Nedmag/Flash dames veel te sterk voor gehavend SSS/Emmer-compascuum.

Gedeelde eerste plaats na 4-0 winst in Parkstadhal.

VOLLYBAL - De vrouwen van Nedmag/Flash hebben in eigen huis een gemakkelijke overwinning behaald op laagvlieger SSS/Emmer-compascuum. Met een 4-0 overwinning werden de Emmenaren naar huis gestuurd. De setstanden waren: 25-15, 25-13, 25-20 en 25-23. Door deze zege nemen de Flashies een gedeelde tweede plaats in.

Met slechts acht speelsters, waaronder één junior, was SSS naar Veendam gekomen. Meer speelsters had trainer-coach Gert Warrink niet ter beschikking voor het "duel der Veenkoloniën". De waarschuwing vooraf dat Volco tegen deze ploeg al op een 3-2 nederlaag was getrakteerd en dat Flash vooral het eigen spel op de blauwe speelvloer moest leggen, bleek achteraf te zwaar ingeschat.

In het begin van de eerste set konden de gasten het spel nog wel bijbenen, maar toen Flash de service inzette als wapen op de stop van SSS was het verzet snel gebroken. Links en rechts vlogen de passes uit het Drentse speelveld. Relatief éénvoudig werd het karwei afgemaakt met harde aanvallen langs de antennes. De eerste set ging dus met 25-15 naar Flash toe.

Het gaf coach Ron Hekkelman de gelegenheid om volop te wisselen. De dames maakten dit vertrouwen helemaal waar in de tweede set. De schaarse aanvallen van SSS werden bijna allemaal al bij het blok geneutraliseerd. Hetzij direct door kill-bloks, dan wel door goed werk in het achterveld. De opbouw kwam niet in gevaar en over alle posities scoorden de aanvalsters en brachten SSS steeds verder in de verdrukking. Het resultaat was een aansprekende 25-13 setwinst.

In de derde set werden nog meer wissels toegepast aan Veendamse zijde. Het werd iets onrustiger in het veld en Flash liet de teugels een beetje vieren. SSS krabbelde inderdaad weer wat op en probeerde het in het begin van de set opgelopen achterstaand in te lopen. Via 10-16 wisten de Drentse meiden tot 19-23 terug te komen.

Hierbij ondersteund door de inzet van een juniorspeelster, die in het achterveld een verdienstelijke ronde meedraaide, waarvoor ze vanaf de Flash-bank een sportief applaus kreeg. Vervolgens was de koek wel op voor SSS en maakten de gastvrouwen met 25-20 een einde aan de derde set.

In de vierde set probeerde SSS met een bliksemstart iets te forceren. Flash liet zich verleiden tot het wat tragere spelletje aan de overkant van het net. Er kwamen simpelweg te weinig aanvallende acties om de "geel-blauwen" onder druk te zetten. Plotseling keek Flash tegen een 6-2 achterstand aan en moest de ploeg gaan werken voor de punten.

Het knokken op zich lukte wel, maar het vloeiende ritme uit de eerste twee sets was verdwenen. Kwam de pass goed, bleef de set-up wat hangen en als dat wel goed liep verzuimde de aanval om te scoren. Alleen Evelien Matthijssen en in iets mindere mate Sandra Laarman bleven zowel verdedigend als aanvallend onverstoorbaar de taken uitvoeren. Flash haalde SSS weer bij en liep via 15-12 voorbij aan de tegenstanders.

Toch bleek het moeilijk om resoluut afstand te nemen. SSS greep de laatste strohalm en knokte zich punt voor punt naar het einde van de set. Flash heeft dit seizoen echter wel geleerd hoe om te gaan met het side-out spel en hoe een set naar een goed einde te brengen. Zo ook vanmiddag en met 25-23 werd met deze vierde set de eerste 5-punter binnen geloodst.

Volgende week zijn de dames vrij, volgt op donderdag 18 november de bekerronde uit tegen Volklubol in Oldenhove en daarna ontvangen de NEDMAG dames op zaterdag 20 november promovendus Dalen in de Parkstadhal.