Alleen de winst telde voor BV Veendam

Door op zaterdag, 5 maart, 2011 - 00:26

LANGELEEGTE - De doelstelling van BV Veendam is, een plaats bij de eerste acht van de Jupiler leaque weten te bemachtingen. En hoe dat in z'n werk gaat is allemaal niet zo belangrijk, als er maar gewonnen wordt. Zo ook tegen laagvlieger Fortuna Sittard waar met 4-1 van gewonnen werd. De Limburgers staan op de voorlaatste plaats in de eerste divisie en vechten voor lijfsbehoud. En lange tijd ging dat ook goed totdat Michael de Leeuw een ‘toneelstukje' opvoerde in het strafschopgebied van Fortuna.

Scheidsrechter De Goeij uit Roermond tuinde er met open ogen in en gaf Veendam een strafschop waaruit De Leeuw het vonnis velde. Het werd dus 2-0 want in de eerste helft had Petrit Hoxhaj zijn ploeg al op een 1-0 voorsprong geschoten. En De Leeuw zijn directe tegenstander kon met een rode kaart de kleedkamer opzoeken. De Fortunezen moesten dus met 10 man verder. En dat gebeurde allemaal in de 51ste minuut.

De eerste helft was bijna niet om aan te zien. Het voetbal was niet om over naar huis te schrijven en de striemende kou moesten de toeschouwers op de koop toe nemen. Na 7 minuten was het al ‘bingo'. Lars Lambooij stoomde richting het strafschopgebied en speelde Marnix Kolder, die aan die aan de grond stond genageld, met een man in de rug. Kolder stoeide wat met de bal en ineens kaatste hij de bal naar de aanstormende Hoxhaj die bij de eerste paal raak schoot: 1-0.

Veendam had voor even de smaak te pakken toen Angelo Cijntje aan de rechterkant een voorzet los liet en de aanstormende De Leeuw scoorde bijna nog 2-0. Ook doelman Peter van der Vlag moest in die periode ook nog alles uit de kast halen om een inzet van Fabio Caracciolo te verijdelen. En na een half uur spelen was het weer Caracciolo die in kansrijke positie overschoot. Veendam riep het onheil over zichzelf af en Fortuna kreeg meer vat op het spel.

En De Leeuw begreep die benarde situatie van zijn ploeg als de beste. Na 6 minuten in de tweede helft werd De Leeuw in het strafschopgebied aangespeeld. Als een volleerde ‘toneelspeler' daalde hij naar de grond. En arbiter De Goeij wees direct naar de stip en stuurde zijn tegenspeler van het veld. Een hard gelag voor Fortuna. Op deze acties heeft De Leeuw de laatste tijd patent op maar dat wist de scheidsrechter niet. Maar voor Veendam was hij goud waard. Het werd dus 2-0 voor Veendam.

De toon was gezet. In de 68ste minuut scoorde De Leeuw ook nog 3-0. Een hoekschop van Vicente en in een mêlee van spelers was De Leeuw weer die het doel wist te vinden. In de 80ste minuut was het Anthonby Dilallo, die 3-1 aantekende voor Fortuna. Een minuut later was er weer onheil voor het heiligdom van doelman Van der Vlag. Badre Kotbani kreeg een grote kans namens Fortuna maar zijn inzet ging net naast.

Veendam raakte in die fase geen ‘pepernoot' en dacht dat ze er al waren. Maar Vicente deed de deur definitief op slot en scoorde 4-1. Een aanval over de rechterkant nam hij in één keer op de slof. 4-1 dus. Veendam hoort dus echt bij de topploegen van de eerste divisie. Want als je slechte wedstrijden ook wint ben je ‘spekkoper'.