Overslaan en naar de inhoud gaan

Ruim 600 vrijwilligers doen op 29 locaties mee
aan de Natuurwerkdag

Door op zondag, 8 november, 2015 - 10:00

20151107_westerlee.jpg
Westerlee

NATUURWERKDAG - In totaal 627 deelnemers hebben meegedaan aan de 15de editie van de Natuurwerkdag. De voorspelde regen weerhield de deelnemers er vandaag niet van op 29 locaties aan de slag te gaan in het groen in Groningen. Met het doorzagen van een slagboom, gaven gedeputeerde Henk Staghouwer en voorzitter Albert Rodenboog van Landschapsbeheer Groningen vanochtend iets voor half elf het officiële startschot voor het grootste vrijwilligersevenement in het groen bij de Vereniging Tuinrecreatie Veendam in het park Borgerswold.

Bijzonder dit jaar was het grote aantal kinderen en jongeren dat de handen uit de mouwen stak. De samenwerking met Scouting Nederland stond dit jaar centraal bij Landschapsbeheer, dat de Natuurwerkdag elk jaar organiseert. Ook in Groningen waren op tal van locaties scouts actief.

Najaarsschoonmaak
De Natuurwerkdag, elke eerste zaterdag van november, betekent dankzij de duizenden deelnemers een belangrijke impuls voor het landschap. Vrijwilligers zagen, snoeien, knotten, zeisen, planten, zaaien en maken poelen en vennen schoon. Alle werkzaamheden zijn erop gericht het landschap aantrekkelijker te maken voor mens en dier. Zo zijn is in Den Horn bollen geplant voor een bijvriendelijk bermbeheer en in Finsterwolde is het groen op de begraafplaats aangepakt. In heel Groningen zijn vandaag takkenrillen aangelegd van het snoeihout dat is vrijgekomen bij de najaarsschoonmaak van het landschap. Die kunnen straks onder meer door kleine zoogdieren als winterslaapplaats worden gebruikt.

Op een aantal werklocaties hielpen politici en bestuurders de vrijwilligers bij het werk. Zo waren in Zuidhorn, Pekela en Veendam wethouders aanwezig om de deelnemers een handje te helpen. In Pekela deed ook Provinciale Statenlid  Ankie Voerman  mee en in Veendam hielp loco-burgemeester Henk-Jan Schmaal mee.

Mooi resultaat
Directeur Jacqueline de Milliano van Landschapsbeheer, die zelf actief was in Veendam, Pekela en  Glimmen, kijkt tevreden terug op de Natuurwerkdag 2015. “We hebben helaas niet het record van 2014 kunnen evenaren, maar als je bedenkt dat het vorig jaar echt stralend najaarsweer was en we vandaag toch even moesten afwachten wat het weer zou gaan doen, kun je niet anders dan tevreden zijn. Ruim 600 mensen hebben vandaag heel hard gewerkt in het groen. Dat zegt veel over hoe het landschap hier leeft.”