Overslaan en naar de inhoud gaan

Theatrale netwerkbijeenkomst PIT

Door op vrijdag, 28 mei, 2021 - 17:21

a - PIT - netwerkbijeenkomst - vlnr Alidston Munting- Francois Coppens - Esmee Wolvenne - Harma Oosting.jpg

Deze week vond de jaarlijkse netwerkbijeenkomst van Passie in Techniek (PIT) in het theater plaats; vanwege coronamaatregelen een digitale bijeenkomst vanuit vanBeresteyn in Veendam. Met interviews en presentaties en als kers op de taart de spectaculaire onthulling van een door PIT ontworpen drone arena in de theaterzaal. Dit alles was te volgen via een livestream, en meer dan 120 kijkers waren getuige van deze onthulling.

Samenwerken
Passie in Techniek is een samenwerking tussen het Aletta Jacobs College Hoogezand, Winkler Prins Veendam en het (regionale) bedrijfsleven, met als doel meer leerlingen te interesseren voor de techniek en te laten uitstromen naar dit mooie vakgebied. Vele deelnemers, waaronder samenwerkingspartners, docenten van beide scholen en overige geïnteresseerden, namen deel aan deze virtuele netwerkbijeenkomst. Deze startte met een terugblik door programma-manager Alidston Munting op wat er sinds de oprichting van PIT in 2020 al is bereikt. Hij blikte ook vooruit en praatte de deelnemers bij over de toekomstplannen voor Sterk Techniek Onderwijs in de regio. 

Netwerkpartners
Munting werd geïnterviewd door gespreksleider Harma Oosting, ook als docent verbonden aan het Winkler Prins. Zij interviewde namens PIT ook Stefan van der Spek en Erik Kuipers.  

Stefan van der Spek is European Sales Manager bij Hyzon Motors Europe BV/ Holthausen Clean Technology. Het bedrijf dat in Winschoten duurzame vrachtwagens op waterstof bouwt en op dit moment goed is voor 300 te vervullen vacatures. Een grote impuls voor de werkgelegenheid in de techniek in de regio. De vraag naar nieuw personeel past perfect in de doelstelling van het programma PIT; meer leerlingen enthousiasmeren voor techniek en laten uitstromen in de techniek.

Samen met PIT wordt gekeken hoe het thema waterstof in het onderwijs onder de aandacht kan worden gebracht en hoe leerlingen opgeleid kunnen worden voor bijvoorbeeld een arbeidsplaats.

Harma Oosting ging ook in gesprek met Erik Kuipers van de afdeling business development van Mark3D, het bedrijf dat al een 3D printer installeerde op de afdeling techniek van het dr. Aletta Jacobs College. Kuipers: “Met de 3D printoplossingen van Mark3D kunnen leerlingen prototypes maken en hun ontwerpen testen en optimaliseren. Door de ervaringen met het omgaan van 3D printen kunnen de leerlingen hun carrièrekansen aanzienlijk verbeteren. Samen met PIT ontwikkelen wij lesmateriaal voor zowel docenten als leerlingen van voortgezet tot wetenschappelijk onderwijs op het gebied van professioneel 3D printen.”

a - PIT - netwerkbijeenkomst - vlnr Alidston Munting- Francois Coppens - Esmee Wolvenne - Harma Oosting_0.jpg

Hoogvliegers
Tijdens de bijeenkomst werd een speciaal voor PIT ontworpen drone arena op een spectaculaire manier onthuld. Munting: “Drones en drone technologie nemen een steeds grotere rol in het bedrijfsleven in. Door nieuw ontwikkelde leerlijnen sluiten wij aan bij deze ontwikkeling en kunnen leerlingen zich op beide scholen verder kwalificeren in het vliegen met drones.”

Projectleider Munting: “Maar ook in competitieverband tussen leerlingen, scholen en bedrijven kan de drone arena worden ingezet. Zo behoren drone soccer-wedstrijden en opdrachten om te leren precisievliegen bijvoorbeeld tot de mogelijkheden. Een mooi voorbeeld van innovatie in onderwijsland, van ontwerp tot ontwikkeling in samenwerking met UAVplus en JBInflatables gerealiseerd.”