Overslaan en naar de inhoud gaan

Jubileumweek WP150 van start
Officiële opening met onthulling kunstwerk en overhandiging jubileumboek WP150

Door Willem van der Werf op maandag, 10 oktober, 2016 - 21:44

_MG_3684.jpg

Maandagmiddag was de officiële opening voor genodigden en medewerkers in Cultuurcentrum van Beresteyn. Hieraan voorafgaand nodigde Jan Nijborg, lid van de centrale directie, alle gasten uit naar buiten te komen om getuige te zijn van de onthulling van een kunstwerk voor Veendam en omgeving. De eer om dit kunstwerk - een prachtig raam* boven de ingang van de Winkler Prins passage aan het Museumplein – te onthullen werd gegeven aan twee huidige WP-leerlingen, zus en broer Lotus en Lex Schilt. Ze werden begeleid door Henk Spelde en Mia van Selling, voorzitter en secretaris van het dagelijks bestuur van WP150. Lotus en Lex zijn de achterkleinkinderen van Femmy Schilt, de kunstenares die het glas-in-lood-raam ontwierp in de hal van het huidig Veenkoloniaal Museum, de vroegere HBS.

_MG_3653.jpg

Het raam, dat dank zij een subsidie van de Stichting Wildervank Fonds ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan aan Veendam kan worden geschonken, is ontworpen door Anna Kramer Kunst. Deze kunstenares heeft al eerdere kunstwerken voor de Winkler Prins ontworpen, welke op dit moment te zien zijn in het Veenkoloniaal Museum. De uitvoering en montage van het raam was in handen van Destic Veendam.

_MG_3770.jpg

Na de onthulling volgde het programma in de schouwburgzaal, waar oud-leerlinge Evelien Bosch (tv-presentator en programmamaakster) als ceremoniemeester optrad. Tijdens het middagprogramma gaf Jan Edo Otten, voormalig docent geschiedenis, decaan en coördinator vwo, de levenslijn van de Winkler Prins weer en reikte hij vervolgens als hoofdredacteur de eerste exemplaren van het kleurrijke Jubileumboek WP 150, getiteld ‘Tijdloos bij de tijd’ uit aan burgemeester Sipke Swierstra en aan de voorzitter van de centrale directie Ferdinand Vinke. Herman Sandman, schrijver en journalist, hield een boeiende en vooral humoristische lezing, getiteld ‘De eeuwige leerling’. Het middagprogramma werd afgewisseld met filmfragmenten van Stef Vissinga, docent ckv, en muzikale klanken van jazzpianist Rein de Graaff, oud-leerling van de school. 

_MG_3879.jpg