Overslaan en naar de inhoud gaan

Maandoverzicht april 2015

Door op woensdag, 23 december, 2015 - 06:03

20150410_Ubbo_Emmius_Veendam_Foto_3.jpg

Samengesteld door Bianca Zijlstra - Kor

Acties Ubbo Emmius bracht € 2300,- op
Vanaf het begin van schooljaar 2014/ 2015 werd er op Ubbo Emmius actie gevoerd door de World Servants voor het bouwen van klaslokalen voor een basisschool in het dorp Cotoca in Bolivia. Drie oud-leerlingen van de school namen hierin het voortouw. Uiteindelijk werd er, door diverse acties, in totaal maar liefst € 2300,- ingezameld door de leerlingen voor de kinderen van Cocota.

VVV Veenkoloniën lanceert tweede editie recreatiekrant
Wethouder Henk-Jan Schmaal heeft donderdag 2 april in de aanwezigheid van diverse toeristische ondernemers en organisatoren uit de Veenkoloniën de nieuwe editie van de gratis recreatiekrant voor de Veenkoloniën ontvangen. Hij ontving deze uit handen van Jan Starke, directeur van het Huis voor de Kunst in Veendam. Deze schreef, op uitnodiging van de VVV, het voorwoord voor de krant. Dit vanwege zijn inzet om Veendam landelijk en internationaal op de kaart te zetten.

25-jarig bestaan WP
In de laatste week van maart en aan het begin van april was het elke dag feest voor de leerlingen van de Winkler Prins praktijkschool. Zij vierden het 25-jarig bestaan van hun school onder andere met circusacts, een rommelmarkt en een bezoek aan de dierentuin.

Vrolijk Pasen in Borgerswold
In het Borgerswold waren op Tweede Paasdag diverse leuke activiteiten georganiseerd. Voor jong en oud was er de hele dag wel wat te beleven. Zo kon het publiek broodjes bakken bij Scouting Veendam, gratis midgetgolf spelen op de baan bij de Borgerswoldhoeve, in bootjes varen bij Watersportcentre Veendam en ponyrijden bij manage Lipizza.

sized_IMG_4428.JPG

Bluesband The Brinklz groot succes
Zondag 12 april om 16.00 uur trapte bluesband The Brinklz af in Het Perron in Veendam. Het optreden stond eerst gepland op vrijdagavond 10 april om 20.00 uur, maar vanwege andere muzikale evenementen in het centrum van Veendam was Het Perron genoodzaakt om het optreden te verzetten om alle blues- liefhebbers de gelegenheid te geven om hun volledige aandacht aan The Brinklz te geven. Deze zondag kon men volop kunnen genieten van blues met een swing! The Brinklz wisten met hun blues de voetjes van de vloer te krijgen. Het optreden stond gepland tot 19.00 uur, maar vanwege de gezelligheid waren de laatste noten pas om 19.45 uur te horen.

Uitbreiding aantal buurtconcierges
Acantus zette vanaf april 2015 in alle regio’s van het werkgebied buurtconciërges in. In april 2014 waren de eerste twee buurtconciërges als proef gestart in Pekela, Delfzijl, Winschoten en een aantal dorpen in Oldambt. Door de goede ervaringen was de pilot met een jaar verlengd en kwamen er twee buurtconciërges bij. In alle gemeenten waar Acantus woningen heeft, zouden de buurtconciërges in verschillende wijken actief zijn.
De buurtconciërges vormen de ogen en oren in de wijk en leveren samen met de bewoners een bijdrage aan een goed leefklimaat in de wijk. De vier medewerkers van Acantus praten met en luisteren naar bewoners, helpen of ondersteunen bij kleine klachten, houden toezicht op de naleving van (gedrags)regels en onderhouden contact met het (sociaal) wijkteam, de wijkagent en het meldpunt overlast.

Veenkoloniaal Podium laat Veendammer muziektalent stralen
Woensdagavond 8 april kwamen tal van bands, solisten en duo’s af op de oproep voor een kort optreden in de foyer. Het werd een gevarieerde avond met allerlei verschillende muziekstijlen. De insteek was een podium te bieden voor iedereen die voor publiek wilde optreden. Jong talent, ouder talent, rock- en roll, Groningstalig, het kwam allemaal voorbij.

Erotische bingo slaat aan
Bijna 100 vrouwen uit de hele regio kwamen 9 april naar de Status Bar voor de allereerste erotische bingo van de Parkstad. Het werd een onvergetelijke avond.

 

IMG_5561.JPG

EHBO Veendam huldigt 7 jubilarissen
Voorzitter Bram Mulder van de EHBO Veendam zette maar liefst 7 jubilarissen in het zonnetje. In de geschiedenis van de Veendammer EHBO vereniging was dit voor het eerst. Eerdere keren waren het er twee, en hooguit drie jubilarissen in één keer. De jubilarissen zijn tijdens de jaarvergadering gehuldigd. Ook een unicum zijn de 3 leden tegelijk met hun 40 jarig lidmaatschap.

Projectweek Winkler Prins
Maandag 13 april werd het officiële startsein gegeven voor de jaarlijkse internationale projectweek. Hieraan werd deelgenomen door de bovenbouwleerlingen van havo en vwo en een groot aantal gaststudenten uit Spanje, Hongarije en Denemarken. Zij verbleven bij gastgezinnen. Burgemeester Swierstra sprak de verzamelende leerlingen toe in de kantine aan de Pinksterstraat. Het gezelschap kreeg te horen wat Veendam zo leuk maakt. De projectweek stond in het teken van allerlei leerzame en leuke activiteiten. Zo was er o.m. een citytour, werd er een excursie gemaakt naar Ameland en Amsterdam en bezocht een groep het Veenkoloniaal Museum.

Succesvolle SamenOud dagen Oost Groningen
Drie SamenOud dagen Oost Groningen waren in april een succes. Op 13, 14, en 16 april namen meer dan 200 ouderen deel aan de SamenOud dagen in Veendam, Pekela en Stadskanaal. Ouderen kregen informatie over gezond ouder worden en deden verschillende activiteiten.

Popkoor Funism treedt op voor uitverkocht Margaretha Hardenberg cultuurcentrum
Popkoor Funism gaf zaterdag 18 april haar groot jaarlijks voorjaarsconcert voor een volledig uitverkochte zaal. Het koor mag zich ieder jaar op steeds meer belangstelling verheugen. Met bekende oudere en nieuwere nummers was het wederom een waar vocaal spektakel. Ook het spektakelstuk van een jaar eerder: de Bohemian rapsody van Queen, werd weer ten gehore gebracht. Ook nu bleek weer hoe tijdloos dit nummer is. Het publiek reageerde wild enthousiast. Bij het nummer Geef mij nu je angst van Guus Meeuwis ,die presentator Hayo Smit namens het koor opdroeg aan alle zieke, bange en wanhopige mensen werd er bij menigeen een traantje weggepinkt.

_DSC2119.jpg

23e Toeterrit zeer geslaagd op zonnige Koningsdag
De 23e Toeterrit werd maandag 27 april onder prachtige weersomstandigheden verreden. De zonnige dag bracht maar liefst 99 deelnemers aan de start. Ze reden met hun oude motoren een fraaie toertocht door de regio. Verder zorgde het goede weer voor extra aanloop op Koningsdag en daardoor deden handelaren, jong en oud, goede zaken.

Toeristische informatiebord onthuld
Wethouder Henk Jan Schmaal opende donderdag 16 april een toeristische informatiebord bij het stationsgebouw. In de gemeente werden in totaal tien van deze borden geplaatst. Ze informeren de bezoeker over het Veenkoloniale landschap ter plekke en de bijbehorende historie.

Geen koninklijke lintjesregen
De gemeente maakt bekend dat er in 2015 geen Lintjesregen was in Veendam. Er waren geen mensen aangedragen. Dat was voor het eerst in 20 jaar.

Sportieve afsluiting van 'Scoor een Boek'
Ruim 5.000 basisschoolleerlingen uit onze provincie sloten in april op verschillende locaties het leesproject 'Scoor een boek' af. Tijdens de laatste sportieve afsluiting op 23 april in stadion de Langeleegte werd de eindstand bekend gemaakt: in totaal hadden de kinderen in 10 weken tijd maar liefst 42.562 boeken gelezen.

Autoroute langs oorlogsmonumenten
Raadslid Bert Kraan schreef een boekje over de oorlogsmonumenten in Oost-Groningen. Het eerste exemplaar van 'Opdat wij niet vergeten' werd 22 april gepresenteerd aan burgemeester Sipke Swierstra. Dit gebeurde bij het herdenkingsmonument op het Kerkplein.