Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe gemeenteraad Veendam geïnstalleerd

Door Eindredactie op vrijdag, 30 maart, 2018 - 07:50

29352164_975209785959938_3255793451787786410_o.jpg
Foto van gemeente Veendam

Tekst Hans Schreurs

Op donderdagavond 29 maart is de nieuwe gemeenteraad van de gemeente Veendam geïnstalleerd. De eenentwintig raadsleden legden één voor één de verklaring af die even tevoren door burgemeester Swiertsma was voorgelezen. Vervolgens tekenden alle nieuwe raadsleden de integriteitsverklaring, waarna de installatie een feit was.

Voorafgaande aan deze bijzondere raadsvergadering is er op woensdag 28 maart afscheid genomen van de vorige gemeenteraad. Burgemeester Swiertsma benadrukte hierbij nog eens dat het raadslidmaatschap geen luxe hobby is, maar een zeer belangrijke en serieus te nemen taak. Het vereist een enorme inzet en opoffering en het betekent vaak een flinke aanslag op het sociaal maatschappelijke leven. Daarmee sprak hij tevens zijn waardering uit voor alle raadsleden om vervolgens stil te staan bij de leden die we niet meer terug zien in de nieuwe raad.

Een speciaal dankwoord was er voor Nico Zweerts de Jong (GemeenteBelangen) die in 1984 zijn VVD lidmaatschap beëindigde en zich aansloot bij GB. Na zoveel jaren in de politiek vindt Zweerts de Jong dat het tijd wordt voor de jongere generatie en doet hij een stapje terug. Hoezeer de gepassioneerde inzet van de nestor van de raad gewaardeerd werd, bleek wel uit de staande ovatie die hij kreeg van alle aanwezigen.

Na alle plichtplegingen is er direct weer werk aan de winkel. Er moet immers een nieuw coalitie gevormd worden die recht doet aan de verkiezingsuitslag van 23 maart 2018.

De fractievoorzitter van GemeenteBelangen (de grootste partij) neemt het voortouw en voert besprekingen met de andere partijen om te bekijken welke coalitie wenselijk en kansrijk is.