Overslaan en naar de inhoud gaan

Maandoverzicht september 2015

Door op maandag, 28 december, 2015 - 06:00

_MG_6748.jpg

Samengesteld door Bianca Zijlstra - Kor

1000ste boot verwelkomd
Gabi en Owe Paus met hun 4 Franse bulldogs uit het Duitse Aurich waren woensdag met hun boot Renar de 1000ste boot die in de vaarseizoen 2015 Veendam bezocht. Burgemeester Sipke Swierstra verwelkomde Gabi en Owe Paus aan de aanlegplaats Blankensteinkade / Molenstreek met een Veendampakket met onder andere bloemen, een fles wijn in een speciaal voor de gemeente Veendam ontworpen houder, Veendammer handdoek, Veendammer tas, Gronings zakwoordenboek, een toegangskaart voor het Veenkoloniaal Museum en het boekje ‘Toervaart langs het kleinste dorp van Nederland’.

_DSC1209.jpg

Veelzijdige proeferijen op de Pruiverij en Oetmaarkt
Op 5 en 6 september vond de Pruiverij en Oetmaarkt plaats. Het was stichting Bogdike ook dit jaar weer gelukt om door het gehele centrum heen een gevarieerd muziekprogramma samen te stellen. Verder werden de bezoekers verrast door gekke typetjes, steltlopers en andere straattheateracts. Ondanks twee forse regenbuien en behoorlijk wat wind op de zaterdag bleef het toch lekker doorlopen met naar schatting 300 bezoekers. Dat was wel duidelijk minder dan het jaar ervoor. Maar op de zondag met ook de zon er nog bij was het weer een duidelijke topper.

Veendammer bekend ontucht met tientallen kinderen
De politie hield in september een man van 45 uit Veendam aan in een onderzoek naar tientallen zedendelicten: de man zou in Leeuwarden, Drachten, Emmen en Hoogeveen kinderen van speelterreintjes hebben gelokt om ze te betasten.

 

_DSC2076.jpg

Lanceringsparty magazine iN Veendam
Op donderdag 10 september werd het magazine iN Veendam gelanceerd in een druk bezochte theaterzaal van Cultuurcentrum vanBeresteyn. Het magazine is een eigentijds tijdschrift dat 2 keer per jaar verschijnt. Namelijk in maart en september. iN Veendam bestaat uit interviews, reportages en foto-essays over alles dat Veendam te bieden heeft op het gebied van economie, cultuur, historie, uitgaan, sport, mode & lifestyle.

Opnieuw een platenzaak met vinyl lp's
Ondanks de opkomst van de CD, DVD en verschillende muziekdiensten voor het streamen van muziek, kreeg Veendam in 2015 weer een platenzaak met vinyl lp's. De groep liefhebbers voor vinyl (langspeelplaten of lp) wordt alleen maar groter. Nieuwe technologie heeft de liefde voor vinyl nooit kunnen verdrijven uit de harten van de echte muziek liefhebbers. Videotheek Midway kreeg weer een afdeling vinyl met een gevarieerde selectie. O.a. pop, dance, bleus, jazz, country, pop & rock, rock & altenative en meer.

Oud-tennisprofessionals bij TC Veendam
Het was vrijdag 11 september druk bij TC Veendam. Oud professionals Jacco Eltingh en Paul Haarhuis waren uitgenodigd om een aantal clinics en demonstratiewedstrijden te spelen. De jeugd was als eerste aan de beurt. Na een spectaculaire wedstrijd heren dubbel kregen de senioren een clinic van de beide topspelers.

_MG_7106.jpg

Burgemeester gaf startsein Oktobermaand Kindermaand
Burgemeester Sipke Swierstra gaf woensdagmorgen 16 september het startsein voor Oktobermaand Kindermaand op Jenaplanschool In de Manne. Alle burgemeesters in de provincie Groningen bezochten een basisschool in hun gemeente. Dit deden zij in het kader van de burgemeestersactie van “Oktobermaand Kindermaand”.
Burgemeester Sipke Swierstra las het boek “Het nieuwe oude huis” voor aan de groepen 3, 4 en 5 van de school en reikt de eerste informatiekaart van de Oktobermaand Kindermaand uit.

Open Monumentendag
Zaterdag 12 en zondag 13 september vonden de Open Monumentendagen plaats. In Veendam was de Turfcentrale het zenuwcentrum van de Open Monumentendagen. De hier gevestigde ateliers waren open gesteld voor bezichtigingen en er werden demonstraties verzorgd. Veel bekijks trok onder meer de ouderwetse smederij van Fred Bos.

20150918_WP rotonde_094128.jpg

Eigen rotonde voor Winkler Prins
Vrijdagmorgen 18 september was de feestelijke onthulling van de WP rotonde. Op de kruising van de Buitenwoellaan met de Raadsgildenlaan werden, op de aanrijroute naar twee van de vijf locaties, drie Winkler Prins borden geplaatst op de rotonde.

