Overslaan en naar de inhoud gaan

Maandoverzicht december 2015

Door op donderdag, 31 december, 2015 - 06:09

Ommewending_IMG_5506.JPG

Samengesteld door Bianca Zijlstra - Kor

Sinterklaasfeest 2015
Woensdag 2 december in de ochtend stonden de kinderen van peuterspeelzaal de Duiventil en OJBS de Ommewending vol spanning buiten te wachten, wanneer komt de Sint? Om 8.30 kwamen er ineens een paar Pieten het schoolplein op fietsen of steppen. Wat is dat nou? Dat waren d fietsjes van de peuters en kleuters die al een paar dagen zoek waren! De Pieten hadden ze even geleend….Sinterklaas werd gebeld en kwam in een zeer luxe sportwagen met Pietje Tuttebel aan het stuur. Sinterklaas en 6 van zijn Pieten, waaronder Pakjespiet en Bakpiet, bleven de hele ochtend op school en de Pieten dansten wat af met de kinderen en juffen! Sinterklaas speelde ook Sintliedjes op de piano en iedereen zong mee.

_MG_8885.jpg

De vrijdag vóór Pakjesdag is een hele druk dag voor Sinterklaas. Dan bezoekt hij in recordtijd alle scholen. O.b.s Noorderbreedte aan de Meezenbroekstraat stond als eerste op een programma alleen lukte het de Wekpiet niet om Sinterklaas wakker krijgen. Om er toch voor te zorgen dat Sinterklaas op tijd bij de school arriveerde had de Wekpiet Koning Verhuizingen ingeschakeld om Sinterklaas met zijn slaapbank en zijn Pietermannen te verhuizen naar de O.b.s Noorderbreedte.

Vrijdag 4 december was het Spaanse gezelschap ook neer gestreken In het decor van de Mgr. Bekkersschool. Maar voordat ze naar de kinderen gingen, liepen ze ook even langs bij Woon- en zorgcentrum Huize St. Franciscus. Om de ouderen te betrekken bij het Sinterklaasfeest. De gasten uit Spanje kregen een groots welkom van de school. Het schoolplein was afgeladen en de kinderen zongen uit volle borst Sinterklaasliedjes. De bejaarde vorst werd opgevangen door de directrice van de school, mevrouw Alers-Kappen.

_MG_8986.jpg

Stichting Stadsbus Veendam nam stadsbus officieel over
Donderdagmiddag 10 december werden de sleutels van de stadsbus Veendam officieel overgedragen aan de Stichting Stadsbus Veendam. De stichting nam met ingang van 14 december de dienstregeling over van het OV-bureau. Directeur Jan van Selm van het OV-bureau overhandigde samen met wethouder Andre Hammenga de sleutels aan Gerard Wortmann, voorzitter Stichting Stadsbus Veendam op het Raadhuisplein.

20151211082518.jpg

Eric Idema werd uitgeroepen tot Veendammer ondernemer 2015
Eigenaar Erik Idema van de erotische internetshop EDC Internet werd ondernemer van het jaar 2015. Hij kreeg de prijs vrijdagmiddag 11 december uitgereikt in vanBeresteyn.

20151213_MS_jonge collectanten_00.jpg

Opbrengst MS collecteweek Wildervank Veendam
Tijdens de collecteweek van het Nationaal MS Fonds werd het mooie bedrag van € 368 in Veendam en Wildervank opgehaald. Het opgehaalde collectegeld werd besteed aan onderzoek (voor een beter leven nu en een toekomst zonder MS), begeleiding en voorlichting.

Verwenochtend voor alleenstaande moeders
Een krul in je haar, glitters op je nagels of een perzikkleurtje op de wang. Speciaal voor alleenstaande moeders organiseerde het Centrum voor Jeugd en Gezin Veendam in december een verwenochtend. Opvoeden is geen gemakkelijke taak en extra zwaar als je er in je eentje voor staat. Veel van deze moeders komen nog maar weinig aan zichzelf toe. Het was dus hoog tijd om hen eens in het zonnetje te zetten.

