Overslaan en naar de inhoud gaan

Maandoverzicht maart 2015

Door op dinsdag, 22 december, 2015 - 06:00

IMG_1618.JPG

Samengesteld door Bianca Zijlstra - Kor

Statenverkiezing
De opkomst voor de Provinciale Statenverkiezingen bedroeg 48,6%. Dat was bijna 5% minder dan in 2011. Nieuwkomer Groninger Belang met de Veendamse lijsttrekker Bram Schmaal, kreeg in Veendam 15,1% van de stemmen. Dat was minder dan de SP die met 17,9% in de Parkstad de meeste stemmen kreeg.

Steunpunt Bevingsschade opgericht
Helaas ondervinden gedupeerden van aardbevingen door het gevolg van gaswinning door de NAM vaak veel moeite om hun schade vergoed te krijgen. Om gedupeerden daarin bij te kunnen staan, werd er het Steunpunt Bevingsschade opgericht door contra-experts, taxateurs, aannemers en advocaten.

4 boekenwurmen naar provinciale finale De Nationale Voorleeswedstrijd
Woensdag 11 maart vond in de bibliotheek de halve finale plaats van De Nationale Voorleeswedstrijd. Acht voorleeskampioenen streden om vier plekken in de provinciale finale. Tijdens de halve finale mochten de kampioenen op de voorleesstoel een fragment voorlezen uit hun zelfgekozen boek. Ze werden beoordeeld door verhalenverteller Erik van Dort, bibliothecaris Silvia Overbeek en redacteur Karin Weijs. Deze jury koos de vier beste voorlezers die door zouden gaan naar de provinciale finale op woensdag 15 april.

Luie trap in Tropiqua
In maart werd bekend dat Tropiqua als eerste zwembad van het noorden de innovatieve luie trap gaat gebruiken. De trap was speciaal ontwikkeld voor zwemmers die moeilijk uit het zwembad kunnen komen via de normale trap of de zwembadrand. De luie trap ligt vast in het zwembad en kan verwijderd of ingeklapt worden.

Verwendag voor jonge mantelzorgers
30 jonge mantelzorgers uit de gemeenten Veendam en Pekela hadden zaterdag 14 maart een heerlijke dag. Samen met een vriend of vriendin kwamen ze naar jongerencentrum Break! om creatieve workshops te volgen, mee te doen aan een fotoshoot en te ontspannen op live muziek. Eigenlijk begon de verwennerij al op 11 maart toen alle jongeren een nieuwe outfit mochten uitkiezen.

Aanpak onbeheerde fietsen
Sinds 14 maart probeerde de gemeente het aantal fietswrakken te verminderen. Door middel van stickers op de fietsen werden eigenaren gevraagd deze binnen twee weken te verwijderden. Als dit niet zou gebeuren, zouden de fietsen door de gemeente worden verwijderd.

Grote opbrengst voor Ghana
Dinsdag 17 maart gaf filosoof Bas Haring een lezing in de Bibliotheek. Deze lezing vormde de benefietavond voor het Ghana-project van bibliothecaresse Wia Huisman-Smeenk. De avond bracht in totaal € 1546,50 op.
‘Met 100 boeken breng je een hele wereld binnen.’  Met die gedachte verbleven Wia Huisman-Smeenk en haar dochter Janneke in juli 2014 drie weken in Ghana om Biblionef Ghana en scholen te adviseren op het gebied van leesbevordering. In deze periode hebben ze zes schoolbibliotheken kunnen realiseren.

Vitrinetentoonstelling met intieme voowerpen van Mo(o)i leden
Vrijdagmorgen, 20 maart, opende wethouder Jaap Velema in de bibliotheek een vitrinetentoonstelling met intieme voorwerpen. De tentoonstelling was namens de bibliotheek en de internationale en multiculturele club Mo(o)i opgezet. Twee vitrinekasten waren gevuld met deze zeer persoonlijke voorwerpen, waar vaak een schrijnend verhaal achter zit. Het verhaal van mensen die in allerijl hebben moeten vluchten. En in de gauwigheid alleen nog iets heel persoonlijkst mee hebben kunnen nemen, zoals een ring of enkel een foto.

IMG_2340.JPG

Waterschapsverkiezingen
In vergelijking met eerdere jaren hadden veel mensen hun stem uitgebracht voor de waterschapsverkiezingen. 43,99% Van de kiezers had gestemd. Dat was bijna een verdubbeling ten opzichte van 2008.

Dag van de Zorg & Welzijn
In het kader van Dag van de Zorg & Welzijn had Zorggroep Meander activiteiten georganiseerd in de Breehorn en Veenkade. In de Breehorn en Veenkade was vrijdag 20 maart en 21 maart een informatiemarkt met stands over wonen, zorg, bewegen en revalideren.

70 bomen voor Boomfeestdag
70 basisschoolleerlingen plantten bomen op woensdag 18 maart aan de Industrieweg. Ze deden dit ter gelegenheid van de nationale Boomfeestdag. Wethouder André Hammenga plantte samen met een aantal leerlingen om 09.30 uur de eerste boom.

Geslaagde bijeenkomst Groenvisie Zeestratenwijk
Bewoners van de Zeestratenwijk in Veendam gaven op 24 maart 2015 veel nuttige tips aan de gemeente over het behouden en verbeteren van het openbaar groen in hun wijk. Tijdens een bijeenkomst in de Veenkade discussieerden zij enthousiast over de verschillende groenstroken en plantsoenen in de Zeestratenwijk.
Voor de gemeente was dit de eerste bijeenkomst in het kader van de uitwerking van de Groenvisie, die in 2014 door de gemeenteraad is vastgesteld.

Winkler Prins Junior Dictee
Vrijdag 27 maart was de twaalfde editie van het Winkler Prins Junior Dictee, georganiseerd door de Lions Club Veendam. In de kantine van Winkler Prins zaten bijna 100 schoolkinderen uit groep 7 en 8 van het basisonderwijs en de eerste klas van het voortgezet onderwijs. Ze streden om de prijzen door de opgelezen tekst zo foutloos mogelijk op te schrijven. Jou(w) met of zonder w? Tweede Kamer met of zonder hoofdletters? Iedereen deed zijn best om in de top 3 te eindigen. Tijdens het nakijken van alle documenten gingen de kinderen swingen in de gymzaal, onder leiding van een instructrice van Oxygym. Bij de prijsuitreiking kregen de nummers 1, 2 en 3 per categorie een trofee. Uiteindelijk ging het team ‘Invalide Eenhoorn’ uit de brugklas er met de wisselbokaal vandoor.

Onthulling levensboom en mozaïekkunstwerk Winkler Prins
Herma Arensman, kunstenares uit Winschoten, maakte met leerlingen van de praktijkschool een mozaïek waarop de beroepen te zien zijn, waarin deze jongvolwassenen worden opgeleid. Het kunstwerk is een beeldbepalend onderdeel geworden van het terras bij de school. Vanaf de Provinciale weg is het kunstwerk goed te zien.

Introductie shopping- en uitkaart met historische 'stadswandelinge'
Wethouder Henk-Jan Schmaal ontving zaterdag 28 maart tijdens ‘de Stadscamping’ het eerste exemplaar van de shopping- en uitkaart en de evenementenkalender Veendam. Daarmee was ook het nieuwe winkelseizoen in Veendam officieel geopend.
De gratis verkrijgbare kaart wordt voor het eerst door het VVV agentschap uitgebracht in de gemeente Veendam en het geeft inwoners en bezoekers van Veendam een overzicht van diverse leuke winkels, eet- en uitgaansgelegenheden en bezienswaardigheden.

Stadscamping hartje Veendam vol met oldtimer caravans
Zaterdagmorgen, 28 maart, opende burgemeester Sipke Swierstra de stadscamping met de klinkende naam “La Tourbe Barrage” op het raadhuisplein. De campinggasten kregen een warm welkom. De oldtimer caravanstoet werd door BrassBand050 uit Groningen muzikaal onthaalt met Caribische ritmes. Het weekend evenement, met een verblijf van twee dagen voor de campinggasten in hartje Veendam, werd met Caribische klanken ingeluid. Ook de Dwarsliggers uut Grunn gaven de vrolijke noot.

Afzien bij de Grote Omloop
Bram de Kort heeft zondagmiddag 29 maart de Grote Omloop van de Veenkoloniën gewonnen. In de Kerkstraat kwam hij solo over de finish. Het was voor de renners afzien in deze 28e editie van de Grote Omloop. Regen en wind teisterde de sporters, waardoor er veel uitval was.

Nieuwe voorzitter kledingbank Maxima
In maart werd bekend dat vanaf 1 april Gherie ter Steege de functie als voorzitter van Erika Dragt van Kledingbank Maxima over zou nemen. De oud-wethouder was blij met de benoeming en liet weten veel mogelijkheden te zien voor verdere groei en innovatie van de kledingbank.

Tot ziens Boer & Beat, hallo boer Begeman
Met een optreden van de band Hard Labour, poëzie-voordrachten door streekdichters, bier en een stampvol gelegenheidscafé werd zondag 29 maart in het Veenkoloniaal Museum de expositie over Boer & Beat afgesloten.