Nieuws, Regio

Er ligt 48 miljoen klaar voor de treinverbinding
Veendam - StadskanaalEr ligt 48 miljoen euro klaar bij de provincie voor de treinverbinding Veendam - Stadskanaal. Volgens de provincie is dit bedrag voldoende als er gebruik wordt gemaakt van de spoorlijn van de STAR.

Negen jaar geleden maakte Arriva bekend dat men een treinverbinding wil realiseren van Veendam naar Stadskanaal. In april 2013 liet Arriva directeur Anne Hettinga weten dat deze trein in 2017 zou gaan rijden rijden.

Op dit moment ligt er bij Prorail geen opdracht of vraag voor verder onderzoek, zo laat de woordvoerder van Prorail weten.

En 2017 wordt zeker niet gehaald! De provincie komt over twee maand met een rapport over de huidige stand van zaken.

De provincie heeft begrip voor de STAR dat zij hun traject willen behouden. De STAR is eigenaar van het spoor. Mochten deze partijen er samen niet uit komen dan kan er een tweede spoorlijn aangelegd worden, maar dan zijn de nu toegezegde 48 miljoen niet genoeg. Het wordt dan een kostbare zaak en economisch mogelijk niet haalbaar.

DSC_1441.JPG

De STAR maakt op jaarbasis maar een paar maand, en ook niet dagelijks gebruik van het spoor. Als buitenstaander denk je dan dat samen gebruik maken van deze voorziening, in goed overleg met de rijtijden, geen problemen zouden moeten opleveren.

Voor Oost Groningen zou het toch fantastisch zijn als er een treinverbinding komt tussen Veendam en Stadskanaal en wie weet is Emmen in de toekomst ook haalbaar. En andersom. Een treinverbinding van Stadskanaal naar Groningen.

Maar voor het zover is zijn er nog heel wat hobbels te nemen. Zo moeten alle historische spoorwegovergangen aangepast worden aan de huidige veiligheidsrichtlijnen voor personenvervoer per trein.

Een ding wordt wel duidelijk, er komt voorlopig geen verbinding naar Stadskanaal. 

Op vragen van parkstadveendam aan Arriva kregen we onderstaand antwoord: 
Voor de actuele stand van zaken rondom een treinverbinding tussen Veendam en Stadskanaal verwijzen we naar de provincie Groningen. Vanwege de lopende aanbesteding doet Arriva hier geen uitspraken over.