Door op zondag, 7 november, 2010 - 11:28

Door Jacob Kuipers.
Foto's Actafotografie.nl

Publiekswissel voor uitblinker Qays Shayesteh van BV Veendam

LANGELEEGTE - In een sidderende wedstrijd hebben BV Veendam en RKC de toeschouwers aan de Langeleegte waar voor hun geld gegeven. Liefst zes goals waren er te bewonderen. Niet alleen de goals waren belangrijk. Ook het spelpeil van beide ploegen was een tien met een griffel.Veendam werd in de beginfase overklast door een zeer goed spelend RKC. Maar de Veenkolonialen wisten in het verloop van het duel, de partij naar hun hand te zetten. Eigenlijk mocht de ploeg van oefenmeester Ruud Brood blij zijn dat ze met een puntenverdeling weg kwamen uit Veendam.

In de 3e minuut kwamen de Waalwijkers op voorsprong door een goal van Fred Benson en na een half uur werd het zelfs 0-2. Door een eigen goal van Angelo Cijntje van Veendam. Maar Michael de Leeuw zorgde weer voor aansluiting: 1-2. Dat werd ook de ruststand. En de 52ste minuut was de Veendammer Pavel Cmoys, die beide ploegen op gelijke hoogte bracht: 2-2. Het werd in de 69ste minuut 2-3 door een goal van Robbert Braber. Maar Veendam kwam toch weer terug in de wedstrijd. Qays Shayesteh scoorde 3-3 op een wonderschone wijze.Een uitgemeten stiftbal daalde bij de tweede paal binnen. Tegen het eind van de wedstrijd kreeg uitblinker Qays Shayesteh van Veendam een publiekswissel. Eindstand dus 3-3.

Beide ploegen stonden nog maar nauwelijks in de Veendammer voetbalarena in het was RKC die Veendam ´het vuur na aan de sloffen´, joeg. In sneltreinvaart ging de Rooms-Katholieke-Combinatie op de goal van doelman Peter van der Vlag af. Het combinatiespel van de gasten was zo snel dat de Veendammers zoek werden gespeeld. Een doelpunt hing dan ook in de ´lucht´.
In de 3e minuut was het Fred Benson, die Van der Vlag verraste met een geplaatste schuiver.

Het enigste gevaar kwam pas in de 17e minuut voor BV Veendam. Qays Shayesteh zette een RKC-aanvaller op het verkeerde been en zijn voorzet zorgde warempel voor gevaar. Dat was dus het enige wapenfeit voor de thuisclub. Voor de rest was het RKC wat de klok sloeg. De Waalwijkers speelden vlotter en konden elkaar heel goed vinden. Een keer raken was bij hun dan ook het parool.

De ploeg van oefenmeester Ruud Brood speelde dus in het ´ritme van de regen´. De druppels die van boven kwamen volgden elkaar in een rap tempo op. En daar paste RKC zich bij aan. De Veendammers keken er naar en de toeschouwers dachten waarschijnlijk ´waar moet dan heen´. Af en toe kwamen de geelzwarten onder de hevige druk uit, toen Shayesteh, Anco Jansen aanspeelde en zijn schot was bijna rijp voor een goal.

Vlot daarna kwam Angelo Cijntje in het veld, als vervanger van de geblesseerde Michael Jansen. Hij werd op zijn specialiteit (snelheid) geklopt, maar de inzet van de linksbuiten ging rakelings naast het doel van Veendam. Je kon aan je ´theewater´ aan voelen dat Veendam voor de tweede keer ´door de knieën ging´. Uit een voorzet van Donny de Groot, tikte Cijntje (in het nauw gebracht door Boerrigter) de bal in eigen doel: 0-2.

Ja, en dan ben je nog maar een half uur op weg, spookte hoogstwaarschijnlijk door de hoofden van de toeschouwers. RKC flitste Veendam aan alle kanten voorbij en hoop op betere tijden was nihil. Maar hoop doet leven. BV Veendam- die lange tijd achter de tegenstander aan liep - mocht zowaar een vrije trap nemen. Alair Cruz Vicente mocht de vrije bal nemen en Michael de Leeuw tikte binnen: 1-2. Veendam kreeg door deze goal weer hoop op een betere resultaat. Bijna scoorde De Leeuw in de 44ste minuut 2-2, maar zijn inzet ging naast het doel.

Na de hervatting ging Veendam onverdroten voor om RKC er onder te krijgen. Zo poeierde de goedspelend Anco Jansen op het doel van doelman Henrico Drost. Vlot daarna was er een kopbal van Marnix kolder. En doelman Drost moest een miraculeuze redding uit de ´hoge hoed´toveren. Veendam was dus in de moed. En in de 52ste minuut pegelde Pavel Cmovs met een halve omhaal, zijn ploeg naast RKC (2-2).

De thuisclub had de smaak te pakken en wilde haar prooi ´opvreten´. Diverse kansen kwamen er voor Veendam. Marnix Kolder miste glijdend voor open doel en De Leeuw kopte in kansrijke positie over. Terwijl de hardwerkende Veendammers (ze speelden beslist geen sexy voetbal) al hun ziel en zaligheid in de strijd gooiden, scoorde ´sluipmoordeaar´ RKC op slimme wijze. Rober Brader scoorde namens RKC 2-3 en dat was tegen de verhouding in.

Voor de zoveelste keer stroopten de Langeleegte bewoners de mouwen omhoog. Shayesteh, die de hele wedstrijd een soevereine partij speelde, werd in mijn ogen de man van de wedstrijd. Met een schitterende goal scoorde hij 3-3. Zijn subtiele voorzet daalde neer bij de tweede paal. De mooiste goal van de vrijdagavond. Al kwam hij daarbij RTL 7-voetbal niet voor in aanmerking.

Na deze goal kreeg de kleine aanvaller een publiekswissel. Shayesteh speelde een hele sterke partij. Hij is snel en heeft het overzicht om te scoren en scorende passes te geven. Ook kun je hem in een 1:1 situatie rustig aanspelen. Hij draait - als een slang - bij zijn tegenstander weg om een man meer situatie te creëren.