BV Veendam verslaat Dordrecht in de slotminuuten stelt de play-offs veilig.

Door Geert Mollema

BV VEENDAM - FC Dordrecht was vrijdag een veelbelovend affiche aan de Langeleegte en het werd een waar voetbalspektakel. Voor beide ploegen stond er veel op het spel. BV Veendam kon de play-offs veilig stellen, terwijl de opponent nog keihard moet vechten voor die laatste strohalm. In een bloedstollende slotfase waarin van alles gebeurde kwam de thuisploeg als winnaar uit de strijd: 2-1.

BV Veendam begon vol overgave aan het duel in een goed gevulde Langeleegte. Dordrecht leek iets te veel respect te hebben voor de hoger genoteerde ploeg van trainer Joop Gall en durfde daarom niet uit haar schulp te kruipen. Al in de eerste minuten kregen Anco Jansen en Haaije Feenstra kansen om hun team vroeg aan een voorsprong te helpen. Bij een vrije trap van Kolder had de bal zomaar ineens binnen kunnen vliegen, maar het geluk was niet aan Veendammer zijde.

Even later hadden de bezoekers ook zomaar het heft in handen kunnen nemen. Een slimme vrije trap van Versluis leek in het net te verdwijnen, zij het niet dat Peter van der Vlag met een uiterste krachtsinspanning de bal uit het doel kon werken.

Op het moment dat de wedstrijd even in leek te zakken maakte scheidsrechter Winter, die een meer dan goede wedstrijd floot, zijn enige fout van de wedstrijd. Een overduidelijke handsbal van Sequeira werd door de leidsman over het hoofd gezien, waardoor Veendam een penalty werd ontnomen.

De eerste helft was nog een kans te noteren. Anco Jansen combineerde er lustig op los met Marnix Kolder, maar faalde oog in oog met doelman Doedee.

Na de theepauze nam Anco Jansen de thuisploeg op sleeptouw. Aanvallen begonnen vaak bij hem, combinaties werden aangegaan en Veendam domineerde volledig. Het wachten was tot een van de vele kansen uitgespeeld zou worden.

Dat gebeurde na ruim een uur spelen, maar tegen ieders verwachting in voor FC Dordrecht. Na een goede actie vanaf de rechterkant werd de tweede paal gezocht, waar Curiel de bal in mocht koppen. Angelo Cijntje, die nauwelijks meesprong, mocht zich het doelpunt aanrekenen.

Ruim tien minuten later trok de thuisploeg dan eindelijk de stand recht. Lars Lambooij ontving de bal in het strafschopgebied, waarna Beugelsdijk aan de noodrem moest trekken door hem onderuit te halen. Een rode kaart volgde en nog veel belangrijker, een penalty. Topscoorder Michael de Leeuw bleek ijzig kalm en maakte de gelijkmaker.

In een hectische slotfase zocht Veendam vol de aanval en ging het op jacht naar de overwinning. Dordt-speler Coster hielp Veendam een handje mee door onnodig zijn tweede gele kaart te pakken. Na een overtreding op Jansen toonde scheidsrechter Winter geen genade, waardoor de middenvelder mocht vertrekken.

In de allerlaatste minuut kwam Angelo Cijntje goed op aan de rechterkant en leverde een puntgave voorzet af, die terecht kwam op het hoofd van Michael de Leeuw, die wel raad wist met die kans: 2-1.

Door de overwinning heeft de ploeg van Joop Gall de play-offs veilig gesteld en kan zijn team vol gaan strijden voor een plek bij de laatste vijf van de Jupiler League. De eerste vijf plaatsen geven toegang tot de tweede ronde van de play-offs. Directe concurrent FC Volendam verloor haar wedstrijd, andere concurrent SC Cambuur komt zondagmiddag in actie.