Nieuws, Regio

Verhuizing winkel Uitdeelpunt naar 6 keer zo groot pand



IMG_0077.jpg

De winkel van de Stichting Uitdeelpunt Eerste Hulp is compleet uit z'n voegen gebarsten. Momenteel is Jannie Orssel en de vrijwilligers druk doende met het verhuizen naar een pand in Heiligerlee. Het meeste is al over, en de winkel aan de Brink is inmiddels gesloten. Het pand in Heiligerlee heeft 5 tot 6 keer het vloeroppervlak van de winkel in Veendam.

IMG_0081.jpg

Groei
De winkel aan de Brink leek mooi ruim te zijn. Maar bleek eigenlijk meteen al te klein. En kon van het aangebodene niet alles meer worden aangenomen. Al gauw bleek ook dat er behoefte was aan een rustig plekje voor een kop koffie. En voor de behoefte om even een verhaal kwijt te kunnen zonder meteen een hulpverleningstraject in te moeten gaan. "Daar waar mensen door hun zorgen de draad van alle ondersteuning van goed bedoelde organisaties kwijt waren, hielpen wij hen weer op de rit richting deze organisaties. En dat tussen de verkoop van de spullen door", verteld Jannie. "Jonge moeders die geen geld hebben voor een babykamer met bijbehorende spullen krijgen van ons een eerste aanzet".

IMG_0097.jpg

In het nieuwe pand kunnen veel meer spullen worden aangeboden. "De gevers zijn ook nieuwsgierig en willen weten wie ze zijn. Ze komen weer terug met aanhangwagens vol spullen", zegt Jannie die er nog steeds beduusd van is. In een jaar tijd zijn ze enorm gegroeid. De impact is ook steeds groter geworden. En het besef dat hulp bieden zo nodig is groeide mee. De stichting wordt dit jaar door het Oranje Fonds ondersteund, en door diverse sponsoren.

IMG_0110.jpg

Perceptie
Jannie denkt dat de mensen die zeggen dat de crisis voorbij is vooral de mensen zijn die zelf geen crisis kennen, of niet in die hoedanigheid. Ondanks de berichten over de aantrekkende economie is de vraag naar hulp nog niet afgenomen, eerder het tegendeel. Het is heel triest voor die mensen die het moeilijk hebben.

IMG_0102.jpg

Ze vertelde ook dat ze haar energie liever steekt in het helpen van mensen, samen met haar vrijwilligers. Het aantal vrijwilligers is gestaag toegenomen. De Facebook pagina telt inmiddels 5.007 leden, en is de pagina uitgegroeid tot een hulpplatform waar iedereen elkaar belangeloos helpt. "En met elkaar weten we dat die armoede er wel is", aldus Jannie. De armoede die in gradaties voorkomt. Ten gevolge van het niet hebben van betaald werk, door echtscheidingen of faillissementen. Bijkomend effect van de positieve economische berichtgevingen is minder aanvoer naar de voedselbanken doordat donateurs denken dat de problemen voorbij zijn.

IMG_0124.jpg

In het ruime pand komen de meubelen en bedden goed tot z’n recht. En is er nu ruimte voor een grote wens, een Repair Café waar de meest uiteenlopende gebruiksartikelen kunnen worden gerepareerd. Er is veel vraag naar fietsen.

Aankomend woensdag vindt een kennismakingsgesprek plaats met de burgemeester van Winschoten. Op 2 mei wordt de nieuwe winkel aan de Provincialeweg 19 in Heiligerlee officieel geopend, waarbij iedereen van harte welkom is. De vrijwilligers zien er helemaal naar uit.

IMG_0120.jpg