Overslaan en naar de inhoud gaan

Maandoverzicht oktober 2015

Door op dinsdag, 29 december, 2015 - 06:20

+_DSC5189.jpg

Samengesteld door Bianca Zijlstra-Kor

Opening SO-afdeling Margaretha Hardenberg school
Vrijdag 2 oktober was een bijzondere dag voor de SO-afdeling van de Margaretha Hardenberg school. De “nieuwe” locatie werd op deze dag geopend waarbij veel ouders en leerlingen aanwezig waren. De school was vanaf deze dag gevestigde in het gebouw van de SBO Wim Monnerau-school.

Bogdike opende kunst- en cultuurwinkeltje
Bogdike, verantwoordelijk voor de organisatie van diverse culturele activiteiten, huurde vanaf oktober een eigen onderkomen. Namelijk het voormalig postzegelwinkeltje in de Kerkstraat. Het huren van het pand was nodig omdat Bogdike steeds meer ging uitbreiden.

_DSC5365.jpg

Sorghvliet feest met braderie
In verband met het 50-jarig bestaan van Sorghvliet werd zaterdag 3 oktober een feestelijke braderie gehouden. Aan het Skagerrak stonden meer dan 40 kramen met koopjes en andere aanbiedingen. Om voor iedereen wat wils te bieden, konden kinderen zich laten schminken, bellen blazen en was er een ballonnenclown actief. De belangstelling voor de markt was groot.

Op zoek naar een maatschappelijke stage op de Winkler Prins
Een zeer geslaagde avond in de Winkler Prins op dinsdagavond 6 oktober waar de jaarlijkse voorlichtingsavond plaatsvond over de Maatschappelijke Stages (MaS). Hoewel landelijk de MaS was afgeschaft had de Winkler Prins deze opgenomen in het lesplan. Alle derdejaars leerlingen waren daarom voor het schooljaar 2015-2016 op zoek naar een stage plek voor minimaal 30 uur. In twee ronden kregen 430 leerlingen en hun ouders eerst voorlichting over de MaS en brachten aansluitend een bezoek aan de stands.

Bruisende start kinderboekenweek
Op cbs 't Haimstee ging woensdag 7 oktober de kinderboekenweek van start. De kinderen en leerkrachten waren passend bij het thema 'Raar maar waar' verkleed als uitvinders, laboranten, technici, schilders, enzovoort. Een aantal juffen presenteerde op het schoolplein een bruisend 'voorproefje' van de kinderboekenweek door de 'cola-mentos-proef' te demonstreren.

IMG_3480.JPG

Kinderen keken hun oogjes uit bij de Sintcentrale
Het duurde nog een paar weken voor de feestelijke intocht van Sinterklaas en zijn gezelschap Zwarte Pieten in Veendam maar de voorbereidingen waren in oktober al in volle gang. Zondag 11 oktober was er bij de Sintcentrale in het Julianapark open huis. De kleine bezoekertjes keken hun oogjes uit in het verblijf van Sinterklaas waar ze ook even op zijn stoel mochten zitten. Met de pieten die speciaal voor deze gelegenehieid naar Veendam waren overgekomen was het dolle pret. Dansen, zingen op de foto en deelden ze lekkers uit.

Tweede woonhuis van Dekkersnest
Dekkersnest opende in oktober een tweede woonhuis voor jongeren en jongvolwassenen met een verstandelijke beperking. Zij kunnen hier wonen met begeleiding. Dekkersnest verzorgt al jaren dagbesteding, logeer- en vakantieopvang.

Herdenkingsstenen gelegd
Op 13 oktober legde de stichting Herdenkingsstenen Veendam-Wildervank 18 herdenkingsstenen. Dat gebeurde op meerdere locaties in Veendam en Wildervank. Het Veendammer project ter herinnering aan de joden en verzetsstrijders die in de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd, was hiermee voltooid. De herdenkinsstenen werden aangebracht in de bestrating voor huizen waar de slachtoffers in de oorlog woonden.

12194835_540817572732497_6212671086771219188_o.jpg

Palestijnse delegatie op bezoek
Op woensdag 28 oktober bracht een delegatie van burgemeesters en ambtenaren van dertien Palestijnse gemeenten een bezoek aan de gemeente Veendam. Ze werden op het gemeentehuis ontvangen door burgemeester Sipke Swierstra en wethouder Bert Wierenga. Tijdens een lunch met ondernemers uit de gemeente Veendam is een presentatie gehouden over de lokale economische ontwikkeling in Veendam. Na de lunch en de presentatie bracht de delegatie een bezoek aan de firma EA Broekema in Veendam.

Nieuw gebouw voor de Braskörf
OBS De Braskörf verbouwde in de zomervakantie de locatie van de school. In oktober werd een feestelijk inloopmoment georganiseerd voor leerlingen, ouders, opa's en oma's, buren en genodigden.

Boeken voor vluchtelingen
In oktober werd er door de bibliotheek boeken ingezameld voor de vluchtelingen. Vooral boeken met illustraties deden het goed.

Eerste editie Borgerswold Classic
Zondag 25 oktober werd de eerste editie van de Borgerswold Classic gehouden. In totaal gingen 256 toerrijders van start. De Borgerswold Classic is een mountainbike evenement bestaande uit een toertocht in de ochtend en een open mountainbike wedstrijd in de middag met daaraan gekoppeld het Open Groninger MTB Kampioenschap. Het parcours liep door het Veendammer landschap en is uniek in Noord Nederland. De deelnemers konden kiezen uit drie verschillende afstanden: 12,5, 27,5 en 42,5 km. De afstand van de wedstrijd bedroeg 50 km.

Certificaat voor Voedselbank
Voedselbank Veendam Menterwolde kreeg donderdag 22 oktober een certificaat. Maandenlang hadden vrijwilligers er aan gewerkt om alles volgens de richtlijnen van de Voedsel en Warenautoriteit te kunnen laten verlopen. Het harde werken werd beloond want met een eindcijfer van 9,6 konden de vrijwilligers tevreden zijn.