Overslaan en naar de inhoud gaan

Maandoverzicht juni 2015

Door op vrijdag, 25 december, 2015 - 06:37

IMG_7466.JPG

Samengesteld door Bianca Zijlstra - Kor

Uitdeelpunt Eerste Hulp gegroeid en uitgebreid naar 6 beheerders en 1540 leden
In november 2013 werd op Facebook Uitdeelpunt Eerste Hulp online gezet. Wat begon met twee beheerders en weinig leden is uitgegroeid tot 6 beheerders en 1540 aangesloten leden – ondersteuners. De beheerders zitten in Hoogezand, Beerta, Bellingwolde, Oude en Nieuwe Pekela, Muntendam, Veendam en in Winschoten. De 1540 leden zijn geheel over de provincie Groningen verspreid, en in de kop van Drenthe. Jannie Orsel heeft de site opgericht, en is de hoofdbeheerder. Zij stuurt de 6 beheerders aan. Ieder beheerder heeft zijn eigen dorp en omgeving. Zijn er bijvoorbeeld hulpoproepen in Winschoten of in Pekela, neemt de beheerder daar contact op met de hulpzoekende.

Feestelijke afsluiting buurtvernieuwing omgeving Gerbrandystraat
De omgeving Gerbrandystraat in Veendam Noord kreeg in juni een integrale kwaliteitsimpuls. De Troelstrastraat, Gerbrandystraat, Dr. Bosstraat, Schaperstraat, Cort van der Lindenstraat en de noordzijde van de Meezenbroekstraat werden vernieuwd. Zo knapte Acantus de huurwoningen op, achterpaden werden opgeknapt en van verlichting voorzien en schuttingen werden vervangen. De gemeente richtte de openbare ruimte opnieuw in en de riolering werd vernieuwd. Ook werd er in de woonstraten éénrichtingsverkeer ingevoerd. Donderdagmiddag 4 juni werd de buurtvernieuwing van de omgeving Gerbrandystraat in Veendam Noord samen met de bewoners feestelijk afgesloten. De afsluiting was aan de Cort van der Lindenstraat in aanwezigheid van wijkwethouder Bert Wierenga, medewerkers Acantus, het wijkteam en sociale team.

Rolf Helder droeg stokje over aan Dirk Klamer
Rolf Helder droeg in juni als ChristenUnie raadslid in Veendam het stokje over aan Dirk Klamer. Rolf zat sinds maart 2008 in de gemeenteraad van Veendam en was bij de verkiezingen van 2010 en 2014 lijsttrekker voor de ChristenUnie. De ChristenUnie is Rolf dankbaar voor het werk dat hij heeft gedaan als raadslid. Rolf wilde als steunfractielid en commissielid actief blijven. Op de ledenvergadering van de ChristenUnie op 27 mei werd Dirk Klamer (45) benoemd tot opvolger. Sinds 2003 is hij lid van de steunfractie van de ChristenUnie. De ChristenUnie maakte zonder eigen wethouder deel uit van de coalitie, samen met GemeenteBelangen, CDA, VVD en D66.

20150622_Stichting_Ambulance_Wens_Nederland_04-v2-kl.jpg

Primeur: krant Stichting Ambulance Wens Nederland
De eerste officiële krant voor Stichting Ambulance Wens Nederland werd geboren! En Veendam had de primeur. De krant werd in de week van 22 juni huis-aan-huis in Veendam en omstreken bezorgd. Stichting Ambulance Wens vervult kosteloos de laatste wens van niet mobiele terminale patienten. Al geruime tijd liep Stravos Grafisch Ontwerp met het idee, een krant uit te geven voor de Stichting, met als doel de naamsbekendheid van deze stichting te vergroten. Een krant met informatie over de Stichting en met verhalen van patiënten en nabestaanden.

Winkler Prins hing ook dit jaar de vlag uit
Directie en medewerkers van Winkler Prins, konden wederom zonnige voorlopige resultaten presenteren: 94,7 % van de leerlingen behaalde het diploma (verwacht percentage na herkansing). Het slagingspercentage lag op het gebruikelijke hoge niveau van voorgaande jaren (in 2014 was dit 95,3%). De goede resultaten waren te danken aan de grote inzet van de leerlingen en hun docenten én het ingezette beleid om leerlingen beter voor te bereiden op de verzwaarde exameneisen (bijv. intensieve examentrainingen).

Buitenspeeldag 2015
Maar liefst vier wijken deden in 2015 mee met de nationale buitenspeeldag op 10 juni. Veendam-Noord had een spellencircuit bedacht, Buitenwoel koos FitKidz als thema, bij Veendam-Centrum stond meespeeltheater op het programma en in Woellust combineerden ze stoepkrijten en skelterrijden met een remwegdemonstratie in het kader van de verkeersweek. Kinderen van alle leeftijden hadden een heerlijke middag want de zon scheen ook nog eens volop.

Erfgoededucatie
Jaap Velema, wethouder, kreeg op 8 juni het eerste exemplaar uitgereikt van de projectmap 'Erfgoedschatten van Veendam'. Dit gebeurde in de Wim Monnereau-school, één van de zeven deelnemende basisscholen. De andere waren Noorderbreedte, De Sleutel, Ommewending, 't Haimstee, De Kern en In de Manne. Het erfgoededucatieproject werd opgezet door Erfgoedpartners en CultuurClick Groningen in samenwerking met de scholen. Leerlingen van 4 tot 12 jaar maken via het project gedurende hun schoolloopbaan kennis met het lokale culturele erfgoed. Dit gebeurd door lessen op school en op locatie waarbij aansluiting op de kerndoelen van het onderwijs. De erfgoedlessen zijn dus niet extra maar vervangen e normale lesssen.

20150614WP_project_bieb_1.JPG

Techniek van Winkler Prins zorgde voor muziek in vanBeresteyn
“Muziek is ook techniek!”, aldus Bertine Beugels, teamleider bij Muziek-, Dans- en Theaterschool (MDT) Veendam. In het kader 10 jaar vanBeresteyn! zocht de MDT naar een ludieke activiteit met een educatief karakter. Zo ontstond een samenwerking met de techniek afdeling van Winkler Prins. Leerlingen en docenten van de deelschool basis/ kader hadden in de afgelopen weken aluminium platen geknipt, gebogen en gespoten. Het resultaat? Een piano die niet met de handen, maar met de voeten bespeeld moet worden.
Het idee achter de muzikale trap was bedoeld ook om de route naar de MDT letterlijk en figuurlijk aantrekkelijker en bekender te maken. Het bleek dat veel Veendammers niet weten dat er na de bibliotheek nog een trap naar boven loopt naar de etage waar gedanst, toneelgespeeld en gemusiceerd kan worden. Daarnaast is de muziektrap een extra stimulans om de trap te nemen en niet met de lift naar boven te gaan.

Jong en oud aanwezig bij de Bogdike Goocheldag
Hocus pocus pilatus pas, ik wou dat er geen regen meer was! Die truc lukte deels niet zaterdagmiddag 13 juni. Maar de buien weerhielden de goochelaars niet het centrum in te trekken en onder luifels en in het overdekte gedeelte jong en oud te doen verbazen met goocheltrucs, magische shows en onvoorstelbare acts. Enkele reacties van de toeschouwers: ‘Ze 'bedonderen' je waar je bijstaat!’ en 'Niet te filmen dit´. Ze waren er weer allemaal, vijfvoudig ‘Nederlands Kampioen Goochelen voor kinderen’ Hilbert Geerling en de gerenommeerde goochelaars Jasper Oberon, Quintus van Amstel, John Negenkerken, John Anders, Leonard, Peter Woerde en Jordi. Na afloop kregen de winnaars van de zoektocht naar de goochelattributen in de etalages nog een mini-workshop in vanBeresteyn.

Kiosk De Versnapering geopend door Schmaal
Wethouder Henk Jan Schmaal opende donderdag 18 juni officieel kiosk De Versnapering in Borgerswold. De gemeente had een overeenkomst gesloten met een nieuwe pachter. Hiermee werd een nieuwe impuls gegeven aan het Toeristisch Informatie Centrum in Borgerswold.

Mijlpaal voor herinrichting westelijk deel centrumgebied
Gedeputeerde Eeko Eikenaar, wethouder Henk Jan Schmaal en ontwikkelaar Erik Zwanenburg gaven vrijdag 19 juni het officiële startsein voor de aanleg van de parkeerplaats aan de J.G. Pinksterstraat. De werkzaamheden waren onderdeel van het plan “Herontwikkeling Westelijk Centrumgebied Veendam.”

Afsluiting jubileumjaar vanBeresteyn goed bezocht
Zaterdagavond 20 juni sloot vanBeresteyn het jubileumjaar af met een gratis toegankelijk Openlucht Midzomer Promsconcert. Medewerking werd verleend door het Veenkoloniaal Symfonie Orkest, Ellen ten Damme, de Troebadoers, Gerry Wolthof, Irene Wilkens en Marianne van der Velde. Voorafgaand aan het avondprogramma werd overdag voor de eerste keer ‘Veendam VolKoren’ georganiseerd. In het centrum traden op verschillende plekken koren uit de omgeving op. Ook de Winkler Prins Harmonie en Voorwaarts in Veendam waren te zien en te beluisteren.

IMG_1463.JPG

Eerste Vakantie Doeboek van Summerfun overhandigd
Al 15 jaar organiseert Summerfun van welzijnsstichting Compaen tijdens de zomervakanties allerlei leuke activiteiten voor kinderen van 6 t/m 14 jaar. Inmiddels, 15 jaar verder, helpen de deelnemende kinderen van toen nu mee als begeleider. Niet alleen tijdens de zomervakantie worden er activiteiten georganiseerd, maar ook op andere momenten en in andere vakanties. Als een cadeautje werd het 15 jarige bestaan voor leerlingen van de basisscholen met een Vakantie Doeboek gevierd. Het doeboek werd gemaakt door Summerfun en Centrum Jeugd en Gezin. Woensdagmiddag 24 juni werd in de bibliotheek het eerste exemplaar door goochelaar Marc Luijben uitgereikt. Het boek werd in samenwerking met coördinatrice Bijka Scholtens van Summerfun, coördinatrice Arlette Julsing van Centrum voor Jeugd en Gezin en door stagiaire Valerie Hutten samengesteld. Het eerste exemplaar mocht door Marc Luijben aan Valerie worden uitgedeeld.

Tweede verhalenbank in Veendam
Wethouder Jaap Velema onthulde maandag 22 juni de tweede verhalenbank (social sofa). Deze bank was ontworpen op basis van tekeningen van leerlingen van groep 7 van de Mgr. Bekkerschool. De eerste verhalenbank staat op het Museumplein.

Drukke sprookjesdag in het centrum
Enorm druk was het zaterdag 27 juni in het centrum van Veendam waar stichting Bogdike, Summerfun en Hoi Pippeloi de Sprookjesdag organiseerden. Gezamenlijk konden ze terug kijken op een bijzonder geslaagde dag!

Winkler Prins sloot trots schooljaar 2014/ 2015 af
Het verwachte slagingspercentage van 94,5% van Winkler Prins Veendam werd in 2015 overtroffen: 96,1% van de leerlingen behaalden hun diploma.
Na het Centraal Examen II waren 22 leerlingen alsnog geslaagd. Naast de leerlingen die examen deden in de richting vmbo kader/ basis, mavo, havo of vwo, waren er ook 14 leerlingen die met een certificaat de praktijkschool verlieten. Woensdag 24 juni was de uitreiking van de certificaten aan de leerlingen die de praktijkschool verlieten. De leerlingen en hun ouders hadden zich verzameld in de kantine van de school aan het Jan Salwaplein. Deelschooldirecteur Alie Stuut vertelde de leerlingen die afscheid namen van de school, dat ze konden vertrekken door de zijdeur, want ze gingen immers toch weg...

Benefietavond brengt € 700,- op voor stichting Ambulance Wens
Vrijdag 26 juni was het zover. De benefietavond voor Stichting Ambulance Wens op Het Perron. Veel regionale artiesten traden belangeloos op om geld in te zamelen voor dit goede doel. Voo € 2,00 was je verzekerd van een gezellige avond vol met muziek. De opbrengst van de avond was € 700,00!

Henk Grol de beste op Europese Spelen
Judoka Henk Grol won zaterdag 27 juni de Europese Spelen in Baku gewonnen in de klasse tot 100 kilogram.