Door op zaterdag, 23 juli, 2011 - 16:34

Door Jacob Kuipers
Foto's: Emiel Ketelaar - frozenimage.nl

Er zit ‘muziek' in bij Veendam.

SC VEENDAM - Voorafgaand aan het oefenduel had directeur Henk Eising van SportClub Veendam gezegd dat hij quit speelde als er 2500 bezoekers zouden zijn. Nou, Eising hoefde zich geen zorgen te maken want er waren liefst 5000 toeschouwers. De Noordtribune was mutjevol en de overige bezoekers stonden langs de vliegende bordreclame te kijken. Ook achter de Veendamtribune kon geen ‘kip' meer bij. En de Zuidtribune was ook goed gevuld met trouwe fans. In het gastenvak waren nog plaatsen vrij, want de supportersschare van Feyenoord was niet zo groot. In dezelfde vak deed zich een merkwaardig incident voor. Maar daarover later meer. Het belangrijkste was dat een moeizaam opererend Feyenoord won met 2-1 van Veendam. Of zou dat aan de krachten van de Veendam-spelers gelegen hebben? Laten we het maar op het laatste houden.

Ondanks dat een aantal vaste krachten vertrokken zijn speelde Veendam een goede wedstrijd. In de eerste helft beet Veendam fel van zich af. Feyenoord moest alle zeilen bijzetten om de Veenkolonialen van zich af te schudden. Weliswaar was de eerste kans voor de Rotterdammers maar daarna heersten de geelzwarten. Na 35 minuten was het eerste gevaar voor Feyenoord. Karim El Ahmadi liet een schot los die net langs de tweede paal rolde.

Een voorsprong voor de ploeg van - Ronald Koeman was er nog niet bij, hij begint maandag met zijn werk - interim-trainer Jean-Paul van Gastel zou te veel van het goede zijn aangezien Veendam het betere van het spel had. De Rotterdammers probeerden het wel maar liep zich stuk in de hechte verdediging van SC Veendam. Een minuut voor de pauze werd het even billenknijpen voor de geelzwarten. Een solo van Kelvin Leerdam bracht het leer bij Gyon Fernandez en zijn inzet trof net geen doel. De rust ging dan ook in met een dubbelblanke stand van 0-0.

Na de pauze was Feyenoord in de eerste 20 minuten sterker. De ploeg kreeg tot twee keer een kans om op voorsprong te komen. Maar bijna in dezelfde minuut kwam Veendam op voorsprong via een razendsnelle uitval. Anco Jansen rende in de hoogste versnelling een paar Rotterdammers voorbij en de nieuwe spits (overgekomen van FC Zwolle) Pepijn Kluin besloot de actie van zijn collega met een goal: 1-0. De Langeleegte stond op dat moment in ‘vuur en vlam'. Ook Angelo Cijntje kon rekenen op applaus. Vanaf eigen helft begon hij aan een lange sprint waar de ‘honden geen brood van lusten'. Een daverend applaus was zijn deel.

De Langeleegte vierde vierde dus feest. Maar lang konden de supporters van Veendam niet genieten. Het was Leroy Fer die de stand gelijk trok: 1-1. Doelman Ben Meedendorp die de tweede helft in het veld kwam, als vervanger van Leonard Nienhuis, was volkomen kansloos. In de laatste 20 minuten werd het spelpeil bij beide ploegen minder. Er was veel balverlies en de wedstrijd gleed een beetje naar beneden. In de laatste minuten moest doelman Ben Meedendorp al zijn talenten oproepen om een schot van een Feyenoorder onschadelijk te maken.

Maar in de allerlaatste minuten moest dezelfde Meedendorp toch zwichten. En het was weer Fer, die uit een vrije trap de bal in kon tikken: 1-2. En dat werd ook de eindstand. Het in grote getale publiek hebben een goed spelend Veendam gezien en hier kunnen de spelers en technische staf op voortborduren.

Tijdens de rust van de wedstrijd deed zich dus een merkwaardig incident voor. Een jongetje stak op spelende wijze zijn hoofd tussen de spijlen van het stalen hek. Maar om hiervan bevrijd te worden was een moeilijke opgave. Het jongetje zag het eerst nog allemaal lachend aan maar toen hij na een kwartier nog steeds tussen het staal vastgeklemd zat begon hij te huilen.

Ondertussen meldden zich steeds meer mensen om hem heen, maar er was nog steeds geen hulp aanwezig die hem kon bevrijden. Maar ineens kwam stewart Henk Norder in beeld met een knipschaar in zijn handen en bevrijde hij het jongentje.