Sport

BV Veendam compleet van slag narode kaart van De Leeuw

Door Jacob Kuipers

VOETBAL - Na afloop van de nacompetitie wedstrijd voor een plek in de eredivisie, tussen BV Veendam en Helmond Sport (3-3) was scheidsrechter Janssen ‘de gebeten hond' bij veel Veendammers. In de 48ste minuten werd er een overtreding begaan op Veendam-speler Michael Jansen. Arbiter Janssen liet doorspelen en daarna speelde Michael de Leeuw voor ‘eigen rechter' door een Helmond-speler onderuit te halen. De arbiter uit Meijel aarzelde niet en gaf publiekslieveling De Leeuw de rode kaart. Volgens het woedende Veendammer publiek had arbiter Janssen voor de eerste overtreding al moeten fluiten en dan was De Leeuw een vroegtijdig einde naar de kleedkamer bespaard gebleven.

Maar nu even weer terug naar de eerste helft. Veendam had een wervelende start en binnen 10 minuten stonden de geelzwarten al met 2-0 voor. Maar het waren de bezoekers die de eerste wapenfeiten op de mat legden. Daarna nam Veendam het commando over en liet Helmond Sport alle hoeken van het veld zien. De Brabanders wisten niet waar ze moesten lopen en de Veendammer aanvalsmachine bekroonde hun inspanningen met twee goals. Balkunstenaar Anco Jansen vond spits Marnix Kolder en zoals een goede spits betaamt tikte hij de 1-0 binnen.

Ondanks de vroege voorsprong van Veendam moest de thuisclub uitkijken. Een geplaatste schot van Marc Hocher maakte doelman Peter van der Vlag onschadelijk. En ook Lars Lambooij melde zich aan het front en doelman Robert van Westerop moest al zijn kunnen etaleren om zijn doel schoon te houden. Maar het was uitstel van exucutie want ‘goudhaantje' De Leeuw scoorde 2-0. Veendam zat op dat moment ‘ op rozen' en dat werd nog erger toen Anco Jansen 3-0 op het scorebord zette. Nadat Cruz Vicente op doel schoot en de terugspelende bal werd dus een prooi voor balgoochelaar Jansen en liet zich niet het ‘kaas van het brood eten'.

De geelzwarten kwamen dus in een prima uitgangsposite voor aanstaande zondag als de ploeg in Helmond moet aantreden. Na drie minuten in de tweede helft moest moest De Leeuw dus met een rode kaart vertrekken. Veendam moest met 10 man verder en de ploeg van de scheidende trainer Joop Gall kwam bijna door Kolder op een 4-0 voorsprong. Tot dusver dicteerde Veendam de wedstrijd maar langzaan aan kwam Helmond onder de druk uit. Angelo Cijntje beging een overtreding aan de rechterkant van het veld en de vrije trap werd door Helmond-speler-Smovs ingekopt. Het werd dus 3-1 en nog niks ernstig aan de hand, maar het onheil kwam dus steeds dichter naderbij.

Daarna kreeg ook Kolder een gele kaart na een pietluttige handsbal op het middenveld. En in de ogen van het legioen van Veendam niet te pruimen, deze actie van de scheidsrechter. De druk op het ‘heiligdom' van doelman Van der Vlag werd steeds heftiger. En in de 67ste minuut was het weer ‘bingo'. Guojo Velasco scoorde met een kopbal: 3-2. Oefenmeester Joop Gall verving in de 71ste minuut nog Lambooij en Kolder door Haaye Feenstra en Rene Wessels maar er kwam geen verandering in de stand meer

Opeens alle hens aan dek bij Veendam. Het werd bijna 3-3 maar een sublieme Van der Vlag verijdelde dat. Maar het was uitstel van excecutie. Voormalig Veendam-speler Mark Veldmate strooide nog meer ‘zout' in de Veendammer wonden door 3-3 aan te tekenen. Maar niet alleen Veendam eindigde met tien man ook Helmond-speler Esajas moest halverwege de tweede helft de gang naar de kleedkamers moet maken.

Veendam had dus een voortreffelijke start en men kwam op een 3-0 voorsprong en de uitbeurt van naar Helmond Sport (komende zondag) leek een uitje te worden. Veendam was volkomen van slag na de rode kaart van De Leeuw. En ook het publiek uitte hun woede aan het adres van de scheidsrechter. Maar Veendam heeft nog wel degelijk kansen in Helmond, met of zonder De Leeuw. Als Veendam het niveau haalt van voor de rust dan zie ik nog wel degelijk kansen voor Veendam.