Overslaan en naar de inhoud gaan

Verkiezingsavond in gemeentehuis
spannend en voorspellend tegelijk

Door Henk Drenth op vrijdag, 23 maart, 2018 - 23:43

IMG_0182.JPG

Zoals in de meeste gemeenten hebben ook in Veendam de lokalen gewonnen. GemeenteBelangen is van 6 naar 7 zetels gegaan. Maar liefst drie zetels groter dan de PvdA, op de tweede plaats met 4 zetels. De VVD is met 1 zetel constant gebleven, net als D66 en de ChristenUnie.

VUK blijft met 2 zetels ook constant. SP heeft een zetel moeten inleveren, en is van 4 naar 3 zetels gegaan. Het CDA is van 2 naar 1 zetel gegaan, en op dezelfde hoogte gekomen als VVD, D66, ChristenUnie, en nu dus ook GroenLinks na hun rentree. Overigens zijn de verschillen marginaal.

Ans Grimbergen is blij dat de PvdA het beter heeft gedaan dan het landelijke beeld. Mocht er nog een zetel bijkomen was dat winst geweest, maar ze had al gehoopt dat het gelijk zou blijven. Jos Tepper had na voorlopige uitslagen nog aan 5 zetels gedacht, en dat de SP op 4 zetels zou blijven. “De SP staat aan onze kant van de medaille, en voor een sociaal Nederland. GroenLinks  gaat nu met 1 zetel ook meedoen. We moeten naar een socialer Veendam”.

IMG_0358.JPG

Bram Schmaal zei heel erg tevreden te zijn. “Met een goed gevoel zijn we hier vandaag heen gegaan. Tijdens de campagne hadden we wel al de reacties van de mensen geproefd. Die waren over het algemeen positief. We hebben bij de Dukdalf gestaan, in Wildervank, en in het centrum. Niemand kon om ons heen. Ik wil een groot compliment voor ons campagneteam geven. We hebben ook heel veel tijd en energie in de krant gestoken, dik 8000 exemplaren die in anderhalve dag bij iedereen waren bezorgd. Bert van 80 hielp daarbij, maar ook Dennis van 21. Met 30 man hebben we campagne gevoerd. Na het afwachten van de definitieve zetelverdeling gaan we naar de ideeën voor de toekomst kijken. En hoe we deze het beste kunnen uitvoeren. We moeten altijd samenwerken”.

IMG_0249.JPG

Harrie Schoonewille van de SP zegt een uitnodiging van GemeenteBelangen af te slaan. Er is juist een harde campagne tegen Gemeentebelangen gevoerd, de fractievoorzitter zegt bij zijn standpunt te blijven. Voordat de definitieve uitslagen bekend waren had hij gezegd nog niet te ver vooruit te willen kijken naar een linkse coalitie. Nu de 4 zetels vasthouden niet is gelukt, en met 8 zetels op links samen onvoldoende blijkt is het niet gelukt. “Het is aan de kiezer en die heeft anders beslist.’’ Schoonewille zegt niet helemaal ontevreden te zijn. "Vier jaar geleden kwamen we vanuit het niets met 4 zetels in de raad, daarvan was 1 een restzetel. Daarom ben ik blij met dit resultaat". 

IMG_0340.JPG

D66 keert met 1 zetel weer terug in de raad. “Het was enorm spannend”, zegt Alian Spelde. “Het was pittig, maar ik sta hier nu toch wel redelijk ontspannen. Toen we tijdens het bekend maken van de voorlopige uitslagen van onze burgemeester Sipke Swierstra hoorden dat GroenLinks een zetel had, wisten we al dat wij ook een zetel hadden. Omdat we meer stemmen hadden gekregen”.       

“D66 heeft in de regering enorme concessies moeten doen. Maar iemand moest meedoen, als we nee hadden gezegd hadden we geen regering gehad. We hadden dolgraag GroenLinks erbij gehad, dat was voor ons ook beter geweest. We worden er nu een beetje op afgerekend. En dat is natuurlijk heel jammer. Want ik denk dat we het lokaal heel goed hebben gedaan. We hebben een supergoeie wethouder. Ik ben optimistisch. We hebben een zetel gehouden en we gaan er weer voor in de komende vier jaar”.

IMG_0308.JPG

De sfeer was tijdens de verkiezingsavond over merendeels heel gezellig en collegiaal. Op een paar verbale incidenten en boegeroep na.

Betreffende het referendum Wiv2017 over de aftapwet was de definitieve uitslag 41,8% voor en 58,2% tegen. Tegenstemmers waren te bespeuren door stemmers op verschillende partijen heen.