BV Veendam speelt Almere City in tweede helft helemaal ondersteboven

Door op zaterdag, 12 februari, 2011 - 01:14

De drie muskatiers van BV Veendam, kijken aandachtig naar BV Veendam

Door: Jacob Kuipers

Angelo Cijntje kreeg publiekswissel

LANGELEEGTE - BV Veendam heeft goede zaken gedaan aan de Langeleegte. Almere City FC werd in de thuishaven van Veendam getrakteerd op een 5-1 nederlaag. Door deze klinkende overwinning doen de geelzwarten nog mee voor de derde periode. Trainer/coach Joop Gall zei voor de wedstrijd dat Almere zich behoorlijk heeft versterkt in hun strijd tegen degradatie. Daarbij komt ook nog dat de club er alles aangelegen is om in de Jupiler league te blijven. Mede ook vanwege een toekomstige samenwerking met Ajax. Van dat alles was vrijdagavond niks te zien in de Veendammer arena. De Oost-Groningers dicteerden volledig de strijd en vooral in de tweede helft kwam Veendam helemaal op stoom. Rechtsback Angelo Cijntje ontpopte zich als de beste man van het veld en kreeg in de tweede helft een publiekswissel. Een staande ovatie van de hoofdtribune was zijn deel.

Zoals zo vaak is Veendam niet in hun beste doen, tegen ploegen die vechten tegen degradatie. Het is in de beginfase even aftasten voordat de ‘duvel' in Veendam tevoorschijn komt. Deze ploegen spelen meestal met de ‘kont' naar achteren en hopen op een succesje. Daarom was het uitkijken voor Veendam want ze konden zomaar verrast te worden door een plotselinge injectie van de ploeg uit Almere. Toen de ‘prik' dus uitbleef nam de ploeg van trainer/coach Joop Gall zelf het initiatief. De sterk spelende Lars Lambooij troefde zijn tegenstander Thijs Sluijter af en bereikte balvirtuoos Anco Jansen, die Veendam op een 1-0 voorsprong schoot.

Ik zeg dan ook met opzet ‘balvirtuoos', want wat deze speler met de bal kan is ongelooflijk. Daarbij gaat er ook nog veel mis bij hem en Joop Gall staat dan op de bank van woede. Het duurde even voordat er weer leven in de brouwerij kwam. De snelle Cijntje gaf de bal strak voor en maatje Michael de Leeuw kon 2-0 laten noteren. Daarna kwam Almere meer en meer uit zijn schulp. Een goede kans van een Almere-speler werd door doelman Peter van der Vlag uit zijn ‘kooi' geranseld. En drie minuten voor het rustsignaal van scheidsrechter Abbink was het weer Jansen die van zich deed spreken. Een goed schot die door doelman Willemsen werd gepareerd.

In de tweede helft werd de ploeg van oefenmeester Henk Wisman helemaal ondersteboven gespeeld door de Veenkolonialen. Veendam gaf vol ‘gas' in de bezoekers wisten helemaal niet waar ze moesten lopen. Anco Jansen zette de wegsprintende De Leeuw in beweging en de topscorer van vorig seizoen kopte het leer bijna binnen. Het werd nog even spannend toen de net ingevallen Iwan Redan raak kopte: 2-1. Het leek dus nog spannend te worden, maar dat was dus een ‘sprookje'. Veendam bleef heersen op hun eigen tapijt. Maar dan kwam het glorieuse moment van rechtsback Angelo Cijntje.

De onverzettelijke snelheidswonder liet iedereen zijn hakken zien. En in zijn ijver zette hij een slyding in op zijn tegenstander en ging er met de bal vandoor. Onderweg kwam hij nog een verdediger tegen, maar toen haalde hij verwoestend uit. En doelman Willemse heeft de ‘lederen monster' vast niet gezien, want toen lag hij al in het doel: 3-1. Veendam had de smaak te pakken en in de 68ste minuut paste Marnix Kolder op De Leeuw die op een koele manier 4-1 scoorde.

Net zoals Anco Jansen begint De Leeuw ook van die verveldende trekjes te tonen. Het viel mij op dat hij ook in voorgaande wedstrijden dat deed en nu weer. Namelijk het simuleren van een vrije trap. Maar ook deze arbiter had oog voor De Leeuw zijn escapade. Joop Gall moet hem in de toekomst hier toch maar even op aanspreken. Verder dicteerde Veendam de strijd. In de 73ste minuut was het Jansen die invaller Haaye Feenstra in werking stelde. Met vlot aanvalsspel scoorde Feenstra 5-1. Marnix Kolder was ook dicht bij een goal maar zijn vlammend schot werd een prooi voor Almere-doelman Willemsen.

En met nog enige minuten te spelen kwam het moment van Cijntje. Joop Gall voelde dat precies aan en de populairste speler van Veendam werd gewisseld. Het publiek voelde dat ook aan en beloonde deze wissel met een staande ovatie.

Volgende week vrijdag vindt er een busreis plaats naar Apeldoorn. Waar BV Veendam aantreedt tegen AGOVV uit Apeldoorn.
Kosten voor leden: 19 euro.
Niet-leden: 24 euro.