Aquila 2 wint eerste thuiswedstrijd.

BASKETBAL - Afgelopen zaterdag moest het tweede team van basketbalvereniging Aquila het in de Wildervanckhal opnemen tegen Olympia 2 uit de stad Groningen. Het werd een solide eerste thuis overwinning van 71-49. Door deze zege klimt Aquila naar de derde plaats. Volgende week moeten de mannen van Aquila naar Surhuisterveen en Belial is de tegenstander.

Afgelopen zaterdag stond Olympia 2 in de Wildervanker basketbalarena. Deze wedstrijd was uitgerekend een kans om met de zege aan de haal te gaan. Olympia dat zevende staat in de competitie werd dus het kind van de rekening. Het tweede team van Aquila zijn niet te onderschatten en bij een goede dag schieten ze er op los.

Aquila begon voortvarend met twee snelle scores in de eerste minuut. Daarna was het voor beide teams aftasten geblazen. Er werd langzaam rondgespeeld zoekende naar een gaatje in de verdediging. Dit zorgde ervoor dat er aan beide kanten niet veel werd gescoord. Aan de kant van Aquila kwamen de scores via Jeroen de Wit.

Olympia wist met afstandschoten, waaronder een driepunter, op gelijke hoogte te blijven. Na vijf minuten was de stand 10-8. Doordat beide teams te rustig rond speelden werd er weinig ruimte gecreëerd om te scoren. Door in de laatste minuut aan te zetten wist Aquila via twee afstandsschoten, waaronder één driepunter, de voorsprong te vergroten naar 17-10.

Het tweede kwart begon voor Aquila weer in een te laag tempo. Olympia gebruikte de eerste twee minuten om terug in de wedstrijd te komen en wist de achterstand te verkleinen naar 4 punten. Daarna kwamen de mannen van Aquila los en wisten binnen twee minuten een run van 11-0 te maken. Dit resulteerde in een voorsprong van 31-16.

Zo snel als deze opleving kwam was hij ook alweer verdwenen. Door weer een te laag tempo te hanteren wisten de mannen van Aquila in zes minuten tijd slechts 3 punten te maken. Olympia kreeg de gelegenheid om via onder andere een driepunter de achterstand weer iets te verkleinen. Zo gingen beide teams de rust in met een 34-24 stand.

Dederde kwart startte in een hoger tempo in aanval en in de verdediging. De mannen van Olympia kregen minder ruimte in de aanval en kregen zelf snellere tegenaanvallen. Aquila pakte de scores afwisselend via de centers en via de forwards. Na drie minuten was de score uitgelopen naar 41-26.

Het lukte Aquila nu wel om deze vorm enkele minuten langer vast te houden. Na zeven minuten was de score nog verder uitgebreid naar 49-27. De laatste drie minuten werd pas gas teruggenomen en kreeg Olympia nog de kans om zelf te scoren. Dankzij de kwartstand van 17-7 was er nu een ruime voorsprong van 51-31.

In het vierde kwart was de snelheid bij Olympia verdwenen. In de verdediging ontstonden grotere gaten. Roelof van der Woude wist, na goed te zijn vrijgespeeld, het schot te pakken en te scoren. Olympia wist door in de aanval enkele goede blocks te zetten nog ruimte te creëren. Het afstandsschot begon nu pas echt goed te vallen. Via 4 driepunters wisten ze nog goed mee te komen met quila, maar het verschil was al lang gemaakt.

Aquila liet zien dat het onderlinge samenspel toch weer verbeterd is en kwam op het einde nog met "gallery play". Het was echter net iets teveel, zodat de vernuftige passing vaak net niet aankwam. Dit had geen invloed meer op de voorsprong van Aquila en aan het einde van de wedstrijd was de eerste thuisoverwinning een feit.

Met 71-49 is een solide overwinning gepakt. Door deze overwinning klimt Aquila 2 naar de derde plek. Volgende week moeten de mannen van Aquila 2 naar Surhuisterveen voor een uitwedstrijd tegen Belial.