Overslaan en naar de inhoud gaan

Maandoverzicht mei 2015

Door op donderdag, 24 december, 2015 - 06:17

_MG_1966.jpg

Samengesteld door Bianca Zijlstra - Kor

Sportwijk Veendam Noord officieel van start
Zaterdagochtend 2 mei werd Sportwijk Veendam Noord officieel geopend met verschillende activiteiten voor jong en oud in en rondom gymzaal De Hoogkamp. Zo was er ouder- kind gymnastiek, bootcamp, mountainbiken of sportief wandelen.

Rustige start van jaarlijkse bloemenmarkt
Zaterdag 2 mei werd in het centrum de jaarlijkse bloemenmarkt gehouden. De ochtend begon rustig maar naarmate de dag vorderde kwamen er toch vele bezoekers op af.

Een groep van twintig Canadezen van de partnergemeente Kelowna was in Veendam om te herdenken en te vieren dat Nederland 70 jaar geleden werd bevrijd. Aan het hoofd van de delegatie stond de burgemeester van Kelowna, Colin Basran. Ook drie veteranen maakten deel uit van de delegatie uit Kelowna.

Bevrijdingsdag
Het noodweer zorgde op Bevrijdingsdag voor heel wat overlast. Hagelstenen van wel 2 cm. doorsnee en de straten stonden blank.

Rond 19.15 uur nam burgemeester Sipke Swierstra, samen met de Canadese delegatie, het Vrijheidsvuur in ontvangst van Atletiekclub Veendam. De overhandiging vond plaats bij het oorlogsmonument bij de PKN-kerk aan het Kerkplein in Veendam. Atletiekclub Veendam deed mee aan de Bevrijdingsvuurestafette-. De Bevrijdingsvuurestafette (BVE) is een jaarlijks terugkerend evenement waarbij de start plaatsvindt in Wageningen, Stad der Bevrijding.

Tijdens het Farewell diner voor de veteranen in hotel Parkzicht reikte burgemeester Sipke Swierstra twee gemeentemedailles uit aan de stichtingen Kelowna - Veendam Sister City Association en Veendam - Kelowna. Deze stichtingen waren vooraf niet van deze uitreiking op de hoogte gesteld en tot op het laatste moment was het een verrassing.

IMG_7048.JPG

Eerste geplaatste herdenkingstenen van weggevoerde Joods inwoners onthuld
Ter nagedachtenis aan de ruim 170 Joodse inwoners werden op maandag 4 mei door de Stichting Herdenkingsstenen Veendam-Wildervank de eerste 18 gedenkstenen voor de voormalige woonhuizen van de omgekomen inwoners gelegd. Maandagmiddag werden de kleine monumentjes door nabestaanden onthuld. Met drie oldtimer reisbussen werd met burgemeester Sipke Swierstra en wethouder André Hammenga, samen met basisschool leerlingen, de eerste locatie aan de Nijverheidskade bezocht, het voormalige kantoor van Wortman. En werden ook de namen van de familie Van Delft-Van Emden onthult. Na de toespraken met het leggen van bloemen werd met twee bussen de reis naar de overige zes locaties voorgezet.

Openluchtbioscoop voor 10-jarig bestaan vanBeresteyn
Op zaterdag 9 mei was er een openluchtbioscoop ingericht op het Museumplein. 's Middags konden de kinderen gratis genieten van Astrix en Obelix en de Romeinse Lusthof.

Sponsorloop C.B.S. 't Haimstee goed voor €2850,-
Op 21 april vond er een sponsorloop op C.B.S.’t Haimstee plaats. De leerlingen van de basisschool renden zo veel mogelijk rondjes om daar mee geld op te halen voor twee goede doelen. De groepen 1 t/m 5 renden rondjes op het schoolplein, de groepen 6 t/m 8 renden rondjes om de school heen. Er werd in totaal een bedrag van €2850,- opgehaald! In mei werd bekend dat de helft van de opbrengst van de sponsorloop ten goede kwam aan de Christelijke organisatie World Servants. Drie oud-leerlingen van ‘t Haimstee ging met World Servants naar Cotoca in Bolivia. In Cotoca zijn twee scholen, met elk 650 leerlingen. Samen deelden ze een gebouw met slechts twaalf klaslokalen. Omdat de kleuters in een oude bergruimte en buiten les kregen, had World Servants het plan twee extra lokalen te bouwen. De andere helft van de opbrengst ging naar de adoptiekinderen van de school. Plan werkt aan duurzame armoedebestrijding en een beter leven voor kinderen in ontwikkelingslanden, met speciale aandacht voor gelijke rechten en kansen voor meisjes.

IMG_7718.JPG

Voorrondes Nederlands kampioenschap slowbiking
Wie kan er het allerlangzaamst fietsen? Om dat uit te maken, organiseerde de gemeente samen met slowbiking een van de voorrondes van het eerste open Nederlands kampioenschap slowbiking. Dit vond zaterdag 23 mei plaats op het Veenlustplein. Slowbiking is ontwikkeld door de Nederlandse kunstenaar Kaspar König. Hij kwam in 2006 op het idee toen hij aan een kunstacacemie in Peking werd gevraagd mee te doen aan een wedstrijdje langzaam fietsen. Hij eindigde als tweede en won een pak melk. König ontwikkelde het huidige laagdrempelige concept met improviserende muzikanten een scheidsrechter die commentaar levert.

Lentedagen opvallend in trek
De lentedagen in het Borgerswold bracht tijdens Pinksteren bijna 5000 belangstellenden op de been. Onder prima weersomstandigheden was het zowel zondag als maandag doorlopend druk. Voor iedereen was er veel te zien en vooral te doen. Ook de kinderen kwamen uitgebreid aan hun trekken. Voor hen waren er verhalenvertellers, springkussens, waterballen en een mini verkeerspark. De belangstelling van de volwassenen ging vooral uit naar live muziek, het flyboarden, demonstraties van oude dorsmachines, tractoren en zelfs koe melken.

Flower Power festival
In de provincie wordt heel veel muziek gemaakt en dat werd zaterdag 30 mei nog maar eens weer duidelijk tijdens het Flower Power festival in het centrum.

Singer/songwriters, rock bands, rythm and blues vertolkers, Indierock, folkgroepen: heel veel mensen maken muziek als hobby. Probleem daarbij is altijd, dat na maanden oefenen in de oefenruimte mensen hun muziek wel eens willen presenteren. En hoe prachtig iedereen ook haar of zijn best doet.... het is buitengewoon lastig een podium te vinden waar je je als beginnende muzikant of act kan presenteren. Ook heb je vaak geen flauw benul of de muziek die jij maakt door mensen leuk wordt gevonden!

In Veendam kregen ze van stichting Bogdike een podium en zo’n 50 bands verdeeld over 8 podia vertoonden er hun muzikale kunsten. En ze kwamen niet alleen uit onze provincie, ook uit de rest van het land reisden ze graag voor een optreden naar Veendam.

P1100309.JPG
Monumentale bomen gekapt
Drie monumentale bomen tussen het Veenlustplein en het Raadhuisplein in het centrum werden in de maand mei gekapt. Bij inspectie, als onderdeel van het regulier groenbeheer, bleek dat de bomen in een slechte conditie verkeerden. De veiligheid van de gebruikers van beide pleinen kon hierdoor niet meer worden gegarandeerd, zoals de gemeente constateerde.

Gemeenteraad bezocht HUSA Logistics
Op 29 mei legde de Gemeenteraad van Veendam een bedrijfsbezoek af bij HUSA Logistics (voorheen IMS) in Veendam. Na eOen presentatie in de raadszaal door dhr. F.Fokkens (General manager van HUSA) en M.Koster (Supply chain manager en operations) werd er een rondleiding georganiseerd over het uitgestrekte bedrijven terrein van 24 hectare bij HUSA logistics aan de Spoorhavenweg 17 in Veendam.

Ben Stellingwerf wint Valkema Parkstadloop
Ben Stellingwerf won zondag 31 mei de 10 kilometer lange Valkema Parkstadloop. De atleet uit Onderdendam kwam binnen in een tijd van 32.33 minuten. Al vroeg nam hij de leiding. Bij de dames ging de winst naar Sanne Tamminga van de organiserende vereniging SV Veendam Atletiek in 39.13 minuten.

Prijswinnaars zwembad Tropiqua
Wethouder Henk Jan Schmaal maakte zondag 31 mei de winnaars bekend van de prijsvraag rondom de renovatie van Tropiqua. Bezoekers een formulier een gok doen hoeveel nieuwe perrontegels er in het zwembad waren gelegd. In totaal waren er 16.546 tegels opnieuw gelegd rondom het wedstrijdbad en subtropisch bad. Hiermee voldoet Tropiqua ruim aan de gestelde stroefheidseisen. Ook de geluidsinstallatie werd vervangen. Zo'n 250 bezoekers deden mee aan de prijsvraag. De hoofdprijzen waren een 25-badenkaart en 4 keer een 12-badenkaart.