Overslaan en naar de inhoud gaan

Fysiotherapie Veen timmert aan de weg

Door Redactie op dinsdag, 18 juni, 2024 - 10:59

Door Peter Panneman

In 2024 wordt er niet stil gezeten bij de medewerkers van Fysiotherapie Veen. Sinds begin dit jaar is Renate Hemmes-Veen aangesloten bij het ParkinsonNet. Dit netwerk is er speciaal opgericht om mensen met Parkinson of Parkinsonisme van de beste zorg te voorzien. Renate haar interesse voor dit soort aandoeningen is ontstaan tijdens haar stage en werkzame periode in het Wilhelmina ziekenhuis in Assen. Hier zag zij regelmatig patiënten met neurologische problemen. Deze ervaring neemt zij mee in haar werk voor het ParkinsonNet.

Renate zegt hier zelf over; “Neurologische problemen zijn erg uitdagend om te behandelen. Dit komt doordat het verschilt per persoon hoe deze ziekte zich uit. Daarom is een aanpak op maat zó belangrijk. Woensdag 5 juni ’24 ben ik naar het ParkinsonNet congres in Nieuwegein geweest. Hier heb ik weer nieuwe inzichten en kennis opgedaan over de behandeling voor mensen met Parkinson of Parkinsonisme”.

Daarnaast geeft Renate graag een inzicht in haar werkwijze; “Mijn doel is om mensen een zo prettig mogelijk leven te geven. Dit doe ik door te luisteren naar de problemen die mensen ervaren en pas ik daar mijn behandelplan op aan. Zo kan het zijn dat ik in het ene situatie ga boksen met iemand en in de andere veel mentale training ga doen tijdens het bewegen. Zelfs dansen met mijn patiënten behoort tot de mogelijkheden.”

Uit onderzoek is gebleken dat fysiotherapeuten die aangesloten zijn bij het ParkinsonNet beter zorg verlenen dan algemeen fysiotherapeuten. Zo zijn er 55% minder botbreuken bij mensen met Parkinson(isme) als zij door een gespecialiseerde fysiotherapeut worden geholpen. Ook het gevoel van veiligheid is hoger. Naast deze twee voordelen zijn er ook minder longontstekingen (30%) en ervaren mensen minder bijwerkingen (4%).

Naast dit alles gaat onze gewaardeerde collega Mark Gerlsma de praktijk verlaten voor een nieuwe uitdaging in Groningen. Voor Mark in de plaats komt Malgosia Kondak. Zij is gespecialiseerd in de zorg voor mensen boven de 60 jaar. Hiervoor heeft zij in Utrecht een Master gevolgd. Door deze specialisatie weet ze alles van het ouder wordende lichaam en hoe ze de beste zorg kan leveren. Malgosia heeft ook ervaring met verschillende behandelmethodes zoals Ilan Lev, yoga en valpreventie.

Vanaf juli dit jaar zullen er drie therapeuten zijn die dry needling toe mogen passen in de praktijk. Chieljan is hier al een aantal jaren mee bekend. Edsard en Renate zullen zich vanaf juli hierbij voegen. Zij zullen de cursus  dan hebben afgerond hiervoor en deze behandelmethode mogen toepassen.