Spectaculair badminton op RJK in Veendam

Door op maandag, 14 februari, 2011 - 23:00

BADMINTON - 380 wedstrijden waren er voor nodig om te bepalen wie er de nieuwe jeugd kampioenen zouden worden in de regio Noord. In het indoorcentrum Veendam werd er in de 5 leeftijdscategorieën fanatiek en sportief gestreden om de eer. 156 sporters die vanaf zaterdagochtend maar één doel voor ogen hadden; de finales op zondagmiddag, die iets later dan gepland begonnen.

Het niveau in de noordelijke regio begint de laatste jaren gestaag steeds dichter bij de rest van Nederland te komen. Noordelijke talenten Justin Teeuwen en Leroy de Calonne maken bijvoorbeeld deel uit van de nationale jeugd selectie en waren dus ook de gedoodverfde favorieten voor deze kampioenschappen in hun leeftijdsklasse. Ook in de andere categorieën werd vooraf (op training, op hyves, etc.) druk gespeculeerd wie er met de beker naar huis zou gaan maar de spannende halve finale en finale wedstrijden op zondag maakten duidelijk dat vooraf niks zeker is. Dat internet ook binnen de badmintonwereld een steeds belangrijker plaats in neemt bleek wel uit de hyves-krabbels vooraf, het inschrijven en de beschikbaarheid van de schema's vooraf en een heuse twitter hashtag tijdens het toernooi #rjknoord.

Het regiokampioenschap bij de jongens onder 19 ging tussen Aize van de Woude van organiserende vereniging SV Meteoor en Niels den Broeder (BC Drachten). Het werd een mooie finale die uiteindelijk gewonnen werd door de sterk spelende Niels. Kimberley Teeuwen van Groninger studenten vereniging AMOR (en inderdaad de grote zus van Justin) speelde haar laatste regio jeugdkampioenschappen en verdedigde haar titel van vorig jaar op overtuigende wijze. Met de standen 21-15 / 22-20 versloeg ze Siva Langemaat (De Racketeers, Emmen) die in de tweede set nog even dicht bij een verassing kwam. Kimberley won samen met haar broertje ook het gemengd dubbel onder 19.

Klein broertje Justin (BC Go!, Groningen) werd zoals verwacht relatief eenvoudig de winnaar van de jongensenkel onder 17. Glenn de Jong van De Racketeers probeerde wel tegenstand te bieden maar het verschil was gewoon te groot ( 21-18 / 21-14 ); echt in de problemen kwam Justin geen moment. Bij de meisjes ging de strijd tussen de beide dames uit het eerste team van SV Meteoor. Marianka Wajer en Rosalie Teuben stonden vorig jaar ook al tegenover elkaar in deze finale. Toen won Marianka en ook deze keer bleef ze koelbloediger dan Rosalie in de spannende finale ( 30-28 / 21-18 ).

De jongens finale onder de 15 was een BC Drachten feestje. Leroy de Calonne speelde tegen Shermon Daal en ze maakten er samen een spannende wedstrijd van die uiteindelijk gewonnen werd door Shermon met 21-18 / 12-21 / 21-19. Lisette Stam (Nijeveen) moest het bij de meisjes onder 15 ook al opnemen tegen iemand van Drachten maar kon echter niet verhinderen dat ook de tweede titel onder 15 naar Drachten ging. Sanne Schra versloeg Lisette in 3 games met 21-13 / 16-21 / 21-13.

Bij de meisjes onder 13 waren de rollen omgedraaid. Daar wist Anna den Broeder van BV Nijeveen wel, redelijk eenvoudig) de titel in de wacht te slepen ten koste van Anne Dijkstra (BC Drachten). Bij de jongens was Robert de Calonne duidelijk te sterk voor Barend Tuinenburg. Robert en Barend van BC Drachten hadden even daarvoor nog gezamenlijk de dubbelfinale gewonnen en beide jongens stonden ook al tegenover elkaar in de gemengddubbel finale. Een gemengddubbel finale die gewonnen werd door Robert samen met alweer Anna den Broeder. Anna maakte haar ook trilogie compleet door ook de meisjesdubbel te winnen.

Ook bij de allerjongsten al spannende finales. Yuanxi Xu (BC Go!) speelde een heel sterk toernooi maar moest in de finale toch haar meerdere erkennen in Gaby de Calonne van BC Drachten (21-16 / 21-16). Bij de jongens was het verschil wat groter. Tiamo Kreeft versloeg daar Thomas Gort met (21-10 / 21-7). Ook deze beide jongens spelen bij BC Drachten en dat maakte nog maar eens duidelijk was dat BC Drachten de meest succesvolle vereniging was op de Regionale Jeugd Kampioenschappen voor de regio Noord.

Na twee lange dagen, vond zondag rond 18:00 uur de prijsuitreiking plaats van dit goed verlopen kampioenschap. Nadat er door alle aanwezigen nog voor de jarige Robert de Calonne gezongen was sloten de winnaars onder 19 het toernooi af (zoals traditie vereist) en bedankten in hun speech alle ouders en de organisatie van het toernooi. Een geslaagd toernooi en afgaand op het getoonde spel gaan we de komende jaren nog mooi badminton zien in de regio.