Overslaan en naar de inhoud gaan

Martijn Matthezing: “Elke dag hard trainen”

Door Willem van der Werf op donderdag, 10 december, 2015 - 09:00

IMG_2128.JPG

Door Jacob Kuipers

FIETS - Nederland is een fietsland bij uitstek. Iedere Nederlander is dus met een fiets 'geboren'. Maar wat de 36-jarige Veendammer Martijn Matthezing op de tweewieler presteert grenst aan het ongelofelijke. Hij 'danst' met de fiets op één wiel en op twee wielen. Dan laat hij zich hangen aan de voorkant en aan de achterkant van de fiets. En soms met één been op het frame en zijn andere been hangt in de lucht. En hetzelfde doet hij op de frame aan de achterkant van de fiets.

Dus in alle hoeken en standen zorgt Martijn er voor dat de toeschouwers bewonderenswaardig naar hem kijken. Hij zorgt er voor dat zijn lichaam een 'vriend' wordt met de fiets. Iets wat Rembrandt met een schilderij had. Deze kunststukjes komen Martijn niet aanwaaien, hij moet er echt iets voor doen. “Elke dag hard trainen”, vertelt hij hijgend na weer een kunststukje ten tonele te hebben opgevoerd. En het decor waar hij zijn capriolen ten toon spreidt is de voormalige Jonkerloods, waar al enkele jaren het OV-bureau is gehuisvest. 

Martijn is al 10 jaar aan het kunstrijden. In 2009 is hij tweede geworden bij de amateurs in Frankrijk. Er zijn vijf klasses in deze discipline. 1 Movice, 2 Amateur, 3 Expert 3 klas, 4. Master en 5 Pro.