Nedmag / Flash dames sluiten jaar goed af met een afgetekende zege van 4-0

Door op zondag, 12 december, 2010 - 22:15

VOLLYBAL - De dames van Nedmag/flash hebben goede zaken gedaan in de thuiswedstrijd tegen Tjoba. De Klazienaveensters, die 2 punten (31 punten) meer hadden, dan Flash, kwamen in Veendam niet aan de bak. Het werd een afgetekende overwinning (4-0) voor de ploeg van oefenmeester Ron Hekkelman. De setstanden van 25-19, 25-16, 25-18 en 25-15 spraken in Veendams voordeel.

De dames van Nedmag/Flash hebben de positieve insteek, waarmee ze vorige week Donitas in eigen huis wisten te verslaan, in de thuiswedstrijd tegen Tjoba uit Klazienaveen uitstekend uitgebouwd. De gasten waren vorig seizoen gedegradeerd uit de tweede divisie en maakten er aan het begin van het seizoen geen geheim van dat ze zo snel mogelijk naar die klasse te willen terugkeren.

Voor de Flashies reden genoeg om de wedstrijd te benaderen met een ´dat zullen we nog wel eens zien´ houding. Daarbij moet eerlijkheidshalve wel worden gezegd dat Tjoba verre van compleet aan de wedstrijd kon beginnen.  Slechts zeven speelsters waren met coach Dennis Luider mee naar Veendam gereisd. Maar daardoor was de overwinning er niet minder om.

Voor Flash werden spelverdeelster Esther Tunteler, buitenaanvalsters Sandra Laarman en Vera Smeenge, midspeelsters Manon van Rheenen en Hilde Blokzijl, diagonaal Evelien Matthijssen en Libero Ellin Frericks, door coach Ron Hekkelman binnen de lijnen gebracht.

Vanaf bal één probeerden de gastvrouwen druk te zetten op de verdediging van de Zuid-Drentse tegenstandsters. Voorafgaand aan de wedstrijd was goed doorgenomen hoe de gelegenheidsverdediging van de vijandelijke tegenstandsters in de problemen moest worden gebracht. Hierbij werden een moeilijke serve en een gevarieerde aanval als belangrijkste wapens gebruikt.

Thuisploeg Flash nam het voortouw en liep via een 12-6 tussenstand weg. Tjoba's sterkste wapen, de aanval, kwam onvoldoende uit de verf. Daarbij gevoegd dat libero Ellin Frericks haar medespeelsters in verdedigend opzicht weer tot grote hoogtes wist op te stuwen. En binnen 23 minuten was de eerste set in Veendams bezit: 25-19. In de tweede set trokken de thuisdames deze lijn prima door.

De Tjoba stoppers werden bestookt met bijzonder lastige opslagen en de Veendammer-aanvalsters draaiden op volle toeren. Zelfs de combinaties kwamen uit de verf. Als er al kritiek was over het spel aan Veendamster netkant, was het dat de dames nalieten om vroeg in de set een grote voorsprong te nemen, waardoor het spelverloop gemakkelijker wordt. Via 15-14, 17-14 liep Flash door naar 21-15, waarmee het verzet van de gasten werd gebroken: 25-16.

Ook in derde set bleef Flash stevig doorzetten in het spelsysteem. Tjoba wist steeds moeilijker tot scoren te komen. Vooral ook door de uitstekende lage veldverdediging van de Flashies. Vrijwel onmogelijke ballen werden van de speelvloer geplukt, en weer tot dwingende aanvalspatronen omgezet. Binnen 20 minuten werd ook deze set zonder al te veel problemen in de ballentas gestopt: 25-18.

Het sluitstuk bracht geen veranderingen in het spel. Flash leidde de dans om de punten, Tjoba werd gedwongen om te volgen. Hoewel de dames uit Klazienaveen nog in staat waren om een 6-2 openingsoffensief van de NEDMAG-meiden te neutraliseren, liep de thuisploeg gemakkelijk opnieuw uit naar een tussenstand van 16-12. Vanaf dat moment was het verzet aan de overkant van het net gebroken.

Illustratief voor de overmacht was het feit dat Flash-coach Ron Hekkelman geen enkele keer een beroep hoefde te doen op zijn wisselspeelsters. Die overigens de veldspeelsters bleven stimuleren, terwijl bij Tjoba de coach graag een greep zou hebben gedaan in de brede Veendamse spelergroep.

Het telbord bleef bij 25-15 staan en met een 4-0 winst konden de Flash/dames op pad naar hun volgende uitdaging, de uitgestelde Sinterklaas-surprise avond. Voor de feestdagen komen de dames niet meer in actie, maar op 8 januari wordt het startschot voor het nieuwe jaar gegeven met een thuiswedstrijd in de Parkstadhal.