Overslaan en naar de inhoud gaan

Maandoverzicht juli 2015

Door op zaterdag, 26 december, 2015 - 06:34

IMG_6476.JPG

Samengesteld door Bianca Zijlstra - Kor

Gemeentemedaille voor marktmeester Henk Bolman
Burgemeester Sipke Swierstra reikte vrijdagmiddag 3 juli de gemeentemedaille van Veendam uit aan Henk Bolman uit Veendam. Dit gebeurde in het gemeentehuis van Veendam. De heer Bolman is veertig jaar de drijvende kracht achter de jaarlijkse Bloemen- en Tuinmarkt geweest. Op 2 mei 2015 was het de laatste keer dat hij de organisatie op zich nam. Bolman stopte met het organiseren van de Bloemen- en Tuinmarkt. Op 1 mei 2015 werd de heer Bolman 85 jaar.

Tentoonstelling '75 Toppers'
Zondag 5 juli werd de tentoonstelling '75 Toppers' geopend. Conservator Elise van Ditmars koos hiervoor uit eigen collectie van het museum 75 intrigerende werken. Op de openingsdag konden belangstellenden hun eigen topstukken gratis laten taxeren. Hier werd gretig gebruik van gemaakt. Het meest indrukwekkende item dat de taxateurs in handen kregen, was een zilveren theepot uit de 18e eeuw.

_MG_4876B.jpg

Zomereditie Night of the Guitars Museumplein
Het neusje van de zalm had zich zaterdag 4 juli verzameld voor de jaarlijkse zomereditie van Night of the Guitars op het Museumplein. Nog nooit was het zo warm tijdens een zomereditie van het evenement. Stichting Bogdike had extra maatregelen genomen in verband met de aangekondigde hitte maar problemen deden zich niet voor.
Dijken van hits volgden elkaar in razend tempo op. Met naast de hits van o.a. The Rolling Stones, Mike Oldfield, Golden Earing en de Cream kwam er ook een drietal tributes voorbij. De eerste werd opgedragen aan de overleden BB King (The thrill is gone) en ook Blizzards (Window of my eyes) en Pink Floyd (Dark side of the moon) kwamen aan bod. Saxofonist Steven Dik stal de show door tijdens de solopartij in 'Hit me with your rythmstick', spelend op een 100 jaar oude sax ,het podium te verlaten en verkoeling te zoeken in het water

500ste bootje
De 500ste boot van 2015 voer op woensdag 15 juli Veendam binnen. Burgemeester Sipke Swierstra verwelkomde, samen met 'Veendammer van het jaar' Ina Wei de opvarenden, de familie De Heer, met een presentje namens de gemeente. De opvarenden werden welkom geheten in de haven aan de Molenstreek.

IMG_0014.JPG

Opknapbeurt ontmoetingsplek Dokstaine Havenbuurt
Met het bevestigen van de naam Dokstaine op een stenen zitmuurtje door Fred Bos van Kunstsmederij Bos werd de laatste hand gelegd aan een opknapbeurt van de ontmoetingsplek Dokstaine op de hoek van het Beneden Oosterdiep en Havenstraat. In de jaren ’90 werd het kunstwerk Dokstaine geplaatst als ontmoetingsplek voor de jeugd. De houten constructie bestond uit spanten van de oude bibliotheek in de Kerkstraat. Door houtrot en een aantal brandjes was de constructie zodanig verslechterd dat herstel niet meer mogelijk was en is het eind 2011 gesloopt. Sindsdien stonden de restanten, bestaande uit een aantal stenen muurtjes en een molensteen, er verloederd bij. Desondanks werd het nog steeds gebruikt als ontmoetingsplek en rustplaats voor fietsers en wandelaars. Het Wijk- en Buurtbeheer Centrum Veendam (WBCV) zette zich in voor het opknappen van de Dokstaine.

Uilen spotten tijdens de Vakantiemarkt
Onder een stralend zonnetje en heerlijk terrasweer ging maandag 20 juli de eerste editie van de drie Vakantiemarkten van start. Als vanouds was het weer een gezellige Vakantiemarkt. Het was een markt van weer oude bekenden zien. Een praatje maken langs de 4 kilometer lange kramenlint, of om op een van de circa 20 terrassen er even bij komen zitten. De kooplui boden hun zeer uiteenlopend waar weer aan, en voor een ieder was er wel het spreekwoordelijke “spekkie voor het bekkie”. Het kwam wat later op gang, en het werd ook eerder rustiger. Maar tussenliggend was het ook meteen goed. Veel bekijks trokken de uilen van Valkerij in Vogelvlucht uit Erm. Er waren 3 actieve mensen van de valkerij aanwezig met ondersteuning van een aantal leden. Te bezichtigen was een Sneeuwuil van 8 weken oud, een Afrikaanse Oehoe van 6 weken, een Europese Oehoe van 15 maanden en een Kerkuil van 12 weken.
De tweede vakantiemarkt verliep heel anders. Het beeld werd gedomineerd door paraplu's en de publieke belangstelling was een stuk minder door het slechte weer. Door de regen kwam een aantal kooplieden niet opdagen en dus was het warenaanbod minder dan gebruikelijk.

Mark en Belinda met de wethouders-00.JPG

Opening 't Veenhuus onder veel belangstelling
Na een grote verbouwing van de voormalige openbare bibliotheek, Veenlustplein 16, opende 't Veenhuus haar deuren. Op 24 juli werd er groots uitgepakt om de nieuwe onderneming onder de aandacht te brengen van het winkelend publiek. Er was een rode loper uitgerold, voor de kinderen was een springkussen opgebouwd en een enthousiaste presentator speelde het Rad van Fortuin.

Summerfun
Summerfun had ook in 2015 weer leuke activiteiten op het programma staan. Zo konden de kinderen o.a. meedoen met kano bij watersportvereniging (wsv) Langebosch, de Spekkie en Sproet speurtocht in de Bibliotheek, Levend Ganzenbord voor het hele gezin in Borgerwold, vissen, bingo, meidenavond en nog veel meer activiteiten. In totaal deden 110 kinderen dit jaar mee aan Summerfun. Op 21 juli werd er een workshop Zelfportret schilderen gegeven. Mooi resultaat, wat een gelijkenissen en wat een talent loopt er rond.