20151214_WP_tjk15 Thomas Ridderbos en Lars Hoving.jpg

Talentenjacht Klassiek/ Akoestisch Winkler Prins zorgt weer voor verassingen
In een sfeervol ingerichte Binnenwoel aan de Raadsgildenlaan presenteerden jongeren van Winkler Prins, van brugklasser tot en met leerlingen uit vwo 6, een gevarieerd programma. De winnaars van vorig jaar, Margo Smeenge en Richard Borchers brachten de openingsact: het mooie ‘Hello’ van Adele. De jury, bestaande uit Margreet Piek (docent muziek WP), Johan Leeuwerke (docent muziek WP) en Margo Smeenge (winnares TJK 2014) had het moeilijk om de verschillende acts en leeftijden te beoordelen. Zij besloten dan ook om tijdens de avond de prijzen over twee categorieën te verdelen. Er werd bij beide gekeken en geluisterd naar originaliteit, klank, tempo, ritme, expressie en presentatie.

Docenten Winkler Prins behaalden certificaat Passend Onderwijs
Donderdag 10 december hebben veertien docenten van Winkler Prins de Leergang Passend Onderwijs met goed gevolg afgerond. Zij zijn de eerste binnen Winkler Prins die hiervoor het certificaat hebben gekregen.

_MG_9107.jpg

Koninklijke onderscheiding voor Willem de Wit
Vrijdagmiddag, 18 december, ontving de heer Willem de Wit (76 jaar) uit Veendam een Koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Sipke Swierstra. De uitreiking vond plaats tijdens een bijeenkomst in de Veenkade. De heer de Wit is te typeren als iemand die zich gedurende vele jaren belangeloos maatschappelijk heeft ingezet voor jong en oud. Hij is sinds 1970 actief als vrijwilliger bij de kerkdiensten van de Veenkade (onderdeel Zorggroep Meander). Daarnaast is hij sinds 1992 vrijwilliger bij Woongemeenschap Veendam van NOVO. Daar zet hij zich in door cliënten naar allerlei verschillende activiteiten te brengen en ook weer op te halen. Er wordt nooit tevergeefs een beroep op hem gedaan.


Steun aan goede doelen 2015:

IMG_1036.JPG

Verkoop lekkernijen door leerlingen Winkler Prins voor kinderopvanghuis in Zuid-Afrika
Het scheikundepracticum lokaal van de Winkler Prins locatie Pinksterstraat deed voor één dag weer dienst als praktijkruimte voor het bakken van oliebollen, kniepertjes en het frituren van bitterballen voor een goed doel. De school ondersteunt er ieder jaar een goed doel mee. Het goede doel van dit jaar was de ondersteuning van MTR Smit, een opvanghuis in Zuid-Afrika voor ongeveer 100 kinderen die thuis niet meer kunnen wonen door verschillende redenen. Deze redenen zijn huiselijk geweld, misbruik, financiële problemen, drank en/of drugsmisbruik door de ouders. Ook worden weeskinderen in het tehuis opgevangen. De actie is een initiatief van oud- leerling Maaike Ubels. Zij had samen met haar medeleerlingen Nathalie en Iris bij MTR Smit in Zuid-Afrika stage gelopen. MTR Smit had niet genoeg geld om de kinderen te voorzien van activiteiten en kleding.

Handwerkgroep deed goed werk voor kledingbank
De handewerkgroep van woonservicecentrum Breehorn overhandigde circa 50 sjaals en mutsen aan kledingbank Maxima. De weken daarvoor waren 8 vrouwen, de oudste 96 jaar, druk bezig geweest met breien voor kledingbank Maxima

IMG_0338.JPG

Odd Fellows gaf steun aan Welkomwinkel
De Stichting Maatschappelijke Activiteiten (S.M.A.) van de vier Loges van de I.O. Odd Fellows in Veendam leverden, dankzij een verkoopactie van rolletjes en banketstaven plus een bedrag uit de kas een belangrijke bijdrage in natura aan de Voedselbank Veendam-Menterwolde en aan de Welkomwinkel in Stadskanaal. Voor 1000 euro kon worden besteed. Ook hebben leden van de loge geld gedoneerd.

