Nieuws, Regio

Diversiteit inzendingen DvhN Streektaalprijzen
aangenaam verrassend



P1370650.jpg

Op de dertiende editie van de DvhN Streektaalprijzen heeft juryvoorzitter Eric van Oosterhout aan de drie winnaars de prijzen uitgereikt.

Leny Hamminga nam de prijs in ontvangst in de categorie Proza en Poëzie. Zij heeft in haar boek Lena een beeld gegeven over haar grootmoeder, en over haar bijzondere en tegelijk ook gewone leven en van de generaties na haar. In de soms zwaarmoedige beschouwingen van haar grootmoeder hebben erfelijkheid, milieu en opvoeding een belangrijke plek. De persoonlijke inslag in de verhalen over de gebeurtenissen maken het goed inleefbaar.

Theatergroep Waark heeft de prijs gewonnen in de categorie cd/dvd/overig. Het theaterstuk De Menalda Vetes was bij de jury goed ontvangen. Menalda Vetes  is gebaseerd op een middeleeuwse tekst en is daarmee een “min of meer historisch verantwoord stuk”. In het stuk spelen thema’s uit de geschiedenis die in de huidige tijd actueel zijn gebleven. Bij deze verrassende vorm van theater moet de kijker voor het volgen van alle verwikkelingen goed bij de positieven blijven.

P1370582.jpg

Voor het eerst was er ook een publieksprijs. Online werden er meer dan 1300 stemmen uitgebracht. Met een zeer duidelijke voorkeur voor Harm en Roelof met hun lied ‘Daor stiet je fiets’. De winnaars kregen 46 procent van de stemmen, en mochten de eerste publieksprijs in ontvangst nemen.

Voor de dertiende editie van de Streektaalprijs waren twaalf inzendingen binnengekomen in de categorie Proza/Poëzie. De categorie cd/dvd/overig was goed voor tien inzendingen. Volgens de jury was de selectie pittig. Slechts drie inzendingen per categorie waren overgebleven. De diversiteit heeft de jury aangenaam verrast, maar had het ook moeilijk gemaakt. “Hoe vergelijken we een cd met een theaterprogramma?”

P1370622.jpg

Een behoorlijke opgave voor  de jury van de Streektaalprijs, samengesteld uit Eric van Oosterhout (burgemeester van Emmen), Jannie Kuipers (bibliotheek Emmen), Geesjen Doddema-Heidema (redactie Toal en Taiken), Ingeborg Nienhuis (publiciste in het Gronings) en Tonko Ufkes (voormalig streektaalfunctionaris en schrijver/dichter) .

Het Dagblad van het Noorden wil met de jaarlijkse streektaalprijs (1001 euro en eeuwige roem) culturele uitingen in de streektaal stimuleren en belonen.


 
Fotoalbum: