Overslaan en naar de inhoud gaan

Maandoverzicht november 2015

Door op woensdag, 30 december, 2015 - 06:00

20151107_ennemaborg midwolda 1.jpg

Samengesteld door Bianca Zijlstra - Kor

Ruim 600 vrijwilligers deden mee aan de natuurwerkdag
In totaal 627 deelnemers deden op 8 novemer mee aan de 15de editie van de Natuurwerkdag. De voorspelde regen weerhield de deelnemers er niet van op 29 locaties aan de slag te gaan in het groen in Groningen. Met het doorzagen van een slagboom, gaven gedeputeerde Henk Staghouwer en voorzitter Albert Rodenboog van Landschapsbeheer Groningen iets voor half elf het officiële startschot voor het grootste vrijwilligersevenement in het groen bij de Vereniging Tuinrecreatie Veendam in het park Borgerswold.

Opbrengst Benefietavond Kiwanis
In november werd bekend dat de benefietavond van Kiwanis die in oktober was gehouden in vanBeresteyn, €13.146 had opgebracht. De avond stond in het teken van jeugdhuis De Sont. De opbrengst kwam o.m. uit een veiling tijdens de feestavond en giften van particulieren en bedrijven.

Oogstdankdienst Protestantse Kerk
In de Protestantse Kerk vond zondag 8 november de jaarlijkse Oogstdankdienst plaats. Het was een mooie en fijne dienst waarin Gospelgroep Rejoice uit Stadskanaal enkele schitterende liederen ten gehore bracht. “We gedenken dan dat de oogst binnen is en willen daarin anderen laten delen”.

20151113_Mantelzorg_DvdMZ-2.jpg

Applaus voor mantelzorgers
Spontaan een middagje eropuit. Het lijkt zo gewoon, maar voor veel mantelzorgers is het niet zo eenvoudig. Zij zorgen namelijk langdurig en intensief voor een naaste. De gemeente Veendam telt zo’n 5000 mantelzorgers. Op dinsdag 10 november werden, tijdens de landelijke Dag van de Mantelzorg, 28 van hen in Veendam met applaus ontvangen op het Raadhuisplein. Na een uitstapje, aangeboden door welzijnsorganisatie Compaen, stonden wethouder Jaap Velema, gemeenteraadsleden en medewerkers van welzijnsorganisatie Compaen klaar om de mantelzorgers toe te juichen. De 28 mantelzorgers hadden zich bij Compaen aangemeld voor het middagje uit, dat Compaen organiseerde om de mantelzorgers wat ontspanning te bieden.

Veenkoloniale Keuningprijs op WP-dag voor Paul Brood
In het Veenkoloniaal Museum werd zondag 8 november tijdens de Winkler Prinsdag, voor de 14e keer de H.J. Keuningprijs uitgereikt. De prijs ging deze keer naar dr. Paul Brood. De H.J. Keuningprijs is de tweejaarlijkse prijs voor personen of instellingen die op basis van fundamenteel onderzoek aspecten van het Veenkoloniale verleden wisten bij te stellen, verdiepen en opnieuw te verbeelden.

Theater 30 Minuten Los
In Theater vanBeresteyn werd zondag 8 november de finale gehouden van het theaterfestival 30 Minuten Los. Theater Hilde Tuijt met de groep Captalent XXL uit Hoogeveen won met het stuk Oorlogszin. Het festival begon met diverse voorrondes waarin 16 groepen streden om een van de in totaal 4 finaleplaatsen.

Sipke Swierstra ontbeet met leerlingen van de Viermaster
De tweede week van november stond in het teken van de week van Het Nationaal Schoolontbijt. Burgemeester Sipke Swierstra ontbeet daarom op woensdagochtend 11 november met leerlingen van OBS De Viermaster. Behalve de burgemeester waren ook wethouders Jaap Velema en Bert Wierenga aanwezig. Samen met 24 leerlingen werd ontbeten in de raadzaal van het gemeentehuis.

IMG_7743.JPG

11 November is de dag...
Druk was het op woensdagavond 11 november in het centrum tijdens Sint Maarten. Niet alleen liep het storm bij de winkels, ook stonden de kinderen in de rij bij het gemeentehuis waar de burgemeester en 2 wethouders de kids stonden op de wachten in de hal van het oude gemeentehuis.

Petra Erents en Rianne Pomp hadden met Sint Maarten weer een kraampje staan met broodjes knakworst en warme chocolademelk. Op een bankje konden de kinderen even lekker pauzeren. Groepjes kinderen met hun begeleiders gingen zo gezellig even met elkaar buurten. Naast de verlichte lampions droegen ook de spotjes bij aan de warme sfeer op de kille avond. Ze waren ook heel blij dat het droog was gebleven.

In Veendam en Wildervank gingen basisschoolleerlingen op bezoek bij ouderen, die genoten van de liedjes, de lampionnen en het gezelschap van de kinderen.

Aankomst Sinterklaas en zijn pieten in Veendam
Op 14 november kwam Sinterklaas aan in Veendam. De goedheiligman liet lang op zich wachten. “Ik zie hem”, riep de burgervader opeens uitbundig. De boot van Sinterklaas kwam steeds dichterbij, waarop Swierstra opgelucht adem haalde. Want die nacht had hij wakker gelegen voor niks. Presentator Mark was blij dat Sinterklaas en zijn gevolg Veendam gevonden hadden. Waarop Sinterklaas op een koelbloedige manier zei: “Dat was niet nodig geweest”.