IMG_1044.JPG

Boodschappenactie Winkler Prins voor Voedselbank Veendam-Menterwolde
Leerlingen van de Winkler Prins hadden een aantal weken in november en december ruim 20 dozen vol gestouwd met boodschappen voor de Voedselbank Veendam-Menterwolde. Chauffeur Geert Hensens van de voedselbank had het er druk mee om de boodschappen op de twee locaties van de Winkler Prins in te laden.

IMG_1122_2.JPG

Het goede doel op de kerstmarkt
De kerstmarkt in Veendam stond ook in 2015 weer in het teken van de goede doelen. Het was voor het eerst dat de vier serviceclubs in Veendam de handen ineen hadden geslagen. De Rotary was de initiatiefneemster van de goede doelen actie Sterren Stralen. Sterren Stralen was een gezamenlijk project geworden van de Rotery Club, Lions club, de Kiwanis Club en de Round Table 47. Op het Raadhuisplein kwam in een gezamenlijke bar de gelden voor de gemeenschappelijke goede doelen binnen. Sterren Stralen stond in het teken van twee goede doelen. De opbrengst ging naar de Stichting Leergeld voor kinderen uit gezinnen met een krappe beurs, en naar Stichting Vluchtelingenwerk Noord-Nederland. Aan de kraam van de Rotery werd met de verkoop van gebakken champignons en flensjes ook buiten de gemeenschappelijke bar om financiële middelen gehaald voor de beoogde doelen. Uit de bar op de kerstmarkt was zaterdagmiddag al een voorlopige omzet van 2500 euro genereert.

20151223_SterrenStralen_DSC_0272.JPG

Tweede lustrum Rotary actie Sterren Stralen brengt € 21.000,- op
De actie Sterren Stralen van de Rotaryclub Veendam vierde dinsdag 22 december zijn 2e lustrum en bracht in totaal € 21.000,-- op. De opbrengst was bedoeld voor kansarme Veendammer jongeren tussen 4 en 18 jaar die, meestal om financiële redenen, niet of nauwelijks kunnen deelnemen aan sociaal-maatschappelijke activiteiten.

sized_IMG_6370.JPG

Sfeervolle kerstmarkt met kerstman en sneeuw
De charme van feestelijke kerstkraampjes, muziek van de Winkler Prins Harmonie en de intocht van de Kerstman in het centrum van Veendam. Het was een schot in de roos op zaterdagavond 19 december. Schitterende lichtjes en prachtige kleuren, feestelijk klanken en verleidelijke geuren. Het kon niet op! Met tropische temperaturen voor deze tijd van het jaar en dat zorgde zelfs voor goed bezette terrassen. Rond het avonduur kwam de Kerstman aan met de STAR expres op het station in Veendam, opgewacht door enthousiaste kinderen en ouders. Gezeten in een arrenslee vertrok hij onder begeleiding van dweilorkest de Dwaarsliggers naar het Veenlustplein waar hij werd ontvangen door wethouder Henk Jan Schmaal. Een plaatselijke sneeuwbui zorgde nog voor een hoop plezier, vooral bij de kids.

Meiden HSC stonden hun mannetje
Zaterdag 19 december was de dag dat de meiden van Veendam 1894 in het Gjaltema stadion aantraden tegen de meiden van VV HSC. Veendam 1894 had er veel werk van gemaakt. Opkomst met muziek vanuit de spelerstunnel. De eerste helft ging over en weer. In de tweede helft was HSC iets sterker en scoorde 2 keer.

P1180283.JPG

Kletsnatte wandelaars tijdens lichtjestocht door wijk Noord
Uitgerekend op deze maandagavond 21 december overheersten flinke plensbuien en een dikke wind. Het slechte weer maakte het voor de wandelaars die meeliepen met de lichtjestocht door Noord er niet makkelijker op maar de 80 wandelaars lieten zich daardoor niet uit het veld slaan. Aanwonenden langs de route haalden extra verlichting uit de kast om de sfeer nog meer te verhogen. Na afloop was er voor de wandelaars koffie en kniepertjes in het Poortgebouw van de NOVO.