. Uiteindelijk resulteerde dat in een akkoord waarin alle vier de partijen zich konden vinden.

Nadere bestudering van het akkoord zal uitwijzen in hoeverre de coalitiepartners hun verkiezingsbeloften kunnen waarmaken. Een eerste indruk maakt al wel duidelijk dat het, zoals de partijen ook aangeven,  in belangrijke mate een voortzetting is van het bestaande beleid met hier en daar accentverschuivingen.

IMG_0021.jpg
André Hammenga (CDA) 

De reacties van de diverse fracties leverde weinig of geen vuurwerk op. De enige echt kritische noot kwam van fractievoorzitter Schoonewille van de SP. Hij vond dat de fracties veel te weinig tijd hebben gekregen om dit akkoord op zijn merites te beoordelen (slechts 1 weekend) en betreurde het dat er niet meer met de SP is overlegd nadat duidelijk werd dat zij geen deel zouden nemen in de coalitie. Volgens Schoonewille mis je hierdoor de mogelijkheid om een raadsbrede visie te ontwikkelen. Formateur Schmaal was duidelijk  not amused en betreurde de cynische houding van de SP. Hij zette de opstelling van de SP af tegen de constructieve houding van de PvdA die wel wilde praten.

GroenLinks reageerde gematigd positief op het plan dat volgens hen zo is opgesteld dat je er niet echt tegen kunt zijn en sprak haar vertrouwen uit in dit plan en in de wethouders. Ook de ChristenUnie en het CDA zijn redelijk positief.  VUK gaf geen reactie op de inhoud, maar volstond met de mededeling dat het met VUK in de coalitie allemaal veel beter zou zijn geworden.

IMG_0036.jpg

Kortom; al met al een lauwe reactie in een warme zaal. Waarbij het leek alsof veel partijen nog niet goed wisten wat dit coalitieakkoord nu echt gaat betekenen voor onze gemeente.

Uiteraard hoort bij de start van een nieuwe coalitie ook de benoeming van de wethouders en de beëdiging van eventueel nieuw toegetreden raadsleden.  De benoemde wethouders zijn: mevrouw Ans Grimbergen (PvdA), en de heren Henk Jan Schmaal (GB), Bert Wierenga (VVD), Jaap Velema (D66). De beëdigde raadsleden zijn: mevrouw Ina Felder-van Koldam (VVD) en de heren Vladimier Slor (PvdA) en Bert Huizinga (GemeenteBelangen).

De nieuwe coalitie is van start en dat is per definitie een felicitatie waard voor de gemeente Veendam en haar inwoners. Proficiat!