Zaterdag 28 november was het ook feest voor de kinderen van de voedselbank. 120 kinderen vierden een prachtig Sinterklaasfeest

_MG_8161.jpg

Ondertekening samenwerking 'Geen nood bij brand'
Brandweer Groningen, onderdeel van de Veiligheidsregio Groningen, en Zorggroep Meander ondertekenden vrijdag 20 november de samenwerkingsverklaring ‘Geen Nood Bij Brand!’. Deze nieuwe methode voor veiligheidscontroles in zorgorganisaties werd als eerste in de provincie Groningen toegepast bij het woonservicecentrum Breehorn in Veendam.

Monument voor slachtoffers N33 Veendam
Op 21 februari 2005 verongelukte de 44-jarige Deddie Pot uit Ommelanderwijk op de Geert Veenhuizenweg, vlakbij de oprit naar de N33 op weg naar zijn werk. Op de plaats waar hij om het leven kwam, plaatste zijn vrouw Lida Pot-Rutgers een klein monumentje dat er jaren heeft gestaan. Toen besloten werd om de N33 te verdubbelen, voornamelijk om het aantal slachtoffers wat de weg eiste fors terug te dringen, kon het monumentje niet meer blijven staan. Dat bracht Lida op het idee om elders langs de vernieuwde N33 een plaats te laten reserveren waar alle nabestaanden van verkeersslachtoffers van de N33 konden worden herdacht. Met het idee is ze naar de gemeente Veendam en Rijkswaterstaat gegaan. Er werd een geschikte plaats gevonden bij het talud van de N33 bij Ommelanderwijk.

Eeuwige roem voor Vereniging Tuinrecreatie Veendam
Zaterdag 21 november was Hotel Parkzicht het decor waar de lokale helden van de gemeente Veendam in het zonnetje werden gezet. Dit is een initiatief van de Rabobank, de gemeente Veendam en Compaen, die hiermee de waardering uitdrukken voor het werk van de vrijwilligersorganisaties. Presentatrice Margreet van den Berg was de 'leading lady', die de spits afbeet en de belangstellenden welkom heette. “Jullie zijn allemaal de 'bruggenbouwers' van Veendam”. Daarmee doelde zij alle vrijwilligers mee die in onze gemeente actief zijn. Het was de 10e keer dat de lokale helden in de spotlights stonden.

Jong en oud vergaapten zich aan modellen
Modeltreinen, locomotieven, postauto's, truckmodellen, baggermolens, heftrucks, Lego en Meccano. De jaarlijkse noordelijke Spoor- en Modelbouwdagen trokken grote belangstelling van jong en oud. Jaarlijks trekt dit evenement ruim 2000 bezoekers uit Nederland maar ook uit Duitsland. De enorme beursvloer wordt gevuld met allerlei leuke demonstraties en attracties. Het is de grootste beurs in zijn soort in Noord Nederland die dit jaar voor de 20e keer werd gehouden in de Sorghfliethal.

_MG_8421.jpg

Kleurrijk geheel tijdens Integratiediner Mo(o)i
Al een aantal jaren organiseert de interculturele club Mo(o)i uit Veendam het Integratiediner. Even hing het diner aan een zijden draadje maar met een financiële bijdrage van welzijnsinstelling Compaen lukte het toch. Kleinschaliger van opzet, maar niet minder gezellig en verbindend. Het Integratiediner is een kleurrijk diner. Lekker eten is de basis, maar de achterliggende gedachte is veel groter. Eten en koken speelt in elke cultuur een belangrijke rol. Eten verbindt en er worden kansen benut. Tijdens het Integratiediner werden dan ook weer de heerlijkste gerechten geserveerd. Op de tafels kleurrijke gerechten gemaakt door, en geserveerd aan een kleurrijk gezelschap. Ook burgemeester Sipke Swierstra en wethouder Jaap Velema prikten een vorkje mee.

Lancering MijnGemeenteApp voor Pekela en Veendam
Woensdagmiddag 5 november werd de MijnGemeenteApp gelanceerd voor de gemeenten Pekela en Veendam. Wethouder Jaap van Mannekes van Pekela en burgemeester Sipke Swierstra van Veendam verrichten de officiële starthandeling voor deze App op de gemeentewerf in Veendam. Via de App kunnen inwoners snel en eenvoudig meldingen doen via hun smartphone. De gemeenten Pekela en Veendam willen graag een schone, leefbare en veilige gemeente . Inwoners moeten daarom snel en gemakkelijk meldingen kunnen doen als hen iets opvalt in hun woon- en leefomgeving. Zo zorgen we samen voor een leefbaar, schoon en veilig Pekela en Veendam.

Grote mysterie in de bibliotheek
Terwijl de klanten en medewerkers van de bibliotheek naar huis waren gegaan, kwamen kinderen uit Veendam en omgeving naar de bibliotheek om een groot mysterie op te lossen. Woensdagavond, 25 november vond in de bibliotheek voor de tweede keer een speurtocht in het donker plaats. Wie had het snoepmuseum beroofd en was er vandoor gegaan met peperdure Monegaskische spekkies?