Nieuws, 112

Heftige gasexplosie met enorme ravage en nasleep
Omgekomen man als triest gevolgIMG_0135.jpg

Woensdagochtend om 06.46 vond in een woning van het appartementencomplex aan de Julianalaan met de Prins Bernhardlaan een zeer luide gasexplosie plaats, met een enorme ravage als gevolg. Bewoners meldden een sterke gaslucht te hebben geroken. Twee appartementen zijn nagenoeg weggevaagd. De knal was tot wijd in Veendam en omgeving te horen.

Matthijs Noordhoff van de Veiligheidsregio Groningen deelde mee dat er één dode valt te betreuren. Drie bewoners zijn lichtgewond geraakt. De zwaar aangeslagen bewoners, veelal oudere mensen, zijn ondergebracht in de Sorghvliethal. Zij worden begeleid door hulpverleningsinstanties. Een passerende lijnbus had de bewoners naar de Sorghvliethal gebracht.

IMG_0255.JPG

Drie bewoners zijn door glas licht gewond geraakt en behandeld, waarvan 1 in het ziekenhuis. De omgekomen bewoner in de woning waar de explosie plaatsvond verkeerde in geestelijke nood, en veroorzaakte regelmatig overlast. Een woordvoerster van corporatie Acantus meldde dat men al naar andere woonruimte zocht. Een fotograaf had hem in de tuin van de buren gevonden.

De eerste minuten na de gasexplosie

Een krantenbezorger van de Telegraaf werd met zijn fiets door de luchtdruk omgeduwd. De hulpdiensten waren zeer snel ter plaatse, ook mede doordat de brandweerkazerne dicht in de buurt is. De ambulance was eveneens vlug ter plekke.

IMG_0010.JPG

Brokstukken op en rond het complex werd met man en macht opgeruimd. Bouwkundige specialisten hebben gekeken hoe het met de bouwkundige constructie ervoor stond. En hoe veilig het was om er dichterbij te komen en binnen te treden. Iets voor 13.00 uur kon het lichaam van de omgekomen man worden weggedragen.

Tijdens een persbijeenkomst dat laat in de middag in de Raadszaal plaatsvond werd bekend gemaakt dat alleen de bewoners van de andere vleugel weer terug mochten keren. De overige bewoners zijn elders ondergebracht, bij familie, vrienden of in een hotel. Ook is bekendgemaakt dat het gehele complex door nieuwbouw vervangen zal worden.

IMG_0025.jpg

Janette Schiphuis, en haar broer Dirk uit Meeden, waren behoorlijk geschrokken. Er klonk een enorme knal met direct erachteraan glasgerinkel. Dirk was juist bezig met het verzorgen van de duiven. Hij ging naar buiten en zag glas en brokken steen liggen. Op het huis waren alle dakpannen verschoven. Thermopane ramen zijn gebroken, met stukken glas rechtop in de vensterbanken. Een metalen balustrade hekwerk van het complex is in de tuin terechtgekomen. Als het voorwerp door het raam van het duivenonderkomen was gegaan was het minder goed afgelopen.

Janette en haar broer waren al wat bezig met opruimen, maar het metalen hekwerk moest blijven liggen. Buurman Hein Glazenburg lag nog te slapen. Hij hoorde na de knal het vallen van de dakpannen. Het raam was tot zijn verbazing heel gebleven, waarschijnlijk omdat het open stond. Terwijl het dakkapel een paar centimeter ontzet is en scheef staat. Het was een enorme drukgolf. Door de dakpannen kreeg hij de deur niet open.

IMG_0069.JPG

De aannemer was inmiddels aan de slag gegaan met het herstellen van het dak. Tachtig woningen blijven voor onbepaalde tijd verstoken van gas en elektriciteit.

Het echtpaar in het appartementencomplex ernaast aan het Boven Westerdiep zat in één keer rechtop in bed. De slaapkamer is aan de andere zijde en naar buiten kijkend leek er niets aan de hand. Er werd aan een vliegtuig gedacht die door de geluidsbarrière was gegaan. Toen mevrouw de kamer in wilde was de hele vloer bezaaid met het glas uit de thermopane ramen, die er finaal uitlagen. Ook in de gang was de vloer ermee bezaaid. Kijkend naar de overkant zagen ze pas hoe erg het was. Het echtpaar woont er nog maar twee maanden. Ze moeten er niet aan denken wat er gebeurd was als ze al aan de tafel hadden ontbeten. Het was waarschijnlijk dankzij het vroege tijdstip dat er binnen, en buiten, niet meer slachtoffers zijn gevallen.

IMG_0132.JPG

De schade experts waren druk doende om de schade op te nemen. Een aannemersbedrijf was bezig met het plaatsen van grote multiplexplaten. Ook kozijnen moeten opnieuw geplaatst, maar met een lange levertijd kan dat nog even duren. Zelfs de kamerdeur is door de drukgolf ontzet en gedeeltelijk gescheurd. Doordat de drukgolf zat opgesloten was het door de kamer heen gaan circuleren.


      
Fotoalbum: