Overslaan en naar de inhoud gaan

Maandoverzicht januari 2015

Door op zondag, 20 december, 2015 - 06:00

20150110_Ubbo_Emmius_moskee_foto_1.JPG

Samengesteld door Bianca Zijlstra - Kor

Ubbo Emmius bezocht Osman Gazi moskee
Leerlingen van de tweede klassen van Ubbo Emmius gingen op 6 januari op excursie naar de Osman Gazi Moskee. Dit gebeurde in het kader van de godsdienstlessen waarin de leerlingen over verschillende religies onderwijs krijgen en om een brug te slaan tussen verschillende culturen in onze samenleving. De leerlingen werden hartelijk ontvangen door imam Unus Ziya Kursun en jeugdwerkers Irsat Atabas en Enes Tuncer. Er werd van alles verteld over de Islam: hoe het geloof is ontstaan, wat de Koran is, wie Mohammed was, wat de verschillen met het Jodendom en Christendom zijn, wat de vijf zuilen van de Islam zijn en er werd voor gedaan hoe een oproep tot gebed klinkt.

Stolpersteine in Veendam
Loco-burgemeester André Hammenga en Koos Gräper en Arie Broekema, voorzitter en secretaris van de Stichting Herdenkingsstenen Veendam – Wildervank, ondertekenenden woensdagochtend 7 januari een convenant voor het plaatsen van herdenkingsstenen in de gemeente Veendam. Dat gebeurde in de commissiekamer van het gemeentehuis.

Nieuwjaarsconcert Veenkoloniaal Symfonie Orkest groot succes
Op zondagavond 4 januari luidde het Veenkoloniaal Symfonie Orkest ( VKSO )het nieuwe jaar in met luisterrijke wereldberoemde meesterwerken uit de muziekgeschiedenis, m.m.v. vanuit de Duitse Veenkoloniën afkomstige sopranen Elke Ahillen en Annika Brönstrup. In een nagenoeg uitverkochte Margaretha Hardenberg Cultuurcentrum, voerde het orkest het publiek o.a. mee in de wereld van de opera, operette en de polka van weleer. Ook werden temperamentvolle werken zoals ’España Cañi’ met passie en vuur uitgevoerd.

Gemeente steunde demonstratie 'Je Suis Charlie'
Bij die aanslag in Frankrijk op 7 januari werden acht journalisten, een receptionist, een genodigde en twee agenten gedood. “Een aanslag op journalisten is een aanslag op de vrijheid van meningsuiting. Daarnaast was het ook een aanslag op de politie en daarmee op de rechtsstaat. Journalisten en politieagenten spelen in onze samenleving een belangrijke rol als het gaat om onze vrijheid. Door mee te doen aan de demonstratie op de Grote Markt in Groningen wilde burgemeester Swierstra namens de gemeente Veendam samen met mijn collega’s uit Stad en Ommeland hun betrokkenheid tonen bij de slachtoffers en het grote belang van de vrijheid van meningsuiting uitdragen.”

10-01-2015 N33 platen dreigen los te waaien (15).JPG

Platen viaduct dreigen weg te waaien op N33 Veendam
Zaterdagmiddag 10 januari is de N33 t.h.v. afslag Veendam-Zuid enig tijd afgesloten. Door de storm dreigden hier platen van het viaduct los te waaien. Een aannemer heeft in opdracht van de provincie de platen verwijderd. Tijdens de werkzaamheden kon het verkeer via de op en afritten hun weg vervolgen. Een politievoertuig, betrokken bij de afzetting van de weg, kwam vast te zitten in de berm. Berger Hamstra heeft het voertuig losgetrokken. Daarna kon het voertuig op eigen kracht weer verder.

Zusjes doneren haar
De Veendammer zusjes Celina (12) en Tiffanny (6) Bosma lieten na jaren sparen hun lange haren af knippen en deze gedoneerd aan Stichting Haarwens.

Stichting Somaliërs in Oost-Groningen
Inwoners van Somalische afkomst uit Veendam en omliggende gemeenten verenigden zich in januari en richtten een eigen stichting op met als doel om Somalische nieuwkomers een plek te geven waar informatie omtrent allerlei zaken rondom integratie uitgewisseld kan worden.

Kinderboerderij won prijs
De kinderboerderij viel in januari in de prijzen. Ze voldeden aan de eisen van het GD keurmerk zoönosen. Zoönosen zijn infectieziekten die overdraagbaar zijn van dieren op mensen. De kinderboerderij had voldoende punten behaald om het keurmerk 'Zoönosen verantwoord bedrijf' te ontvangen. Het woord zoönose is afgeleid van de Griekse woorden zoon (dier) en nosos (ziekte).

Night of the Guitars_MG_9983.jpg

Night of the Guitars weer succes
In hotel Parkzicht werd in januari weer een geslaagde aflevering van de wintereditie van Night of the Guitars gehouden. De negende editie vormde een prima start van het jaar. Dat Night of the Guitars al lang geen mannending meer is, bewezen Marianne van der Velde, Antoinette Bolt, Irene Wilkens en Ilona van Veen. Het publiek genoot met volle teugen van de optredens van onder meer deze rockchicks.

Nationaal Voorleesontbijt OJBS De Ommewending
Op OJBS de Ommewending hadden de kinderen een bijzonder voorleesontbijt dit jaar: ze maakten thuis voor elkaar een heerlijk ontbijtje klaar. Verpakt in een mooi versierde (schoenen)doos of mandje namen ze dat mee naar school. Het was een kleurrijk gezicht al die ontbijtjes! Luisterend naar een verhaal waren de kinderen aan het smullen van lekkere broodjes, fruit of een eitje.

Geen asbestbesmetting Museumplein
Op donderdagochtend 22 januari 2015 kwam er bij de gemeente een melding binnen over een mogelijke asbestbesmetting op en rondom het Museumplein in Veendam. Een gespecialiseerd bedrijf heeft onderzoek gedaan en geconcludeerd dat er geen sprake is van een asbestbesmetting.

Benefietconcert voor Quincy en haar ouders
Zondag 25 januari gaven speciaal voor het anderhalf jarig meisje en haar ouders Quincy twaalf artiesten een benefiet. Dit deden zij geheel belangeloos, en ter ondersteuning van het gezin. Het jonge gezin heeft heel wat voor de kiezen gehad. Niet alleen in emotionele zin, maar ook financieel. Jeroen en Nikita hadden ervoor gekozen om hun dochter Quincy zoveel mogelijk bij te staan in de ziekenhuizen. Het geven van alle steun aan Quincy en haar broertje Jay Jay hadden ze als hun enigste optie gezien. Helaas was van beiden hun dienstverband beëindigd.
In november 2014 onderging Quincy in Nijmegen een niertransplantatie. De donornier was van haar moeder. Gelukkig werkt deze perfect. Maar helaas ontstonden er na de operatie complicaties, waardoor er ook een levertransplantatie nodig was. Quincy werd overgebracht naar een ziekenhuis in het Duitse Essen. Om zoveel mogelijk bij hun dochter te zijn logeerden de ouders in een Ronald McDonald huis. Vanuit Essen werd het meisje naar het UMCG overgebracht.

20150124_Kinderkerstactie_01.JPG

Kinderkerstactie voor Kledingbank Maxima brengt € 2951,60 op
De Kinderkerstactie voor Kledingbank Maxima is een groot succes geworden. De actie, een initiatief van kindercentrum Hoi Pippeloi, kinderwinkel Mijnnnn! Kamer en Bibliotheek Veendam, heeft bijna 3.000 euro opgebracht. In Kledingbank Maxima kunnen mensen met een laag inkomen tweemaal per jaar gratis kleding ophalen. In de gemeenten Menterwolde en Veendam leven bijna 3.000 mensen vaneen minimuminkomen (tot 110 procent van het bijstandsniveau). Tot deze groep behoren ook veel kinderen. Voor deze kinderen hebben Hoi Pippeloi, Mijnnnn! Kamer en de Bibliotheek de kinderkerstactie opgezet. Eind vorig jaar hebben de drie organisaties zoveel mogelijk geld, kleding en boeken ingezameld. Op de kerstmarkt in Veendam konden ouders werkjes kopen die gemaakt waren door hun kinderen. Daarnaast werd er op deze markt geld opgehaald met kinderactiviteiten zoals eendjes vangen, sneeuw maken en koekjes .Naast kleding en geld werden er ook kinderboeken ingezameld. Onder de noemer ‘Geef een Kinderboek’ hebben veel mensen gehoor gegeven aan de oproep om kinderboeken te doneren. In totaal konden zesendertig dozen, met naar schatting 600 kinderboeken, worden overhandigd aan de Kledingbank. In totaal is er € 2951,60 opgehaald.

Bibl wint Runnersprijs 2014
Bibliotheek Veendam won de de Runnersprijs 2014. Deze prijs wordt elk jaar uitgereikt aan een van de bibliotheken in de gemeenten Menterwolde, Pekela en Veendam.

Highlightsconcert in trek
Cultuurcentrum vanBeresteyn stond zaterdag 31 januari en zondag 1 februari in het teken van de Highlights Koopavondconcerten. Enkele honderden enthousiaste bezoekers waren getuige van de gevarieerde optredens. De artiesten hebben gemeen dat zij ieder een optreden hebben verzorgd op de wekelijkse koopavond. Zaterdag- en zondagmiddag passeerden de hoogtepunten nog eens de revue.