Aandacht voor democratie
Op zaterdag 12 september werd uitgebreid aandacht besteed aan de Dag van de Democratie. Bij en in het gemeentehuis werden tal van festiviteiten georganiseerd. Buiten stond een wens- en klaagmuur opgesteld waar mensen berichten voor de politiek konden achterlaten. Voor de jongeren was er gelegenheid deel te nemen aan pannavoetbal. In het gemeentehuis waren er rondleidingen en konden bezoekers speeddaten met politici.

Archief SC Veendam ondergebracht bij de gemeente Veendam
Het volledige archief van voetbalclub SC Veendam werd in september ondergebracht bij de gemeente Veendam. Op 29 oktober 2013 heeft het college van burgemeester en wethouders besloten om de inventaris van de SC Veendam aan te schaffen. Hier hoorde ook het archief van de voetbalclub bij. Na bewerking is het archief volledig overgebracht naar de gemeente Veendam en is het toegankelijk voor inwoners of andere belangstellenden.

Veendam gaf in 2015 gul aan KWF
In 2015 werd gul gegeven aan KWF Kankerbestrijding. In totaal werd € 11648,58 opgehaald.

_DSC3678.jpg

Jaren 50 herleefden tijdens Bog & Roll
Petticoats, vetkuiven, hotdogs en suikerspinnen. Zaterdag 19 september swingde het er flink op los op het Museumplein tijdens de eerste editie van Bog & Roll. Een initiatief van Mister rock & roll himself Everhard Sprik en stichting Bogdike. Met heerlijk nazomer weer was het genieten van de optredens van Bigsby Rocketeers, Gold Diggin’Papa en 44 Skadedown. Tijdens de pauzes nog meer rock & roll met de DJ At Koning met zijn At's Crazy Record Hop en waren er dansdemo’s door Let’s Swing. Op het Museumplein was verder een plek ingeruimd waar mooie oldtimers uit die periode stonden te glimmen in de zon. En was er een jaren 50 markt met een kapper, candy, kleding en muziek. De bebaarde “Singing Barber Bigsby” was uit de tijd meegereisd voor de juiste haircut.

Voorwaarts viert 95-jarig bestaan
Harmonieorkest Voorwaarts Veendam gaf zaterdag 19 september samen met Erwin de Vries een concert om het 95-jarig bestaan van de vereniging te vieren. In cultuurcentrum vanBeresteyn verzorgden de orkestleden samen met de zanger een aangename avond met mooie en afwisselende muziek.

Aletta Jacobsprijs voor Stienen
De Aletta Jacobsprijs 2016 werd in september toegekend aan drs. Petra Stienen. Ze krijg de prijs vanwege haar vermogen de van vrouwen, binnen en buiten Nederland, via haar werk door te geven en te versterken. Bovendien weet zij het onderwerp 'de rol van vrouwen' in een hedendaags en internationaal perspectief te stellen.

IMG_7578_2.jpg

Sipke Swierstra herbenoemd als waarnemend burgemeester
De commissaris van de Koning Max van den Berg herbenoemde in september, na een positief advies van de fractievoorzitters van de gemeente Veendam, de heer Sipke Swierstra (VVD) als waarnemend burgemeester van Veendam.

_DSC4714.jpg

Viering 50 jarig Sorghvliet
De feestelijkheden rond de viering Sorghvliet 50 jaar gingen zaterdagmiddag 26 september van start met BMX clinic door Martijn Matthezing op de parkeerplaats van de RDW.
The Clan Mac Beth Pipe Band uit Groningen zorgde voor de muzikale omlijsting in het winkelcentrum Dukdalf. Op 29 september was het precies 50 jaar geleden dat de eerste bewoners van de wijk Sorghvliet de huissleutels kregen. Dit was aanleiding voor een officiële en feestelijke ceremonie waarvoor een hoofdrol was weg gelegd voor de eerste bewoonster van de wijk, mevrouw Ina Levering, wethouder Jaap Velema van de gemeente en Johan Krul, directeur van Acantus. Zij plaatsten een zogenaamde tijdscapsule met informatie over de wijk en zijn ontwikkeling. De tijdscapsule mag pas over 50 jaar weer geopend worden.

Streektaalmanifestatie in trek
De streektaalmanifestatie trok zaterdag 26 september veel publiek. De belangstellenden maakten een rondgang langs vijf leegstaande panden in het centrum, waar werd opgetreden door Groningstalige artiesten. Met de manifestatie werden de leegstaande panden weer eens positief onder de aandacht gebracht. Er waren bijdragen van in totaal 24 muzikanten, verhalenvertellers, dichters en zelfs een buikdansgroep. Overal was de toegang gratis.