BV Veendam vocht of hun leven er vanaf hing

Door Jacob Kuipers.

LANGELEEGTE - Voorafgaand aan de wedstrijd BV Veendam-FC Zwolle zei trainer-coach Joop Gall van Veendam dat alle ingrediënten aanwezig zijn voor een heerlijke voetbalavondje. Nou Gall had waarschijnlijk een vooruitziende blijk want zijn ploeg speelde een ijzersterke partij tegen de koploper uit de Jupiler leaque. De geelzwarten wonnen in een heroïsche strijd met 1-0 van de Zwollenaren. De geschiedenis heeft zich dus vrijdagavond herhaald aan de Langeleegte. Koploper FC Zwolle wist voor de achtste keer op rij niet te winnen van BV Veendam.

Na goed voorbereidend werk aan de linkerkant van het veld brachten Lars Lambooij en Anco Jansen, De Leeuw in stelling. De Leeuw kon de bal in de 28ste minuut dan heel makkelijk over de doellijn schieten:
1-0. FC Zwolle probeerde zich vervolgens nog wel terug te knokken en creëerde zelfs nog een aantal mogelijkheden, maar scoren deed de koploper van de Jupiler League niet meer.

Het was het vijfde duel in veertien dagen tijd. Na Telstar, AGOVV Apeldoorn, FC Den Bosch, Volendam en FC Zwolle. Met 4 overwinningen en een gelijkspel tegen Volendam gaat het crescendo voor de Oost-Groningers. BV Veendam staat op de zesde plaats met 30 punten uit 20 wedstrijden. Het zit Veendam ook mee want het zijn allemaal fitte spelers, behalve aanvaller Rene Wessels, die afgelopen donderdag een kijkoperatie onderging aan zijn rechterknie.

In een ijskoude Veendammer arena was het voor het hooggeëerd publiek een fantastische avond. Niet alleen dat er drie punten werden behaald, maar ook omdat Veendam Oost-Gronings voetbal ten tonele bracht. Met het ´schuim op de bek´ gingen ze de tegenstander tegemoet. Of met andere woorden: ´De dood of de Gladiolen´. Maar het begon allemaal heel erg voorzichtig in de eerste helft.

Gaandeweg kwam er meer leven in de brouwerij, vooral toen Michael de Leeuw zijn ploeg op een 1-0 voorsprong bracht. De geelzwarten deelden de ´lakens´uit. De ploeg van Gall kreeg na deze treffer ´vleugels´ en werd gevaarlijker. Zwolle kon in deze periode hier weinig tegenover zetten.
Alleen een goede kopbal van topscorer Sjoerd Ars, ging net naast het doel van doelman Peter van der Vlag van Veendam.

Na de hervatting kregen de toeschouwers een heel andere wedstrijd te zien. Veendam kon nog teren op de 1-0 voorsprong, maar de druk van FC Zwolle werd in het verloop van de tweede helft steeds heftiger. De bloeddruk van de toeschouwers steeg dan ook naar grote hoogte´s. Zwolle kreeg veel vrije trappen omdat Veendam net een stap te laat was. Maar deze opportunistische speelwijze van de gasten zorgden er ook voor dat de tegenstander een vrijbrief kreeg op hun tweede treffer.

Anco Jansen werd via een uitval in de diepte aangespeeld en ging op volle toeren af op doelman Diderik Boer van FC Zwolle. Maar de Zwolse doelman kon nog maar net de bal corner tikken. Geen 2-0 dus. Daarna werd Jansen gewisseld voor Haaye Feenstra. Die wissel vond ik vreemd. Veendam stond in die periode met de rug tegen de muur. Ze waren dus aangewezen op snelle counters. En dan heb je aan Marnix Kolder niets want snelheid heeft hij niet in de benen.

Met nog een paar minuten te spelen werd de druk op de vesting van Veendam nog hoger. De geelzwarten roeiden in deze tijd alles weg. Zelfs doelman Boer van Zwolle ging mee naar voren, maar het mocht niet helpen. Toen scheidsrechter Winter voor de laatste maal floot gingen de handjes op een bevrijdende wijze omhoog bij Veendam. Gall kan trots zijn op zijn jongens want ze vochten net of hun leven er vanaf hing.

Led-boarding nu al een succes
De aanwezigheid van de nieuwe LED-boarding aan de Langeleegte is het bedrijfsleven niet ontgaan. Algemeen directeur Henk Eising van BV Veendam wist voor de wedstrijd een groot aantal nieuwe sponsors te interesseren voor deze nieuwe vorm van digitale reclame.