Nedmag/Flash dames wint spannendevijfsetter tegen Dalen, 2-3

Door op maandag, 21 maart, 2011 - 20:14

archieffoto.

VOLLEYBAL - Het eerste damesteam van volleybalvereniging Flash stond voor de moeilijke opgave in Dalen om van de plaatselijke trots te winnen. Dalen, dat op de negende plaats staat in poule 3 D heeft dit seizoen al acht keer eerder tegen vooral hooggeplaatste ploegen een vijfsetter weten af te dwingen. In
Veendam gingen de Drenten zelfs met de overwinning aan de haal. En die vijfsetter kwam er ook in Dalen, maar nu was Nedmag/Flash de ploeg met de langste adem. De setstanden waren: 25-19, 22-25, 27-25, 22-25, 08-15.

De Veendamse ploeg begon gehandicapt aan het karwei, Evelien Matthijssen is nog steeds geblesseerd, Marloes Ham had werkverplichtingen en Sandra Laarman had niet kunnen trainen vanwege een flinke griepaanval. Coach Ron Hekkelman stuurde spelverdeelster Christa Tunteler, de beide midspeelsters Hilde
Blokzijl en Manon van Rheenen, diagonaal Lisette Varenhorst, buitenspeelsters Leonie Kragt, Vera Smeenge en uiteraard Libero Ellin Frericks tussen de lijnen.

Flash mocht het ‘bal' openen en serveerde netjes naar een 1-3 voorsprong, maar toen kwam de tegenstander los. Er werd moeilijk en gevarieerd geserveerd door Dalen. Met name de afwisseling tussen korte en diepe serves leverde bij de Flashies problemen op. Bovendien moest de ploeg zich even
instellen op de slim geslagen ballen rechtdoor vanaf de Dalense antenne.

Via 11-7 en 18-9 leek Dalen op een forse overwinning af te stevenen, maar nadat Sandra Laarman binnen de lijnen was gebracht, leefde het Veendamse spel weer op. Er kwamen meer ballen bij de spelverdeelster en de aanvalsters konden zich meer uitleven. Hoewel Dalen veel ballen van de grond wist te lepelen haalde het toch de variatie over mid uit het Dalense spel en kwam Flash netjes terug tot 23-19. Het gat bleek voor Flash net te groot om de set binnen te halen 25-19.

De tweede set gaf een veel evenwichtiger spelverloop. Beide teams waren lange tijd gelijkwaardig. Flash wist door de combinatie van moeilijke serves (met name van Manon van Rheenen) en harde klappen een kleine voorsprong weten op te bouwen, maar er was nooit sprake van het afschudden van de tegenstander. Bij een 19-22 voorsprong wisten de gasten de set geroutineerd af te sluiten: 22-25.

De derde set leek in veel opzichten op de eerste. Flash probeerde het wel, maar liet met name verdedigend steekjes vallen. De pas kwam niet uit de verf en daardoor werd de aanval te voorspelbaar. Dalen pakte een 13-7 voorsprong en bij Flash kwamen aanvoerster/ spelverdeelster Esther Tunteler haar zus Christa vervangen en kwam Vera Smeenge in het veld voor Leonie Kragt.

Het leverde nog niet direct een betere pass op maar de grotere snelheid van Esther Tunteler leverde wel wat meer aanvalsdruk op. Flash knokte zich steeds dichter bij Dalen (21-19) en wist via een prachtige serve serie van Manon van Rheenen zelfs een 21-23 voorsprong te bereiken. De winning mood was weer terug, maar Dalen nam alle risico's en wist met twee zeer moeilijke serves twee "ketsers" te scoren. In de spannende laatste balwisselingen trok de thuisploeg aan het langste eind: 27-25.

De druk lag dus weer helemaal bij de Flashies vierde set. Daar ging de ploeg goed mee om. Het tempo in de set-ups ging omhoog en de midaanvalsters fungeerden als prima bliksemafleiders voor de buitenspeelsters. Het leverde een open Dalens achterveld op, waar de bal prima in werd geslagen. Tekenend bleef echter wel dat deze tegenstander nooit uit het zicht verdween. Men verdedigde taai en haalde veel van de grond. Via 16-18 en 21-24 stoomde Flash echter goed door en wist deze set binnen te loodsen en een vijfde set af te dwingen: 22-25.

In de vijfde set kwam Dalen er eigenlijk niet meer aan te pas. Meteen pakte Flash de tegenstanders aan met moeilijke opslagen en harde klappen. Bij 4-8 werd er gewisseld van netzijde. Het maakte allemaal niet meer uit. De afspraak om in deze set de eigen foutenlast terug te brengen en geen onnodige risico's te nemen werd perfect uitgevoerd door de Flashies. Probleemloos liepen de gasten via 6-12 naar een ruime 8-15 winst in de tie-break.

Gezien de wat gebrekkige voorbereiding een mooi resultaat om toe te leven naar de bekerwedstrijd die dinsdag aanstaande dinsdag om 19.30 uur tegen Olhaco moet worden gespeeld (Parkstadhal - Veendam) en de thuiswedstrijd tegen Donitas 3 op zaterdag 26 maart.